Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки - The Village

  1. Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки Колись в вегетаріанської Москві був...
  2. «Москва-Делі»
  3. Pico-co Café
  4. кафе Fresh
  5. What the Food?
  6. "Спосіб життя"
  7. «Джаганнат»
  8. «Сирий обід»
  9. «Рецептор»
  10. Кафе при студії NYM Yoga
  11. Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки
  12. Fruits & Veges
  13. «Москва-Делі»
  14. Pico-co Café
  15. кафе Fresh
  16. What the Food?
  17. "Спосіб життя"
  18. «Джаганнат»
  19. «Сирий обід»
  20. «Рецептор»
  21. Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки
  22. Fruits & Veges
  23. «Москва-Делі»
  24. Pico-co Café
  25. кафе Fresh
  26. What the Food?
  27. "Спосіб життя"
  28. «Джаганнат»
  29. «Сирий обід»
  30. «Рецептор»
  31. Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки
  32. Fruits & Veges
  33. «Москва-Делі»
  34. Pico-co Café
  35. кафе Fresh
  36. What the Food?
  37. "Спосіб життя"
  38. «Джаганнат»
  39. «Сирий обід»
  40. «Рецептор»
  41. Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки
  42. Fruits & Veges
  43. «Москва-Делі»
  44. Pico-co Café
  45. кафе Fresh
  46. What the Food?
  47. "Спосіб життя"
  48. «Джаганнат»
  49. «Сирий обід»
  50. «Рецептор»
  51. Кафе при студії NYM Yoga

Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки

Колись в вегетаріанської Москві був один «Джаганнат», зараз все змінилося і в місті починають з'являтися вегетаріанські кафе не тільки без езотеричного ухилу, але і з гастрономічним. The Village як видання про їжу в цілому шукає кафе і ресторани, де по-справжньому смачно, а вегетаріанські, корейські або м'ясні вони будуть - не важливо. Ми переконані, що обмежений список продуктів - відмова від використання м'яса, риби і чого б то не було - не може бути виправданням прісності страв. Вегетаріанська їжа, як і будь-яка інша, повинна бути смачною і цікавою. Щоб знайти саме таку, The Village вирішив досліджувати все, що є на зеленому московському ринку. Ми знайшли близько 20 кафе і ресторанів: вегетаріанських, веганських і сироедческіх. Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?, «Образ життя», «Джаганнат», «Сирий обід», «Рецептор» і кафе при студії NYM Yoga.

Fruits & Veges

Веганські кафе з коротким меню

Нове веганські кафе на території Artplay відкрив москвич Антон Лубни. Антон - веган, не фанат езотерики, зате розуміє, що сочевичний суп повинен коштувати не більше 100 рублів - саме з цією думкою він і задумав відкрити своє місце. У реалізації задуманого йому активно допомагають не інвестори, а друзі. Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно писали на Furfur ).

Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно   писали на Furfur   )

Кафе розраховане на 30 посадочних місць, але багато хто бере тут їжу на винос. У самому низу розташовується барна стійка і відкрита кухня. За баром готують свіжовичавлені соки (80 рублів) і смузі (150 рублів). Поруч зі стійкою знаходиться тимчасова кав'ярня кооперативу «Чорний». Присутність кавових ентузіастів на фруктово-овочевому будинку не дивно: у проектів збігаються принципи ціноутворення. Всього в команді вісім чоловік. Це, як запевняють організатори, «ініціативні хлопці, більшість яких поєднують роботу з навчанням на території Artplay»: в БВШД, Московській школі нового кіно і архітектурній школі МАРШ.

З постачальників Fruits & Veges вибирають не фермерів і ринки, а звичайні «Ашан», Metro і ще пару місць, відкритих досвідченим шляхом самим власником. Постійного меню немає - про нього говорять обережно, так як заявленого може не виявитися. У більш-менш стабільному меню зазвичай є фалафель (150 рублів) і супи (борщ, солянка, сочевичний) з сезонних овочів. Планують ввести сніданки з оладками і кашею. Фалафель готує хлопець із Севастополя - Юра Ус. У кафе кажуть, він спеціально приїхав в Москву, щоб готувати його тут за певним рецептом. Виглядає це як нагнітання невиправданої важливості: фалафель непоганий, але зовсім не такий, щоб їхати за ним спеціально. Самі кульки фалафель підсмажують заздалегідь, а не після отримання замовлення; помідори з умовного «Ашана» взимку в пристойному кафе просто повинні бути заборонені: здоров'я в цьому точно ніякого. Можна тимчасово замінити їх, наприклад, Пассат.

На кухні по черзі, але не регулярно, працюють два кухарі. За баром експериментує бармен Костя з нині закрився Vegabar. Вечорами один із столиків внизу займає діджей. У майбутньому для діджея хочуть зробити в стіні окрему рубку над баром. Поки кафе в фургоні з бомбосховище (це не жарт: внизу біля бару можна розгледіти два значних шлюзу - за одним з них обладнаний гардероб для співробітників) більше схоже на студентський будинок, ніж на заклад, націлене на бізнес. Сам власник розповідає, що його головне бажання - це «створити свою атмосферу», щоб «було комфортно з одного боку стійки і з іншого».

«Москва-Делі»

Індійська вегетаріанська їжа
в крихітному приміщенні

Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером. Головний по їжі в кафе Суміта Рева Рагуванші - шеф-кухар з Делі. У приміщенні всього три невеликих столу, одночасно тут можуть поміститися до 15 чоловік. Продукти використовують в основному органічні (половину возять з Індії), при приготуванні їжі не користуються електричними інструментами - все вручну. Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером

Їжу готують протягом дня до вечері всі разом: Суміта, Галя, Йохан і пара помічників. Ресторан відкривається для гостей о шостій годині, у вихідні можна домовитися і прийти раніше. Як такого меню немає - страви міняють щодня, іноді повторюючи. М'яса, риби, птиці і яєць тут немає. Їжа проста: коржі з цільнозерновий органічного борошна, дав, овочі.

У вихідні роблять талі - страва з рису, кислого молока і Сабджі з великою кількістю прянощів і спецій. На солодке подають традиційні індійські десерти бурфи, гулабджамун з топленого молока і халву з моркви. Але при всій простоті тут, як ніде з нашого списку, відчувається саме гастрономічний підхід. На відміну від більшості індійських ресторанів Москви, в яких для приготування їжі використовують готові суміші спецій та інші заготовки з магазину, в «Москва-Делі» все роблять з нуля самостійно.

Буває, в «Москва-Делі» ніде сісти, а іншим разом майже нікого. Тому, звичайно, можна спробувати прийти без запису, і, якщо пощастить, смачну вечерю вам гарантований. Але краще все ж записуватися, бо днем ​​тут готують саме на ту кількість людей, яка чекають до вечора. Варто вечерю на одного тисячу рублів разом з напоями. Алкоголю немає, можливо, пізніше з'явиться біодинамічне вино.

Pico-co Café

Веганські їжа на автомийці і доставка

Потрапити в Pico-cо з вулиці не просто, тому про це вегетаріанське кафе досі мало хто знає. Воно розташоване на другому поверсі автомийки на Яузской набережній, в чотирьох хвилинах ходьби від центрального входу Artplay. Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко.

Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко

Всередині нічого запам'ятовується: два зали - великий і маленький зі стійкою, пара телевізорів на стінах - в загальному, так, як і повинно бути в кафе, де відвідувачі перечікують, поки їх машину помиють. За одним лише винятком: вся їжа, включаючи десерти - веганські.

В меню салати і закуски, три сендвіча в піті по 150 рублів - «Східний», «Лобіо» і «Чилі». Ще є супи, які змінюються в залежності від дня тижня, при цьому в наявності завжди є місо з водоростями. Спочатку їжу готували самі власники, але зараз вже найняли і навчили персонал.

У далекосяжних планах у команди виписати кухаря з Сирії або Індії, щоб готувати по-справжньому автентичні національні страви. Постачальників власники знаходять самі.

Для тих, хто не хоче блукати по Яузской набережній і заводити близьке знайомство з персоналом мийки, в кафе працює доставка, правда, зараз вона покриває тільки території Artplay, «Винзаводу» і «Арми». Крім того, Pico-co забезпечує своїми закусками деякі московські йога-студії, в тому числі власну «Yoga.Точка». Ще один напрямок діяльності Pico-co - кейтеринг на вечірки і свята. Для заходів готують в основному мезе. Тут обмежень в географії доставки немає. Надалі хлопці хочуть розвинути мережу вегетаріанських фастфудів на півдні Росії.

кафе Fresh

Величезний вибір напоїв з фруктів, ягід
і овочів з дивними назвами

Fresh - імпортоване з Канади вегетаріанське кафе, що належить до мережі, яку придумала в кінці 90-х Рут Тал. З російської сторони за кафе на Великій Дмитрівці відповідають подружжя Дмитро та Ірина Азаровим. Обидва - адепти вегетаріанства і здорового способу життя. Перед відкриттям Ірина їздила в Торонто на стажування, а Рут, в свою чергу, приїжджала в Москву на час запуску кафе. В результаті московський Fresh вийшов більш сучасною і свіже, ніж канадські, чиї інтер'єри вже встигли застаріти. Московським інтер'єром займалося бюро сестер Ольги та Ірини Сундукова. А ось меню в ресторанах обох країн схоже.

А ось меню в ресторанах обох країн схоже

Найлегше звіряти меню по коктейлів: деякі з рецептів Рут придумала ще 15 років тому. Всі напої готуються на очах у гостей, за невеликою барною стійкою. Крім сумішей з фруктів, ягід і овочів, у Fresh роблять шоти «Вітграсс» (шот 100 рублів, подвійний - 200 рублів) з молодих пагонів пшениці, а також додають в деякі коктейлі живильний протеїн.

Є опція по створенню соку за своїм рецептом - три інгредієнта зі списку обійдуться в 275 рублів за 250 мілілітрів. Постачальники продуктів різні, їх досить багато, так як заклад намагається тримати високий рівень якості їжі.

Кухню в московському Fresh ставив один Рут - шеф-кухар і серфер-веган Рікардо Моралес. Зараз він разом з нею відкриває новий ресторан в рідній Мексиці. Власники обіцяють, що до літа Моралес обов'язково відвідає заклад і, можливо, відновить меню. Головна по кухні в його відсутність - Агапова Катерина. Вона готує салати, гарячі страви з рисом басматі, гречкою або локшиною, заправляючи їх тофу і нутом. В меню є п'ять видів бургерів (400 рублів) з бобових, зернових і овочів, які, як кажуть вегетаріанці, що ходять сюди, можуть збити з пантелику м'ясоїдів. Ціни відповідають місцю розташування: велика порція гарячої страви - 550 рублів, маленька на 200 рублів дешевше, салати по 450 рублів. Є обіди по 400 рублів. Ще під Fresh готують фалафель (450 рублів), кільця цибулі у фритюрі (250 рублів) і батат фрі (300 рублів).

В меню є алкоголь, але незвичайний: органічні вина (Kalis Chardonnay Grillo Sicilia Igt 2011 року та Kalis Nero D'avola Shiraz Sicilia Igt 2011 року), біодинамічні вина (Mongrana 2009 року, San Pietro Nero 2011 року та San Pietro Gavi Docg 2011 року ) і органічне нефільтроване пиво Brunehaut. Навесні планується відкриття ще одного повноцінного закладу під вивіскою Fresh.

What the Food?

Сервіс доставки "раптових обідів»

What The Food? - це не кафе, а сервіс, передплатники якого отримують кожен раз різний обід з перерахованих на сторінці Facebook інгредієнтів. Сервіс по доставці «раптових обідів» придумали подруги Маша Федорова і Наташа Шашкова, до цього працювали в столичних рекламних агентствах. Гроші на проект дівчата збирали за допомогою краудсорсінговой платформи Boomstarter . Дебют WTF відбувся на новорічному фестивалі «Форма» в Artplay. Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом.

Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом

Наташа і Маша - вегетаріанки, тому зараз готують виключно обіди з овочів, правда, використовують сир і молоко. Барвисті фотографії з інгредієнтами майбутнього обіду дівчата публікують на сторінці WTF в Facebook, де клієнти можуть оцінити склад і зробити замовлення. Фотографії дівчини теж роблять самі, ставлять світло і влаштовують фотосесії будинку.

