Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Парк Пратер у Відні

  1. Парк атракціонів у Відні: екскурс в минуле
  2. Парк Пратер і його атракціони
  3. Екстремальні розваги
  4. Дитячі атракціони
  5. Криті зона парку
  6. Колесо огляду Відня
  7. Ресторани в парку Пратер

Подорож з дітьми до Відня у більшості туристів нерозривно пов'язане з відвідуванням великого громадського парку і чудового центру відпочинку, де кожен знайде собі заняття до душі.
Парк Пратер у Відні - це центр шуму і розваг з безліччю атракціонів, де дорослі на якийсь час стають дітьми, а їх чада отримують справжнє задоволення від проведення часу зі своїми татами і мамами. У зимовий час шум і веселощі трохи вщухають, готуючись з новою силою наповнити територію парку вже навесні. Ну а в теплу пору року сюди поспішають потрапити всі туристи столиці і самі городяни.

В наші дні неможливо уявити це місто без Пратера, адже тут знаходиться один з віденських символів - колесо огляду. Давайте ж дізнаємося, що вас чекає в цьому дивовижному куточку Відня!


Парк атракціонів у Відні: екскурс в минуле

Пратер має багату історію, що йде корінням в далекий 1162 рік, коли дворянська сім'я Де Прато отримала в дар від імператора Фрідріха I Барбаросси землю, на якій зараз розташований парк. У 1403 році назва «Пратер» вже згадується в документах.

Земля протягом століть змінювала своїх господарів, побувала у володінні монастирів і міста. Територія довгий час використовувалася в якості мисливських угідь, і тільки лише в 1766 році тут був відкритий цісар Йосиф II центр відпочинку для населення.

Незважаючи на те, що полювати на його території продовжували і далі, Пратер на території Відня почав набувати рис, характерні для сучасних парків розваг: з'явилися перші атракціони, каруселі, тир, кегельбан, зони відпочинку, кафе і закусочні. Місце дуже швидко завоювало симпатію і любов городян.

1873 рік став для Пратера і Відня особливим - на території парку проходила Всесвітня виставка, яка до цього часу проводилася тільки в Парижі та Лондоні
1873 рік став для Пратера і Відня особливим - на території парку проходила Всесвітня виставка, яка до цього часу проводилася тільки в Парижі та Лондоні.
Спеціально до цієї події тут побудували виставковий комплекс, окрасою якого було спорудження Ротонда. На жаль, під час одного з найбільших пожеж у Відні, Ротонда згоріла, а на її місці сьогодні зведено будівлю Віденського виставкового центру (Messe Wien).
1897 рік ознаменувався відкриттям легендарного віденського колеса огляду Wiener Riesenrad (єдиний в світі атракціон подібного роду, який зберігся до наших часів), а в 1898 в Пратере з'явився перший в Європі на той час електричний Гроттенбан (казкова залізниця).

З розвитком техніки парк розваг у Відні не переставав дивувати своїх відвідувачів, радуючи їх все новими і новими атракціонами і незвичайними розвагами. У 1926 році тут будують перший автодром, а двома роками пізніше - «Ліліпутбан» - маленьку копію залізниці, що дозволяє з комфортом оглянути парк всього за 20 хвилин, проїхавши маршрут довжиною 4 км.

У 1935 році колекція парку поповнилася ще однією дивиною - з Чикаго сюди привезли «Літак» - швидкісний безрейковий атракціон.

Пратер Відня пам'ятає не тільки світлі і барвисті дні своєї історії. Під час наполеонівських воєн на його території проводилися військові дії, а дерева були зрубані і використані для будівництва оборонних укріплень.
Друга світова принесла парку значні руйнування в результаті бомбардувань, а пожежа 1 945 додав кілька сумних сторінок в історію, знищивши величезну площу і частину атракціонів. Після війни Пратер був заново відбудований і засаджений деревами.
Історія парку атракціонів у Відні насичена подіями, але є одна річ, яка залишається незмінною протягом усього часу: і як в далекі часи, це місце - центр тяжіння всіх, хто хоче відпочити і прекрасно провести час.


