Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Моя прекрасна Прага. навесні

24 жовтня 2013 р 14:10 Прага, Карлштейн - Чехія Квітень 2012

За статистикою люди найчастіше закохуються навесні, а точніше - в квітні-травні, що цілком обгрунтовано і зрозуміло: пробудження природи - пробудження почуттів, або, іншими, менш поетичними словами, активізація хімічних процесів в організмі. А що є любов що не хімічна реакція? У Празі, місті алхіміків і магів, ця істина добре відома. За статистикою люди найчастіше закохуються навесні, а точніше - в квітні-травні, що цілком обгрунтовано і зрозуміло: пробудження природи - пробудження почуттів, або, іншими, менш поетичними словами, активізація хімічних процесів в організмі

У моєму ставленні до Праги я пройшла поки тільки першу, саму романтичну стадію - стадію закоханості. Думаю, що в найближчі роки треба знову відвідати це місто, тільки вже не навесні, а в кінці літа. За статистикою, саме в кінці літа люди вирішуються на тривалі і міцні союзи зі своїми обранцями. Сподіваюся, що мені не доведеться призначати рандеву Празі в січні - в цей час люди найчастіше розлучаються.

Отже, річні шенгенські візи, отримані перед поїздкою до Франції, палили паспорта. За ним ми з'їздили в листопаді до Відня, в лютому - в Ригу і Таллінн.

Попереду маячили травневі свята, які зовсім не хотілося проводити за старовинною російською традицією на дачі з пивом і шашликами. В результаті пиво все-таки залишилося :)

На цей період відносно доступними за ціною були квитки в Амстердам і Прагу - міста, в яких ні я, ні чоловік не бували.

Вибір зробив чоловік на правах майбутнього травневого іменинника.

Прага.

Злата Прага. Стобашенная Прага. Париж Східної Європи. Північний Рим.

У Праги безліч прізвиськ, і поки жодне з них ні про що нам не говорило.

Ми тільки знали, що в Празі, судячи з відгуків наших друзів і численних фотографій в Інтернеті, має бути дуже красиво. Навіть казково красиво. Недарма багато наших співвітчизників вибирають Прагу для проведення шлюбної церемонії.

Вид на Тинський храм (церква) Діви Марії перед Тином з висоти Староміської ратуші

Ми планували дуже коротку поїздку, в формат якої не вписувалися відвідування інших чеських міст.

Тільки Прага.

І тільки три дні на вильоті квітня. Коротких, як спалах. Як весняна гроза. І свято першотравня в Брюсселі, тому що летіли ми в Прагу брюссельська авіалініями. Зворотній пересадка була підібрана так, що можна було провести цілий день, гуляючи по столиці Бельгії.

Ні той, ні інший місто ми раніше не бачили, тому їх поєднання виявилося дуже доречним.

28 квітня. В 11 ранку, зробивши коротку пересадку в Брюсселі, ми приземлилися в аеропорту Праги Рузине (в жовтні він був перейменований на честь першого президента Чехії Вацлава Гавела).

У Москві, незважаючи на те, що весна вже перевалила свій екватор, було ще досить прохолодно. Зимова холоднеча затрималася в наших краях довше покладеного.

У Празі ж щосили відчувалася наближення літа.

Було тепло, навіть жарко. На другий і третій день температура зашкалювала мало не за тридцять градусів. І наш настрій теж підвищувався слідом за показаннями стовпчика термометра.

Все навколо нас цвіло і пахло, зеленіло і червоніло. Нам пощастило, що ми потрапили на цей маленький свято весни.

У Петршінскій садах

Зупинилися ми в хостелі Travellers Hostel Praha Dlouha.

Цілком стерпне місце для недовгого перебування в столиці Чехії. Головна перевага хостелу - це п'ятихвилинна крокова близькість до Староміської площі. Ідеально для першого знайомства з містом.

Перші кроки по Празі: ми насолоджуємося тим, що можна гуляти в легенях кросівках, а весняні черевики і куртки залишилися чекати своєї години в номері.

Наші перші враження були пов'язані з бруківки, як на Червоній площі, акуратними будинками майже в пітерському стилі, великою кількістю написів на мові, так що нагадує російський, що можна зрозуміти зміст написаного.

