Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

WikiZero - Кавказ (порт)

  1. Перевалочні термінали і екологічні проблеми [ правити | правити код ]
  2. Шторм восени 2007 року [ правити | правити код ]
  3. Північний район [ правити | правити код ]
  4. Південний район [ правити | правити код ]
  5. Залізничні пороми [ правити | правити код ]

open wikipedia design.

Морський порт Кавказ Морський порт Кавказ   Порт Кавказ Місцезнаходження Росія   Росія   ,   Краснодарський край   Площа акваторії 23,24 км²   [1]   Площа території 46,5 га   [1]   Вантажообіг ▲ 33,2 млн т (+ 8,8%) (2016)   [2]   Пропускна здатність 4 000 000 пасажирів на рік   [1]   Час навігації цілорічна, взимку і восени - часті шторми К-сть і довжина причалів північний район - 10   [1]   , Південний - 2 Транспортні розв'язки   М25   E 97   Стівідори
Порт Кавказ Місцезнаходження Росія Росія , Краснодарський край Площа акваторії 23,24 км² [1] Площа території 46,5 га [1] Вантажообіг ▲ 33,2 млн т (+ 8,8%) (2016) [2] Пропускна здатність 4 000 000 пасажирів на рік [1] Час навігації цілорічна, взимку і восени - часті шторми К-сть і довжина причалів північний район - 10 [1] , Південний - 2 Транспортні розв'язки М25 E 97 Стівідори

Югнефтехімтранзіт,
Лада-Геленджик-Транс,
Анроскрим,
Євротек-Універсал,
Євро-Транс, [1]

Південний морський торговий термінал Найближчі порти Крим , Тамань Найближча ж / д станція Кавказ найближчий аеропорт Анапа Південний морський торговий термінал Найближчі порти   Крим   ,   Тамань   Найближча ж / д станція   Кавказ   найближчий аеропорт   Анапа   Медіафайли на Вікісховища Медіафайли на Вікісховища

Порт Кавказ - п'ятий за вантажообігом порт Російської Федерації і другий за вантажообігом порт в Чорноморсько-Азовському басейні після порту Новоросійська з перевалкою 30,5 млн тонн в 2015 році [3] [4] . Порт є одним з найбільших пасажирських портів Росії за рахунок поромної переправи в Крим з пропускною спроможністю близько 400 000 пасажирів на рік. Порт дозволяє приймати залізничні пороми, які, крім Керчі, курсують між портом і Варною у Болгарії.

Порт розташований на косі Чушка в Керченській протоці , в Темрюкському районі Краснодарського краю Росії .

Порт побудований в 1953 році . Основне призначення - обслуговування Керченської поромної переправи (Лінія « порт Крим » - порт «Кавказ»). Інфраструктура порту дозволяла здійснювати перевезення пасажирів, автомобілів і залізничних складів. Поруч з портом Кавказ була побудована однойменна залізнична станція Кавказ , яка виконувала маневрові роботи по формуванню поїздів і накатці вагонів на паром . Для захисту від хвиль і льоду акваторію порту оточили хвилерізами .

В часи СРСР з порту Кавказ виконувалися рейси пасажирських катерів до морвокзалу в центрі міста Керчі .

В кінці 1980-х років через старіння і зносу використовуваних залізничних поромів спочатку були припинені перевезення пасажирських, а через кілька років і вантажних складів. Функціонування автомобільно-пасажирського поромного сполучення при цьому не припинялося.

Після розпаду СРСР і перетворення поромної лінії в міжнародну ( Росія - Україна ), В порту було організовано пункт прикордонно-митного контролю.

Перевезення вантажних вагонів відновилася в 2004 році з приходом нових залізничних поромів і реконструкцією портових споруд.

влітку 2010 року поновилися рейси пасажирського катера від порту Кавказ до морвокзалу міста Керчі . Очікувалося, що катер «Диспетчер Криштопа» буде ходити по цьому маршруту три рази в день [5] , Проте незабаром лінія була знову закрита.

Перевалочні термінали і екологічні проблеми [ правити | правити код ]

В 1990-і - 2000-і роки вантажообіг порту Кавказ значно збільшився. Для вивезення за кордон продукції нафтової та хімічної промисловості побудовані термінали з перевалки вантажів: нафтовий (ТОВ « СВЛ-Трейдинг ») І два хімічних (компаній ВАТ« Порт-Кавказ »І ТОВ« Югхімтермінал »). Відкрита перевалка хімічних речовин і добрив привела до погіршення екологічної обстановки і зростання числа захворювань серед жителів селища Чушка , Розташованого недалеко від порту [6] [7] . Незважаючи на встановлені факти порушень природоохоронного законодавства, ВАТ «Порт-Кавказ» продовжував займатися перевалкою вантажів хімічної промисловості [8] .

