Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Одесит пливе на веслах через океани

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

25 апреля 2012, 12:00 Переглядів: 25 апреля 2012, 12:00 Переглядів:   Весла і тільки весла

Весла і тільки весла. Перехід через океан займає кілька місяців. Фото: Т. Рєзвой.

Тільки три людини з СНД перетнули поодинці Атлантику на весловому човні, не використовуючи ні мотори, ні вітрила. У числі цих сміливців - одесит Теодор Рєзвой. У цьому році він знову збирається в морський похід, і на цей раз має намір перетнути Індійський океан.

"Упущено історію свого життя до ідеї піти через океан. Працював я веб-майстром на Товариство Океанських Веслярів. Знав багатьох перейшли і подумав, що теж зможу, - розповідає Теодор. - Хочу, щоб мій син мною гордився, хочу довести щось собі , іншим, є і патріотичні почуття. Я хотів, щоб саме українець першим перетнув все три океани на весловому човні ".

САМЕ СКЛАДНЕ. "Якщо згадати мій перехід через Атлантику, то найскладніше в океані - пережити перші дні 10-14, - зізнається Теодор. - Ти не можеш зрозуміти, від чого тобі так погано. Потім розумієш, що з тобою. Це і морська хвороба, і дискомфорт від того, що все твоє життєвий простір - як комора в хрущовці, і втома. Перший чай з цукром я зміг випити тільки на 4-й день, не те що поїсти. Але проходять три тижні, і ти починаєш отримувати невимовне задоволення ".

Одне з найяскравіших вражень, отриманих ним в Атлантичному океані, - ніч під час повного штилю. Уявіть: зоряне небо відбивається у воді, лінії горизонту невидно, і човен немов ширяє в космосі. Такого на суші точно не побачиш.

Незабутні спогади залишила і рибалка. "Закинув снасті - і через 30 секунд риба вже на гачку. Варити або смажити рибу було лінь. Я патрав тунця, поливав його лимонним соком, присолюють і в'ялив. На пекучому сонці риба за кілька годин була готова", - розповідає Теодор. Крім риби, в меню моряка входили сублімовані продукти (консерви швидкого приготування).

І якщо з харчуванням ніяких проблем не було, то водні процедури перетворювалися в особливе дійство. Просто скупатися за бортом човна небезпечно, в океані є і хижі риби, і отруйні медузи. Плюс океанську сіль все одно треба змивати прісною водою - інакше вона роз'їдає шкіру. "Я набирав в тазик прісну воду, брав мочалку і ось так, посеред океану, мився", - розповідає Теодор.

ГРЕБЛЯ І ШТОРМ. "Перехід через Атлантику зайняв 67 днів, 6 годин, 35 хвилин. Прокидався до світанку, готував сніданок, їв, звіряв своє становище з картою, прокладав маршрут. Цілий день гріб, з перервою на обід і перекуси. Ну, звичайно, не безперервно працював веслами. Міг 15 хвилин гребти, потім попити чай, або півгодини гребти, а потім відкласти весла і розім'ятися, - продовжує Теодор. - Але були і важкі дні. Коли підійшов до Барбадосу, думав, що заночую в море, а вранці буду обходити острів з півночі, але ... За ніч так почало нести на скелі, що я гріб весь день і всю ніч. У оміло мене це - не те слово. Навіть собаки так не втомлюються ".

Риболовля
Риболовля. Клювання такий, що вже через 30 секунд можна витягати снасть з рибою. Фото: Т. Рєзвой

Треба сказати, що Теодор вже ходив на весловому човні по Індійському океану, але не перетнув його, а подолав "всього лише" 2 тис. Км - від Австралії до Кокосових островів. І в тому поході найнеприємнішим моментом були шторми. "Будь-який вихід на палубу - це свого роду процедура. Потрібно відкрити люк, пристебнутися ременем безпеки, вийти, закрити люк. Потім в зворотному порядку. Під час шторму все ускладнюється. І був період, коли штормило так, що я 3 дні поспіль не міг вийти з кабіни човна - інакше неминуче полетів би за борт, - розповідає Теодор. - Наближення шторму бачиш здалеку. Коли розумієш, що на палубі вже небезпечно, - все міцно прив'язуєш - і бігом в каюту. Там теж все потрібно поховати, бо літаючі приймачі або фотоапарати, як тунгуський метеорит в г олова. Були моменти, коли човен могла серйозно постраждати, і, скажу чесно, летіти з висоти 10 метрів не дуже приємно.

Ще я бачив "подих океану". Це величезні "пагорби" висотою з 9-поверховий будинок, по яких біжать маленькі чи великі хвилі. Вони безпечні, так як дуже пологі, човен не перевернуть. Але іноді, "піднявшись" на такий пагорб, бачиш і інші, що йдуть поперек або під кутом до цього, може виникнути паніка. Але я живу за принципом: "Все, що станеться, відбудеться крім твоєї тривоги". Кілька разів нашого оповідача налякали великі риби, але не акули (випадків нападу цих хижаків на веслярів ще не було). В погожий день під час повного штилю моряк насолоджувався чаюванням, як раптом з води, в декількох метрах від човна, вистрибує тунець. "Коли ця риба на форсажі ковзає в повітрі за летючої рибою, то видає моторошний звук, як ніби свиня верещить. Злякався я, м'яко кажучи", - розповідає Теодор.

БЕРЕГ. З собою в океан одесит брав томик Жванецького (щоб підтримувати гарний настрій), книгу Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита" (тому що давно не читав цей роман). Час від часу підтримував зв'язок із землею по рації і супутниковому телефону. "Коли наблизився до берега, найяскравішим враженням став запах землі. Я раптом зрозумів, як не вистачає мені звичних ароматів, вдихав і не міг надихатися", - розповідає Теодор. Перші кроки по суші теж були незабутні. Звикнувши до постійно хитається човні, Теодор не міг нормально ходити по нерухомій тверді - тіло заносило з боку в бік. Навіть в дверний проріз зайти вдалося не відразу. Але через кілька годин ця "морська хода" зникла.

Зауважимо, що подібну подорож - задоволення не з дешевих. Вартість океанського переходу - приблизно $ 100 тис., Адже треба виготовити човен, купити необхідне обладнання і запаси і т. П. "Для мене ця сума непідйомна, доводиться шукати спонсорів. Я не соромлюся звертатися за допомогою. Одного разу я прочитав, що ляльку, що зображає одного з українських політиків, продали на аукціоні за $ 70 тис. Якщо багатії стільки витрачають на дурниці, то чому їм не дати гроші на те, що Україна буде місто ", - говорить Теодор.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Одесит пливе на веслах через океани". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Влад Абрамов

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости