Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Діловий етикет в різних країнах світу

  1. Франція
  2. Китай
  3. Японія
  4. США
  5. Німеччина
  6. Англія
  7. Іспанія
  8. близький Схід

Якщо Ваша фірма планує вийти на світовий рівень, ну хоча б торгувати з Україною і Камеруном, то Вам доведеться освоїти ділової етикет у різних країнах.

І нехай зараз не треба, як в середньовічній Японії, для подання імператорові повзти на колінах по всій приймальні залі до відведеного Вам місця, а після прийому, задкуючи, як рак, відповзати за двері. Але незнання деяких ділових звичаїв інших країн може коштувати Вам контракту, адже від знання національних особливостей проведення переговорів у великій мірі залежить майбутнє Вашого партнерства.

Франція

Це одне з найстаріших європейських держав, колись володіло величезним впливом, до речі, довгий час на французькій мові спілкувалися всі європейські дипломати. Французький стиль сучасного ділового спілкування швидше галантний, ніж дійсно ввічливий. Французькі бізнесмени хитрі, скептичні і обачливі, не люблять ризикувати і легко «спалахують». Тому ділові переговори у Франції потрібно вести дуже коректно і стримано.

Китай

Допитливі китайці дуже уважно ставляться до попередньому збору інформації щодо майбутнього предмету обговорення і по потенційним партнерам.

Китайці дуже гостинні, але постійно прагнуть схилити співрозмовника до позицій, сприятливим для китайської сторони. Китайці дуже терплячі, ніколи не виявляють у Вашій присутності своїх емоцій і підкреслено уважні до всіх учасників переговорів, незалежно від статусу. Китайці завжди намагаються налагодити неформальні, особисті відносини з партнерами.

Якщо Ви щось даруєте їм, то краще це робити фірмі, а не персонального особі, так як працівникам можуть заборонити приймати подарунки.

Японія

Японці уникають фізичного контакту з іноземцями, тому не треба намагатися потиснути їм руки - це небажано.

Їм буває дуже приємно, коли хвалять японські національні особливості - почуття прекрасного, працьовитість, самовладання, дисциплінованість, почуття обов'язку і ввічливість.

Коли Вам вручають візитну картку (зазвичай представляючись), в знак поваги її треба прийняти двома руками і тут же вивчити. Відразу після представлення та обміну візитками необхідно подавати чай.

На переговорах з японцями не можна відповідати «ні», це буде сприйнято як неповага, треба відповісти ухильно: «Ми розглянемо Вашу пропозицію і повідомимо про свої висновки».

В Японії жінки не займаються бізнесом, їх також не допускають до переговорів, тому наше, Леді, присутність буде сприйматися з ве-е-о-о-Ольша недовірою. І різко знизить авторитет фірми.

Японським партнерам не дарують квіти, так як в цій країні вони несуть велике смислове навантаження, тому Ви обов'язково потрапите в халепу, склавши букет, керуючись власним смаком.

США

Американські бізнесмени самостійні і незалежні, вони зазвичай люди прямі, які цінують в партнерах чесність, і миттєво переходять до суті самої розмови, не витрачаючи на «розшаркування» час.

Американці дуже цінують пунктуальність, так як самі постійно користуються щоденниками і практично живуть за розкладом.

Люди ділові прекрасно знають кон'юнктуру ринку і положення на ньому партнера по переговорах, тут їх не проведеш.

Німеччина

Німці дуже працелюбні, педантичні і ощадливі. Тому і від партнерів по переговорах потрібна точність, пунктуальність, охайність.

По кожній із них повинні бути ясність і порядок. На столі переговорів документи розкладені акуратно, питання заздалегідь віддруковані на окремому листку і покладені перед кожним учасником, послідовність обговорення не повинна відступати від плану ні на крок.

До німецьким партнерам слід звертатися за прізвищем, наприклад «пан Рауль».

Англія

Багатовікові традиції Англії наказують прояв стриманості в судженнях, що служить знаком поваги до партнера. Пунктуальність обов'язкова - це найжорстокіше правило.

Якщо Вас запрошують в будинок - це знак особливої ​​прихильності. У день візиту Вам треба буде відправити з посильним квіти, шоколад і вино господарям.

Іспанія

В Іспанії в полудень до Вас ніхто не прийде на переговори - це час фієсти. Іспанці люблять поговорити, тому регламент зустрічей часто порушується. В Іспанії необхідно приходити на зустріч в класичному діловому костюмі. Не даруйте партнерам дорогих подарунків, нехай це будуть милі дрібнички, інакше Ваш презент може бути сприйнятий як хабар і образить партнера.

близький Схід

В арабському світі велике значення до сих пір надається традиціями ісламу. Иностранка не може звертатися з питаннями або проханнями до чоловіка - це буде вважатися дуже непристойним. Ділові переговори проводяться тільки з чоловіками.

Як Ви вже зрозуміли, діловий етикет в різних країнах світу може сильно відрізнятися від звичного Вам, а тому до ділової зустрічі потрібно готуватися заздалегідь, враховуючи всі національні нюанси і риси характеру.


Бонус: книга Міжнародний бізнес-етикет (Олена Ігнатьєва)
Коротко і ясно про все. Вся необхідна інформація для людей прагнуть бути на висоті.

Новости