Здавалося, ніби ми потрапили в поліпшену паралельну реальність Росії, який вона могла б бути, якби не ... або якби так ...

Ми ще не дійшли до Староміської, а вже спокусилися видом розкритих дверей численних трактирів. Був самий розпал дня, а в роті - ні ріски. В такому містичному місті, як Прага, ми, великі любителі «теорій змов» і таємних братств, не могли пропустити трактир з інтригуючою назвою «У вільних масонів» і відповідними знаками масонства в оформленні.

У «Вільних масонів» ми вперше спробували чеське пиво (було б злочином дотримуватися тверезості в Чехії!) І традиційні чеські страви - гуляшу і яловичу вирізку з кнедликами, збитими вершками і журавлинним соусом. Наситившись, зрозуміли, що Прага нам безумовно подобається :)

На вулиці, перед поворотом на Староместскую площа, побачили рекламні плакати музеїв КДБ і комунізму. Ми можемо думати про себе і своєї історії, як завгодно, але в інших країнах, в тому числі і тих, що ми вважаємо братніми або дружніми, Росію з її порожніми імперськими амбіціями представляють інакше.

Ми вийшли на Староместскую площу і не могли стримати захоплених вигуків.

Площа, безумовно, дуже хороша собою: всі ці готичні башточки і ошатні будинки, більше схожі на ілюстрації до дитячих казок.

Мені здається, хоча я можу й помилятися, що у весняну пору краса Староміської площі багаторазово зростає, відтіняє яскраво-синім волошковим небом, прикрашена квітковим парадом у острова біля пам'ятника Яна Гуса, біля якого ми провели півгодини, безцільно спостерігаючи за перехожими і приймаючи сонячні ванни .

Пам'ятник національному героєві Чехії Янові Гусу і церква Святого Миколая

Цікаво, що можуть обговорювати два голубка, то

Прага - друга столиця всіх закоханих після Парижа. Якщо в Парижі знаходять свою любов і роблять пропозицію, то в Празі - скріплюють любовні зізнання узами шлюбу.

Подорож у часі було б неповним без міні-подорожі в кареті, запряженій кіньми. Ми, правда, вирішили, що з нас вистачило аналогічної поїздки в Відні. Навіщо повторювати ті ж емоції?

Що мене вразило на Староміської, так це те, як люди спокійно, ось так запросто сидять або навіть лежать покотом, не звертаючи уваги на юрби перехожих. Не пригадаю, щоб я бачила подібне на площах в інших країнах.

Якщо ви вперше в місті і в вашому запасі мало часу (від декількох годин до декількох днів), то кращий спосіб побачити все і відразу - забратися на висоту. Зазвичай необхідні метри над землею може надати або дзвіниця церкви, або оглядова вежа, або який-небудь пагорб, особливо якщо сам місто лежить в долині.

Ось і ми вирішили зробити підйом на міську ратушу на Староміської площі та охопити Прагу в масштабі.

Староміська ратуша зі знаменитими астрономічними годинами

На верх піднімає ось такий гарний ліфт футуристичного виду.

Піднявшись, можна побачити, що Прага - це місто червоних дахів, а подекуди дійсно видніються вежі - не дарма ж існує це прізвисько «стобашенная» ...

І ще можна побачити, що Прага - дуже зелене місто.

Церква святого Миколая (Мікулаша) - головний храм Чехословацької гуситской церкви, побудований в стилі бароко

А ось і Порохова вежа, своєю чорнотою виділяється на загальному тлі.

Староміська площа заповнена народом. Така ж кількість людей можна побачити хіба що на Карловому мосту.

Ми спустилися вниз і, злившись з людським потоком, вирушили на Карлів міст - пам'ятка номер два після Староміської площі.

У Празі дивує увага до деталей: нас вразили своєю красою і продуманістю каналізаційні люки. На жаль, в Росії дуже не вистачає ось таких ось, на перший погляд незначних, елементів міського дизайну.

З самого початку перебування в Празі нас не покидало відчуття чогось рідного, але напівзабутого: таке враження створювали написи навколо мовою, схожому на російську.

