Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Валь д'Ізер: сільський шик і гірськолижний шок

Пост від: Лада Гречушкіна на 26.11.2014 в Головна сторінка Коментарі до запису Валь д'Ізер: сільський шик і гірськолижний шок відключені 2,993 перегляди

Візитна картка Валь д'Ізер, скеля Белльвард, не раз бачила фінальні виступи найсильніших гірськолижників планети, які намагалися підкорити 3 кілометри її найскладнішою траси. Починаючи спуск з Белльвард, ви мимоволі зупинитеся, щоб подивитися на іграшкову село, розташоване біля підніжжя гори. І це вдень. Вночі ви можете повторити спуск - в темний час доби на освітлення траси витрачається 500 кіловат електрики на годину. Ілюмінація включається кожні вихідні, під час шкільних канікул та проведення великих спортивних заходів.

З 1955 року на початку сезону в Валь д'Ізер проходять одні з найпрестижніших змагань з гірськолижного спорту - Critérium de la première neige. Зараз чемпіонат проводиться в два етапи: в середині грудня (цього року з 12 по 14 число) в майстерності підкорення снігових трас змагаються чоловіки, а на наступні вихідні - жінки. Це головна подія Валь д'Ізер, якого з нетерпінням очікують і спортсмени, і працівники курорту, і жителі містечка. «У мене є клієнти, які пропустять« Критерій першого снігу »навіть під загрозою смерті, - каже інструктор Французької Гірськолижної Школи ESF Ніколя Скотт, -« Критерій »зробив репутацію Валь д'Ізер».

«У мене є клієнти, які пропустять« Критерій першого снігу »навіть під загрозою смерті, - каже інструктор Французької Гірськолижної Школи ESF Ніколя Скотт, -« Критерій »зробив репутацію Валь д'Ізер»

Лижі - це пристрасть, яка панує в цій невеликій савойської селі, розташованому у Верхній Тарантез на висоті 1850 метрів над рівнем моря. Ходити тут в звичайному взутті неприпустимо. Це все одно що пити воду на вечірці, де шампанське тече рікою. З ранку до ночі в Валь д'Ізер всі розмови тільки про лижі, снігу і схилах. «Люди витрачають весь день на катання, і вони щасливі», - розповідає Бенуа Лоні, «голос» місцевої радіостанції, що працює в Валь д'Ізер останні 30 років. Щоранку на хвилі 96,1 FM. Бенуа будить гостей курорту якимось хітом, після чого відразу ж починає передавати прогноз погоди на день, і робить він це о 7:30, 7:50 8:34.

Бенуа будить гостей курорту якимось хітом, після чого відразу ж починає передавати прогноз погоди на день, і робить він це о 7:30, 7:50 8:34

У Валь д'Ізер ніхто не спить довго. Кожен день і в будь-яку погоду всі встають раніше і з нетерпінням чекають, коли ж почнуть працювати підйомники, що зв'язують Bellevarde, Solaise і Pissaillas. Всього на території курорту є близько 300 км трас, 10 тис. Га цілинних схилів, причому дві третини трас мають протяжність понад 2 км і орієнтовані на всі чотири сторони світу. «У Валь д'Ізер ви можете кататися на освітлених сонцем схилах протягом усього дня», - запевняє Жерар Маттіс, відповідальний за розташування і стан треків. Також тут є два льодовика, з яких відкриваються чудові види на піки Вануаз, а під час походів по Galise, Grande Sassière і Tsanteleina ви побачите Pissaillas.

Все це, а також села Валь д'Ізер і Тінь утворюють єдину гірськолижну область Еспас-Кіллі, названу так на честь Жан-Клода Кілі - чотириразового чемпіона X зимових Олімпійських ігор в Греноблі 1968 року і переможця Міжнародного першості в Валь д'Ізер. Крім Кілі, Валь д'Ізер прославили такі спортсмени, як Анрі Орейе, Христина і Маріель Гойтшель. Цим видатним особистостям, а також історії самого курорту, присвячений невеличкий музей, який створив в своєму будинку, між іншим, найстарішому в селі (1662 року побудови), місцевий житель на ім'я Моріс. Його будинок нагадує печеру Алі-Баби. Тут зібрані нагрудні номери спортсменів, фотографії, відео, вирізки з газет, старі плакати і багато інших унікальні предмети, що колись належали легендарним лижникам. Сам Моріс не вважає своє захоплення чимось екстраординарним. «Я не колекціонер, я лижник», - говорить він.

У 1979 році в Валь д'Ізер зняли фільм «Засмаглі на лижах». Якщо ви подивіться його до поїздки в Валь д'Ізер, не намагайтеся знайти на курорті знайомі місця. В кінці 70-х мало дбали про естетичну сторону інфраструктури, зате приділяли максимум уваги функціональності. Тільки після того як в 1992 році в Альбервілі пройшли XVI зимові Олімпійські ігри, керівництво курорту подумало, що непогано було б потрапити на телебачення і Валь д'Ізер. Спеціально до Чемпіонату світу з гірськолижного спорту 2009 року через каменю і дерева тут були побудовані елегантні будівлі, що підкреслюють красу головної визначної пам'ятки села - дзвіниці Святого Бернарда з Ментона.

