Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ČD Bike - Подебради.ру

З 2003 року Чеські залізні дороги (чеськ. České Drahy, скор. ČD) розвивають оренду велосипедів під брендом ČD Bike . Адже як зручно, що не потрібно в поїздку везти свій велосипед, сплачувати за перевезення - приїхав і на місці на вокзалі взяв в прокаті. До поточного року ČD Bike обходив стороною Центральночеський край і Прагу, але в квітні серед інших 19 нових точок відкрилися Велопрокат у Подебрадах, Німбурку , Колине , Кутній Горі , Лисиці-над-Лабем , Нератовіце, Празі-Сміхов.

Лисиці-над-Лабем

ČD Bike - це не просто велопрокат на певний час. Орендований велосипед можна возити на поїздах ČD класу Os на багатьох трасах без додаткової оплати, у багатьох випадках можна повертати велосипед на інших станціях. Наприклад, якщо ви взяли велосипед в Подебрадах, то можете його без проблем повернути на головних вокзалах Коліна або Німбурка. Слід зазначити, що ціна за прокат сміховинна, це лише 110 крон / добу при наявності In-Karta або 150 крон / добу при відсутності такої.

Минулої суботи встановилися цілком літні +25 і було вирішено протестувати велосипеди ČD Bike. На сайті ČD зазначено, що мова про кросових велосипедах чеської марки Author, але я не вірив в те, що за 110 крон / добу дадуть щось пристойне. Для велопрокатів Праги нормою є 200-300 крон / добу, в Подєбрадах міські велосипеди є в антікафе або пансіоні Dagmar по 40 крон / год . Припускаю, що ČD Bike є дотаційним напрямком ЖД-перевізника, надто вже низька ціна і надто вже гарні велосипеди.

На вокзалі дійсно видають нові кросові велосипеди:

На вокзалі дійсно видають нові кросові велосипеди:

Конкретно мова про Author Horizont 2015 року . Підкреслюю, що це не найдешевша модель в лінійці, молодші моделі коштують на 30% дешевше.

Підкреслюю, що це не найдешевша модель в лінійці, молодші моделі коштують на 30% дешевше

У Подєбрадах в ČD Bike є 2 велосипеда: з 18-ї рамою і з 20-ї. У Німбурку кількість більше - там по 4 велосипеда кожного розміру. У Колине і Кутній Горі є також електровелосипеди, але коштують вони вже по 300 крон / добу для власників In-Karta і 350 крон / добу без неї.

У Колине і Кутній Горі є також електровелосипеди, але коштують вони вже по 300 крон / добу для власників In-Karta і 350 крон / добу без неї

Мова про велосипедах кросових, тобто проміжну ланку між міськими і гірськими. Це ідеальне рішення для велодоріжок, якими обплутані Подебради. На моделях Horizon 2015 встановлена ​​система Shimano Altus, 21 швидкість, передні амортизатори - цілий день каталися і ніяких нарікань не було:

На моделях Horizon 2015 встановлена ​​система Shimano Altus, 21 швидкість, передні амортизатори - цілий день каталися і ніяких нарікань не було:

Відверто мене здивувало і багате спорядження, яке включене в ціну: сумка під сідлом, кріплення для фляжки, замок, задній і передній ліхтар, дзвінок, підніжка і навіть насос! Само собою, встановлені відбивачі на спицях, передній і задній відбивач. Якщо щось не потрібно, то можна не брати, щоб не створювати зайву вагу. За додаткові 25 крон можна орендувати шолом: у неповнолітніх шолом зобов'язаний бути , Повнолітні можуть на свій страх і ризик кататися без нього.

За додаткові 25 крон можна орендувати шолом: у неповнолітніх шолом   зобов'язаний бути   , Повнолітні можуть на свій страх і ризик кататися без нього

Приємно, що сервіс велосипедів здійснюється на місцях:

Приємно, що сервіс велосипедів здійснюється на місцях:

Тепер про ложку дьогтю, а саме формальності. У Подєбрадах прокат велосипедів доступний з 7:00 до 17:30 у робочі дні та з 8:00 до 17:30 у вихідні. Насамперед рухаємося на сховище велосипедів, воно ж камера зберігання Подєбрадський вокзалу, що в крайній лівій частині з боку ЖД-шляхів:

Насамперед рухаємося на сховище велосипедів, воно ж камера зберігання Подєбрадський вокзалу, що в крайній лівій частині з боку ЖД-шляхів:

Так, реконструкція фасаду вокзалу йде повним ходом і, сподіваюся, на цьому справа не зупиниться і вокзал відремонтують також всередині. Подєбрадський вокзал є пам'яткою архітектури і тому вже з усього міста струсили радянську пил, а питання з вокзалом з разу в раз затримувався і невідремонтовані будівлю як більмо на оці.

Подєбрадський вокзал є пам'яткою архітектури і тому вже з усього міста струсили радянську пил, а питання з вокзалом з разу в раз затримувався і невідремонтовані будівлю як більмо на оці

На складі уточнюєте наявність велосипедів, вибираєте велосипеди, вам перераховують ліхтарики, сумки, переписують номери рам та інше. Для 4 велосипедів в нашому випадку це зайняло близько півгодини. За цим послідував похід в касу вокзалу, де близько півгодини всім колективом для нас становили договір оренди, для якого буде потрібно 2 документа (закордонний паспорт, карта ВНЖ, водійські права, In-Karta або інше). Так, все серйозно, ціла купа паперу. Застава становить 1 000 крон за 1 велосипед або 2 000 крон за 2 і більше. Вірю і сподіваюся, що поступово співробітники навчаться робити все швидко, пані на касі оформляла договір вперше. Слід в черговий раз віддати належне чехам, співробітники виверталися навиворіт в спробі розібратися в документах, допомогти нам. Повернення, в свою чергу, пройшов за лічені хвилини, тому що ніхто не падав і нічого не зламав, чого і вам бажаємо.

Повернення, в свою чергу, пройшов за лічені хвилини, тому що  ніхто не падав і нічого не зламав, чого і вам бажаємо

Якщо не хочете потрапити в халепу, то бронюйте велосипеди - це можна зробити за 1-30 днів заздалегідь. Якщо хочете покататися довше, то можна повернути велосипеди в Німбурку або Колине до 20:00 і повернутися поїздом в Подебради, адже це лічені кілометри і тому квиток обійдеться в 10-20 крон. Наводжу повну карту ČD Bike по Празі і Центральночеський краю, Подебради виділені:

Детальна інформація про графік роботи пунктів ČD Bike доступна на сайті ČD Bike . Не забуваємо і про те, що ČD Bike також є в Маріанські Лазні, де розташовані курси чеської Карлова університету для медиків, хіміків та біологів .

Кататися варто, загальне уявлення про велодоріжках навколо Подебрад можна скласти по викладеному мною раніше відео пробігу Колін-Подебради-Німбурк, що становить близько 25 км:

Приємних травневих свят!

Інші замітки по темі

Новости