Ось, наприклад, цей напис. Дід тримає рибу, а внизу можна прочитати «У капра». У капра або все ж у коропа? Адже мається на увазі, що в цьому місці подають рибу?

А празькі будинку і вулиці мені чимось нагадали Відень, адже Чехія колись входила до складу Австро-Угорщини. Тільки все менш величне, пишне і поверхова - все-таки не Прага була столицею імперії.

Про наближення до Карлова мосту сигналізує Староміська бруківка вежа. Народу під склепіннями її воріт товпилося як на ярмарку.

Карлів міст можна порівняти за красою, культурному та історичному значенню з такими відомими мостами світу, як Понте Веккьо у Флоренції, Ріальто в Венеції, Золоті ворота в Сан-Франциско, Тауерський міст в Лондоні.

Міст перекинутий через річку Влтаву, на якій стоїть Прага, і з'єднує Старе місце і празький малий град - Малу країну. Він становив частину Королівської дороги і був задуманий Карлом IV, чеським королем і імператором Священної Римської імперії.

На мосту ми провели не менш півгодини. Він прикрашений статуями, кожну з яких хочеться розглядати. З його висоти відкривається приголомшливий вид на Влтаву, по якій вгору і вниз за течією рухаються, як працьовиті мурашки, туристичні кораблики. Дивитися на біг води в погожий весняний день, коли сонце приємно гріє, а не пече, і дме легкий вітерець, можна було б нескінченно.

Але піти все одно довелося, тому що на мосту було досить багатолюдно. Люди штовхалися, сміялися, голосно розмовляли і нескінченно фотографувалися.

Ще на Староміської ми відчули, що в Празі, зовсім недавно звільнилася від умовностей соціалістичного режиму і тиску «старшого брата», панує особлива атмосфера свободи.

Я не бувала в Амстердамі, де, можливо, прояви цієї волі ще більш масштабні і шокуючі.

У Празі ж, по-моєму, кількість фріків на квадратний метр просто зашкалювало.

Багато хто приїжджає до Чехії (так само, як і в Латвію і Естонію) в гонитві за дешевими розвагами.

Молоді розкуті люди відчувають себе на вулицях Праги абсолютно органічно.

Я помітила, що більшість туристів в Чехії - молодь. Мабуть, це пов'язано з відносною доступністю місцевих цін.

Хлопці в рожевих майках на Карловому мосту збирали кошти на, якщо я все правильно зрозуміла, організацію весілля для пари нетрадиційної сексуальної орієнтації. Я їм, до речі, подала :)

У Малій країні зустрілася навіть ось така мадам в костюмі Єви. Мадам абсолютно нікого не соромилася і з задоволенням фотографувалася з туристами.

Тут же, в Малій країні, буквально за поворотом, кудись ішли католицькі священики.

Перейшовши Карлів міст, ми опинилися в Малій країні, де гуляли до самого закінчення дня. Добре, що в Празі все так компактно розташовано, що не потрібно їздити на громадському транспорті.

З огляду на, що бути в Празі і не ходити пішки практично неможливо, туристам пропонується дуже потрібна послуга - релаксуючий масаж ніг рибками гарра руфа.

Мала країна, як і Старе місце, чимось нагадувала Відень з домішкою Талліна.

У Відні дуже люблять прикрашати будинки скульптурними групами. Ось і в Празі простежується велика любов до скульптур.

В повітрі розливався аромат свіжої випічки. Ех, шкода, що ми не спробували таку знатну булку!

Тут же, в Малій країні, ми натрапили на абсент-шоп, але вирішили, що «ось сьогодні пробувати не будемо, давай завтра, а краще в останній вечір відзначимо від'їзд». Так до нього і не дісталися.

Мала країна досить горбиста - піднімалися і під гірку, і на гірку. В кінці дня змогли ще раз подивитися на Прагу з висоти, тільки тепер вже під іншим кутом огляду.

