Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Продовження щурячого забігу. Ватикан і Венеція

Ватикан. Продовження щурячого забігу

Наша група зібралася, дві туристки все-таки загубилися, чекати ми їх не стали. Перед входом в самі музеї Яна розповіла нам про історію створення Сікстинської капели, попередила, що можна фотографувати, що не можна. Помилувалися жирної чайкою і сучасної скульптурою «Сфера в сфері» і направили свої втомлені стопи в музеї і собори.

Сфера в сфері Сфера в сфері

Ну що тут сказати? Безперечно, у Ватикані зібрано безліч творів мистецтва, приголомшливих своєю красою і промислової віртуозністю виконання. Так-так, саме промислової віртуозністю. Офіційна історія середніх віків (��ередніх чи?) Стверджує, що скульптури з мармуру і граніту Мікеланджело робив за допомогою долота, цвяха і стамески. Або взагалі за допомогою чого? На мій погляд інженера, такі речі можна виготовити, наприклад, тільки за допомогою точильних-свердлильних інструментів високого класу, які працюють на великих оборотах і від постійного джерела енергії.

Бахус, наш друг)) Зроблений долотом і рашпілем, вручну)) Бахус, наш друг)) Зроблений долотом і рашпілем, вручну))

Стелі в Ватикані покриті розписом, яка знизу здається ліпниною. Насправді - абсолютно гладка поверхня. ЗД-графіка середньовіччя?

середньовічна ЗD -Графіка на стелі середньовічна ЗD -Графіка на стелі

Зал мармурових тварин був закритий для відвідування, в залах географічних карт і гобеленів було заборонено фотографувати зі спалахом. Та й як там можна було толком що-небудь відзняти - людей повно, як на похоронах Сталіна. Затримаєшся на секунду - вир спітнілих тіл інших туристів відразу ж відтісняє тебе від твоєї групи.

Але все ж дещо розгледіти мені вдалося.

Зал географічних карт. На картах зображені міста-зірки, які були стерті з лиця землі, за деякими припущеннями, в результаті ядерної війни, що сталася 200 років тому (неофіційна версія).

географічні карти географічні карти

географічні карти географічні карти

географічні карти географічні карти

географічні карти географічні карти

Гобелени. Величезні полотна з віртуозно витканими на них біблійними сюжетами за ескізами Рафаеля.

«Виконані вони були так правильно, що дивуєшся, на них дивлячись, при думці, як можна було так виткати волосся і бороди і надати нитками таку гнучкість тіл; твір це здається швидше дивом, ніж справою людського мистецтва, бо вода, тварини, будівлі точно б написані пензлем, а не виткані ниткою. "- Дж. Вазарі" Життєпис найбільш знаменитих живописців, скульпторів і зодчих »

Гобелен, вишитий вручну Гобелен, вишитий "вручну"

Деякі гіди розповідають, що гобелени були вишиті вручну, наша Залізна Яна обмовилася про таку собі мануфактурі, на якій вони були виготовлені. Моя думка - виткані на висококласному ткацькому обладнанні з комп'ютерним програмуванням. Бо неможливо, що це вишивали хрестиком монашки в своїх сумовитих темних келіях. Ну а мануфактура - хто бачив, яка вона була насправді? Нам же не викладали в школах і інститутах історію деталей машин.

Сикстинська капела. Висота 21 метр. Написана одним майстром - за 5 років? Фарби фрески вражають своєю яскравістю, хоча, за словами екскурсовода, реставрації картина не піддавалася: «Просто відмили кіптява, яка утворилася за 400 років щоденного горіння свічок». Без коментарів.

Без коментарів

Підлоги теж гарні. І як це майстри середньовіччя з долотом, стамескою і пензликом з ослиного хвоста примудрялися таке вигадувати і втілювати в життя?

П П

Вразив своєю красою зал непорочного зачаття. На картинах важливі дядьки сперечалися про можливості або неможливості вищевказаного міфічного процесу, з центру залу ім зі скорботною міною слухала Діва Марія в синьому хусточці.

Закінчилася наша спітніла і швидка екскурсія в соборі Святого Петра. Там уже було легше, був час озирнутися, сфотаться і помолитися. Я теж помолилася - попросила Святого Петра (у якого, до речі, дуууже довгий ніс) вилікувати мені вухо, бо протягом всієї поїздки я чомусь погано чула, і це мене сильно турбувало. Святий не підкачав - по приїзду додому мені захотілося поколупатися в вусі, і я витягла звідти ватку, і -о чудо !!! - мій слух повернувся до мене в повному обсязі!

Але пора повертатися до наших «баранів», в автобус. Знову в темпі вальсу помчали до метро. По дорозі не встигла купити подушку у формі веселої какашки, печалька! Доїхали на метро до околиці міста, куди повинен був підрулити наш автобус. На зупинці було пильно й сумно, сумні негри торгували відстійні товаром. Я їх трохи розвеселила - купила червону сумку за 5 євро. Хоч і не дуже велика модна, але і не зовсім паршива - тепер понти перед подругами, все-таки в Римі купила!

Тим часом автобус запізнювався - водії заблукали. Виручив один з туристів - сам розшукав автобус і показав дорогу до смутному місця зустрічі. І поперлися ми назад, 530 км до Венеції. Голодна і сумна дорога, зі стали вже рідними і радісними «санітарнімі зупінівкамі».

Приїхали ближче до 23-00, почався дощ. Було незатишно і холодно, виручив кип'ятильник, баночка, вкрадений ще в Будапешті чай і джем в стіках. Вранці ми побачимо Венецію!

День п'ятий. Венеція.

