Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Транспортна система Австрії. Чарівна формула і автобуси

  1. Транспортні асоціації Австрії
  2. Як працює транспортна асоціація VOR
  3. Як розшифровується формула SUDAN?
  4. Як дістатися з аеропорту Відня Швехат в місто
  5. Що таке Віденський квиток?

Пам'ятайте, в першому пості про Австрію я обіцяла розповісти, що ж мене вразило в Австрії? Так ось, вразила, вразила, перевернула моє уявлення про транспорт саме транспортна система Австрії. Сьогодні я продовжу розповідь про це чудо. Пам'ятайте, в   першому пості про Австрію   я обіцяла розповісти, що ж мене вразило в Австрії

Спочатку я хотіла написати окремо про автобуси і окремо про метро. Але в Австрії існує дивовижна взаємозв'язок між усіма наземними видами транспорту. У Відні, наприклад, ви можете потрапити в будь-який куточок, на будь-яку вуличку, скориставшись чарівною формулою

S + U + D + A + N

Що це за формула, і як вона працює, читайте нижче.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Австрія завершила створення своєї транспортної системи в 1997 році, ставши першою країною в світі, яка всебічно ввела транспортні об'єднання (Verkehrsverbund). Це настільки налагоджена і збалансована система, що просто диву даєшся. До хорошого швидко звикаєш. Тепер в наших автобусах і поїздах у мене спливають крилаті вирази в голові, а потім навертаються сльози.

Тепер в наших автобусах і поїздах у мене спливають крилаті вирази в голові, а потім навертаються сльози

Транспортні асоціації Австрії

В Австрії 8 транспортних асоціацій (об'єднань): OÖVV (Верхня Австрія), SVV (Зальцбург), VOR (Східний регіон), VVK (Карінтія), VVNB (Нижня Австрія), VVSt (Штирія), VVT (Тіроль), VVV (Форарльберг ). Природно, ви скористаєтеся тієї, в сфері впливу якої ви перебуваєте.

Найчастіше, якщо не весь час, я користувалася послугами транспортного об'єднання VOR. Тому, щоб пояснити, як це все працює, скористаємося саме його послугами. VOR обслуговують такі транспортні компанії як Blaguss, Busam, Dr. Richard, Gschwindl, Kolda, NÖVOG, ÖBB Personenverkehr, ÖBB, Postbus, Partsch (Autobusunternehmen), Raaberbahn, Wiener Linien, Wiener Lokalbahnen, Wiener Neustädter Stadtwerke, Zuklinbus. Уявляєте, які можливості і яка інтеграція!

Моїми фаворитами були ÖBB, Postbus і Partsch.

Кожен регіон, в тому числі і VOR, ділиться на зони. З цього складається тариф тобто вартість квитка. Бажано в цьому хоч трохи орієнтуватися, тоді вийде заощадити значну суму. Зараз поясню.

Як працює транспортна асоціація VOR

Зони асоціації VOR групуються навколо Відня. Межа міста і іноді трохи далі - це зона 100 (зона ядра). У межах однієї зони ви платите 2,10 € і можете кататися цілу годину на будь-якому виді транспорту, включаючи пересадки, в межах однієї зони. Наприклад, я можу проїхатися на що проходить поїзді по Відні, не виїжджаючи із зони, пересісти на метро і потім на автобус або трамвай.

При в'їзді в наступну зону потрібно заплатити ще 2,10 €. Тобто ви або відразу купуєте квиток на кілька зон, або купуєте кілька квитків і складаєте з них потрібну вартість. Такий варіант можливий, була свідком того, як касир з якоїсь технічної причини запропонувала саме такий варіант.

Слідкуйте уважно! Якщо на вашому квитку немає дати і часу - ви повинні прокомпостувати його, інакше він вважається недійсним, а це штраф.

В Австрії краще не їздити зайцем. Зайцев австрійці називають шварц (чорний) і карають штрафом від 100 євро. Один раз, за ​​законом підлості, я заплатила подібний штраф, але про це пізніше.

Квиток можна купити заздалегідь на станції або вокзалі, в автоматах, які знаходяться на станціях метро або вокзальних станціях в приміських автобусах квиток можна придбати у водія, але це може коштувати на 10 центів дорожче. У Відні в автобусах квитки не продаються.

