Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Білорус про життя у Відні

«Відень - місто насолод», - зауважував письменник Стефан Цвейг. Саме столиці Австрії належать знамениті вальси, бали, кава і десерти. Моцарт, Клімт, Бетховен, Штраус - всі вони, як і багато інших, нерозривно пов'язані з Віднем. Цей величний і урочистий місто, крізь який протікає могутній Дунай, продовжує спокушати туристів своєю атмосферою імперського свята.

Ілля Сельвістровіч - мінчанин, який закінчив хіміко-біологічний профіль в Ліцеї БДУ. Зараз він живе у Відні і вчиться на підготовчому відділенні хімічного факультету в Віденському університеті. Захоплюється літературою, німецькою мовою і пішими прогулянками.

Захоплюється літературою, німецькою мовою і пішими прогулянками

Фото: особистий архів

1. Опишіть своє місто в одному реченні.

Відень - це місто трамваїв, багатої культури, музики і свободи.

2. Що робить місто несхожим на всі інші?

Забавні ЛГБТ-світлофори, які показують відкритість і толерантність жителів Відня.

3. Яким історичною подією або людиною пишаються жителі міста? Чому?

У культурну та наукову спадщину міста внесли вклад відомі всім Іоган Штраус, Густав Клімт, Вольфганг Моцарт і Людвіг Бетховен, Зигмунд Фрейд. На честь цих та інших не менш відомих людей названа велика частина музеїв, вулиць і парків Відня.

4. Яке культурна подія жителі міста чекають щороку?

У Відні кожен день проходить безліч культурних подій. Думаю, що самі запам'ятовуються для туристів - це віденські бали, які занесені ЮНЕСКО в список нематеріальної культурної спадщини. Найбільше балів проходить в листопаді, в бальний сезон. Так що, якщо вирішите приїхати в цей час, захопіть костюм або плаття.

5. Звідки відкривається найкращий вид на місто?

Будь-який житель Відня вам відповість, що за цим стоїть їхати в Шенбрунн. Це один з найрозкішніших палаців Західної Європи, на його території дуже велика паркова зона з безліччю фонтанів і алей. У парковому комплексі є вказівник на гору Шенбрунн (Schönbrunner Berg), звідки відкривається вид на більшу частину Відня і її приміські території.

6. Три міських місця, на тлі яких обов'язково потрібно сфотографуватися.

Назву два основних, а третім може стати будь-який інший шматочок Відня, який западе вам у душу (а їх буде дуже багато).

Штефанплац (Stephansplatz) - серце Відня. На площі розташований католицький собор Святого Стефана, який є національним символом Австрії і самого Відня. Будь-який бажаючий зможе сходити на месу в костел і придбати на пам'ять сувеніри.

Уже згаданий замок Schönbrunn з неймовірними видами. Мальовничих місць для фотографування там дуже багато.

7. Унікальна міська «фішка», яку можна назвати одним із символів міста.

ЛГБТ-світлофори, віденські закусочні і трамваї (мережі яких є одними з найбільш протяжних в Західній Європі) - їх можна назвати тими самими «фішками», що впливають на атмосферу міста.

Ще під «фішку» підходить і Штефанплац, на тлі якого постійно фотографуються туристи.

8. Музей, який обов'язково потрібно відвідати, і головний експонат, який потрібно побачити.

Музей Альбертіна - один з найвідоміших музеїв Відня, в ньому представлено світове зібрання графіки. Можна знайти роботи Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Рафаеля. До дев'ятнадцяти років вхід безкоштовний. Квитки варто замовляти онлайн, інакше доведеться стояти в чергах по три години (як і в багато інших знаменитих художні музеї міста).

Місцеві жителі радять сходити в музей Зигмунда Фрейда в районі Альзерґрунд (Alsergrund), недалеко від Вотівкірхе (Votivkirche).

Якщо є час і бажання, сходіть в зоопарк: він найстаріший у світі.

9. Знаменитий пам'ятник, якому потрібно що-небудь потерти на удачу. Або фонтан, в який все кидають монетку.

Загадати бажання і потерти будь-яку з статуй, які прикрашають фонтан Donnerbrunnen. Після потрібно кинути монетку в сам фонтан. Знаходиться він у Внутрішньому місті, на Neuer Marktplatz. До речі, моє бажання здійснилося.

10. Кращий міський стріт-арт.

У Відні незліченна кількість графіті. Найбільше малюнків можна знайти уздовж Дунайського каналу у напрямку лінії U4 в сторону Хюттельдорфа (Hütteldorf). Дорога до цього «оази» графіті займе більше трьох годин, але це того варто, якщо у вас є інтерес.

11. Найпопулярніше місце для відпочинку і розваг?

Пратер (Prater) - великий громадський парк, де можна знайти атракціони, треки з вуличною їжею і інші розваги. На алеях парку завжди повно людей, які проводять багато часу за розмовами і їжею, сидячи на газоні. Можна перебувати там цілий день і не помітити, як прийшов вечір.

12. В якій район міста краще не ходити туристам і чому?

Відень - один з найбезпечніших міст світу. Як такого криміналу тут немає. Правда, деякі райони місцеві жителі все одно не люблять. Наприклад, десятий район Відня, Фаворитен (Favoriten) - там проживає велика частина мігрантів турецького і арабського походження. Але в цьому ж районі знаходяться одні з найстаріших будівель міста, так що сходити туди варто.

13. Хитрощі економною міського життя, які знають тільки місцеві.

