Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

курорти

Кур про роти (нім. Kurort, буквально - лікувальне місце), місцевості, що володіють природними лікувальними засобами (мінеральні води, лікувальні грязі, сприятливий клімат, морські купання і ін.) І необхідними умовами для їх застосування з лечбно- профілактичними цілями. Основний вид лікувального закладу на території К. - санаторій . Цілющі сили природи - вода, грязі, повітря, світло - відомі з найдавніших часів і особливо використовувалися в Древній Греції і Римі. До 20 в. збереглися багато терми і бальнеологічні споруди, засновані ще римлянами на узбережжі Чорного моря.

У Росії курортна справа виникла на початку 18 ст. Перший К. був створений на залізистих Марциальних Мінеральних Водах під Петрозаводськом за наказом Петра I. У 19 ст. були засновані К. на Північному Кавказі. З численних лікувальних місцевостей в казенному управлінні полягало шість: Кавказькі, Старорусские, Липецкие, Сергієвський, Коммернскіе (Латвія), Буському (Польща) мінеральні води. Інші перебували у віданні міст, земств і приватних осіб. К. Гагра, наприклад, був зданий в оренду принцові Ольденбурзькому; К. Криму і Кавказу - Лівадія, Місхор, Алупка, Суук-Су, Гурзуф, Боржомі, Абастумані - належали членам царської родини і аристократії. До Великої Жовтневої революції в Росії налічувалося кілька десятків К. з 60 санаторіями на 3000 місць (1914). К. були недоступні трудящим.

У 1919 В. І. Леніним був підписаний декрет про передачу у власність республіки для використання в лікувальних цілях всіх К. і лікувальних місцевостей. Були визначені шляхи та перспективи подальшого розвитку К. На території СРСР експедиціями науково-дослідних інститутів курортології розвідано понад 4 тис. Мінеральних джерел, 700 родовищ лікувальних грязей і 450 кліматичних районів. На 1 січня 1973 було близько 400 К., 2,2 тис. Санаторіїв на 440 тис. Місць, 1158 будинків відпочинку і пансіонатів на 308 тис. Місць. У них лікувалося і відпочивало понад 19 млн. Чоловік. Будівництво і розвиток К. в СРСР, принципи їх організації та лікувально-профілактична робота здійснюються на наукових засадах з використанням досягнень курортології . Раціональна експлуатація К. забезпечується санаторно-курортним відбором і відповідно до «Основ законодавства Союзу РСР і союзних республік про охорону здоров'я», затвердженими 19 грудня 1969 (Розділ IV. Санаторно-курортне лікування. Ст. 44, 45, 46, 47).

Основою класифікації К. служить їх провідний природний лікувальний фактор. Відповідно до цього К. ділять на бальнеологічні, грязьові та кліматичні; якщо К. розташовують декількома курортними факторами, вони вважаються клімато-бальнеологічними, бальнео-грязьовими, клімато-грязьовими, клімато-бальнео-грязьовими.

Близько розташовані курорти, курортні селища і лікувальні місцевості об'єднуються під назвою курортних районів або груп курортів: Апшеронська група курортів, Батумський курортний район, Боржомі-Бакуріанський група К., Кавказькі Мінеральні Води, курорти Криму, Ленінградський курортний район , Одеський курортний район, Ризьке узмор'я ( Юрмала ), Сочі , Тбіліська група курортів, Чорноморське узбережжя Кавказу і ін.

Основним лікувальним фактором бальнеологічного К. є вода мінеральних джерел (див. бальнеотерапія ) З вуглекислими водами - Кисловодськ, Арзни, Аршан, Боржомі, Дарасун і ін., З сульфідними (сірководневими) водами - Арчман, Гарячий Ключ, Єйськ, Кемері, Ключі, Любен-Великий, Менджи, Немирів, П'ятигорськ, Сочі, Сергієвський Мінеральні води, Серноводск, Синяк, Сурахани, Талги, Усть-Качка, Чиміон і ін .; К. з радоновими водами - Белокуріха, Молоковка, П'ятигорськ, Хмільник, Цхалтубо і ін. Азотними слабомінералізованими кременистими термами (гарячі і теплі води) мають у своєму розпорядженні К. - Алма-Арасан, Анненськие Води, Капал-Арасан, Горячинськ, Джалал-Абад, Іссик -Ата, Кульдур, Нальчик, Обігарм, Ткварчели і ін. Широко відомі К. з питними мінеральними водами (вода різного хімічного складу з мінералізацією не більше 10-12 г на 1 л) в СРСР - Боржомі, Єсентуки, Джава, Джермук, Друскінінкай , Желєзноводськ, Кашин, Країнка, Моршин, П'ятигорськ, Саирме, Трускава та ін.