Вартість однієї порції вагою 450 грамів - 350 рублів. Доставку здійснює сервіс Smartomato , Від двох обідів вона безкоштовна, за один доведеться віддати 200 рублів. Готують Маша і Наташа разом, роблять це або на власній обладнаної кухні, або у друзів в кафе. Рецепти і поєднання придумують самі на щотижневих зборах. Продукти зараз купують на ринках і в гіпермаркетах типу «Ашана». У майбутньому в якості нового інгредієнта додадуть рибу, однак обіцяють залишити на вибір і повністю вегетаріанський набір.

Зараз початківці підприємниці активно займаються оформленням всіх необхідних для роботи з їжею документів, а до літа мріють відкрити своє кафе або невеликий кіоск на території якогось творчого кластера або парку.

"Спосіб життя"

Вегетаріанські страви ізраїльської кухні

Ресторан «Образ життя» на Пречистенці не зовсім вегетаріанський, зате у нього в меню майже в кожному розділі зустрічаються вегетаріанські страви. Засновники Юлія Гуревич і Катя Волгіна були захоплені здоровим способом життя, з цього захоплення чотири з половиною роки тому і з'явилася концепція, назва і саме місце. До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь».

До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь»

За підрахунками Юлії, вегетаріанські позиції в кафе складають чверть меню. Готує все шеф-кухар з Ізраїлю Олег Вальдман. Олег закінчив тель-авівському кухарську школу, працював в ізраїльській армії, а потім в ресторані готелю Crowne Plaza на Середземному морі. У Москву він теж потрапив на запрошення мережі Crowne Plaza.

Коріння шефа простежуються в меню, є цілий розділ зі стравами ізраїльської кухні: шакшука - ізраїльська яєчня (229 рублів), фалафель з тхіной (399 рублів), хумус, табуле, різні соління. Продукти купують у невеликих перевірених постачальників - фермерської мережі «Стандарт смаку» і ферми «Здоровеньково», спеції Гуревич сама регулярно привозить з Ізраїлю.

Приміщення ресторану нагадує вітальню на дачі з лампами під абажурами і дерев'яними стільцями радянського дизайну. Фоном грає музика від Елвіса Преслі до Лани Дель Рей. Розраховано заклад на 60 посадкових місць. У кафе виступають проти телевізорів, а також дають знижку, якщо гості, які зібралися за одним столом, вимикають і відкладають в сторону телефони.

«Джаганнат»

Вегетаріанська їдальня

Найстаріше московське вегетаріанське кафе, відкрите підприємцем і йогом Георгієм Аїстова. Лелек один з організаторів вегетаріанського фестивалю «Етносвіт», а зараз займається виставковим проектом «Самураї: 47 ронінів». За чотирнадцять років існування «Джаганнат» з ресторану з езотеричним ухилом перетворився на подобу вегетаріанського фастфуду. Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

За нові кафе мережі відповідає Ярослав Смирнов. Він також є ідеологом журналу Vegetarian, що поширюється у всіх кафе. Меню всіх чотирьох займається шеф-технолог Анатолій Віденський. Він працює в «Джаганнат» більше десяти років і стежить за дотриманням всіх технологій і рецептур. Продукти для кафе збирають з усього світу: спеції везуть з Індії і Таїланду, тофу і соєве молоко замовляють в Європі, деякі інгредієнти - в Мексиці. Овочі замовляють у одного постачальника багато років поспіль.

У меню: вегетаріанські закуски, салати, супи і індійські солодощі з шафрану, кунжуту, Макробиотическое десерти. Все стоїть за московськими мірками смішних грошей, але і на смак «Джаганнат» швидше їдальня. Є опції для веганів. Також під дахом «Джаганнат» продають вегетаріанські та дієтичні продукти (крупи, вироби з сої, зерна для пророщування, тофу) і проводять різні заходи, від концертів етнічної музики до кулінарних майстер-класів.

«Сирий обід»

Сироедческое кафе на Гіляровського

Сироедческое кафе приросло цього літа до однойменного магазину, відкритого Світланою Земцова пару років назад. Засновниця проекту пройшла довгий шлях від вегетаріанства до сироїдіння. Починала з того, що сама стала робити шоколадні цукерки з сироедческіх інгредієнтів. Зараз цю технологію активно використовують в кафе. За словами Олексія, помічника керівника, постачальників в кафе і магазин не шукають - вони приходять самі. Після цього їх продукти перевіряють на відповідність вимогам і наявність необхідної сертифікації. Перевіряють їх в лабораторії у біолога-сироїда Юрія Фролова, він також є власником власного екопоселення в Тверській області і поставляє зелень, овочі і фрукти. Співробітники «Сирого обіду» дотримуються принципів сироїдіння. Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство.

Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство

У кафе готують сироедческое олів'є з авокадо, кабачків, маша і огірків, заправлене сироедческім майонезом (велика порція 100 рублів, маленька - 50 рублів), піцу на сироедческом коржі (100 рублів за шматочок). Є кілька видів ролів - мигдальні, з насіння гарбуза і з водоростями вакаме (шість штук - 150 рублів).

З напоїв роблять коктейлі з гуарани, асаї, вітграсса, насіння Чіа і інших розрекламованих зараз інгредієнтів з додаванням яблук, бананів або апельсинів. Залежно від кількості фруктів ціна коливається від 150 до 200 рублів за 200 мілілітрів. Є свіжовичавлені соки (200 мілілітрів - 100 рублів) і сироедческое какао з мигдалю (100 рублів).

Готують їжу і напої тут же, управляються за допомогою блендера. Тут можна купити розфасовані несолодкі хлібці і сироедческіе козинаки - 120 і 130 рублів відповідно. На цьому меню вичерпується. Але знову прийшла команда керуючих обіцяє незабаром провести революцію: ввести повноцінне меню з новими цікавими стравами і, можливо, найняти шеф-кухаря. У планах команда рівняється на пітерське сироедческое кафе «Кріп».

Зараз «Сирий обід» працює ще й за системою «антікафе» - за 100 рублів на годину отримуєш чай (за бажанням його підігріють, але є і холодні трав'яні настої), сироедческіе цукерки і працює Wi-Fi.

Інтер'єр кафе в цоколі по-сироедческі скромний. Щоб пройти всередину, потрібно обов'язково роззутися - на підлозі ковролін. В цілому приміщення розраховане на 60 посадочних місць, які з легкістю заповнюються під час заходів - сироедческіх і екологічних семінарів.

«Рецептор»

Корейська і європейська вегетаріанська кухня

Перший заклад з назв «Рецептор» зароб на Великій Нікітській в 2010 году. Своє друге кафе подружжя Олександр Брайловський і Надія Пак відкрили неподалік, в Великому Козіхинський, рік назад. Олександр - вегетаріанець з чотирнадцятирічним стажем, Надія дотримується пескетаріанского харчування (тобто їсть рибу). Готують в кафе саме подружжя за домашніми рецептами. В меню - суміш корейської та європейських кухонь. На формування такого поєднання вплинуло походження господині: Надія Пак - кореянка, готує з п'яти років і знає багато традиційних рецептів і сімейних кулінарних секретів. В обох ресторанах пропагують здоровий спосіб життя, не використовують в приготуванні їжі барвники, консерванти і підсилювачі смаку.

В обох ресторанах пропагують здоровий спосіб життя, не використовують в приготуванні їжі барвники, консерванти і підсилювачі смаку

У меню великий вибір вегетаріанських ролів, кілька вегетаріанських супів: сочевичний (370 рублів), гарбузовий «Рецептор» (350 рублів) і корейський «Тендянтіге» з піалою рису за 390 рублів. З гарячих вегетаріанських страв є, наприклад, бурякові котлети з листям шпинату і гарбузовим насінням (280 рублів). Булочки роблять з нутовой борошна, а в десертах замість желатину використовують агар-агар. Випічку готують самостійно, а ще самі роблять варення і коптять рибу.

З постачальників вибирають Дорогомиловский і Кунцевський ринки, а також невеликі фермерські господарства. Меню закладів схоже, це переважно рибні та вегетаріанські страви.

Місткість кафе на Нікітській - 50 посадочних місць, другого - 80. У дизайні намагалися відобразити концепцію затишного домашнього кафе - стільці з необробленого дерева, багато ламп з теплим світлом, на стінах - репродукції картин Ларіонова і інших художників. Інтер'єром займалися самі: Олександру Брайловський допомагав дизайнер Олексій Петров. Вечорами в п'ятницю і суботу влаштовують музичні вечори - грає жива музика.

Кафе при студії NYM Yoga

Веганські кафе при йога-студії

Йога-студія захована в провулках Арбата, вхід в неї знаходиться в торці будинку 4/5 по Плотникову провулку. Заклад займає весь цокольний поверх. У кафе можна потрапити і не відвідуючи занять, але випадкових гостей тут зазвичай не буває.

У кафе можна потрапити і не відвідуючи занять, але випадкових гостей тут зазвичай не буває

NYM Yoga, заснована Катериною Кушнер, єдиний в Москві центр, де викладають джівамукті-йогу - напрямок йоги, засноване західними ідеологами. Для співробітників, крім практики Віньяс, медитацій і мантр, важливо етичне ставлення до навколишнього світу. Студія підтримує в своїх стінах спеціальну програму Greenpeace «Зелений офіс».

У кафе завідує жінка з екзотичною зовнішністю і вірмено-єврейським корінням. Аїда - вегетаріанка, вона готує і придумує рецепти тут з самого заснування. Почалося кафе з невеликого чайного бару, куди періодично замовляли їжу з вегетаріанських магазинів. Зараз кухня обладнана побутовою технікою, є навіть невеликі печі для випікання. Меню - веганські. В наявності страви з гречки, бобових, булгура, кускусу, киноа, рису. Є хумус (250 рублів) і роли з авокадо (250 рублів). З напоїв готують свіжовичавлені соки (180-200 рублів), фруктові коктейлі та ласси (від 210 рублів), гарячі чаї, настої (настій із шипшини - 150 рублів) і масалу. Десерти теж є: вегетаріанський маффин (150 рублів) і морквяний пиріг (160 рублів). Все це з'їсти і випити можна або за барною стійкою, або в окремому залі - кімнаті відпочинку. Там є кілька столів, включаючи один великий комунальний стіл з лавками.

Фрукти і овочі закуповують у «Фруктової компанії», спеції і кокосове масло - в «Індійських спеціях». Багато що возять з розташованого по сусідству магазину Happy Vegan Shop .

Фотографії: Оля Ейхенбаум, Лена Грусіцкая, Марк Боярський, Гліб Леонов, Семен Кац, What The Food / Facebook , Nymyoga.com

Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки

Колись в вегетаріанської Москві був один «Джаганнат», зараз все змінилося і в місті починають з'являтися вегетаріанські кафе не тільки без езотеричного ухилу, але і з гастрономічним. The Village як видання про їжу в цілому шукає кафе і ресторани, де по-справжньому смачно, а вегетаріанські, корейські або м'ясні вони будуть - не важливо. Ми переконані, що обмежений список продуктів - відмова від використання м'яса, риби і чого б то не було - не може бути виправданням прісності страв. Вегетаріанська їжа, як і будь-яка інша, повинна бути смачною і цікавою. Щоб знайти саме таку, The Village вирішив досліджувати все, що є на зеленому московському ринку. Ми знайшли близько 20 кафе і ресторанів: вегетаріанських, веганських і сироедческіх. Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?, «Образ життя», «Джаганнат», «Сирий обід», «Рецептор» і кафе при студії NYM Yoga.

Fruits & Veges

Веганські кафе з коротким меню

Нове веганські кафе на території Artplay відкрив москвич Антон Лубни. Антон - веган, не фанат езотерики, зате розуміє, що сочевичний суп повинен коштувати не більше 100 рублів - саме з цією думкою він і задумав відкрити своє місце. У реалізації задуманого йому активно допомагають не інвестори, а друзі. Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно писали на Furfur ).

Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно   писали на Furfur   )

Кафе розраховане на 30 посадочних місць, але багато хто бере тут їжу на винос. У самому низу розташовується барна стійка і відкрита кухня. За баром готують свіжовичавлені соки (80 рублів) і смузі (150 рублів). Поруч зі стійкою знаходиться тимчасова кав'ярня кооперативу «Чорний». Присутність кавових ентузіастів на фруктово-овочевому будинку не дивно: у проектів збігаються принципи ціноутворення. Всього в команді вісім чоловік. Це, як запевняють організатори, «ініціативні хлопці, більшість яких поєднують роботу з навчанням на території Artplay»: в БВШД, Московській школі нового кіно і архітектурній школі МАРШ.

З постачальників Fruits & Veges вибирають не фермерів і ринки, а звичайні «Ашан», Metro і ще пару місць, відкритих досвідченим шляхом самим власником. Постійного меню немає - про нього говорять обережно, так як заявленого може не виявитися. У більш-менш стабільному меню зазвичай є фалафель (150 рублів) і супи (борщ, солянка, сочевичний) з сезонних овочів. Планують ввести сніданки з оладками і кашею. Фалафель готує хлопець із Севастополя - Юра Ус. У кафе кажуть, він спеціально приїхав в Москву, щоб готувати його тут за певним рецептом. Виглядає це як нагнітання невиправданої важливості: фалафель непоганий, але зовсім не такий, щоб їхати за ним спеціально. Самі кульки фалафель підсмажують заздалегідь, а не після отримання замовлення; помідори з умовного «Ашана» взимку в пристойному кафе просто повинні бути заборонені: здоров'я в цьому точно ніякого. Можна тимчасово замінити їх, наприклад, Пассат.

На кухні по черзі, але не регулярно, працюють два кухарі. За баром експериментує бармен Костя з нині закрився Vegabar. Вечорами один із столиків внизу займає діджей. У майбутньому для діджея хочуть зробити в стіні окрему рубку над баром. Поки кафе в фургоні з бомбосховище (це не жарт: внизу біля бару можна розгледіти два значних шлюзу - за одним з них обладнаний гардероб для співробітників) більше схоже на студентський будинок, ніж на заклад, націлене на бізнес. Сам власник розповідає, що його головне бажання - це «створити свою атмосферу», щоб «було комфортно з одного боку стійки і з іншого».

«Москва-Делі»

Індійська вегетаріанська їжа
в крихітному приміщенні

Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером. Головний по їжі в кафе Суміта Рева Рагуванші - шеф-кухар з Делі. У приміщенні всього три невеликих столу, одночасно тут можуть поміститися до 15 чоловік. Продукти використовують в основному органічні (половину возять з Індії), при приготуванні їжі не користуються електричними інструментами - все вручну. Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером

Їжу готують протягом дня до вечері всі разом: Суміта, Галя, Йохан і пара помічників. Ресторан відкривається для гостей о шостій годині, у вихідні можна домовитися і прийти раніше. Як такого меню немає - страви міняють щодня, іноді повторюючи. М'яса, риби, птиці і яєць тут немає. Їжа проста: коржі з цільнозерновий органічного борошна, дав, овочі.

У вихідні роблять талі - страва з рису, кислого молока і Сабджі з великою кількістю прянощів і спецій. На солодке подають традиційні індійські десерти бурфи, гулабджамун з топленого молока і халву з моркви. Але при всій простоті тут, як ніде з нашого списку, відчувається саме гастрономічний підхід. На відміну від більшості індійських ресторанів Москви, в яких для приготування їжі використовують готові суміші спецій та інші заготовки з магазину, в «Москва-Делі» все роблять з нуля самостійно.

Буває, в «Москва-Делі» ніде сісти, а іншим разом майже нікого. Тому, звичайно, можна спробувати прийти без запису, і, якщо пощастить, смачну вечерю вам гарантований. Але краще все ж записуватися, бо днем ​​тут готують саме на ту кількість людей, яка чекають до вечора. Варто вечерю на одного тисячу рублів разом з напоями. Алкоголю немає, можливо, пізніше з'явиться біодинамічне вино.

Pico-co Café

Веганські їжа на автомийці і доставка

Потрапити в Pico-cо з вулиці не просто, тому про це вегетаріанське кафе досі мало хто знає. Воно розташоване на другому поверсі автомийки на Яузской набережній, в чотирьох хвилинах ходьби від центрального входу Artplay. Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко.

Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко

Всередині нічого запам'ятовується: два зали - великий і маленький зі стійкою, пара телевізорів на стінах - в загальному, так, як і повинно бути в кафе, де відвідувачі перечікують, поки їх машину помиють. За одним лише винятком: вся їжа, включаючи десерти - веганські.

В меню салати і закуски, три сендвіча в піті по 150 рублів - «Східний», «Лобіо» і «Чилі». Ще є супи, які змінюються в залежності від дня тижня, при цьому в наявності завжди є місо з водоростями. Спочатку їжу готували самі власники, але зараз вже найняли і навчили персонал.

У далекосяжних планах у команди виписати кухаря з Сирії або Індії, щоб готувати по-справжньому автентичні національні страви. Постачальників власники знаходять самі.

Для тих, хто не хоче блукати по Яузской набережній і заводити близьке знайомство з персоналом мийки, в кафе працює доставка, правда, зараз вона покриває тільки території Artplay, «Винзаводу» і «Арми». Крім того, Pico-co забезпечує своїми закусками деякі московські йога-студії, в тому числі власну «Yoga.Точка». Ще один напрямок діяльності Pico-co - кейтеринг на вечірки і свята. Для заходів готують в основному мезе. Тут обмежень в географії доставки немає. Надалі хлопці хочуть розвинути мережу вегетаріанських фастфудів на півдні Росії.

кафе Fresh

Величезний вибір напоїв з фруктів, ягід
і овочів з дивними назвами

Fresh - імпортоване з Канади вегетаріанське кафе, що належить до мережі, яку придумала в кінці 90-х Рут Тал. З російської сторони за кафе на Великій Дмитрівці відповідають подружжя Дмитро та Ірина Азаровим. Обидва - адепти вегетаріанства і здорового способу життя. Перед відкриттям Ірина їздила в Торонто на стажування, а Рут, в свою чергу, приїжджала в Москву на час запуску кафе. В результаті московський Fresh вийшов більш сучасною і свіже, ніж канадські, чиї інтер'єри вже встигли застаріти. Московським інтер'єром займалося бюро сестер Ольги та Ірини Сундукова. А ось меню в ресторанах обох країн схоже.

А ось меню в ресторанах обох країн схоже

Найлегше звіряти меню по коктейлів: деякі з рецептів Рут придумала ще 15 років тому. Всі напої готуються на очах у гостей, за невеликою барною стійкою. Крім сумішей з фруктів, ягід і овочів, у Fresh роблять шоти «Вітграсс» (шот 100 рублів, подвійний - 200 рублів) з молодих пагонів пшениці, а також додають в деякі коктейлі живильний протеїн.

Є опція по створенню соку за своїм рецептом - три інгредієнта зі списку обійдуться в 275 рублів за 250 мілілітрів. Постачальники продуктів різні, їх досить багато, так як заклад намагається тримати високий рівень якості їжі.

Кухню в московському Fresh ставив один Рут - шеф-кухар і серфер-веган Рікардо Моралес. Зараз він разом з нею відкриває новий ресторан в рідній Мексиці. Власники обіцяють, що до літа Моралес обов'язково відвідає заклад і, можливо, відновить меню. Головна по кухні в його відсутність - Агапова Катерина. Вона готує салати, гарячі страви з рисом басматі, гречкою або локшиною, заправляючи їх тофу і нутом. В меню є п'ять видів бургерів (400 рублів) з бобових, зернових і овочів, які, як кажуть вегетаріанці, що ходять сюди, можуть збити з пантелику м'ясоїдів. Ціни відповідають місцю розташування: велика порція гарячої страви - 550 рублів, маленька на 200 рублів дешевше, салати по 450 рублів. Є обіди по 400 рублів. Ще під Fresh готують фалафель (450 рублів), кільця цибулі у фритюрі (250 рублів) і батат фрі (300 рублів).

В меню є алкоголь, але незвичайний: органічні вина (Kalis Chardonnay Grillo Sicilia Igt 2011 року та Kalis Nero D'avola Shiraz Sicilia Igt 2011 року), біодинамічні вина (Mongrana 2009 року, San Pietro Nero 2011 року та San Pietro Gavi Docg 2011 року ) і органічне нефільтроване пиво Brunehaut. Навесні планується відкриття ще одного повноцінного закладу під вивіскою Fresh.

What the Food?

Сервіс доставки "раптових обідів»

What The Food? - це не кафе, а сервіс, передплатники якого отримують кожен раз різний обід з перерахованих на сторінці Facebook інгредієнтів. Сервіс по доставці «раптових обідів» придумали подруги Маша Федорова і Наташа Шашкова, до цього працювали в столичних рекламних агентствах. Гроші на проект дівчата збирали за допомогою краудсорсінговой платформи Boomstarter . Дебют WTF відбувся на новорічному фестивалі «Форма» в Artplay. Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом.

Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом

Наташа і Маша - вегетаріанки, тому зараз готують виключно обіди з овочів, правда, використовують сир і молоко. Барвисті фотографії з інгредієнтами майбутнього обіду дівчата публікують на сторінці WTF в Facebook, де клієнти можуть оцінити склад і зробити замовлення. Фотографії дівчини теж роблять самі, ставлять світло і влаштовують фотосесії будинку.

Вартість однієї порції вагою 450 грамів - 350 рублів. Доставку здійснює сервіс Smartomato , Від двох обідів вона безкоштовна, за один доведеться віддати 200 рублів. Готують Маша і Наташа разом, роблять це або на власній обладнаної кухні, або у друзів в кафе. Рецепти і поєднання придумують самі на щотижневих зборах. Продукти зараз купують на ринках і в гіпермаркетах типу «Ашана». У майбутньому в якості нового інгредієнта додадуть рибу, однак обіцяють залишити на вибір і повністю вегетаріанський набір.

Зараз початківці підприємниці активно займаються оформленням всіх необхідних для роботи з їжею документів, а до літа мріють відкрити своє кафе або невеликий кіоск на території якогось творчого кластера або парку.

"Спосіб життя"

Вегетаріанські страви ізраїльської кухні

Ресторан «Образ життя» на Пречистенці не зовсім вегетаріанський, зате у нього в меню майже в кожному розділі зустрічаються вегетаріанські страви. Засновники Юлія Гуревич і Катя Волгіна були захоплені здоровим способом життя, з цього захоплення чотири з половиною роки тому і з'явилася концепція, назва і саме місце. До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь».

До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь»

За підрахунками Юлії, вегетаріанські позиції в кафе складають чверть меню. Готує все шеф-кухар з Ізраїлю Олег Вальдман. Олег закінчив тель-авівському кухарську школу, працював в ізраїльській армії, а потім в ресторані готелю Crowne Plaza на Середземному морі. У Москву він теж потрапив на запрошення мережі Crowne Plaza.

Коріння шефа простежуються в меню, є цілий розділ зі стравами ізраїльської кухні: шакшука - ізраїльська яєчня (229 рублів), фалафель з тхіной (399 рублів), хумус, табуле, різні соління. Продукти купують у невеликих перевірених постачальників - фермерської мережі «Стандарт смаку» і ферми «Здоровеньково», спеції Гуревич сама регулярно привозить з Ізраїлю.

Приміщення ресторану нагадує вітальню на дачі з лампами під абажурами і дерев'яними стільцями радянського дизайну. Фоном грає музика від Елвіса Преслі до Лани Дель Рей. Розраховано заклад на 60 посадкових місць. У кафе виступають проти телевізорів, а також дають знижку, якщо гості, які зібралися за одним столом, вимикають і відкладають в сторону телефони.

