Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Класифікація небезпечних вантажів

  1. Класи небезпеки при перевезенні небезпечних вантажів
  2. Транспорт для перевезення небезпечних вантажів

До небезпечних вантажів (ОГ) відносять ряд матеріалів і речовин, транспортування яких проводиться з особливими заходами безпеки, оскільки такі речовини можуть бути небезпечні для навколишнього середовища, людей, об'єктів, матеріальних цінностей.

Для транспортних засобів та водіїв розроблений звід норм і правил, обов'язкових до виконання під час перевезення небезпечних вантажів всіх класів. При організації транспортування підбирається відповідна тара, наноситься маркування, що відображає інформацію про тип ОГ. Це необхідно, щоб попередити всіх учасників руху про потенційну загрозу.

ОГ маркують знаком небезпеки, які представляють собою ромб з ребрами довжиною до 100 мм.

Класифікація небезпечних вантажів здійснюється згідно з ГОСТ, ООН, ADR. У списку ООН 3000 + артикулів. Кожному небезпечної речовини присвоюється 4-значний ідентифікаційний номер, за яким визначається назва речовини.

У номері відображені 2 ключові параметри ОГ:

  1. Головна небезпека.
  2. Фізичний стан.

6 видів небезпек:

  1. Вибухонебезпечність.
  2. Вогненебезпечність.
  3. Токсичність.
  4. Корозійної.
  5. Радіоактивність.
  6. Окислення.

Перевезення небезпечних відходів, в складі яких є небезпечні речовини зі списку ООН, здійснюється аналогічно перевезення ОГ.

Класи небезпеки при перевезенні небезпечних вантажів

За ADR виділяють 9 класів небезпеки, що враховуються при перевезенні небезпечних вантажів.

Допустимі до перевезення небезпечних вантажів одного класу можна транспортувати строго за правилами, запропонованим для цього класу.

Транспорт для перевезення небезпечних вантажів

ОГ перевозять різними транспортними засобами, керуючись пунктом призначення, класу небезпеки, бюджетом. Можна виділити наступні види перевезення небезпечних вантажів:

  • Залізнична. Транспортування ж / д складами характеризується високою безпекою і низькою вартістю. Оптимально для доставки великих партій небезпечних вантажів, коли швидкість непринципова.
  • Автомобільна. Автоперевезення відрізняються швидкістю і відносної фінансової доступністю. Ідеальний спосіб для доставки невеликої партії на помірне відстань.
  • Авіаперевезення. Транспортування повітряним транспортом - це максимальна швидкість і відмінний варіант для міжконтинентальних вантажоперевезень. Мінуси - висока ціна, середній рівень безпеки, обмеження за масою і габаритами вантажів.
  • Морська. Морський транспорт - найдемократичніший за ціною, з високою безпекою і можливістю перевозити великі партії ОГ. Однак, як і авто- і автотранспорт, залежить від погодних умов і вимагає оформлення спеціальних документів.

АТ «Універсальна морська компанія Арктика» має в своєму розпорядженні необхідними дозволами та обладнанням для перевезення небезпечних вантажів по Північному морському шляху (Білібіно, Певек, Чукотка) . Для таких доставок залучається транспорт, що пройшов технічний огляд і відповідний чинним вимогам, що пред'являються до транспортування небезпечних речовин, виробів і товарів.

Новости