У мене для Праги з'явилося нове прізвисько - краснокришенная

Вид на Петршінскій сади і Петршінскій телевізійну вежу

Вдалині видніються сучасні будівлі. Добре, що їх не набудували ближче до міста або, боронь Боже, замість старих будівель

Спускаючись вниз по напрямку до Влтаві, вийшли до Празького граду, або замку - найбільшої за площею президентської резиденції в світі.

Ворота були відкриті, і ми увійшли.

Кинули монетку в фонтан Ієроніма Коля. Не знаю, наскільки це гарантує повернення в Прагу. Якби я була в Римі, я б знала, що потрібно кинути монетку в фонтан Треві, а від кількості монеток залежить характер виконуваного бажання. На жаль, які на цей рахунок існують ритуали в Празі, я не знаю.

Звичайно, головне враження на нас в Празькому граді справив величний і грандіозний католицький собор святого Віта, відбудований в готичному стилі. У соборі поховані чеські королі і архієпископи.

Собор просто величезний за розмірами і його важко охопити цілком, так як простір навколо сильно обмежена прилеглими будівлями, тобто немає площі, як, наприклад, перед Тинським храмом.

Собор святого Віта нітрохи не поступається кращим зразкам готичного стилю в інших містах Європи. Я зараз маю на увазі той же собор Паризької богоматері.

Шкода, що частина фасаду прихована будівельними лісами.

Наш перший день в Празі добігав кінця, і ми вирішили повернутися назад в хостел, в Старе місце.

По дорозі у дворі музею іграшок, який знаходиться недалеко від Злати вулички, ми побачили цікаву статую - худорлявої хлопчика, що дивиться в небо. Статуя під назвою «Юність» була встановлена ​​в той час, коли в музеї іграшок функціонував будинок піонерів.

Чомусь у статуї до блиску натерта одна ... гхм ... видатна частина.

Хто-небудь знає, навіщо потрібно терти цю частину? Які бонуси це дає тому, хто потре?

Весна не весна без квітучого бузку.

Вниз ми спускалися по схилу пагорба святого Венцеслава, обсаджений виноградниками. Тут же можна перевести дух, насолодитися вином і видом на Прагу в одному з розташованих на пагорбі ресторанів.

Чеське вино ми не пробували, але, кажуть, воно досить непогане - в основному біле. Для тих, хто пиво на дух не переносить, це відмінна альтернатива.

Спустилися ми до якогось дуже милому скверу з бузковими кущами і статуєю дівчини, що тримає голуба в руках. Тепер і назавжди Прага по аромату асоціюється у мене з запахом бузку.

Останній погляд перед сном на Карлів міст з боку Манесова моста. Не пам'ятаю, які сни мені снилися в ту першу ніч, але впевнена, що під враженням від казок старої Праги вони повинні були бути казковими.

Наступний день ми почали з огляду другий за значимістю площі Праги - площі Республіки, на якій змогли зблизька роздивитися знамениту Порохову бащней, яку за день до цього бачили з висоти міської ратуші. Також на площі знаходиться дуже красивий Громадський будинок - будівля, побудована на початку XX століття і служило місцем для проведення виставок і балів.

Тут же на площі є безліч магазинів мас-маркету, в одному з яких я задовольнила маленькі жіночі потреби і купила собі нове маленьке літнє плаття до пари майже річної празької погоді :)

Потім ми попрямували на Головний залізничний вокзал Праги, чия будівля само по собі в архітектурному сенсі вельми примітно.

Нашою метою на другий день був Карлштейн. Довго вибираючи між різними замками в околицях Праги, ми зупинилися на ньому. Карлштейн поєднує в собі історичну цінність в якості літньої резиденції імператора Карла IV з доступністю для туриста, що не вимагає додаткових зусиль на дорогу.

Ми їхали близько 40 хвилин на двоповерхової електричці.

Після щільної міської забудови нашому погляду з'явилися широкі простори сільській місцевості.

Хоча не можна назвати це місце сільській глухоманню, тому що кількість туристів, що йдуть суцільним потоком від вокзалу в сторону замку, перевищує допустимі для глушині «децибели».

Замок знаходиться на горі, тому деякі вважають за краще зберегти ноги і піднятися наверх, сидячи на возі.