«Джаганнат»

Вегетаріанська їдальня

Найстаріше московське вегетаріанське кафе, відкрите підприємцем і йогом Георгієм Аїстова. Лелек один з організаторів вегетаріанського фестивалю «Етносвіт», а зараз займається виставковим проектом «Самураї: 47 ронінів». За чотирнадцять років існування «Джаганнат» з ресторану з езотеричним ухилом перетворився на подобу вегетаріанського фастфуду. Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

За нові кафе мережі відповідає Ярослав Смирнов. Він також є ідеологом журналу Vegetarian, що поширюється у всіх кафе. Меню всіх чотирьох займається шеф-технолог Анатолій Віденський. Він працює в «Джаганнат» більше десяти років і стежить за дотриманням всіх технологій і рецептур. Продукти для кафе збирають з усього світу: спеції везуть з Індії і Таїланду, тофу і соєве молоко замовляють в Європі, деякі інгредієнти - в Мексиці. Овочі замовляють у одного постачальника багато років поспіль.

У меню: вегетаріанські закуски, салати, супи і індійські солодощі з шафрану, кунжуту, Макробиотическое десерти. Все стоїть за московськими мірками смішних грошей, але і на смак «Джаганнат» швидше їдальня. Є опції для веганів. Також під дахом «Джаганнат» продають вегетаріанські та дієтичні продукти (крупи, вироби з сої, зерна для пророщування, тофу) і проводять різні заходи, від концертів етнічної музики до кулінарних майстер-класів.

«Сирий обід»

Сироедческое кафе на Гіляровського

Сироедческое кафе приросло цього літа до однойменного магазину, відкритого Світланою Земцова пару років назад. Засновниця проекту пройшла довгий шлях від вегетаріанства до сироїдіння. Починала з того, що сама стала робити шоколадні цукерки з сироедческіх інгредієнтів. Зараз цю технологію активно використовують в кафе. За словами Олексія, помічника керівника, постачальників в кафе і магазин не шукають - вони приходять самі. Після цього їх продукти перевіряють на відповідність вимогам і наявність необхідної сертифікації. Перевіряють їх в лабораторії у біолога-сироїда Юрія Фролова, він також є власником власного екопоселення в Тверській області і поставляє зелень, овочі і фрукти. Співробітники «Сирого обіду» дотримуються принципів сироїдіння. Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство.

Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство

У кафе готують сироедческое олів'є з авокадо, кабачків, маша і огірків, заправлене сироедческім майонезом (велика порція 100 рублів, маленька - 50 рублів), піцу на сироедческом коржі (100 рублів за шматочок). Є кілька видів ролів - мигдальні, з насіння гарбуза і з водоростями вакаме (шість штук - 150 рублів).

З напоїв роблять коктейлі з гуарани, асаї, вітграсса, насіння Чіа і інших розрекламованих зараз інгредієнтів з додаванням яблук, бананів або апельсинів. Залежно від кількості фруктів ціна коливається від 150 до 200 рублів за 200 мілілітрів. Є свіжовичавлені соки (200 мілілітрів - 100 рублів) і сироедческое какао з мигдалю (100 рублів).

Готують їжу і напої тут же, управляються за допомогою блендера. Тут можна купити розфасовані несолодкі хлібці і сироедческіе козинаки - 120 і 130 рублів відповідно. На цьому меню вичерпується. Але знову прийшла команда керуючих обіцяє незабаром провести революцію: ввести повноцінне меню з новими цікавими стравами і, можливо, найняти шеф-кухаря. У планах команда рівняється на пітерське сироедческое кафе «Кріп».

Зараз «Сирий обід» працює ще й за системою «антікафе» - за 100 рублів на годину отримуєш чай (за бажанням його підігріють, але є і холодні трав'яні настої), сироедческіе цукерки і працює Wi-Fi.

Інтер'єр кафе в цоколі по-сироедческі скромний. Щоб пройти всередину, потрібно обов'язково роззутися - на підлозі ковролін. В цілому приміщення розраховане на 60 посадочних місць, які з легкістю заповнюються під час заходів - сироедческіх і екологічних семінарів.

«Рецептор»

Корейська і європейська вегетаріанська кухня

Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки

Колись в вегетаріанської Москві був один «Джаганнат», зараз все змінилося і в місті починають з'являтися вегетаріанські кафе не тільки без езотеричного ухилу, але і з гастрономічним. The Village як видання про їжу в цілому шукає кафе і ресторани, де по-справжньому смачно, а вегетаріанські, корейські або м'ясні вони будуть - не важливо. Ми переконані, що обмежений список продуктів - відмова від використання м'яса, риби і чого б то не було - не може бути виправданням прісності страв. Вегетаріанська їжа, як і будь-яка інша, повинна бути смачною і цікавою. Щоб знайти саме таку, The Village вирішив досліджувати все, що є на зеленому московському ринку. Ми знайшли близько 20 кафе і ресторанів: вегетаріанських, веганських і сироедческіх. Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?, «Образ життя», «Джаганнат», «Сирий обід», «Рецептор» і кафе при студії NYM Yoga.

Fruits & Veges

Веганські кафе з коротким меню

Нове веганські кафе на території Artplay відкрив москвич Антон Лубни. Антон - веган, не фанат езотерики, зате розуміє, що сочевичний суп повинен коштувати не більше 100 рублів - саме з цією думкою він і задумав відкрити своє місце. У реалізації задуманого йому активно допомагають не інвестори, а друзі. Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно писали на Furfur ).

Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно   писали на Furfur   )

Кафе розраховане на 30 посадочних місць, але багато хто бере тут їжу на винос. У самому низу розташовується барна стійка і відкрита кухня. За баром готують свіжовичавлені соки (80 рублів) і смузі (150 рублів). Поруч зі стійкою знаходиться тимчасова кав'ярня кооперативу «Чорний». Присутність кавових ентузіастів на фруктово-овочевому будинку не дивно: у проектів збігаються принципи ціноутворення. Всього в команді вісім чоловік. Це, як запевняють організатори, «ініціативні хлопці, більшість яких поєднують роботу з навчанням на території Artplay»: в БВШД, Московській школі нового кіно і архітектурній школі МАРШ.

З постачальників Fruits & Veges вибирають не фермерів і ринки, а звичайні «Ашан», Metro і ще пару місць, відкритих досвідченим шляхом самим власником. Постійного меню немає - про нього говорять обережно, так як заявленого може не виявитися. У більш-менш стабільному меню зазвичай є фалафель (150 рублів) і супи (борщ, солянка, сочевичний) з сезонних овочів. Планують ввести сніданки з оладками і кашею. Фалафель готує хлопець із Севастополя - Юра Ус. У кафе кажуть, він спеціально приїхав в Москву, щоб готувати його тут за певним рецептом. Виглядає це як нагнітання невиправданої важливості: фалафель непоганий, але зовсім не такий, щоб їхати за ним спеціально. Самі кульки фалафель підсмажують заздалегідь, а не після отримання замовлення; помідори з умовного «Ашана» взимку в пристойному кафе просто повинні бути заборонені: здоров'я в цьому точно ніякого. Можна тимчасово замінити їх, наприклад, Пассат.

На кухні по черзі, але не регулярно, працюють два кухарі. За баром експериментує бармен Костя з нині закрився Vegabar. Вечорами один із столиків внизу займає діджей. У майбутньому для діджея хочуть зробити в стіні окрему рубку над баром. Поки кафе в фургоні з бомбосховище (це не жарт: внизу біля бару можна розгледіти два значних шлюзу - за одним з них обладнаний гардероб для співробітників) більше схоже на студентський будинок, ніж на заклад, націлене на бізнес. Сам власник розповідає, що його головне бажання - це «створити свою атмосферу», щоб «було комфортно з одного боку стійки і з іншого».

«Москва-Делі»

Індійська вегетаріанська їжа
в крихітному приміщенні

Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером. Головний по їжі в кафе Суміта Рева Рагуванші - шеф-кухар з Делі. У приміщенні всього три невеликих столу, одночасно тут можуть поміститися до 15 чоловік. Продукти використовують в основному органічні (половину возять з Індії), при приготуванні їжі не користуються електричними інструментами - все вручну. Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером

Їжу готують протягом дня до вечері всі разом: Суміта, Галя, Йохан і пара помічників. Ресторан відкривається для гостей о шостій годині, у вихідні можна домовитися і прийти раніше. Як такого меню немає - страви міняють щодня, іноді повторюючи. М'яса, риби, птиці і яєць тут немає. Їжа проста: коржі з цільнозерновий органічного борошна, дав, овочі.

У вихідні роблять талі - страва з рису, кислого молока і Сабджі з великою кількістю прянощів і спецій. На солодке подають традиційні індійські десерти бурфи, гулабджамун з топленого молока і халву з моркви. Але при всій простоті тут, як ніде з нашого списку, відчувається саме гастрономічний підхід. На відміну від більшості індійських ресторанів Москви, в яких для приготування їжі використовують готові суміші спецій та інші заготовки з магазину, в «Москва-Делі» все роблять з нуля самостійно.

Буває, в «Москва-Делі» ніде сісти, а іншим разом майже нікого. Тому, звичайно, можна спробувати прийти без запису, і, якщо пощастить, смачну вечерю вам гарантований. Але краще все ж записуватися, бо днем ​​тут готують саме на ту кількість людей, яка чекають до вечора. Варто вечерю на одного тисячу рублів разом з напоями. Алкоголю немає, можливо, пізніше з'явиться біодинамічне вино.

Pico-co Café

Веганські їжа на автомийці і доставка

Потрапити в Pico-cо з вулиці не просто, тому про це вегетаріанське кафе досі мало хто знає. Воно розташоване на другому поверсі автомийки на Яузской набережній, в чотирьох хвилинах ходьби від центрального входу Artplay. Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко.

Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко

Всередині нічого запам'ятовується: два зали - великий і маленький зі стійкою, пара телевізорів на стінах - в загальному, так, як і повинно бути в кафе, де відвідувачі перечікують, поки їх машину помиють. За одним лише винятком: вся їжа, включаючи десерти - веганські.

В меню салати і закуски, три сендвіча в піті по 150 рублів - «Східний», «Лобіо» і «Чилі». Ще є супи, які змінюються в залежності від дня тижня, при цьому в наявності завжди є місо з водоростями. Спочатку їжу готували самі власники, але зараз вже найняли і навчили персонал.

У далекосяжних планах у команди виписати кухаря з Сирії або Індії, щоб готувати по-справжньому автентичні національні страви. Постачальників власники знаходять самі.

Для тих, хто не хоче блукати по Яузской набережній і заводити близьке знайомство з персоналом мийки, в кафе працює доставка, правда, зараз вона покриває тільки території Artplay, «Винзаводу» і «Арми». Крім того, Pico-co забезпечує своїми закусками деякі московські йога-студії, в тому числі власну «Yoga.Точка». Ще один напрямок діяльності Pico-co - кейтеринг на вечірки і свята. Для заходів готують в основному мезе. Тут обмежень в географії доставки немає. Надалі хлопці хочуть розвинути мережу вегетаріанських фастфудів на півдні Росії.

кафе Fresh

Величезний вибір напоїв з фруктів, ягід
і овочів з дивними назвами

Fresh - імпортоване з Канади вегетаріанське кафе, що належить до мережі, яку придумала в кінці 90-х Рут Тал. З російської сторони за кафе на Великій Дмитрівці відповідають подружжя Дмитро та Ірина Азаровим. Обидва - адепти вегетаріанства і здорового способу життя. Перед відкриттям Ірина їздила в Торонто на стажування, а Рут, в свою чергу, приїжджала в Москву на час запуску кафе. В результаті московський Fresh вийшов більш сучасною і свіже, ніж канадські, чиї інтер'єри вже встигли застаріти. Московським інтер'єром займалося бюро сестер Ольги та Ірини Сундукова. А ось меню в ресторанах обох країн схоже.

А ось меню в ресторанах обох країн схоже

Найлегше звіряти меню по коктейлів: деякі з рецептів Рут придумала ще 15 років тому. Всі напої готуються на очах у гостей, за невеликою барною стійкою. Крім сумішей з фруктів, ягід і овочів, у Fresh роблять шоти «Вітграсс» (шот 100 рублів, подвійний - 200 рублів) з молодих пагонів пшениці, а також додають в деякі коктейлі живильний протеїн.

Є опція по створенню соку за своїм рецептом - три інгредієнта зі списку обійдуться в 275 рублів за 250 мілілітрів. Постачальники продуктів різні, їх досить багато, так як заклад намагається тримати високий рівень якості їжі.