Парк Пратер і його атракціони

Назва парку походить від слова «pratum», що в перекладі означає «луг». І дійсно, велика його частина - це лісова і лугова територія.
Тут знаходиться головна алея зі столітніми тінистими каштанами, дитячі майданчики, територія Віденської міжнародного ярмарку, велодром. Мабуть, кращого місця для занять спортом, катання на велосипедах, роликах або організації пікніка на свіжому повітрі не придумаєш!

Але найбільший інтерес для діточок представляє та частина парку, де розташована зона розваг, яка налічує близько 250 атракціонів. Ця частина парку називається «сосискова» (Wurstelprater) або «Народна».

Екстремальні розваги

У Віденський Пратер багато приходять саме за хвилюючими розвагами, і таких тут предостатньо, на будь-який смак і колір. Серед них слід відзначити абсолютно незвичайну кільцеву карусель Praterturm висотою з 33-поверховий будинок. Відкрили цей атракціон в 2010 році.
Карусель в формі зірки не тільки обертається навколо стовпа зі швидкістю 60 км на годину, але і піднімається при цьому на висоту 95 метрів. Одна поїздка займає близько 3-4 хвилин, і навряд чи вийде на такій швидкості як слід розглянути панораму міста, але відчуття від цієї поїздки не описати словами!
Оскільки цей атракціон досить екстремальний, скористатися ним можуть тільки дорослі і підлітки.

Ще одне цікаве розвага Пратера у Відні - чарівний Basilophon, передає голос з одного місця парку в інший по залізній трубі.

Любителям екстриму варто спробувати «Чорну Мамбу» (дві великі гойдалки, розгойдуються в небі) або, наприклад, катапульту Спейс-Шот, яка піднімає на висоту 62 метри (перший раз зі швидкістю 80 км / год, другий - 95 км / ч)
Любителям екстриму варто спробувати «Чорну Мамбу» (дві великі гойдалки, розгойдуються в небі) або, наприклад, катапульту Спейс-Шот, яка піднімає на висоту 62 метри (перший раз зі швидкістю 80 км / год, другий - 95 км / ч).
Атракціони «Ejektion Seat», «Bungee Jump» і «Turbo Boost» і «Skyfall» порекомендуємо тим, кому екстриму здасться мало. Відчути почуття вільного падіння можна буде за допомогою атракціону «WIND-O-BONA» (в аеротрубе для скайдайвинга створюється відчуття падіння з парашутом з висоти 4 000 метрів).
Любіть жахи і привиди? Тоді загляньте в печеру «Hotel Psycho», кімнату страху, прокотитеся по залізниці з примарами Roter Adler і відвідайте новий будинок з привидами Jack the Ripper.
Ну і який же парк розваг без американських гірок? Тут вибір на будь-який смак і вік:

  • найстаріший атракціон цієї серії Wiener Hochschaubahn;
  • сучасні Dizzy Mouse;
  • Der Zug Des Manitu;
  • Boomerang;
  • Megablitz;
  • Wilde Maus;
  • Super 8er Bahn;
  • Volare.

Відмінний спосіб освіжитися, якщо на вулиці стоїть спека - відвідати атракціон-сплав на колоді по Дунаю. Човники піднімають на гору і з розгону скидають вниз у воду. Купа бризок і маса вражень гарантовані. Після закінчення сплаву ви можете отримати фотографію вашого спуску серед водних бризок. Фотографії робляться автоматично і продаються всім бажаючим.

Важливо: парк атракціонів Відня Пратер не має якогось одного загального графіка роботи, у кожного атракціону свій годинник роботи, які можна перевірити на офіційному сайті парку.

Дитячі атракціони

Парк атракціонів у Відні не забув і про дитячі забави, адже більшість відвідувачів приходять сюди зі своїми дітьми. Всілякі каруселі та гойдалки, дитячий автопарк з електричними машинками (з дітьми старшого віку можна заглянути в більш серйозну картинг-зону), міні-залізниця, дитяча стрибає вежа, барвисті батути, дитяче колесо огляду, театр ляльок і багато інших атракціони і розваги подарують малюкам відмінний настрій на весь день. Свято дитинства - саме так можна назвати цю зону парку.