Найбільш відомі бальнеологич. К. за кордоном: Бад-Ельстер, Брамбах, Візенбад (НДР), Цехоцинек (Польща), Борсек, беїле-херкулане (Румунія), Карлови-Вари, Маріанські-Лазне, Пьештяні, Подебради, Франтішкові-Лазне (Чехо-Словаччина) , Врнячка-Баня (Югославія), Бад-Ішль, Баден-бей-Вин (Австрія), Спа (Бельгія), Бат, Бакстон (Великобританія), Абано-Терме, Сальсомаджоре (Італія), Саратога-Спрінгс, Уайт-Салфер- Спрінгс, Хот-Спрінгс (США), Баден-Баден, Вісбаден, Бад-Кіссінген, Бад-Наухейм, Бад-Емс (ФРН), Виттель, Віші, Дакс, Екс-ле-Бен (Франція), Атамі (Японія).

До грязьовим К. в СРСР відносяться: Бердянськ, Євпаторія, Одеські лимани, Саки, Слов'янськ, Стара Русса, Друскінінкай, Кашин, Країнка і ін., Де для лікувальних цілей використовують різні лікувальні грязі (див. грязелікування ).

На кліматичних До основні лікувальні засоби - особливості клімату (див. кліматотерапія ) І ландшафту. Для приморських кліматичних К. характерно підвищений барометричний тиск влітку і знижений взимку, рівномірна температура, чистота і свіжість морського повітря, значний вміст в ньому озону і морських солей. Однак клімат узбереж може різко відрізнятися навіть в межах одного моря (наприклад, клімат Південного берега Криму - середземноморського типу, а в Сочі - субтропічний).

Приморські кліматичні К. СССР - К. Одеси, узбережжя Криму (Євпаторія, К. Південного берега Криму), Чорноморського узбережжя Кавказу (Анапа, Геленджик, Сочі, Гагра, Новий Афон, Батумі і ін.), К. Балтійського узбережжя (Ризьке узмор'я , Ленінградський курортний район, Виборзький район і ін.) і ін. Деякі К. (Анапа, Євпаторія) обслуговують переважно дітей. Клімат гірських місцевостей відрізняється низьким атмосферним тиском, великою інтенсивністю ультрафіолетової радіації, більш низькою температурою, чистотою і іонізацією повітря. Найбільш відомими гірськокліматичним К. є Абастумани, Діліжан, Теберда, Цей.

Клімат рівнинних лісових і степових К. багато в чому залежить від місця їх розташування. Так, клімат степів півдня Європейської частини СРСР, півночі Казахстану, Киргизії, Бурятії і Читинської обл. відрізняється дуже теплим і порівняно сухим влітку, помірковано м'якої взимку на заході і дуже холодною на сході, невисокою відносить. вологістю з невеликою кількістю опадів (200-450 мм на рік). На цих К. проводиться клімато-кумисолікування (наприклад, Шафраново). Для клімату пустель Пор. Азії, прикаспійських і приуральских рівнин характерно тепле на півночі і жарке безхмарне на півдні літо з великою кількістю сонячних, дуже жарких і дуже сухих днів; опадів 200 мм і менше на рік. З середньоазіатських К. популярний Байрам-Алі.

Кліматичні К. за кордоном: Боровець, Варна, Золоті Піски (Болгарія), Балатонфюред (Угорщина), Закопане (Польща), Ефорія (Румунія), Блед, Врнячка-Баня, Дубровник, Опатія, Спліт (Югославія), Зебрюгге, Остенде ( Бельгія), Богнор-Ріджіс, Борнмут, Торки, Брайтон, Істборн (Великобританія), Лідо, Мерано, Сан-Ремо (Італія), Атлантик-Сіті, Ньюпорт, Палм-Біч (США), Біарріц, Канн, Ментона, Ніцца, Рів'єра (Франція), Давос, Лейзен (Швейцарія), Камакура, Нікко, Ойсо (Японія). Климатич. К., особливо приморські і гірські, використовуються також для відпочинку і туризму.