Кухню в московському Fresh ставив один Рут - шеф-кухар і серфер-веган Рікардо Моралес. Зараз він разом з нею відкриває новий ресторан в рідній Мексиці. Власники обіцяють, що до літа Моралес обов'язково відвідає заклад і, можливо, відновить меню. Головна по кухні в його відсутність - Агапова Катерина. Вона готує салати, гарячі страви з рисом басматі, гречкою або локшиною, заправляючи їх тофу і нутом. В меню є п'ять видів бургерів (400 рублів) з бобових, зернових і овочів, які, як кажуть вегетаріанці, що ходять сюди, можуть збити з пантелику м'ясоїдів. Ціни відповідають місцю розташування: велика порція гарячої страви - 550 рублів, маленька на 200 рублів дешевше, салати по 450 рублів. Є обіди по 400 рублів. Ще під Fresh готують фалафель (450 рублів), кільця цибулі у фритюрі (250 рублів) і батат фрі (300 рублів).

В меню є алкоголь, але незвичайний: органічні вина (Kalis Chardonnay Grillo Sicilia Igt 2011 року та Kalis Nero D'avola Shiraz Sicilia Igt 2011 року), біодинамічні вина (Mongrana 2009 року, San Pietro Nero 2011 року та San Pietro Gavi Docg 2011 року ) і органічне нефільтроване пиво Brunehaut. Навесні планується відкриття ще одного повноцінного закладу під вивіскою Fresh.

What the Food?

Сервіс доставки "раптових обідів»

What The Food? - це не кафе, а сервіс, передплатники якого отримують кожен раз різний обід з перерахованих на сторінці Facebook інгредієнтів. Сервіс по доставці «раптових обідів» придумали подруги Маша Федорова і Наташа Шашкова, до цього працювали в столичних рекламних агентствах. Гроші на проект дівчата збирали за допомогою краудсорсінговой платформи Boomstarter . Дебют WTF відбувся на новорічному фестивалі «Форма» в Artplay. Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом.

Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом

Наташа і Маша - вегетаріанки, тому зараз готують виключно обіди з овочів, правда, використовують сир і молоко. Барвисті фотографії з інгредієнтами майбутнього обіду дівчата публікують на сторінці WTF в Facebook, де клієнти можуть оцінити склад і зробити замовлення. Фотографії дівчини теж роблять самі, ставлять світло і влаштовують фотосесії будинку.

Вартість однієї порції вагою 450 грамів - 350 рублів. Доставку здійснює сервіс Smartomato , Від двох обідів вона безкоштовна, за один доведеться віддати 200 рублів. Готують Маша і Наташа разом, роблять це або на власній обладнаної кухні, або у друзів в кафе. Рецепти і поєднання придумують самі на щотижневих зборах. Продукти зараз купують на ринках і в гіпермаркетах типу «Ашана». У майбутньому в якості нового інгредієнта додадуть рибу, однак обіцяють залишити на вибір і повністю вегетаріанський набір.

Зараз початківці підприємниці активно займаються оформленням всіх необхідних для роботи з їжею документів, а до літа мріють відкрити своє кафе або невеликий кіоск на території якогось творчого кластера або парку.

"Спосіб життя"

Вегетаріанські страви ізраїльської кухні

Ресторан «Образ життя» на Пречистенці не зовсім вегетаріанський, зате у нього в меню майже в кожному розділі зустрічаються вегетаріанські страви. Засновники Юлія Гуревич і Катя Волгіна були захоплені здоровим способом життя, з цього захоплення чотири з половиною роки тому і з'явилася концепція, назва і саме місце. До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь».

До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь»

За підрахунками Юлії, вегетаріанські позиції в кафе складають чверть меню. Готує все шеф-кухар з Ізраїлю Олег Вальдман. Олег закінчив тель-авівському кухарську школу, працював в ізраїльській армії, а потім в ресторані готелю Crowne Plaza на Середземному морі. У Москву він теж потрапив на запрошення мережі Crowne Plaza.

Коріння шефа простежуються в меню, є цілий розділ зі стравами ізраїльської кухні: шакшука - ізраїльська яєчня (229 рублів), фалафель з тхіной (399 рублів), хумус, табуле, різні соління. Продукти купують у невеликих перевірених постачальників - фермерської мережі «Стандарт смаку» і ферми «Здоровеньково», спеції Гуревич сама регулярно привозить з Ізраїлю.

Приміщення ресторану нагадує вітальню на дачі з лампами під абажурами і дерев'яними стільцями радянського дизайну. Фоном грає музика від Елвіса Преслі до Лани Дель Рей. Розраховано заклад на 60 посадкових місць. У кафе виступають проти телевізорів, а також дають знижку, якщо гості, які зібралися за одним столом, вимикають і відкладають в сторону телефони.

«Джаганнат»

Вегетаріанська їдальня

Найстаріше московське вегетаріанське кафе, відкрите підприємцем і йогом Георгієм Аїстова. Лелек один з організаторів вегетаріанського фестивалю «Етносвіт», а зараз займається виставковим проектом «Самураї: 47 ронінів». За чотирнадцять років існування «Джаганнат» з ресторану з езотеричним ухилом перетворився на подобу вегетаріанського фастфуду. Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

За нові кафе мережі відповідає Ярослав Смирнов. Він також є ідеологом журналу Vegetarian, що поширюється у всіх кафе. Меню всіх чотирьох займається шеф-технолог Анатолій Віденський. Він працює в «Джаганнат» більше десяти років і стежить за дотриманням всіх технологій і рецептур. Продукти для кафе збирають з усього світу: спеції везуть з Індії і Таїланду, тофу і соєве молоко замовляють в Європі, деякі інгредієнти - в Мексиці. Овочі замовляють у одного постачальника багато років поспіль.

У меню: вегетаріанські закуски, салати, супи і індійські солодощі з шафрану, кунжуту, Макробиотическое десерти. Все стоїть за московськими мірками смішних грошей, але і на смак «Джаганнат» швидше їдальня. Є опції для веганів. Також під дахом «Джаганнат» продають вегетаріанські та дієтичні продукти (крупи, вироби з сої, зерна для пророщування, тофу) і проводять різні заходи, від концертів етнічної музики до кулінарних майстер-класів.

«Сирий обід»

Сироедческое кафе на Гіляровського

Сироедческое кафе приросло цього літа до однойменного магазину, відкритого Світланою Земцова пару років назад. Засновниця проекту пройшла довгий шлях від вегетаріанства до сироїдіння. Починала з того, що сама стала робити шоколадні цукерки з сироедческіх інгредієнтів. Зараз цю технологію активно використовують в кафе. За словами Олексія, помічника керівника, постачальників в кафе і магазин не шукають - вони приходять самі. Після цього їх продукти перевіряють на відповідність вимогам і наявність необхідної сертифікації. Перевіряють їх в лабораторії у біолога-сироїда Юрія Фролова, він також є власником власного екопоселення в Тверській області і поставляє зелень, овочі і фрукти. Співробітники «Сирого обіду» дотримуються принципів сироїдіння. Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство.

Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство

У кафе готують сироедческое олів'є з авокадо, кабачків, маша і огірків, заправлене сироедческім майонезом (велика порція 100 рублів, маленька - 50 рублів), піцу на сироедческом коржі (100 рублів за шматочок). Є кілька видів ролів - мигдальні, з насіння гарбуза і з водоростями вакаме (шість штук - 150 рублів).

З напоїв роблять коктейлі з гуарани, асаї, вітграсса, насіння Чіа і інших розрекламованих зараз інгредієнтів з додаванням яблук, бананів або апельсинів. Залежно від кількості фруктів ціна коливається від 150 до 200 рублів за 200 мілілітрів. Є свіжовичавлені соки (200 мілілітрів - 100 рублів) і сироедческое какао з мигдалю (100 рублів).

Готують їжу і напої тут же, управляються за допомогою блендера. Тут можна купити розфасовані несолодкі хлібці і сироедческіе козинаки - 120 і 130 рублів відповідно. На цьому меню вичерпується. Але знову прийшла команда керуючих обіцяє незабаром провести революцію: ввести повноцінне меню з новими цікавими стравами і, можливо, найняти шеф-кухаря. У планах команда рівняється на пітерське сироедческое кафе «Кріп».

Зараз «Сирий обід» працює ще й за системою «антікафе» - за 100 рублів на годину отримуєш чай (за бажанням його підігріють, але є і холодні трав'яні настої), сироедческіе цукерки і працює Wi-Fi.

Інтер'єр кафе в цоколі по-сироедческі скромний. Щоб пройти всередину, потрібно обов'язково роззутися - на підлозі ковролін. В цілому приміщення розраховане на 60 посадочних місць, які з легкістю заповнюються під час заходів - сироедческіх і екологічних семінарів.

«Рецептор»

Корейська і європейська вегетаріанська кухня

Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки

Колись в вегетаріанської Москві був один «Джаганнат», зараз все змінилося і в місті починають з'являтися вегетаріанські кафе не тільки без езотеричного ухилу, але і з гастрономічним. The Village як видання про їжу в цілому шукає кафе і ресторани, де по-справжньому смачно, а вегетаріанські, корейські або м'ясні вони будуть - не важливо. Ми переконані, що обмежений список продуктів - відмова від використання м'яса, риби і чого б то не було - не може бути виправданням прісності страв. Вегетаріанська їжа, як і будь-яка інша, повинна бути смачною і цікавою. Щоб знайти саме таку, The Village вирішив досліджувати все, що є на зеленому московському ринку. Ми знайшли близько 20 кафе і ресторанів: вегетаріанських, веганських і сироедческіх. Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?, «Образ життя», «Джаганнат», «Сирий обід», «Рецептор» і кафе при студії NYM Yoga.

Fruits & Veges

Веганські кафе з коротким меню

Нове веганські кафе на території Artplay відкрив москвич Антон Лубни. Антон - веган, не фанат езотерики, зате розуміє, що сочевичний суп повинен коштувати не більше 100 рублів - саме з цією думкою він і задумав відкрити своє місце. У реалізації задуманого йому активно допомагають не інвестори, а друзі. Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно писали на Furfur ).

Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно   писали на Furfur   )

Кафе розраховане на 30 посадочних місць, але багато хто бере тут їжу на винос. У самому низу розташовується барна стійка і відкрита кухня. За баром готують свіжовичавлені соки (80 рублів) і смузі (150 рублів). Поруч зі стійкою знаходиться тимчасова кав'ярня кооперативу «Чорний». Присутність кавових ентузіастів на фруктово-овочевому будинку не дивно: у проектів збігаються принципи ціноутворення. Всього в команді вісім чоловік. Це, як запевняють організатори, «ініціативні хлопці, більшість яких поєднують роботу з навчанням на території Artplay»: в БВШД, Московській школі нового кіно і архітектурній школі МАРШ.

З постачальників Fruits & Veges вибирають не фермерів і ринки, а звичайні «Ашан», Metro і ще пару місць, відкритих досвідченим шляхом самим власником. Постійного меню немає - про нього говорять обережно, так як заявленого може не виявитися. У більш-менш стабільному меню зазвичай є фалафель (150 рублів) і супи (борщ, солянка, сочевичний) з сезонних овочів. Планують ввести сніданки з оладками і кашею. Фалафель готує хлопець із Севастополя - Юра Ус. У кафе кажуть, він спеціально приїхав в Москву, щоб готувати його тут за певним рецептом. Виглядає це як нагнітання невиправданої важливості: фалафель непоганий, але зовсім не такий, щоб їхати за ним спеціально. Самі кульки фалафель підсмажують заздалегідь, а не після отримання замовлення; помідори з умовного «Ашана» взимку в пристойному кафе просто повинні бути заборонені: здоров'я в цьому точно ніякого. Можна тимчасово замінити їх, наприклад, Пассат.

На кухні по черзі, але не регулярно, працюють два кухарі. За баром експериментує бармен Костя з нині закрився Vegabar. Вечорами один із столиків внизу займає діджей. У майбутньому для діджея хочуть зробити в стіні окрему рубку над баром. Поки кафе в фургоні з бомбосховище (це не жарт: внизу біля бару можна розгледіти два значних шлюзу - за одним з них обладнаний гардероб для співробітників) більше схоже на студентський будинок, ніж на заклад, націлене на бізнес. Сам власник розповідає, що його головне бажання - це «створити свою атмосферу», щоб «було комфортно з одного боку стійки і з іншого».