Пересуватися Immer zu Fuß - завжди пішки. Ну або на велосипеді. Більшу частину року в Відні дуже тепло, і температура термометра не опускається нижче нуля. Тому піші прогулянки по Відні не тільки приємні, але і сильно економлять ваші гроші: одна поїздка на громадському транспорті коштує 2,40 євро.

Сувеніри та одяг можна купувати на блошиних ринках - вони є в кожному районі. Також варто заглянути в громадські вуличні бібліотеки на площах, там продаються чудові недорогі листівки.

14. Розкажіть, яке місце в місті або що в місті нагадує вам Білорусь і чому.

Відень і Мінськ дуже різні, порівнювати складно. Напевно, окремі місця в передмістях Відня нагадують чимось наші спальні райони, але вони невеликі, і їх тут не так багато, як у нас в Білорусі.

15. Місцеве блюдо, яке обов'язково потрібно спробувати.

Віденський шніцель (Wiener Schnitzel) - найвідоміше блюдо віденської кухні. Готують класичний шніцель з телятини, іноді зустрічаються варіанти з куркою і свининою.

На десерт варто замовляти віденський штрудель - це солодкий «символ» Відня. Також потрібно спробувати «Захер» - знаменитий шоколадний торт з прошарком з абрикосового конфітюру.

Заради інтересу можна спробувати водопровідну воду - вона вважається найчистішою міської водою в світі.

16. Популярний місцевий вуличний фастфуд.

Вуличний фастфуд у Відні можна знайти всюди. Місцеві та туристи люблять Нашмаркт (Naschmarkt) - ринок, де можна покуштувати не тільки знамениті віденські ковбаски, а й російську, арабську, індійську, китайську, японську і турецьку вуличні кухні. Адже Відень - інтернаціональне місто!

17. Три місця, де можна недорого поїсти.

Уже згаданий Нашмаркт, де можна доторкнутися до кухням всіх країн. Також є шанс безкоштовно спробувати купу смакоти від місцевих торговців з Азії, головне - не відмовляйтеся, ніхто не змусить вас за це платити.

Ресторан Rosenberg (Maysedergasse, 2) - популярне місце з системою шведського столу. Часто тут багато російськомовних туристів, тому що їжа якісна і не дуже дорога.

McDonald's та інші мережі популярного фастфуду зустрічаються через кожні сто метрів.

18. Найкраще місце для танців.

Уздовж Дунайського каналу (Donaukanal) розташовано безліч ресторанів і клубних закладів, де можна не тільки потанцювати, а й познайомитися з туристами і місцевими жителями - зазвичай вони охоче йдуть на контакт.

19. Куди піти на шопінг?

У Відні можна знайти речі на будь-який смак і гаманець.

Дорогі брендові магазини знаходяться в першому районі, поруч з Юденплац (Judenplatz).

Бренди мас-маркету середньої цінової категорії можна знайти на Маріахільфештрассе (Mariahilferstraße). Тут же кав'ярні, пекарні, сувенірні лавки і один з найбільших книжкових магазинів Відня.

У Відні дуже багато блошиних ринків. На вже не раз згаданому Нашмаркт щосуботи продають непотрібні речі (U6 Kettenbrückengasse - c 6.30 по 18.00). Також в місті повно маленьких блошиних магазинчиків - їх можна знайти за допомогою інтернет-карт, ввівши запит «flohmarkt», або запитати у місцевих. Працюють зазвичай з четверга по суботу. Там можна знайти все - від листівок до побутової техніки за дуже скромними цінами.

20. Куди піти зустрічати світанок?

Згадую його вже раз третій, але це палац Шенбрунн і його околиці. Вранці можна споглядати все той же прекрасний вид, але вже не просто на місто. А на що прокидається місто в променях сонця, що сходить. Дух захоплює від краси спостережуваного пейзажу.

Ще один варіант - зустріти світанок біля води в місті, над Дунаєм. Теж дуже красиво.

21. Що привезти друзям в якості сувеніра?

З солоденького - цукерки «Моцарт» і торт «Захер».

За класикою везуть магнітики і листівки з чудовими віденськими будинками і міськими видами. Цікавим подарунком стануть музичні шкатулки та речі з написом NO KANGAROOS IN AUSTRIA - «в Австрії немає кенгуру». Все можна знайти в першому районі, особливо багато сувенірних магазинів на Штефанплаце (Stephansplatz). Купити сувеніри дешевше, як я вже говорив, можна на блошиних ринках.

22. Найцікавіший Instagram-аккаунт міста і посилання, за якими можна стежити за культурним життям міста.

Я б рекомендував ось цей Instagram: https://www.instagram.com/viennatouristboard/?hl=ru

Детальніше про Відні можна дізнатися на порталі www.vienna.info

23. Як бюджетно дістатися до міста з Мінська?

Летіти до Відня літаком - це зовсім не бюджетно. Хіба що підстерегти розпродажі і акції. Найдешевше добиратися до Відня на поїзді або автобусі. Спочатку з Мінська до Варшави, а звідти вже прямо до Відня. Автобус від Варшави до Відня займає приблизно 8 годин і коштує від 9 євро. Квитки краще купувати заздалегідь, в такому випадку вартість буде нижче.

Завантажити шар для офлайн-карти, щоб взяти з собою в поїздку

2. Що робить місто несхожим на всі інші?
3. Яким історичною подією або людиною пишаються жителі міста?
Чому?
4. Яке культурна подія жителі міста чекають щороку?
5. Звідки відкривається найкращий вид на місто?
11. Найпопулярніше місце для відпочинку і розваг?
12. В якій район міста краще не ходити туристам і чому?
19. Куди піти на шопінг?
20. Куди піти зустрічати світанок?
21. Що привезти друзям в якості сувеніра?

Новости