Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Самостійно по Венеції (Частина 2 - Гранд-канал та міст Ріальто)

22 вересня 2015 р 4:08 Венеція - Італія Липень 2012

22-ий звіт. (Про другій подорожі по Італії). Початок звітів - ТУТ . 22-ий звіт

У попередньому звіті, я розповів, про те як оглянув в перший день головні визначні пам'ятки Венеції, про що можна прочитати - тут - "Самостійно по Венеції. (Частина 1 - плошадь Сан-Марко і Палац Дожів).

Продовжу послідовно.

14-ий день подорожі. - 27 липня.

В цей день я планував з ранку пройтися на водному таксі (кораблику) Венеції, яке називається вапоретто по Головному каналу місту, подивитися кілька пам'яток до обіду і виїхати позасмагати і купуватися на острів Лідо.

Про маршрутах вапоретто я написав докладно - тут.

Гранд канал або Великий Канал - це найвідоміший канал Венеції, при цьому в строгому розумінні каналом не є, тому що не є штучно проритим спорудою, а це всього лише колишня дрібна протока між островами лагуни, одним з яких є Ріальто.

Канал проходить через все місто. Починається він з лагуни у Залізнична вокзалу Санта-Лючія і повторює перевернуту букву S і, завершується з'єднуючись з каналами Сан-Марко і каналом Джудекка. Саме від вокзалу Сан-Лючія я сів на вапоретто, а так як у мене був наділений проїзний, то я міг нескінченно їхати і милуватися палацами розташованими вздовж Гранд-каналу

-У самому початку каналу стоїть церква делья Скальці - в перекладі - церква босоногого (на фото внизу), поруч з нею перекинутий однойменний міст, споруджений в 1934 році.

-Дали зліва відходить канал Каннареджо

-Дліна Гранд-Каналу 3800 метрів, ширина від 30-до 70 метрів, глибина 5 метрів - вода в каналі морська. Багато туристів скаржаться на запахи з каналів - я вообше НЕ відчув, а може у мене слабке чарівність. А так, як вода морська і солона, то вона все швидко розчиняє, особливо біологічні залишки.

-На Гранд-каналі зосереджені найкрасивіші будівлі Венеції. Саме через це, самі венеціанці називають його - Каналом -Палацом.

-На берегах Гранд-каналу розташовано більше ста палаців !!! Побудовано в 14- 18 століттях.

-Набережной у Гранд-каналу фактично немає і її замінюють фасади будинків, що виходять на канал. Ці будинки побудовані на палях і мають два виходи - на сушу і на воду.

Вниз на фото - палац-Ка д "Оро (« Золотий палац ») - автори проекту-зодчі Бартоломео Бон і Маттео Раверті, побудований в - 15 столітті. Фасад оздоблений білим мармуром і елегантними віконними прорізами, арками і зубцями. Будучи одним з найяскравіших представників венеціанської готики епохи кватроченто, палац носить ім'я через золотого декору, який, на жаль, до наших днів не зберігся.

В його інтер'єрах розташована - Галерея Франкетті, в якій знаходяться картини Белліні, Тиціана, Каріаччо і інших венеціанських художників.

-Коли я проходив Гранд-канал згодом пізно ввечері, майже вночі, то дійсно можна помітити, що половина дворцов- темні - в них не горить світло, в них ніхто не живе і населення острівної Венеції постійно зменшується!

-Незаметно ми підійшли до мосту Ріальто. Оскільки основний рух зосереджено вздовж каналу, то через нього прокладені всього чотири мости - міст Ріальто, міст Академії, міст Скальці і міст Конституції між залізничним вокзалом та площею Рома, від якої відходять майже всі маршрути вапоретто.

-Мост Ріальто є найдавнішим і найпершим мостом перекинутим через Гранд-канал. Спочатку він був дерев'яним і неоднакратно руйнувався під час заколотів.

У 1444 році міст звалився, а побудований новий міст мав механізованому, який дозволяв його розводити для проходу суден.

-У 16 столітті міська влада вирішила побудувати кам'яний міст і оголосили конкурс на кращий проект, в якому брали участь - Мікеланджело, Сансавіно, Палладіо і інші видатні майстри епохи Відродження. Переміг у конкурсі Антоніо де Понті, який завершив в 1592 році доручену йому справу.

-З самого моста Ріальто відкриваються чудові види на Гранд-канал

-До 1854 року міст Ріальто був єдиним мостом через Гранд-канал

-На мосту з покон віків розташовані 24 мальовничі лавки, розділені в центрі двома арками. Завдяки прекрасній панорамі - тут постійно знаходяться туристи, художники і фотографи.

-Висота центральної частини моста Ріальто - 7,5 метрів, довжина 28 метрів, при будівництві моста в канал було вбито понад 12 тисяч паль!

-Я трохи пройшовся по вузьких вуличках біля моста Ріальто

-Ось вона справжня Венеція - з гольдельерамі і супервузькі каналами.

-Дали я знову продовжив свій шлях на вапоретто від моста Ріальто

-Тут Гранд-канал загортає і розширюється

Водний гладь каналу постійно перетинають вапоретто, гандоли, барки і інші судна.

Вниз на фото - палац Корнер-Ка Гранда ( «Великий палац»), інакше палаццо Карнер, являє собою класичну споруду архітектора Якопо тратти, прозваннного Сансавіно - значний розмір палацу став причиною його назви. Побудований в 1535 році, в даний час тут розташована префектура Венеції.

Підходимо до мосту Академії - це найпівденніший міст на Гранд-каналі і з'єднує Галерею Академії з районом Сан-Марко, побудований в 1857 році архітектором Альфредом Невілом у вигляді оригінальної сталевої конструкції. У 1934 році архітектор Міоццо створив тимчасовий міст замість металевого, який і стоїть досі.

-Правий берег Гранд-каналу завершується монументальним собором Санта-Марія делла Салюте, побудований в 17 столітті.

-У цій церкві Гранд-канал завершується і з'єднується з каналом Сан-Марко

-Вапоретто продовжило свій шлях до площі Сан-Марко

-Вскоре здався і палац Дожів

-У палацу Дожів я пересів на вапоретто, яке йшло на острів Лідо і через 20 хвилин, я вже опинився на цьому острові, де є непоганий міський пляж Венеції, на якому я відпочив і купувався в теплому Адріатичному морі (звіт про пляжі і острові Лідо можна прочитати -тут - «Самостійно на міський пляж Венеції»

-Вернулся я до Венеції ввечері - бродив по романтичним вуличками цього міста

-І дивився на вечірню життя Венеції

-На набережній біля палацу Дожів вже з'явилася місяць

-Так завершився мій другий день у Венеції, продовження в наступному звіті, який можна прочитати - тут - " Самостійно по Венеції. (Частина 3 райони Сан-Поло і Досодуро)

Новости