Дитяча залізниця Ліліпутбан (Liliputbahn) в Пратере користується особливою популярністю. Поїздка в крихітних вагончиках (звідси і назва залізниці) зазвичай займає близько 20 хвилин, а маршрут проходить по парку і вздовж головної алеї. Радості від такої поїздки немає меж! Дитяча залізниця працює за загальним графіком Пратера.

Гроттенбан (Grottenbahn) - найстаріший і один з найвідоміших атракціонів Пратера. Сідайте скоріше з дітьми в поїзд і починайте свою подорож по 30 казковим гротів!

Неодмінно загляньте в Айсберг - це захоплюючий атракціон, що дозволяє дітям і дорослим трохи освіжитися, зробивши інтерактивне подорож до полярних тварин, таким як білі ведмеді і пінгвіни.

Криті зона парку

Якщо раптом погода підвела, загляньте всією сім'єю в криті приміщення парку, де ви зможете розглянути в телескоп зірки в місцевому планетарії, дізнатися більше про історію в музеї Пратера, зустріти знаменитостей з усього світу в музеї воскових фігур Мадам Тюссо . Вісімдесят воскових фігур, розташованих на трьох поверхах музею, познайомлять вас з головними дійовими особами різних епох і часів Австрії.

Музей Мадам Тюссо цікавий ще й тим, що тут можна за допомогою інтерактивних декорацій взаємодіяти з героями. Так, вам запропонують битися в інтелектуальному поєдинку з Ейнштейном, подиригував разом з композитором Йоганном Штраусом або позмагатися в 11-метровому ударі з футболістом Ганс Кранкль.

У 2017 році на території виставки відкрилася ще одна цікава експозиція під назвою «Sisi Uncovered Experience». За допомогою ультрасучасної техніки та використання 3D анімації ви зробите невелику подорож в минуле і проживете з імператрицею Сісі один день з її життя.

Ну і трохи інформації про Віденському планетарії. Тут регулярно проводяться барвисті шоу в головному залі і демонструються фільми, що розповідають про життя зірок і міжпланетних галактик. Так що якщо вас і ваших дітей ця тема цікавить, обов'язково зайдіть сюди.


Колесо огляду Відня

Напевно, це найвідоміший атракціон в парку Пратер, його візитна картка, на який завжди дивишся з захопленням. Віденське колесо огляду, яке вважається не тільки символом парку, а й самого міста, - це перше, до чого поспішають всі туристи.

Воно було споруджено в 1896-1897 роках англійським інженером Уолтером Бассетом і донині дарує своїм пасажирам незрівнянні види Відня і її околиць. Колесо огляду у Відні унікальне тим, що це єдине в світі споруда такого поважного віку. Wiener Riesenrad багато разів опинялося під загрозою зникнення (війни, пожежа 1945 року), але все ж перемогло всі випробування.

Діаметр колеса складає 61 метр, загальна вага металевої конструкції - 430 тонн. Колесо обертається зі швидкістю 2,7 км / год.

15 червоних кабінок, 6 з яких резервуються і використовуються тільки для святкування особливих подій і урочистостей, день у день піднімають вгору гостей і жителів Відня, щоб показати всю красу міста з висоти пташиного польоту. У кожну кабінку пускають по 7-8 чоловік. Рухається колесо дуже плавно, так що поїздка буде комфортною і для самих маленьких, і для тих, хто боїться висоти.

Особливо красиво місто виглядає ввечері, коли темніє, а на вулицях і в будинках запалюються тисячі вогнів. Десятихвилинна поїздка на колесі огляду стане відмінним спогадом як для закоханих пар, так і для сімей з дітьми або самотніх туристів.

Біля підніжжя колеса знаходиться невеликий музей у вигляді вагончиків, де представлені макети, що розповідають про життя і історії з римських часів і до наших днів
Біля підніжжя колеса знаходиться невеликий музей у вигляді вагончиків, де представлені макети, що розповідають про життя і історії з римських часів і до наших днів.

