Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як здати квитки на поїзд, літак і автобус

Фото: ІТАР-ТАСС

У сезон відпусток питання повернення квитків на поїзди, літаки і міжміські автобуси постає особливо гостро. Часом доводиться міняти дату від'їзду, скасовувати його зовсім, а деякі пасажири можуть просто запізнитися до відправлення. Мережеве видання М24.ru вирішило з'ясувати, в яких випадках вдасться повернути вартість купленого квитка, а в яких ні.

Так, щоб здати квиток на поїзд, необхідно звернутися в касу ВАТ "РЖД". При цьому необхідно пред'явити документ, що засвідчує особу, що зазначений у квитку. Повернути електронний квиток, оформлений на сайті "РЖД" , Можна в "особистому кабінеті". Однак, якщо ви вже пройшли електронну реєстрацію, спочатку треба буде її скасувати реєстрацію, при цьому за 1 годину до відправлення поїзда це зробити вже неможливо. Гроші будуть переведені на рахунок, з якого була оплачена покупка.

Повертаючи квиток на поїзд по Росії не пізніше, ніж за 8 годин до відправлення поїзда, можна отримати повну вартість проїзду, що складається з ціни квитка і ціни плацкарти (квитанція на місце у вагоні - ціна за послуги власника вагона). Якщо квиток здати менш ніж за 8 годин, але не пізніше, ніж за 2 години до відправлення поїзда, буде повернута повна вартість квитка і половина вартості плацкарти. А якщо повернути квиток менш ніж за 2 години і до моменту відправлення можна розраховувати тільки на компенсацію вартості квитка. При ще меншому терміні до відправлення поїзда повернення грошей проводиться в претензійному порядку.

На поїзди, що прямують до країн СНД, Латвії, Литви, Естонії та Абхазію терміни повернення квитків інші. Не пізніше ніж за 24 години до відправлення можна повернути всю вартість проїзду; не пізніше, ніж за 6 годин - вартість квитка і половину вартості плацкарти; не пізніше ніж через 3 години після відправлення, а також внаслідок хвороби або нещасного випадку буде виплачена вартість квитка, вартість плацкарти при цьому не повертається.

За квитки для поїздок в далеке зарубіжжя всю суму можна повернути не пізніше ніж за 6 годин до відправлення поїзда. Якщо ви звернетеся пізніше, гроші вам не повернуть. При цьому повернення коштів за невикористані електронні квитки проводиться тільки на території Російської Федерації.

Фото: ІТАР-ТАСС

Для повернення квитків на міжміські і міжнародні автобуси також існують спеціальні правила. Вони описані в Статуті автомобільного транспорту та міського наземного електричного транспорту. Згідно з документом, пасажир має право здати квиток за вирахуванням 25 відсотків його вартості у разі запізнення до відправлення транспортного засобу протягом трьох годин або внаслідок хвороби, нещасного випадку протягом трьох діб з моменту відправлення. При 25-відсоткової доплати в цих випадках можна отримати квиток на інший автобус.

При поверненні квитка в касу не пізніше ніж за дві години до відправлення можна отримати вартість проїзду за вирахуванням 5 відсотків. Якщо здати квиток пізніше, але до відправлення автобуса, можна розраховувати на компенсацію за вирахуванням п'ятнадцяти відсотків. Повернути гроші при цьому повинні протягом 10 днів.

Отримати назад повну вартість проїзду можна наступних випадках: скасування відправлення або затримка відправлення більш ніж на годину; надання пасажиру місця за нижчою ціною або ненадання зазначеного у квитку місця. У разі згоди на проїзд за нижчою ціною можна отримати різницю між квитками, а якщо надано транспортний засіб з оплатою проїзду за вищою ціною, можна їхати без доплати.

Фото: ІТАР-ТАСС

З авіаквитками все складніше, оскільки сума компенсації за зданий квиток залежить від його тарифу. Як правило, найдешевші квитки мають найбільш суворі умови щодо повернення. Це означає, що вони або не підлягають поверненню зовсім, або при поверненні утримується велика суми -до 90 відсотків.

В інших випадках авіакомпанії можуть повернути вартість квитка, але зі штрафом (його розмір треба дізнаватися в кожному конкретному випадку). Деякі перевізники також можуть повернути гроші за "безповоротні" квитки, якщо вам не дали візу. Крім того, своя комісія є у туристичних агентств, які продають квитки на літаки.

Детальніше про компанії, які не бажають повертатися повну вартість в програмі "Московський патруль" на каналі "Москва 24" 27 травня в 22.45.

сюжети: теми , Жити просто: Корисні поради москвичам

Новости