На К. проводиться комплексна терапія, що включає, крім природних лікувальних факторів, фізіотерапію, дієтотерапію, лікувальну фізкультуру, медикаментозне та ін. Види лікування. На багатьох К. проводиться і амбулаторно-курсове лікування. До сучасних К. ставляться такі вимоги: 1) наявність вивчених кліматичних, бальнеологічних, грязьових та ін. Лікувальних ресурсів, що забезпечують нормальне функціонування К. і його розвиток; 2) спеціальних гідрогеологічних, бальнеотехнічеських і ін. Пристроїв, споруд та закладів для раціонального застосування курортних факторів (каптажі, свердловини, питні галереї, бювети, ванні будівлі, грязелікарні, пляжі, солярії, аерарії, плавальні басейни, кабінети фізіотерапії та ін.) ; 3) лікувально-профілактичних закладів (санаторії, санаторні пансіонати, курортні поліклініки), що забезпечують медичне обслуговування хворих, а на кліматичних К. - ще й оздоровчих установ, призначених для відпочинку і туризму (будинки відпочинку, пансіонати для відпочивальників, літні містечка відпочинку, молодіжні табору, курортні готелі, турбази, мотелі, кемпінги тощо); 4) фізкультурних, спортивних споруд і майданчиків, культурно-освітніх і видовищних закладів (курзали, кінотеатри, виставкові зали, бібліотеки і т.д.); 5) підприємств громадського харчування, торгівлі та побутового обслуговування (їдальні, ресторани, кафе, магазини, перукарні, майстерні тощо); 6) комунального устаткування і благоустрою, що відповідають гігієнічним вимогам (водопостачання, каналізація, енергопостачання, теплофікація, утримання в чистоті повітря, велика кількість зелених насаджень, парків, квітників і т.д.).

Постановою Ради Міністрів СРСР від 28 серпня 1970 встановлено ділення До на К. загальносоюзного, К. республіканського і К. місцевого значення. До К. загальносоюзного значення віднесені: в РРФСР - К. на Чорноморському узбережжі Краснодарського краю, Кисловодськ, Єсентуки, П'ятигорськ, Желєзноводськ, Нальчик, Сергієвський Мінеральні Води, Белокуриха, курортна зона Ленінграда (на узбережжі Фінської затоки), Шмаковка (в Приморському краї) ; в Українській РСР - К. на Чорноморському узбережжі Криму, Саки, Трускавець, Одеська група курортів, Бердянськ; в Грузинської РСР - Кобулеті, Гагра, Піцунда, Новий Афон; в Азербайджанської РСР - Нафталан, Істі-Су, К. Апшеронского півострова ; Латвійської РСР - Кемері; в Киргизькій РСР - Іссик-Кульский курортний район; в Вірменської РСР - Джермук; в Туркменської РСР - Байрам-Алі. Радами Міністрів союзних республік затверджені списки республіканських і місцевих К. Санаторно-курортні установи перебувають у віданні республіканських і обласних відділів охорони здоров'я (56,2% ліжок), Центральної ради ВЦСПС по управлінню курортами профспілок (32,3%) і різних відомств (11, 5%).

Практичний посібник санаторно-курортною справою і організацією відпочинку трудящих в системі профспілок в СРСР здійснює Центральна рада з управління К. профспілок, республіканські (крім РРФСР), територіальні, крайові і обласні ради.

Показання до лікування на різних До см. В статтях, присвячених опису окремих К., де вказуються тип К. за прийнятою класифікацією, короткі дані про клімат, лікувальні засоби і курортних установах. Порядок медичного відбору і направлення хворих на санаторно-курортне лікування встановлюється в СРСР міністерством охорони здоров'я за погодженням з ВЦРПС. Хворі направляються в санаторно-курортні установи безкоштовно, на пільгових умовах або за повну плату.

Літ .: Основи законодавства Союзу РСР і союзних республік про охорону здоров'я, в кн .: Основи законодавства Союзу РСР і союзних республік, М., 1971; Курорти СРСР, М., 1962; Здравниці профспілок СРСР, М., 1967; Борисов А. Д., Найважливіші курорти соціалістичних країн Європи, М., 1967.

Л. Г. Гольдфайль.

Кур про роти (нім

Курорти СРСР.

Новости