Рішенням Темрюкського районного суду Краснодарського краю від 14.07.2008 ВАТ «Порт Кавказ» було заборонено займатися перевантаженням вантажів в зв'язку з порушеннями природоохоронного законодавства. Після переходу права власності на причали до нового власника ЗАТ «верп» рішенням того ж суду від 26.01.2010 заборони на експлуатацію причалу і складів були зняті.

В 2007 році генеральний директор ВАТ «Порт-Кавказ» Віктор Зеленський був затриманий за звинуваченням у вимаганні та отриманні комерційного підкупу [9] . Одночасно із затриманням було викрадено частки компаній, йому належали. В 23.12.2009 кримінальну справу було припинено за отсутствуем складу злочину, а викрадені частки компаній були повернуті рішенням Арбітражного суду Краснодарського краю від 18.11.2009 по справі № А32-6040 / 2008 , Що дозволило протистояти спробі рейдерського захоплення майнового комплексу.

Шторм восени 2007 року [ правити | правити код ]

В листопаді 2007 року під час сильного шторму в Керченській протоці сталося кілька подій із суднами, в результаті яких у воду потрапило близько тисячі тонн нафтопродуктів [10] . Найбільших збитків природному комплексу приніс розлом і подальше затоплення річкового танкера з мазутом «Волгонефть-139», що належав російському пароплавству « Волготанкер » [11] . У районі порту Кавказ під час цього шторму затонув суховантаж «Вольногорськ» з вантажем сірки.

Морський порт Кавказ приймає судна довжиною до 130 м, шириною до 14,5 м, осадкою до 5 м [12] . Можливі коливання рівня води під дією штормових вітрів в межах 0,75 м [12] .

Стара частина порту, побудована для Керченської переправи, називається Північним районом; нова, побудована для експортних вантажів, - Південним. Північний район порту доступний для суден довжиною до 140 метрів, шириною до 21 метра і осадкою до 5 метрів. Південний район порту доступний для суден довжиною 140 метрів, шириною 17 метрів і осадкою до 3,5 метрів [13] .

Північний район [ правити | правити код ]

Північний район захищений молами і налічує десять причалів:

  • північний мовляв з причалами № 1 і № 2. У 2007 році проведена реконструкція берегоукріплення другого району «Північне», призначеного для гасіння хвильової енергії, забезпечення стійкості берегового масиву і обробки Автопасажирські поромів. За підсумками робіт було виконано облаштування північного боку берегоукріплення для можливості прийому суден типу «Ро-Ро» [14] .
  • причали № 3 і 4 автомобільної поромної переправи реконструйовані в 2015 році для підвищення пропускної здатності [15] . Довжина причалу № 2 - 169,5 м.
  • пірс з причалами № 5 і № 6. Реконструйовано в 2009 році. Виконаний у вигляді естакади і призначений для прийому і обробки залізничних поромів, які прямують до Криму, Грузію, Болгарію і Туреччину. В ході робіт з реконструкції ложа перехідного мосту, були замінені основні конструкції пірсу (палі, залізобетонні плити), побудовані два впала. Загальна довжина пірсу № 6 з палами досягла 166,6 м, що забезпечило можливість прийому і обробки поромних суден довжиною до 150,2 м [14] .
  • причал № 7 реконструйований в 2015 році для підвищення пропускної здатності поромної переправи [15] . Здатний приймати малі пороми.
  • причал № 8 був облаштований в 1990-х роках для перевалки нафтопродуктів [16] . Реконструйовано в 2005 році для перевалки генеральних вантажів. В ході реконструкції було збудовано окремий упав і швартовних тумба, що дозволило подовжити причал до 156,3 м і створити умови для прийому і обробки суден довжиною 141,4 м, шириною 16,8 м, з осадкою 4,6 м і водотоннажністю 9 443 тонн [14] . У 2015 році реконструйований для підвищення пропускної здатності поромної переправи. [15] В ході виконаних робіт створена єдина лінія кордону причалу і побудований майданчик для обпирання аппарели порома. Це дозволить приймати на причалі з кормової аппарели пороми типу « Ионас »,« Крим »,« Глікофілоуса »і« Микола Аксененко », З вимірами: по довжині - до 102,2 м, шириною - до 18 м і осадкою - до 4,9 м [17] .
  • причал № 9. У 1990-х роках проведена реконструкція для розширення номенклатури вантажів (нафта, мазут) [16] . Південніше причалу починається Західний мовляв.

