Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Місто Габрово в Болгарії. Готелі в Габрово. Відпочинок в Габрово, Болгарія


Розташування: Місто розташоване на висоті 390 м над рівнем моря, на обох берегах річки Янтра, біля північного підніжжя Центральної частини гірської Балканської ланцюга. Місто знаходиться в 220 км на північний схід від Софії, в 274 км на північний захід від Варни, в 150 км на північний схід від Пловдива і в 46 км на північний захід від Велико Тирново. Габрово знаходиться в безпосередній близькості від географічного центру Болгарії - гірського курорту Узани. Габрово є обласним центром країни.
Історія: Місто Габрово виник в епоху Середньовіччя як стратегічний селище, через свого місця розташування - в близькості до перевалів гірської Балканської ланцюга. У ХII столітті колишня столиця Болгарського держави Велико Тирново вплинула на Габрово і в місті почалися стрімко розвиватися торгівля і ремесла (ковальське справа, виробництво зброї) і ін. Швидкий економічний розвиток та національне відродження сприяли відкриттю першої болгарської школи в 1835 році, названої на честь її засновника Васила Апрілова. У цей період будувалися красиві будинки епохи Болгарського національного Відродження, церкви, мости, питні фонтанчики, вежа з годинником (1835 г.). А також унікальний архітектурно-етнографічний комплекс «Етира». Комплекс являє справжнє життя ремісничого містечка періоду Національного Відродження.
Музей на відкритому повітрі - «Етира» Розташований в 8 км від Габрово і є однією з найцікавіших місць відвідування. На площі 6 гектарів розташований автентичний селище Болгарського національного Відродження, де можна побачити і відчути побут болгарина того часу. Відвідувачі побачать рухомі водою зубчасті колеса млина і сукновальні, метальних прикраси, гончарні вироби, мідний посуд, шнури і галун, гарячі сайки і ще багато творів різних ремесел. Вимощені бруківкою вулички, кам'яні питні фонтанчики, газові ліхтарі, саків будинок, будинок з механу, вежа з годинником, і ще безліч інших експонатів.
Пам'ятки: Одна з найбільш вражаючих визначних пам'яток, характерною тільки для цього міста Болгарії - це Будинок гумору і сатири. Ще з давніх часів місто славиться своєю дбайливістю і дотепністю своїх жителів. Роботи творців з 153 країн виставлені в 10 залах на площі 8000 кв.м. Будинок популяризує гумор і сатиру з усієї Болгарії.
Інші місця цікаві для відвідування: Міський історичний музей. Національний музей освіти і Гімназія Апрілова. Місто Габрово відомий також своїми кам'яними мостами.
«Байов» міст - шедевр болгарської архітектури. Міст був оголошений пам'ятником культури і був повністю реставрований в 1986 році - тепер це пішохідна зона. Міст «ігото» (міст рабів) представлений чотирма статуями. Одна із статуй - статуя засновника міста - Рачо Ковачева. Інші статуї: лев, типова болгарка і типовий чоловік болгарин. Інші вражаючі мости - це міст з чотирма левами перед за будівлею театру, міст ремесла, міст артистів - з чотирма статуями (музою музики, актора з театральною маскою і двома танцюючими традиційний танець болгарками).
У наш час в місті три професійні театри - Драматичний театр ім. Рачо Стоянова, Ляльковий театр і Експериментальний театр сатири і вар'єте.
Щороку в серпні в Габрово проводиться Балканський фестиваль молоді, а в кінці вересня - Дні камерної музики.
У місцевості Градіште знаходяться планетарій і зоопарк.
Околиці: Місцевість Градіште - кріпосна стіна середньовіччя знаходиться в 3 км від міста Габрово. Звідси можна насолодитися панорамним видом на місто. У IV - V фортеця Градіште була величезним спорудою для захисту перевалу Шипка. Тепер ця місцевість - улюблене місце жителів міста для пікніків.
Красива місцевість в 15 км від Габрово - «Люляціте», чиє ім'я пов'язане з достатком бузку в районі.
Шипкинськийперевал знаходиться в 21 км від Габрово, над ним пам'ятник Свободи, в 12 км від перевалу - історична вершина Бузлуджа.
А в 15 км від Габрово розташований архітектурно-історичний заповідник село Боженці.
Гірськолижний курорт Узана - є географічним центром Болгарії, який відзначений пам'ятним знаком. Місцевість знаходиться на висоті 1120 м над рівнем моря і є одним з найулюбленіших місць лижників.
Місто Габрово захищений екологами. Природний парк «Болгарка» заснований в 2002 захищає флору, фауну і культурну спадщину регіону Габрово. У парку ростуть понад 1300 видів рослин, з яких 32 види занесені до Червоної книги Болгарії.
Бари і ресторани: Місто пропонує різноманітність затишних традиційних таверн і ресторанів з каміном, приємною атмосферою, болгарськими стравами і делікатесами і відібраним болгарським вином.

Новости