Віденське колесо огляду відкрито для відвідувачів цілий рік, влітку воно розважає гостей з 9:00 до 23:45, восени і навесні воно відкривається на годину пізніше і закривається теж раніше. Взимку може не працювати в разі снігопадів. У будь-якому випадку, рекомендуємо звірити годинники його роботи на офіційному сайті парку.

На території парку є ще одне колесо огляду BlumenRad. Воно, звичайно ж, «молодший» і без закритих вагончиків, але вид на місто з нього теж відкривається чудовий. Є у нього ще одна перевага - квиток коштує в кілька разів дешевше, ніж на Wiener Riesenrad.

Ресторани в парку Пратер

Напевно після активно проведеного часу на атракціонах і свіжому повітрі вам захочеться щільно перекусити або освіжитися яким-небудь напоєм. Що стосується місць громадського харчування в парку, то з цим проблем тут точно немає.

По всій території встановлені намети і буфети з напоями та їжею. У них можна спробувати пунш або глінтвейн, перекусити коржиками з картоплею або вже традиційними для парків розваг хот-догами.

У Віденських сосискових вам запропонують на вибір кілька видів сосисок і ковбасок в ароматної булці. Їх неодмінно варто тут спробувати, щоб відчути смак справжньої святкової Відня.

Є і більш солідні ресторани в парку Пратер у Відні. Так, на території працює легендарний Швейцарський будинок з пивним садом, в меню якого є "штельцен" - засмажена свиняча ніжка, а також смачні картопляні оладки, шніцель гуляш і багато інших страви традиційної австрійської кухні. Ну а любителям пива тут подадуть оригінальний "Будвайзер". Ресторан може вмістити до 2400 гостей, а 125 його співробітників зроблять все, щоб обслужити кожного відвідувача швидко і якісно.

Якщо у вашій компанії відпочиваючих є діти, заггляніте в ресторан Kolariks Praterfee. Крім дитячого меню, в расторанчіке обладнана ігрова зона з батутом, так що діти продовжать розваги навіть під час трапези.

Ще один заклад порадує батьків з дітьми затишною обстановкою, озеленити терасою, дитячим містечком і пивним садом. Kolariks Luftburg пропонує в своєму меню різноманітні страви на грилі.

У жовтні парк атракціонів Пратер стає ще нарядней і праздничней: там проходить фестиваль Wiener Wiesn Fest, аналогічний Октоберфесту
У жовтні парк атракціонів Пратер стає ще нарядней і праздничней: там проходить фестиваль Wiener Wiesn Fest, аналогічний Октоберфесту. Багато пива, вина, страв місцевої кухні, а також традиційна музика є невід'ємною частиною народних гулянь. Багато місцевих жителів і гості столиці приходять в національних костюмах, щоб насолодитися атмосферою свята.
До речі, завдяки цьому святу Пратер парк у Відні в 2013 році увійшов до Книги рекордів Гіннесса, так як зібрав на своїй території 157 пар в національних костюмах Австрії «трахтен». Вхід на територію фестивалю до 18:00 вільний, після цього часу потрібно придбати спеціальний квиток.
Одне з кращих місць відпочинку у Відні вражає своєю красою і можливостями. Тут приємно просто прогулятися, а можна покататися на улюблених атракціонах або спробувати одну з традиційних закусок в будь-якому з численних кафе.
Або чому б, наприклад, не відсвяткувати день народження з друзями або провести час з дорогими і близькими людьми, опинитися в галасливому натовпі або знайти відокремлене місце на галявині і почитати книгу, насолоджуючись свіжим повітрям і природою?

Варто зазначити, що парк розваг Пратер у Відні в зимовий час не працює, а от інші частини парку доступні до відвідування цілий рік.

Можна сміливо стверджувати, що серед пам'яток Австрії і Відня Пратер займає особливе місце, так що встигніть побувати в ньому і ви. Сподіваємося, наша віртуальна екскурсія допоможе вам спланувати поїздку, вибрати найбільш цікаві атракціони і розваги і отримати справжнє задоволення від перебування в віденському Пратере.

Любіть жахи і привиди?
Ну і який же парк розваг без американських гірок?

Новости