«Москва-Делі»

Індійська вегетаріанська їжа
в крихітному приміщенні

Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером. Головний по їжі в кафе Суміта Рева Рагуванші - шеф-кухар з Делі. У приміщенні всього три невеликих столу, одночасно тут можуть поміститися до 15 чоловік. Продукти використовують в основному органічні (половину возять з Індії), при приготуванні їжі не користуються електричними інструментами - все вручну. Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером

Їжу готують протягом дня до вечері всі разом: Суміта, Галя, Йохан і пара помічників. Ресторан відкривається для гостей о шостій годині, у вихідні можна домовитися і прийти раніше. Як такого меню немає - страви міняють щодня, іноді повторюючи. М'яса, риби, птиці і яєць тут немає. Їжа проста: коржі з цільнозерновий органічного борошна, дав, овочі.

У вихідні роблять талі - страва з рису, кислого молока і Сабджі з великою кількістю прянощів і спецій. На солодке подають традиційні індійські десерти бурфи, гулабджамун з топленого молока і халву з моркви. Але при всій простоті тут, як ніде з нашого списку, відчувається саме гастрономічний підхід. На відміну від більшості індійських ресторанів Москви, в яких для приготування їжі використовують готові суміші спецій та інші заготовки з магазину, в «Москва-Делі» все роблять з нуля самостійно.

Буває, в «Москва-Делі» ніде сісти, а іншим разом майже нікого. Тому, звичайно, можна спробувати прийти без запису, і, якщо пощастить, смачну вечерю вам гарантований. Але краще все ж записуватися, бо днем ​​тут готують саме на ту кількість людей, яка чекають до вечора. Варто вечерю на одного тисячу рублів разом з напоями. Алкоголю немає, можливо, пізніше з'явиться біодинамічне вино.

Pico-co Café

Веганські їжа на автомийці і доставка

Потрапити в Pico-cо з вулиці не просто, тому про це вегетаріанське кафе досі мало хто знає. Воно розташоване на другому поверсі автомийки на Яузской набережній, в чотирьох хвилинах ходьби від центрального входу Artplay. Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко.

Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко

Всередині нічого запам'ятовується: два зали - великий і маленький зі стійкою, пара телевізорів на стінах - в загальному, так, як і повинно бути в кафе, де відвідувачі перечікують, поки їх машину помиють. За одним лише винятком: вся їжа, включаючи десерти - веганські.

В меню салати і закуски, три сендвіча в піті по 150 рублів - «Східний», «Лобіо» і «Чилі». Ще є супи, які змінюються в залежності від дня тижня, при цьому в наявності завжди є місо з водоростями. Спочатку їжу готували самі власники, але зараз вже найняли і навчили персонал.

У далекосяжних планах у команди виписати кухаря з Сирії або Індії, щоб готувати по-справжньому автентичні національні страви. Постачальників власники знаходять самі.

Для тих, хто не хоче блукати по Яузской набережній і заводити близьке знайомство з персоналом мийки, в кафе працює доставка, правда, зараз вона покриває тільки території Artplay, «Винзаводу» і «Арми». Крім того, Pico-co забезпечує своїми закусками деякі московські йога-студії, в тому числі власну «Yoga.Точка». Ще один напрямок діяльності Pico-co - кейтеринг на вечірки і свята. Для заходів готують в основному мезе. Тут обмежень в географії доставки немає. Надалі хлопці хочуть розвинути мережу вегетаріанських фастфудів на півдні Росії.

кафе Fresh

Величезний вибір напоїв з фруктів, ягід
і овочів з дивними назвами

Fresh - імпортоване з Канади вегетаріанське кафе, що належить до мережі, яку придумала в кінці 90-х Рут Тал. З російської сторони за кафе на Великій Дмитрівці відповідають подружжя Дмитро та Ірина Азаровим. Обидва - адепти вегетаріанства і здорового способу життя. Перед відкриттям Ірина їздила в Торонто на стажування, а Рут, в свою чергу, приїжджала в Москву на час запуску кафе. В результаті московський Fresh вийшов більш сучасною і свіже, ніж канадські, чиї інтер'єри вже встигли застаріти. Московським інтер'єром займалося бюро сестер Ольги та Ірини Сундукова. А ось меню в ресторанах обох країн схоже.

А ось меню в ресторанах обох країн схоже

Найлегше звіряти меню по коктейлів: деякі з рецептів Рут придумала ще 15 років тому. Всі напої готуються на очах у гостей, за невеликою барною стійкою. Крім сумішей з фруктів, ягід і овочів, у Fresh роблять шоти «Вітграсс» (шот 100 рублів, подвійний - 200 рублів) з молодих пагонів пшениці, а також додають в деякі коктейлі живильний протеїн.

Є опція по створенню соку за своїм рецептом - три інгредієнта зі списку обійдуться в 275 рублів за 250 мілілітрів. Постачальники продуктів різні, їх досить багато, так як заклад намагається тримати високий рівень якості їжі.

Кухню в московському Fresh ставив один Рут - шеф-кухар і серфер-веган Рікардо Моралес. Зараз він разом з нею відкриває новий ресторан в рідній Мексиці. Власники обіцяють, що до літа Моралес обов'язково відвідає заклад і, можливо, відновить меню. Головна по кухні в його відсутність - Агапова Катерина. Вона готує салати, гарячі страви з рисом басматі, гречкою або локшиною, заправляючи їх тофу і нутом. В меню є п'ять видів бургерів (400 рублів) з бобових, зернових і овочів, які, як кажуть вегетаріанці, що ходять сюди, можуть збити з пантелику м'ясоїдів. Ціни відповідають місцю розташування: велика порція гарячої страви - 550 рублів, маленька на 200 рублів дешевше, салати по 450 рублів. Є обіди по 400 рублів. Ще під Fresh готують фалафель (450 рублів), кільця цибулі у фритюрі (250 рублів) і батат фрі (300 рублів).

В меню є алкоголь, але незвичайний: органічні вина (Kalis Chardonnay Grillo Sicilia Igt 2011 року і Kalis Nero D'avola Shiraz Sicilia Igt 2011 року), біодинамічні вина (Mongrana 2009 року, San Pietro Nero 2011 року і San Pietro Gavi Docg 2011 року ) і органічне нефільтроване пиво Brunehaut. Навесні планується відкриття ще одного повноцінного закладу під вивіскою Fresh.

What the Food?

Сервіс доставки "раптових обідів»

What The Food? - це не кафе, а сервіс, передплатники якого отримують кожен раз різний обід з перерахованих на сторінці Facebook інгредієнтів. Сервіс по доставці «раптових обідів» придумали подруги Маша Федорова і Наташа Шашкова, до цього працювали в столичних рекламних агентствах. Гроші на проект дівчата збирали за допомогою краудсорсінговой платформи Boomstarter . Дебют WTF відбувся на новорічному фестивалі «Форма» в Artplay. Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом.

Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом

Наташа і Маша - вегетаріанки, тому зараз готують виключно обіди з овочів, правда, використовують сир і молоко. Барвисті фотографії з інгредієнтами майбутнього обіду дівчата публікують на сторінці WTF в Facebook, де клієнти можуть оцінити склад і зробити замовлення. Фотографії дівчини теж роблять самі, ставлять світло і влаштовують фотосесії будинку.

Вартість однієї порції вагою 450 грамів - 350 рублів. Доставку здійснює сервіс Smartomato , Від двох обідів вона безкоштовна, за один доведеться віддати 200 рублів. Готують Маша і Наташа разом, роблять це або на власній обладнаної кухні, або у друзів в кафе. Рецепти і поєднання придумують самі на щотижневих зборах. Продукти зараз купують на ринках і в гіпермаркетах типу «Ашана». У майбутньому в якості нового інгредієнта додадуть рибу, однак обіцяють залишити на вибір і повністю вегетаріанський набір.

Зараз початківці підприємниці активно займаються оформленням всіх необхідних для роботи з їжею документів, а до літа мріють відкрити своє кафе або невеликий кіоск на території якогось творчого кластера або парку.

"Спосіб життя"

Вегетаріанські страви ізраїльської кухні

Ресторан «Образ життя» на Пречистенці не зовсім вегетаріанський, зате у нього в меню майже в кожному розділі зустрічаються вегетаріанські страви. Засновники Юлія Гуревич і Катя Волгіна були захоплені здоровим способом життя, з цього захоплення чотири з половиною роки тому і з'явилася концепція, назва і саме місце. До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь».

До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь»

За підрахунками Юлії, вегетаріанські позиції в кафе складають чверть меню. Готує все шеф-кухар з Ізраїлю Олег Вальдман. Олег закінчив тель-авівському кухарську школу, працював в ізраїльській армії, а потім в ресторані готелю Crowne Plaza на Середземному морі. У Москву він теж потрапив на запрошення мережі Crowne Plaza.

Коріння шефа простежуються в меню, є цілий розділ зі стравами ізраїльської кухні: шакшука - ізраїльська яєчня (229 рублів), фалафель з тхіной (399 рублів), хумус, табуле, різні соління. Продукти купують у невеликих перевірених постачальників - фермерської мережі «Стандарт смаку» і ферми «Здоровеньково», спеції Гуревич сама регулярно привозить з Ізраїлю.

Приміщення ресторану нагадує вітальню на дачі з лампами під абажурами і дерев'яними стільцями радянського дизайну. Фоном грає музика від Елвіса Преслі до Лани Дель Рей. Розраховано заклад на 60 посадкових місць. У кафе виступають проти телевізорів, а також дають знижку, якщо гості, які зібралися за одним столом, вимикають і відкладають в сторону телефони.

«Джаганнат»

Вегетаріанська їдальня

Найстаріше московське вегетаріанське кафе, відкрите підприємцем і йогом Георгієм Аїстова. Лелек один з організаторів вегетаріанського фестивалю «Етносвіт», а зараз займається виставковим проектом «Самураї: 47 ронінів». За чотирнадцять років існування «Джаганнат» з ресторану з езотеричним ухилом перетворився на подобу вегетаріанського фастфуду. Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

За нові кафе мережі відповідає Ярослав Смирнов. Він також є ідеологом журналу Vegetarian, що поширюється у всіх кафе. Меню всіх чотирьох займається шеф-технолог Анатолій Віденський. Він працює в «Джаганнат» більше десяти років і стежить за дотриманням всіх технологій і рецептур. Продукти для кафе збирають з усього світу: спеції везуть з Індії і Таїланду, тофу і соєве молоко замовляють в Європі, деякі інгредієнти - в Мексиці. Овочі замовляють у одного постачальника багато років поспіль.

У меню: вегетаріанські закуски, салати, супи і індійські солодощі з шафрану, кунжуту, Макробиотическое десерти. Все стоїть за московськими мірками смішних грошей, але і на смак «Джаганнат» швидше їдальня. Є опції для веганів. Також під дахом «Джаганнат» продають вегетаріанські та дієтичні продукти (крупи, вироби з сої, зерна для пророщування, тофу) і проводять різні заходи, від концертів етнічної музики до кулінарних майстер-класів.

«Сирий обід»

Сироедческое кафе на Гіляровського

Сироедческое кафе приросло цього літа до однойменного магазину, відкритого Світланою Земцова пару років назад. Засновниця проекту пройшла довгий шлях від вегетаріанства до сироїдіння. Починала з того, що сама стала робити шоколадні цукерки з сироедческіх інгредієнтів. Зараз цю технологію активно використовують в кафе. За словами Олексія, помічника керівника, постачальників в кафе і магазин не шукають - вони приходять самі. Після цього їх продукти перевіряють на відповідність вимогам і наявність необхідної сертифікації. Перевіряють їх в лабораторії у біолога-сироїда Юрія Фролова, він також є власником власного екопоселення в Тверській області і поставляє зелень, овочі і фрукти. Співробітники «Сирого обіду» дотримуються принципів сироїдіння. Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство.

Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство

У кафе готують сироедческое олів'є з авокадо, кабачків, маша і огірків, заправлене сироедческім майонезом (велика порція 100 рублів, маленька - 50 рублів), піцу на сироедческом коржі (100 рублів за шматочок). Є кілька видів ролів - мигдальні, з насіння гарбуза і з водоростями вакаме (шість штук - 150 рублів).

З напоїв роблять коктейлі з гуарани, асаї, вітграсса, насіння Чіа і інших розрекламованих зараз інгредієнтів з додаванням яблук, бананів або апельсинів. Залежно від кількості фруктів ціна коливається від 150 до 200 рублів за 200 мілілітрів. Є свіжовичавлені соки (200 мілілітрів - 100 рублів) і сироедческое какао з мигдалю (100 рублів).

Готують їжу і напої тут же, управляються за допомогою блендера. Тут можна купити розфасовані несолодкі хлібці і сироедческіе козинаки - 120 і 130 рублів відповідно. На цьому меню вичерпується. Але знову прийшла команда керуючих обіцяє незабаром провести революцію: ввести повноцінне меню з новими цікавими стравами і, можливо, найняти шеф-кухаря. У планах команда рівняється на пітерське сироедческое кафе «Кріп».

Зараз «Сирий обід» працює ще й за системою «антікафе» - за 100 рублів на годину отримуєш чай (за бажанням його підігріють, але є і холодні трав'яні настої), сироедческіе цукерки і працює Wi-Fi.

Інтер'єр кафе в цоколі по-сироедческі скромний. Щоб пройти всередину, потрібно обов'язково роззутися - на підлозі ковролін. В цілому приміщення розраховане на 60 посадочних місць, які з легкістю заповнюються під час заходів - сироедческіх і екологічних семінарів.

«Рецептор»

Корейська і європейська вегетаріанська кухня

Вегетаріанська Москва: 10 кафе, ресторанів і сервісів доставки

Колись в вегетаріанської Москві був один «Джаганнат», зараз все змінилося і в місті починають з'являтися вегетаріанські кафе не тільки без езотеричного ухилу, але і з гастрономічним. The Village як видання про їжу в цілому шукає кафе і ресторани, де по-справжньому смачно, а вегетаріанські, корейські або м'ясні вони будуть - не важливо. Ми переконані, що обмежений список продуктів - відмова від використання м'яса, риби і чого б то не було - не може бути виправданням прісності страв. Вегетаріанська їжа, як і будь-яка інша, повинна бути смачною і цікавою. Щоб знайти саме таку, The Village вирішив досліджувати все, що є на зеленому московському ринку. Ми знайшли близько 20 кафе і ресторанів: вегетаріанських, веганських і сироедческіх. Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?, «Образ життя», «Джаганнат», «Сирий обід», «Рецептор» і кафе при студії NYM Yoga.

Fruits & Veges

Веганські кафе з коротким меню

Нове веганські кафе на території Artplay відкрив москвич Антон Лубни. Антон - веган, не фанат езотерики, зате розуміє, що сочевичний суп повинен коштувати не більше 100 рублів - саме з цією думкою він і задумав відкрити своє місце. У реалізації задуманого йому активно допомагають не інвестори, а друзі. Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно писали на Furfur ).

Зокрема, інтер'єр нового кафе, побудованого у вигляді амфітеатру зі столами-трансформерами, зробило архітектурне бюро Yunaya на чолі з Михайлом Антоновим (про це агентстві недавно   писали на Furfur   )

Кафе розраховане на 30 посадочних місць, але багато хто бере тут їжу на винос. У самому низу розташовується барна стійка і відкрита кухня. За баром готують свіжовичавлені соки (80 рублів) і смузі (150 рублів). Поруч зі стійкою знаходиться тимчасова кав'ярня кооперативу «Чорний». Присутність кавових ентузіастів на фруктово-овочевому будинку не дивно: у проектів збігаються принципи ціноутворення. Всього в команді вісім чоловік. Це, як запевняють організатори, «ініціативні хлопці, більшість яких поєднують роботу з навчанням на території Artplay»: в БВШД, Московській школі нового кіно і архітектурній школі МАРШ.

З постачальників Fruits & Veges вибирають не фермерів і ринки, а звичайні «Ашан», Metro і ще пару місць, відкритих досвідченим шляхом самим власником. Постійного меню немає - про нього говорять обережно, так як заявленого може не виявитися. У більш-менш стабільному меню зазвичай є фалафель (150 рублів) і супи (борщ, солянка, сочевичний) з сезонних овочів. Планують ввести сніданки з оладками і кашею. Фалафель готує хлопець із Севастополя - Юра Ус. У кафе кажуть, він спеціально приїхав в Москву, щоб готувати його тут за певним рецептом. Виглядає це як нагнітання невиправданої важливості: фалафель непоганий, але зовсім не такий, щоб їхати за ним спеціально. Самі кульки фалафель підсмажують заздалегідь, а не після отримання замовлення; помідори з умовного «Ашана» взимку в пристойному кафе просто повинні бути заборонені: здоров'я в цьому точно ніякого. Можна тимчасово замінити їх, наприклад, Пассат.

На кухні по черзі, але не регулярно, працюють два кухарі. За баром експериментує бармен Костя з нині закрився Vegabar. Вечорами один із столиків внизу займає діджей. У майбутньому для діджея хочуть зробити в стіні окрему рубку над баром. Поки кафе в фургоні з бомбосховище (це не жарт: внизу біля бару можна розгледіти два значних шлюзу - за одним з них обладнаний гардероб для співробітників) більше схоже на студентський будинок, ніж на заклад, націлене на бізнес. Сам власник розповідає, що його головне бажання - це «створити свою атмосферу», щоб «було комфортно з одного боку стійки і з іншого».

«Москва-Делі»

Індійська вегетаріанська їжа
в крихітному приміщенні

Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером. Головний по їжі в кафе Суміта Рева Рагуванші - шеф-кухар з Делі. У приміщенні всього три невеликих столу, одночасно тут можуть поміститися до 15 чоловік. Продукти використовують в основному органічні (половину возять з Індії), при приготуванні їжі не користуються електричними інструментами - все вручну. Вегетаріанську майстерню «Москва-Делі» відкрила молода пара без досвіду в ресторанному бізнесі: Галина Юхимівна Калініна, раніше займалася кіновиробництвом, і Ботт Йохан Міхаель, француз, який до цього працював театральним режисером

Їжу готують протягом дня до вечері всі разом: Суміта, Галя, Йохан і пара помічників. Ресторан відкривається для гостей о шостій годині, у вихідні можна домовитися і прийти раніше. Як такого меню немає - страви міняють щодня, іноді повторюючи. М'яса, риби, птиці і яєць тут немає. Їжа проста: коржі з цільнозерновий органічного борошна, дав, овочі.

У вихідні роблять талі - страва з рису, кислого молока і Сабджі з великою кількістю прянощів і спецій. На солодке подають традиційні індійські десерти бурфи, гулабджамун з топленого молока і халву з моркви. Але при всій простоті тут, як ніде з нашого списку, відчувається саме гастрономічний підхід. На відміну від більшості індійських ресторанів Москви, в яких для приготування їжі використовують готові суміші спецій та інші заготовки з магазину, в «Москва-Делі» все роблять з нуля самостійно.

Буває, в «Москва-Делі» ніде сісти, а іншим разом майже нікого. Тому, звичайно, можна спробувати прийти без запису, і, якщо пощастить, смачну вечерю вам гарантований. Але краще все ж записуватися, бо днем ​​тут готують саме на ту кількість людей, яка чекають до вечора. Варто вечерю на одного тисячу рублів разом з напоями. Алкоголю немає, можливо, пізніше з'явиться біодинамічне вино.

Pico-co Café

Веганські їжа на автомийці і доставка

Потрапити в Pico-cо з вулиці не просто, тому про це вегетаріанське кафе досі мало хто знає. Воно розташоване на другому поверсі автомийки на Яузской набережній, в чотирьох хвилинах ходьби від центрального входу Artplay. Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко.

Ідея проекту належить йогу-астролога Микиті Кітін, мандрівникові-сноубордисту Артему Діканову і архітекторові і за сумісництвом консультанту по аюрведою Анастасії Нечипоренко

Всередині нічого запам'ятовується: два зали - великий і маленький зі стійкою, пара телевізорів на стінах - в загальному, так, як і повинно бути в кафе, де відвідувачі перечікують, поки їх машину помиють. За одним лише винятком: вся їжа, включаючи десерти - веганські.

В меню салати і закуски, три сендвіча в піті по 150 рублів - «Східний», «Лобіо» і «Чилі». Ще є супи, які змінюються в залежності від дня тижня, при цьому в наявності завжди є місо з водоростями. Спочатку їжу готували самі власники, але зараз вже найняли і навчили персонал.

У далекосяжних планах у команди виписати кухаря з Сирії або Індії, щоб готувати по-справжньому автентичні національні страви. Постачальників власники знаходять самі.

Для тих, хто не хоче блукати по Яузской набережній і заводити близьке знайомство з персоналом мийки, в кафе працює доставка, правда, зараз вона покриває тільки території Artplay, «Винзаводу» і «Арми». Крім того, Pico-co забезпечує своїми закусками деякі московські йога-студії, в тому числі власну «Yoga.Точка». Ще один напрямок діяльності Pico-co - кейтеринг на вечірки і свята. Для заходів готують в основному мезе. Тут обмежень в географії доставки немає. Надалі хлопці хочуть розвинути мережу вегетаріанських фастфудів на півдні Росії.

кафе Fresh

Величезний вибір напоїв з фруктів, ягід
і овочів з дивними назвами

Fresh - імпортоване з Канади вегетаріанське кафе, що належить до мережі, яку придумала в кінці 90-х Рут Тал. З російської сторони за кафе на Великій Дмитрівці відповідають подружжя Дмитро та Ірина Азаровим. Обидва - адепти вегетаріанства і здорового способу життя. Перед відкриттям Ірина їздила в Торонто на стажування, а Рут, в свою чергу, приїжджала в Москву на час запуску кафе. В результаті московський Fresh вийшов більш сучасною і свіже, ніж канадські, чиї інтер'єри вже встигли застаріти. Московським інтер'єром займалося бюро сестер Ольги та Ірини Сундукова. А ось меню в ресторанах обох країн схоже.

А ось меню в ресторанах обох країн схоже

Найлегше звіряти меню по коктейлів: деякі з рецептів Рут придумала ще 15 років тому. Всі напої готуються на очах у гостей, за невеликою барною стійкою. Крім сумішей з фруктів, ягід і овочів, у Fresh роблять шоти «Вітграсс» (шот 100 рублів, подвійний - 200 рублів) з молодих пагонів пшениці, а також додають в деякі коктейлі живильний протеїн.

Є опція по створенню соку за своїм рецептом - три інгредієнта зі списку обійдуться в 275 рублів за 250 мілілітрів. Постачальники продуктів різні, їх досить багато, так як заклад намагається тримати високий рівень якості їжі.

Кухню в московському Fresh ставив один Рут - шеф-кухар і серфер-веган Рікардо Моралес. Зараз він разом з нею відкриває новий ресторан в рідній Мексиці. Власники обіцяють, що до літа Моралес обов'язково відвідає заклад і, можливо, відновить меню. Головна по кухні в його відсутність - Агапова Катерина. Вона готує салати, гарячі страви з рисом басматі, гречкою або локшиною, заправляючи їх тофу і нутом. В меню є п'ять видів бургерів (400 рублів) з бобових, зернових і овочів, які, як кажуть вегетаріанці, що ходять сюди, можуть збити з пантелику м'ясоїдів. Ціни відповідають місцю розташування: велика порція гарячої страви - 550 рублів, маленька на 200 рублів дешевше, салати по 450 рублів. Є обіди по 400 рублів. Ще під Fresh готують фалафель (450 рублів), кільця цибулі у фритюрі (250 рублів) і батат фрі (300 рублів).

В меню є алкоголь, але незвичайний: органічні вина (Kalis Chardonnay Grillo Sicilia Igt 2011 року та Kalis Nero D'avola Shiraz Sicilia Igt 2011 року), біодинамічні вина (Mongrana 2009 року, San Pietro Nero 2011 року та San Pietro Gavi Docg 2011 року ) і органічне нефільтроване пиво Brunehaut. Навесні планується відкриття ще одного повноцінного закладу під вивіскою Fresh.