Південний район [ правити | правити код ]

Південний район не захищений молами. Плавання по підхідному каналу дозволено тільки в світлий час доби, а при вітрах СВ і С напрямків - тільки при швидкості вітру не більше 10 м / с [13] . Максимальна осадка суден - 3,6 м, з можливістю збільшення до 5,0 м [18] .

Південний район включає в себе два причали, що належать компанії «Південний морський торговий термінал» (ЮМТТ) [18] :

  • причал № 24 довжиною 150 м і глибиною біля причалу 4,5 м, розташований під гострим кутом до підхідного каналу,
  • причал № 25 довжиною 159 м і глибиною біля причалу 3,5 м, розташований уздовж берега, під прямим кутом до причалу № 24.

Південний район має під'їзні залізничні колії довжиною 2,5 км і криті склади площею 1440 м² та 380 м², відкриті бетонні майданчики площею 40 000 м ² [18] . Є внутрішні портові бетонна під'їзна дорога. У 2015 році до Південного району була побудована бетонна дорога шириною 8 метрів і довжиною 1100 метрів. З червня 2015 від причалу № 25 почали ходити вантажні пороми в Керч, від 24-го причалу перевантажуються насипні вантажі.

  • інфраструктура
  • Морський вокзал

Автомобільно-пасажирські перевезення Кавказ - Крим здійснюються компаніями:

При великому хвилюванні моря або складної льодової обстановки на лінію виходять малі пороми « Керченський-2 »І« Єйськ », Які належать ГСК« Керченська поромна переправа ».

На перевезення малотонажних вантажівок спеціалізується лінія Кавказ - Керч . Її обслуговуванням займається ГСК « Керченська поромна переправа », Що має пороми: Керченський-2 і Єйськ .

Пропускна спроможність порту становить 400 тис. Пасажирів на рік [1] . Однак в 2014 році тільки з 1 квітня по 17 липня було перевезено 889 тис. Пасажирів [19] .

У жовтні 2018 року поромне сполучення з Кримським півостровом було зупинено, в зв'язку з відкриттям вантажного руху по Кримському мосту. З 06.02.2019 поромна переправа відновила свою роботу, рейси виконуються по буднях, о 7-30 і 16-30 відхід з Керчі (порт Крим), в 8-00 і 17-00 прибуття в порт Кавказ, в 8-30 і 17-30 відхід з порту Кавказ, в 9-00 і 18-00 прибуття в порт Крим

Залізничні пороми [ правити | правити код ]

Залізничні поромні перевезення здійснює ТОВ « Аншип », Дочірнє підприємство групи компаній« АнРуссТранс »(Більшість маршрутів) і ТЕС-Термінал ( Кавказ - Керч ).

28 лютого 2009 року була відкрита нова залізнична поромна лінія порт Кавказ - Варна (Болгарія) , На якій працює паром «Авангард» (проект CNF06) місткістю 45 умовних вагонів. восени 2010 року на цю лінію вийшов другий паром «Слов'янин» (проект CNF09, місткість - 50 вагонів). З Росії в Болгарію по поромної залізничної переправи йдуть зріджений газ , нафтопродукти , Масло технічне, скло і хімічні продукти. Все це надходить в порт по залізниці. З Болгарії приходять збірні вантажі та товари народного споживання, наприклад цукерки і солодощі [20] . Проект реалізується у співпраці з Виконавчим агентством залізничного транспорту (Болгарія, виконавчий директор Симеон Ананьєв) [21] .

20 листопада 2011 року ТОВ «Аншип» відкрило поромну лінію Зонгулдак ( Туреччина ) - порт Кавказ. На лінії працює паром «АНТ-2» місткістю 80 автофургонів і 86 пасажирів. Рейси виконуються 1 раз в тиждень, час у дорозі - 24 години [22] .

10 квітня 2007 року було звершено першу перевезення по залізничної поромної лінії порт Кавказ - Поті (Грузія) [23] . Станом на 2016 рік паром працював цілий рік, але нерегулярно, без розкладу. Місткість - 42 умовних вагона, використовується судно ТФМ-1 (стара назва SMAT) [24] . Оператор порома - ТОВ «БФИ» [25] .

У 2018 році залізничні перевезення в Туреччину не проводилися, призначенням на Поті час накопичення вагонів перевищувало 45 діб. У зв'язку з цим, РЖД не приймає до перевезення вантажі призначенням в Поті і Зонгулдак.

Вантажообіг: рік 2005 2010 2015 2016 2017 млн ​​т 7,12 [26] 10,1 [26] 30,5 [27] 33,2 [28] 35,3 [29]

Новости