Як розшифровується формула SUDAN?

Орієнтуватися в транспортному об'єднання східної області VOR (Ви ж захочете покататися по Відні і побачити визначні пам'ятки міста, недоступні звичайному туристу) вам допоможе проста нумерація, за допомогою якої маркуються маршрути. Це і є ключ до тієї заповітної формулою, що ви бачили на початку статті.

S або наприклад, S45 - S-Bahn;

U і номер (U1, U2) це U-Bahn або метро (Метро заслуговує на окрему увагу);

Номер і A, B - міський автобус, наприклад 13A;

D - трамвай;

N - нічний автобус, нахтбус, наприклад N64;

Регіональний автобус - тризначне число, наприклад 228;

Номер і T - атобус по дзвінку або автобус-таксі (і таке буває!), ASTAX, наприклад 44T;

Регіональний поїзд - тризначне число, відповідно до розкладу, наприклад 902;

WLB - Поїзд Відень-Баден (щогодини);

CAT - City Airport Train, поїзд нон-стоп до аеропорту, окремий тариф (набагато дорожче), окрема каса, окремі автомати, окрема станція зупинки, і звичайно, купа бонусів, наприклад - здача багажу на літак.

CAT - City Airport Train, поїзд нон-стоп до аеропорту, окремий тариф (набагато дорожче), окрема каса, окремі автомати, окрема станція зупинки, і звичайно, купа бонусів, наприклад - здача багажу на літак

Повторюся. Ключовий момент - знати, куди ви хочете потрапити. Тут все чітко, як в задачці з арифметики про пункт A і B. Складніше розібратися в безлічі пропозицій і можливості, які пропонуються пасажирам. Ще формула ускладнена німецькою мовою. Бажано мати хоча б базовий навик. Адже навіть якщо вам роздрукують на касі листочок з точною формулою пересадок (я завжди просила роздрукувати такий листочок в касі, на всякий випадок), вам все-одно доведеться його читати, потім шукати вокзали, платформи, вулиці, виходи і т.п. Якщо Ви купуєте квиток в автоматі теж стане в нагоді знання мови, хоча його можна перевести на англійську.

Як дістатися з аеропорту Відня Швехат в місто

Ну а тепер застосуємо отримані знання на практиці. Який зазвичай пункт А? Правильно, аеропорт. Отже, ми прибули самостійно до Відня, Швехат. Подивимося, якими способами ми можемо дістатися в центр, щоб продовжити подорож до пункту B. На жаль, всі ці знання прийшли набагато пізніше, з досвідом. З Швехат мені потрібно було на Вест Банхоф (Західний ж / д вокзал), далі я слідувала в Грац. Знала я тільки номер поїзда, місце і час відправлення. До відправлення поїзда залишалося близько години, куди бігти ???

Ідей не було, місто я не знала і де знаходиться вокзал - поняття не мала, тому просто взяла таксі з аеропорту до вокзалу, в аеропорту ця послуга обійшлася мені 40 євро. Зараз я усвідомлюю колосальність цієї суми по відношенню до відстані. Пізніше я їхала з Відня до Франкфурта (Німеччина) на автобусі за 50 євро.

Рішення 1. Таксі потрібно замовити заздалегідь. Годі служб, в інтернеті, по телефону, ще десь, але не в самому аеропорту. Наприклад, можна замовити таксі на сайті kiwi-taxi . Трансфер з аеропорту Відня буде коштувати близько 35 євро.

Рішення 2. Комфортний швидкісний CAT. Чудовий зелененький поїзд домчить вас за 16 хвилин прямо з аеропорту до центру без зупинок. Спускаєтеся в підземний перехід прямо в центрі аеропорту - і побачите безліч автоматів. Зелені для САТ, там же буде і окремий ескалатор на спеціальну платформу. Поїзд ходить кожні 30 хвилин. Ключові цифри 06 і 36 - хвилини відправлення: 6.06, 6.36, ... 23.36 щодня. Квиток в один бік коштує online 11 євро, в автоматі - 12 євро. Туди і назад - 17 і 19 євро відповідно. У самому поїзді візьмуть плюс 2 євро за послугу. Далі - бонуси: квиточки на 4 людини обійдуться по 9,25 з кожного, а на 10 осіб - по 9 євро. Також ви можете заощадити час і придбати CAT + 24/48/72 години Відень, чудова економія - з цим квитком ви можете кататися по всьому Відню до 3 днів. Онлайн це задоволення обійдеться 18.50 / 24 / 27.50 євро. (Порівняйте - 2.10 євро коштує одинична поїздка протягом години). Зверніть увагу на послуги САТ, вони стануть в нагоді вам на зворотному шляху (багаж, Чекин і т.п.)