Ми ж чесно відкрокував покладене відстань пішки. До речі, багато хто приїжджає в околиці Карлштейна для їзди на велосипедах або хайкінга (тривалих прогулянок пішки на відкритому повітрі).

Вид Карлштейна, самотньо підноситься на своїй скелі, в щільному оточенні дерев, його графітових дахів і струнких веж, заворожує.

Відчуття, що замки з дитячих казок Шарля Перро і братів Грімм візуалізувалися в реальності.

Щоб побачити замок зсередини, потрібно купити квитки на екскурсію, які проходять англійською, чеською, російською та іншими мовами.

Самостійно відвідувати замок не можна, тільки в складі організованої групи.

Дуже зворушливими здалися кущики ромашок, пробивалися крізь грубий камінь.

Наостанок я сфотографувалася з совою, відчувши себе на мить маглів-чарівницею Герміоною :)

Повернувшись з Карлштейна в Прагу, ми пішли гуляти по ще невідомому для нас району Праги - Нове-місце.

Нехай словосполучення Нове-місце не збиває вас з пантелику, тому що Новий в даному випадку не означає, що все, що побудовано в цьому районі відноситься до недавнього часу. Будівництво Нового міста почалося в 14 столітті за указом Карла IV на місці ще більш древніх поселень.

Почали ми свій шлях з національного музею, найбільшого музею Праги, и Вацлавській площади, де в тій момент проходила Демонстрація. Як я зрозуміла з написів на чеське, люди біля пам'ятника святому Вацлаву (ВІН же Карл IV) протестувалі проти безправ'я. Саме проти якого безправ'я і щодо кого виявилося вище мого розуміння.

Вацлавська площа - одна з центральних площ історичного району Праги Нове-місце. Площа має витягнуту форму і більше схожа на проспект з зеленими насадженнями по центру.

По обидва боки площі суцільною стіною стоять будівлі, які належать переважно до початку XX століття і збудовані в стилях модерну, ар-деко і конструктивізму. Серед цих будівель переважають готелі, магазини, ресторани, є навіть казино.

Від Вацлавській площі ми дійшли до Карлаку - найбільшої площі Нове-місця, Праги, Чеської республіки і однією з найбільших у світі.

Передбачалося, що Карлова площа стане центром Нового міста. З цією метою на ній була відбудована Новоместская ратуша.

Карлова площа відрізняється від інших не тільки гігантськими розмірами, а й зеленими насадженнями. Вона більше нагадує сквер або парк, ніж площа в традиційному розумінні цього слова.

Так, гуляючи по Нове-місця, ми дійшли до набережної Влтави і знаменитого Танцюючого будинку (він же П'яний будинок, він же Джинджер і Фред) - чинного офісної будівлі в стилі деконструктивізму, побудовані в 90-її рр. XX століття.

Танцюючим його прозвали за те, що він нагадує своїми формами пару - чоловіка і жінку, що злилися в танці. Архітектори ж задумували цей будинок як символ розриву чеського суспільства з тоталітарним радянським минулим і готовності до позитивних змін.

Мені цікаво, що відчуває люди, працюючи в такому незвичайному офісній будівлі? Особливо в «жіночої», зігнутої його частини?

Для того, щоб це дізнатися, необов'язково бути співробітником однієї з компаній, що знімають площа в «Танці будинку». На даху «чоловічого» будівлі є французький ресторан «Медуза».

Під вечір, коли вже стемніло, ми повернулися в Старе-місце, де розташовувався наш хостел. Яскраве враження в кінці насиченого другого дня - Староміська площа на тлі чорного оксамитового неба. Підсвічена вогнями ліхтарів, вона виглядала ще більш таємниче і привабливо, ніж при сонячному світлі.

Шоу мильних бульбашок на Староміської площі

Третій день ми почали з прогулянки на теплоході по річці Влтава. При поганій погоді, з вітром і дощем, ми б вважали за краще по-іншому провести час. Але в погожий весняний день сам бог велів подивитися на Прагу з води.

Це чудова нагода не лише поглянути на Прагу під новим кутом, а й побачити празькі мости, а їх в місті дійсно багато, і ті пам'ятки, до яких нам би не вистачило ні часу, ні сил дійти пішки.