Непогано виспавшись і злегка перекусивши, ми відправилися до Венеції. 20 хвилин на електричці, потім хвилин 10 на катері. Почався дощ. Ми дісталися до площі Сен Марко і зустрілися з екскурсоводам. Нам, хвала богам, роздали міні-рації з навушниками і ми вирушили на оглядову екскурсію.

Слухати про історію Венеції під проливним дощем було дуже незатишно. Хоча подивитися виразно було на що. Знаменитий Палац Дожів на площі Сен Марко, але в нього ми не потрапили: «Це платно, и Довго стояти в черзі, у нас на це нема часу!». Побігавши злегка по площі, ми попрямували бродити по вузьких вуличках, лабіринтами і містках. Місто, безперечно, красивий, але є нюанси. Самі пам'ятки містяться в пристойному стані, житлові ж будинку відсирілі і обдерті.

Стічні води, зрозуміло, спускаються прямо в канал, правда, фекалії не плавають - їх збирають спеціальними машинами з підводних баків під будинками. Горезвісного запаху сечі, оспіваного численними туристами, я не відчула, найімовірніше, через дощ. Канали дезінфікуються раз в дві доби, воду зі пральних машин місцеві теж зливають в канал. Вулички чисті - ну що там їх помсти, деякі в ширину менше 1,5 метрів, а найвужча вулиця у Венеції - всього 54 см. Гід розповіла історію про те, як на одній з вуличок після ситного обіду застрягла товстенний матрона. Більше доби персонал ресторану та місцеві жителі промучились, намагаючись виштовхати товстуху на ширшу вулицю, скандал був неймовірний.

На місті лежить печать занепаду, який розпочався з часів світової кризи 2008 року. Багато магазинів закриті, людей мало. Гід озвучила сумну статистику - на одну дитину в Венеції доводиться півтори собаки. Начебто і туристів чимало, але доходи венеціанців істотно впали. Або туристи так зубожіли, що не в змозі витратити зайву пару-трійку євро. Тому і біжать корінні жителі з напівзатопленого міста куди подалі, шукати щастя і великих грошей, а їх місце займають ще більш знедолені негри і філіппінці.

Нарешті оглядова екскурсія (сайгачная і нуднувата, але в загальному нормальна) закінчилася, ми повернулися на площу Сен-Марко. Покаталися на гондолі - 30 хв. 23 євро. Нам дуже пощастило - дощ в цей момент припинився. Потім знову зібралися всією групою і вирушили в завершальний забіг - в супермаркет і поїсти. Знову забігли а лабіринти, доскакали до супермаркету. Частина групи засіла в кафе, я ж відправилася в магазин. Купила сиру, кетчупу, випивку -лімончелло і вініще. До речі, вино в паках в Італії розливають по 1 літру і по 0,25 л (3 штучки в упаковці). За 0,25 - дуже зручно бухати в автобусі.

Тепер треба поїсти. Зайшла в кафе, де сиділи туристи з нашої групи. Комплексний обід -16 євро. «Якщо будете замовляті, що не встігнемо на катер!», - защебетала наша Танечка і поступилася мені свою половину величезної піци з устрицями за півціни. Я погодилася - куди діватися? Піца норм, устриці теж, кава - 3,5 євро.

Доїли, побігли назад на катер. Дощ іде. По дорозі в вітрині одного магазинчика я запримітила кулончик з муранського скла. Пробігши півдороги до катера, я вирішила-таки повернутися і купити його. Не можна ж було повертатися з Венеції без такого сувеніру! Розшукала магазин, купила кулон і рвонула назад. Ясна річ, заблукала. Стою в цьому лабіринті і належні - ой, куди ж мені йти? Тут тітка зі шваброю на чисто російській мові говорить мені - а ось в цей провулок! Боже, спасіння! З провулка я вискочила прямо на площі Сен Марко. Добігла до місця зустрічі - там, зрозуміло, вже нікого немає. Я згадала, що Танюшка ще на катері видала всім нам карти з позначеним на ньому причалом.

Карта виручила. Я бігла щодуху, не звертаючи уваги на проливний дощ, зрідка тицяючи під ніс карту торговцям на площі. Вони, в свою чергу, тикали пальцем в ту сторону, куди мені потрібно було бігти. В катер ми занурилися мокрі, як миші, я відразу ж дістала 0,25 шмурдячка - саме воно виявилося!

Ну а далі вже що розповідати ... Добралися до автобуса, коли я попросила водіїв відкрити багажник, щоб люди могли дістати з валіз сухі речі, чортові мужики визвірився і відмовили - штраф за відкриття багажника 400 євро! Інтересно¸ це правда чи ні? Що взагалі за маячня такий? У мене в салоні була суха кофта, я її і одягла, інші туристи обсихає в процесі шляху.

До ночі ми дісталися до Угорщини, переночували і кінця наступного дня вже приїхали на Україну. Поїздка пройшла без ексцесів, на них вже не було сил. Остання капость сталася вже на львівському залізничному вокзалі. Як тільки наш автобус зупинився там - хлинув дощ стіною. Так що в поїзд я зайшла в наскрізь мокрому одязі. Зовсім як у Венеції.

?ередніх чи?
Або взагалі за допомогою чого?
ЗД-графіка середньовіччя?
Ну а мануфактура - хто бачив, яка вона була насправді?
Написана одним майстром - за 5 років?
І як це майстри середньовіччя з долотом, стамескою і пензликом з ослиного хвоста примудрялися таке вигадувати і втілювати в життя?
Я погодилася - куди діватися?
Стою в цьому лабіринті і належні - ой, куди ж мені йти?
Інтересно¸ це правда чи ні?
Що взагалі за маячня такий?

Новости