Спеціально до Чемпіонату світу з гірськолижного спорту 2009 року через каменю і дерева тут були побудовані елегантні будівлі, що підкреслюють красу головної визначної пам'ятки села - дзвіниці Святого Бернарда з Ментона

Цієї зими в Валь д'Ізер відкривається шостий 5-зірковий готель «Le Yule». «Останні 10 років у нас було тільки два 4-зіркових готелі, а вже сьогодні ми готові запропонувати готелі на будь-який смак і гаманець», - розповідає власник готелю «Christiania» Філіп Бертолі. «Так, Валь д'Ізер поки ще перебуває далеко позаду Куршевеля, але у нас потихеньку з'являється все більше і більше висококласних готелів, мишленовских ресторанів і дизайнерських курортів, таких як« Clarins »,« Carita »,« Valmont »,« Payot », «Comfort Zone» та ін. ».

»

На питання про те, чи планується перетворення Валь д'Ізер в такий же розкішний курорт, як Куршевель, Жерар Маттіс дає однозначну відповідь: «Ні в якому разі. Ми і так приймає клієнтів преміум класу, які хочуть тільки одного - розслабитися і покататися на лижах. Моделі, зірки, банкіри, промисловці, фінансисти, політики - всі вони іноді хочуть сховатися від сторонніх очей і просто відпочити, а Валь д'Ізер підходить для цього якнайкраще ».

Моделі, зірки, банкіри, промисловці, фінансисти, політики - всі вони іноді хочуть сховатися від сторонніх очей і просто відпочити, а Валь д'Ізер підходить для цього якнайкраще »

Своїх постійних клієнтів в Валь д'Ізер нагороджують справжніми медалями. Тим, хто приїжджає сюди на протязі останніх 25 років, вручають бронзову медаль, 30 років - срібну, 40 років - золоту. В даний час кількість медалістів вже перевищила 1 700 осіб.

Як дістатися
На машині. Від Марселя - 440 км, від Страсбурга - 500 км, від Парижа - 700 км, від Бордо - 800 км. На поїзді. Швидкісні поїзди TGV здійснюють прямі рейси в Бург-Сен-Моріс з Парижа і Лілля. З Нанта найпростіше добиратися через Ліон. Літаком. Рейси Париж-Шамбері, Нант-Гренобль, Ренн-Брест-Гренобль.

лижі
Еспас-Кіллі працює з 29 листопада по 3 травня. За шість днів відпочинку на гірськолижних схилах вам потрібно буде заплатити € 260 (до 19 грудня - € 234). Для дітей від 5 до 13 років, а також людям старше 65 років надаються знижки. Після 75 років - безкоштовно. Сімейний пакет на 6 днів для 4 осіб - € 832.

Сімейний пакет на 6 днів для 4 осіб - € 832

сніданок
«La Grande Ourse» (04.79.06.00.19) працює з 30-х років, і за цей час прийняв величезну кількість знаменитостей, які так само, як і всі інші гості ресторану, встромляли лижі в сніг біля входу і заходили всередину, щоб поїсти і зігрітися. Фірмове блюдо дня тут коштує € 23. «La Fruitière» (04.79.06.07.17) інтригує відвідувачів і своїм дизайном, і меню. Всі страви тут готують тільки з місцевих продуктів, а рукавички, шапки і маски пропонують залишати не в гардеробі, а складати в пронумеровані бідони. За їжу ви заплатите € 50. «Signal» (04.79.06.03.38) являє собою класичний гірськолижний ресторан із затишною терасою. Порція баранини варто тут € 45. На 200 метрів нижче «Signal» розташований ще один примітний ресторан «Edelweiss» (06.10.28.70.64), в якому подають фірмову запіканку зі шпинатом. Обід коштує € 23.

Обід коштує € 23

вечеря
«La Baraque» (04.79.06.18.19) - це один з кращих пивних ресторанів курорту, в якому постійно влаштовуються концерти живої музики. Вечеря коштує € 40. В «L'Avancher» (04.79.06.02.00) подають виняткові сирні тарілки з такими делікатесами, як савойський реблошон. Близько € 30. Ресторан готелю «Les 5 Freres» пригощає своїх гостей телячим рагу, пирогом пастуха, піт-о-фе і іншими стравами місцевої кухні. Вартість вечері залежить від кількості страв. 5 курсів коштують € 90, 6 - € 110 і т. Д.

Д

напої
Якщо ви звикли починати ранок з чашки хорошої кави, вирушайте в «Grand Cocor». У другій половині дня можна заглянути в La Folie Douce на стаканчик пива або келих шампанського. До кращих барах Валь-д'Ізер, які допоможуть скоротати вечір, відносяться «Blizzard» і «Avenue Lodge».

До кращих барах Валь-д'Ізер, які допоможуть скоротати вечір, відносяться «Blizzard» і «Avenue Lodge»

перезарядка
Якщо захочете відпочити і відновити сили, сходіть в Centre aquasportif (04.79.04.26.01) - оздоровчий центр, в якому є 25-метровий басейн, гідромасажна ванна, стіна для скелелазіння, майданчик для гри в сквош і гольф, спортивний зал і масажні салони. Вхід в басейн включено до скі-пас.

Вхід в басейн включено до скі-пас

смачненьке
Уже понад 50 років ресторан Maison Chevallot приймає тих, хто не уявляє собі життя без солодкого. Тут ви зможете не тільки скуштувати знаменитий торт «Le Schuss», приготований за старовинним рецептом, але і навчитися самостійно випікати його - по четвергах Патрік Шевальє дає майстер класи.

Детальніше про відпочинок на гірськолижних курортах Франції

Новости