Я вже писала вище, що Прага - дуже зелене місто. І ми вирішили, що третій день проведемо, приймаючи сонячні ванни в численних празьких садах.

Їх в Празі дійсно дуже багато, розташовані вони здебільшого на пагорбах, тому рекомендую в гарну погоду обов'язково приділити їм увагу. З пагорбів відкриваються приголомшливі панорамні види на місто, Влтаву і мости.

Вид на празькі мости з Летенскіх садів

Весь залишок дня ми гуляли по садах, які перетікають одна в одну так плавно, що не помічаєш, як закінчується один і починається інший. Уявіть наші відчуття: пахощі бузку, розкішні краєвиди на лежачий внизу місто, старовинні церкви і каплички, спокійні радісні люди навколо, морозиво, так приємно охолоджує в жарку погоду.

Ми з чоловіком були дуже щасливі в ці моменти - удвох серед такої приголомшливої ​​краси, любимо один одного і радіємо життю.

Так ми дійшли до Петршінскій садів і Петршінскій вежі. На вежу можна забратися як пішки, так і на ліфті. В принципі ми вже бачили Прагу з висоти і з різних ракурсів, але не пошкодували, що витратили час і піднялися пішки (корисно для здоров'я!).

На Петршінскій вежі ми ще раз переконалися в тому, що Прага просто потопає в зелені. А ще це можливість побачити собор святого Віта в повний зріст.

Святковий вечірній вечерю на вильоті останнього дня ми провели в одному з празьких ресторанів, рекомендованих на одному з популярних туристичних сайтів. І їжа, і пиво, і інтер'єр закладу - все було вище всяких похвал. У гастрономічному відношенні Прага нас виразно радувала.

Останній погляд на нічну Прагу. Подумки говоримо «Насхледаноу!», Або «До побачення» по-чеськи :)

Завтра вранці ми будемо вже в Брюсселі.

Нам пощастило, що ми побачили Прагу навесні. Можливо, будь це іншу пору року, вона б не здалася нам настільки гармонійною і майже досконалої до дрібниць.
Якби знамениту фразу Чехова можна було застосувати до міст, то про Прагу ми сказали б так: в ній все було прекрасно - і душа, і історія, і архітектура, і загальна атмосфера.

Ось такою була моя прекрасна Прага. Навесні.

Підсумовуючи досвід по Празі, що, як мені здається, важливо зробити:

1) Піднятися на висоту і зробити це кілька разів, щоб побачити красуню Прагу з різних точок огляду;

2) Відвідати кілька основних історичних районів Праги - Старе-Місце, Нове-Мєсто, Малу країну, по можливості Вишеград, побувати на основних площах - Староміської, Вацлавській, Карловой, Республіки;

3) Спробувати пиво і яке-небудь чеське блюдо з м'яса (рада не адресований непитущим і вегетаріанцям). Якщо ви цього не зробили, вважайте, що не були в Празі;

4) Побачити Староместскую площа спочатку днем, а потім увечері, коли магія її чарівності багаторазово зростає;

5) Кинути монетку, щоб повернутися. У нашому випадку це був фонтан в Празькому граді;

6) Перетнути Влтаву по мосту. Обов'язковий Карлів міст, всі інші факультативно;

7) Проїхатися на метро або будь-якому іншому виді громадського транспорту, щоб краще пізнати місто і його жителів. У цьому відкликання я не згадувала про це, але один раз за три дні ми все ж спустилися в празьку підземку;

8) Побачити один або кілька замків в околицях Праги;

9) У гарну погоду покататися по Влтаві на кораблику і прогулятися в численних празьких садах. Саме таке проведення часу залишило у нас найяскравіші і позитивні враження про Прагу

А що є любов що не хімічна реакція?
Навіщо повторювати ті ж емоції?
У капра або все ж у коропа?
Адже мається на увазі, що в цьому місці подають рибу?
Хто-небудь знає, навіщо потрібно терти цю частину?
Які бонуси це дає тому, хто потре?
Мені цікаво, що відчуває люди, працюючи в такому незвичайному офісній будівлі?
Особливо в «жіночої», зігнутої його частини?

Новости