What the Food?

Сервіс доставки "раптових обідів»

What The Food? - це не кафе, а сервіс, передплатники якого отримують кожен раз різний обід з перерахованих на сторінці Facebook інгредієнтів. Сервіс по доставці «раптових обідів» придумали подруги Маша Федорова і Наташа Шашкова, до цього працювали в столичних рекламних агентствах. Гроші на проект дівчата збирали за допомогою краудсорсінговой платформи Boomstarter . Дебют WTF відбувся на новорічному фестивалі «Форма» в Artplay. Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом.

Бажаючим пропонували купити інтригуючі коробочки з секретним вмістом

Наташа і Маша - вегетаріанки, тому зараз готують виключно обіди з овочів, правда, використовують сир і молоко. Барвисті фотографії з інгредієнтами майбутнього обіду дівчата публікують на сторінці WTF в Facebook, де клієнти можуть оцінити склад і зробити замовлення. Фотографії дівчини теж роблять самі, ставлять світло і влаштовують фотосесії будинку.

Вартість однієї порції вагою 450 грамів - 350 рублів. Доставку здійснює сервіс Smartomato , Від двох обідів вона безкоштовна, за один доведеться віддати 200 рублів. Готують Маша і Наташа разом, роблять це або на власній обладнаної кухні, або у друзів в кафе. Рецепти і поєднання придумують самі на щотижневих зборах. Продукти зараз купують на ринках і в гіпермаркетах типу «Ашана». У майбутньому в якості нового інгредієнта додадуть рибу, однак обіцяють залишити на вибір і повністю вегетаріанський набір.

Зараз початківці підприємниці активно займаються оформленням всіх необхідних для роботи з їжею документів, а до літа мріють відкрити своє кафе або невеликий кіоск на території якогось творчого кластера або парку.

"Спосіб життя"

Вегетаріанські страви ізраїльської кухні

Ресторан «Образ життя» на Пречистенці не зовсім вегетаріанський, зате у нього в меню майже в кожному розділі зустрічаються вегетаріанські страви. Засновники Юлія Гуревич і Катя Волгіна були захоплені здоровим способом життя, з цього захоплення чотири з половиною роки тому і з'явилася концепція, назва і саме місце. До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь».

До «Способу життя» вони випробували свої сили, займаючись невеликим кафе на території бізнес-центру «Південь»

За підрахунками Юлії, вегетаріанські позиції в кафе складають чверть меню. Готує все шеф-кухар з Ізраїлю Олег Вальдман. Олег закінчив тель-авівському кухарську школу, працював в ізраїльській армії, а потім в ресторані готелю Crowne Plaza на Середземному морі. У Москву він теж потрапив на запрошення мережі Crowne Plaza.

Коріння шефа простежуються в меню, є цілий розділ зі стравами ізраїльської кухні: шакшука - ізраїльська яєчня (229 рублів), фалафель з тхіной (399 рублів), хумус, табуле, різні соління. Продукти купують у невеликих перевірених постачальників - фермерської мережі «Стандарт смаку» і ферми «Здоровеньково», спеції Гуревич сама регулярно привозить з Ізраїлю.

Приміщення ресторану нагадує вітальню на дачі з лампами під абажурами і дерев'яними стільцями радянського дизайну. Фоном грає музика від Елвіса Преслі до Лани Дель Рей. Розраховано заклад на 60 посадкових місць. У кафе виступають проти телевізорів, а також дають знижку, якщо гості, які зібралися за одним столом, вимикають і відкладають в сторону телефони.

«Джаганнат»

Вегетаріанська їдальня

Найстаріше московське вегетаріанське кафе, відкрите підприємцем і йогом Георгієм Аїстова. Лелек один з організаторів вегетаріанського фестивалю «Етносвіт», а зараз займається виставковим проектом «Самураї: 47 ронінів». За чотирнадцять років існування «Джаганнат» з ресторану з езотеричним ухилом перетворився на подобу вегетаріанського фастфуду. Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

Зараз, крім головного кафе на Кузнецькому Мосту, працюють ще три заклади на «Курській», «Таганській» і Маросейка

За нові кафе мережі відповідає Ярослав Смирнов. Він також є ідеологом журналу Vegetarian, що поширюється у всіх кафе. Меню всіх чотирьох займається шеф-технолог Анатолій Віденський. Він працює в «Джаганнат» більше десяти років і стежить за дотриманням всіх технологій і рецептур. Продукти для кафе збирають з усього світу: спеції везуть з Індії і Таїланду, тофу і соєве молоко замовляють в Європі, деякі інгредієнти - в Мексиці. Овочі замовляють у одного постачальника багато років поспіль.

У меню: вегетаріанські закуски, салати, супи і індійські солодощі з шафрану, кунжуту, Макробиотическое десерти. Все стоїть за московськими мірками смішних грошей, але і на смак «Джаганнат» швидше їдальня. Є опції для веганів. Також під дахом «Джаганнат» продають вегетаріанські та дієтичні продукти (крупи, вироби з сої, зерна для пророщування, тофу) і проводять різні заходи, від концертів етнічної музики до кулінарних майстер-класів.

«Сирий обід»

Сироедческое кафе на Гіляровського

Сироедческое кафе приросло цього літа до однойменного магазину, відкритого Світланою Земцова пару років назад. Засновниця проекту пройшла довгий шлях від вегетаріанства до сироїдіння. Починала з того, що сама стала робити шоколадні цукерки з сироедческіх інгредієнтів. Зараз цю технологію активно використовують в кафе. За словами Олексія, помічника керівника, постачальників в кафе і магазин не шукають - вони приходять самі. Після цього їх продукти перевіряють на відповідність вимогам і наявність необхідної сертифікації. Перевіряють їх в лабораторії у біолога-сироїда Юрія Фролова, він також є власником власного екопоселення в Тверській області і поставляє зелень, овочі і фрукти. Співробітники «Сирого обіду» дотримуються принципів сироїдіння. Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство.

Правда, зізнаються, що іноді зриваються на вегетаріанство

У кафе готують сироедческое олів'є з авокадо, кабачків, маша і огірків, заправлене сироедческім майонезом (велика порція 100 рублів, маленька - 50 рублів), піцу на сироедческом коржі (100 рублів за шматочок). Є кілька видів ролів - мигдальні, з насіння гарбуза і з водоростями вакаме (шість штук - 150 рублів).

З напоїв роблять коктейлі з гуарани, асаї, вітграсса, насіння Чіа і інших розрекламованих зараз інгредієнтів з додаванням яблук, бананів або апельсинів. Залежно від кількості фруктів ціна коливається від 150 до 200 рублів за 200 мілілітрів. Є свіжовичавлені соки (200 мілілітрів - 100 рублів) і сироедческое какао з мигдалю (100 рублів).

Готують їжу і напої тут же, управляються за допомогою блендера. Тут можна купити розфасовані несолодкі хлібці і сироедческіе козинаки - 120 і 130 рублів відповідно. На цьому меню вичерпується. Але знову прийшла команда керуючих обіцяє незабаром провести революцію: ввести повноцінне меню з новими цікавими стравами і, можливо, найняти шеф-кухаря. У планах команда рівняється на пітерське сироедческое кафе «Кріп».

Зараз «Сирий обід» працює ще й за системою «антікафе» - за 100 рублів на годину отримуєш чай (за бажанням його підігріють, але є і холодні трав'яні настої), сироедческіе цукерки і працює Wi-Fi.

Інтер'єр кафе в цоколі по-сироедческі скромний. Щоб пройти всередину, потрібно обов'язково роззутися - на підлозі ковролін. В цілому приміщення розраховане на 60 посадочних місць, які з легкістю заповнюються під час заходів - сироедческіх і екологічних семінарів.

«Рецептор»

Корейська і європейська вегетаріанська кухня

Перший заклад з назв «Рецептор» зароб на Великій Нікітській в 2010 году. Своє друге кафе подружжя Олександр Брайловський і Надія Пак відкрили неподалік, в Великому Козіхинський, рік назад. Олександр - вегетаріанець з чотирнадцятирічним стажем, Надія дотримується пескетаріанского харчування (тобто їсть рибу). Готують в кафе саме подружжя за домашніми рецептами. В меню - суміш корейської та європейських кухонь. На формування такого поєднання вплинуло походження господині: Надія Пак - кореянка, готує з п'яти років і знає багато традиційних рецептів і сімейних кулінарних секретів. В обох ресторанах пропагують здоровий спосіб життя, не використовують в приготуванні їжі барвники, консерванти і підсилювачі смаку.

В обох ресторанах пропагують здоровий спосіб життя, не використовують в приготуванні їжі барвники, консерванти і підсилювачі смаку

У меню великий вибір вегетаріанських ролів, кілька вегетаріанських супів: сочевичний (370 рублів), гарбузовий «Рецептор» (350 рублів) і корейський «Тендянтіге» з піалою рису за 390 рублів. З гарячих вегетаріанських страв є, наприклад, бурякові котлети з листям шпинату і гарбузовим насінням (280 рублів). Булочки роблять з нутовой борошна, а в десертах замість желатину використовують агар-агар. Випічку готують самостійно, а ще самі роблять варення і коптять рибу.

З постачальників вибирають Дорогомиловский і Кунцевський ринки, а також невеликі фермерські господарства. Меню закладів схоже, це переважно рибні та вегетаріанські страви.

Місткість кафе на Нікітській - 50 посадочних місць, другого - 80. У дизайні намагалися відобразити концепцію затишного домашнього кафе - стільці з необробленого дерева, багато ламп з теплим світлом, на стінах - репродукції картин Ларіонова і інших художників. Інтер'єром займалися самі: Олександру Брайловський допомагав дизайнер Олексій Петров. Вечорами в п'ятницю і суботу влаштовують музичні вечори - грає жива музика.

Кафе при студії NYM Yoga

Веганські кафе при йога-студії

Йога-студія захована в провулках Арбата, вхід в неї знаходиться в торці будинку 4/5 по Плотникову провулку. Заклад займає весь цокольний поверх. У кафе можна потрапити і не відвідуючи занять, але випадкових гостей тут зазвичай не буває.

У кафе можна потрапити і не відвідуючи занять, але випадкових гостей тут зазвичай не буває

NYM Yoga, заснована Катериною Кушнер, єдиний в Москві центр, де викладають джівамукті-йогу - напрямок йоги, засноване західними ідеологами. Для співробітників, крім практики Віньяс, медитацій і мантр, важливо етичне ставлення до навколишнього світу. Студія підтримує в своїх стінах спеціальну програму Greenpeace «Зелений офіс».

У кафе завідує жінка з екзотичною зовнішністю і вірмено-єврейським корінням. Аїда - вегетаріанка, вона готує і придумує рецепти тут з самого заснування. Почалося кафе з невеликого чайного бару, куди періодично замовляли їжу з вегетаріанських магазинів. Зараз кухня обладнана побутовою технікою, є навіть невеликі печі для випікання. Меню - веганські. В наявності страви з гречки, бобових, булгура, кускусу, киноа, рису. Є хумус (250 рублів) і роли з авокадо (250 рублів). З напоїв готують свіжовичавлені соки (180-200 рублів), фруктові коктейлі та ласси (від 210 рублів), гарячі чаї, настої (настій із шипшини - 150 рублів) і масалу. Десерти теж є: вегетаріанський маффин (150 рублів) і морквяний пиріг (160 рублів). Все це з'їсти і випити можна або за барною стійкою, або в окремому залі - кімнаті відпочинку. Там є кілька столів, включаючи один великий комунальний стіл з лавками.

Фрукти і овочі закуповують у «Фруктової компанії», спеції і кокосове масло - в «Індійських спеціях». Багато що возять з розташованого по сусідству магазину Happy Vegan Shop .

Фотографії: Оля Ейхенбаум, Лена Грусіцкая, Марк Боярський, Гліб Леонов, Семен Кац, What The Food / Facebook , Nymyoga.com

Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?
What the Food?
Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?
What the Food?
Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?
What the Food?
Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?
What the Food?
Сьогодні десять перших: Fruits & Veges, «Москва-Делі», Pico-co Café, Fresh, What the Food ?
What the Food?

Новости