Рішення 3. Флюгхафенбус. Автобусні стоянки прямо на вулиці при виході з аеропорту. Уважно читайте електронні екранчики у автобусів - хто куди їде і о котрій годині. Там же відправляються і міжміські. На автобусі з Швехат в центр коштує 8 євро. Квиток купуєте в автобусі. Частота відправлення - близько години.

Рішення 4. Найдешевше. Квиток купується в автоматі в переході метро, ​​але на жаль Швехат вже за межами зони 100, це вже нова зона.

Шнельбан (шнель - швидкий, але не ведітетсь на це слово) - це найповільніший транспорт, який я знаю, гальмує біля кожного стовпа, зате захоплює багато пунктів де обривається інше повідомлення, але їхати дуже довго і нудно. Ніколи не розуміла S-Bahn, не до душі він мені.

Обережно! Якщо будете їхати з центру в аеропорт - не вискочив на станції Швехат - це містечко, а аеропорт - наступна, інакше застрягнете на годину і можете спізнитися. Загалом в будь-якому випадку, S - Bahn я вам не рекомендую. Купа зупинок, незручний вагон, зупиняється в віддаленому куточку аеропорту, звідки вам з валізою ще пиляти і пиляти.

На карті видно, що трата в 40 євро була зовсім невиправданою.

Що таке Віденський квиток?

Наостанок я б хотіла згадати про Віденському квитку (Vienna Card).

Віденський квиток дає право безкоштовного проїзду Віденськими лініями (метро, ​​трамвай і автобус) протягом 48 або 72 годин + понад 210 знижок при відвідуванні музеїв, театрів, пам'яток, хойрігер, а також в готелях і ресторанах, знижка на CAT + ви отримаєте книжечку ( інструкцію- путівник) на додачу Віденський квиток дає право безкоштовного проїзду Віденськими лініями (метро, ​​трамвай і автобус) протягом 48 або 72 годин + понад 210 знижок при відвідуванні музеїв, театрів, пам'яток, хойрігер, а також в готелях і ресторанах, знижка на CAT + ви отримаєте книжечку ( інструкцію- путівник) на додачу.

Придбати Віденський квиток можна в готелях, довідкових, на вокзалах, в центрах Wiener Linien.

У наступній статті я розповім про віденському метро і покажу Вам кілька цікавих маршрутів по Відні. Залишайтеся з нами!

Привіт! Мене звуть Світлана, і я - автор цієї статті. Поділіться статтею з вашими друзями: тисніть лайк і робіть репост. А я з задоволенням відповім на ваші питання в коментарях.

Сподобалася стаття? Поділіться їй!

Буду дуже вдячна, якщо ви оціните цю статтю:

Сайти, які допомагають мені:

  • Знайти дешеві авіаквитки - Aviasales і SkyScanner .
  • Заощадити гроші на готелі - RoomGuru .
  • Зняти квартиру у господаря - Airbnb .
  • Взяти авто в оренду в будь-якому аеропорту або місті - Rentalcars .
  • Знайти квитки на автобуси, пороми і потяги по Азії - 12go.asia .
  • Забронювати таксі з / в аеропорту - Kiwitaxi .
  • Купити вхідні квитки та екскурсії зі знижками - Klook .
  • Знайти екскурсії від місцевих жителів - Tripster .
  • Вибрати Турстраховки - Instore.travel і Cherehapa .
  • Знайти тур за найкращою ціною - Travelata і Level.Travel .

Ще цікаві статті про подорожі:

Як розшифровується формула SUDAN?
Який зазвичай пункт А?
До відправлення поїзда залишалося близько години, куди бігти ?
Що таке Віденський квиток?
Сподобалася стаття?

Новости