Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Люди платять нам, щоб спуститися c гори, а не щоб піднятися»

  1. Літній сезон в Куршевелі
  2. Майбутнє Архіз и Ельбруса
  3. підйомники майбутнього
  4. Психологія альпіністів

Історія компанії Société des Trois Vallées (S3V) нерозривно пов'язана з Куршевелем: одночасно з тим, як в 1946 р за рішенням французького уряду був побудований курорт Куршевель, з'явилася і компанія S3V, керуюча його гірськолижною - підйомниками і схилами. Завдяки прекрасно обраного місця Куршевель перетворився в суперпопулярний курорт, і на хвилі його успіху інвестори стали обладнати гірськолижні станції і в інших частинах Трьох долин - з'явилися Мерібель, Валь-Торанс; і Три долини перетворилися в один з найбільших гірськолижних район світу.

З квітня 2014 р S3V очолює Паскаль де Тьерсан - інженер, альпініст і гірськолижник. До листопада 2017 р де Тьерсан входив до ради директорів АТ «Курорти Північного Кавказу» і в інтерв'ю «Відомостям» розповів про досвід Куршевеля в створенні та експлуатації туристичної інфраструктури та про те, що з цього досвіду можуть взяти Архиз і Ельбрус.

- Я знайшов результати діяльності вашої компанії за 2016 р .: оборот - 64 млн євро, чистий прибуток - 5,1 млн євро. Результати за 2017 року вже відомі?

- Вони будуть майже такими ж: дохід від підйомників злегка впав, але добре спрацювали ресторан і агентство нерухомості в Мерибеле, так що сумарний оборот буде трохи вище 64 млн євро, чистий прибуток - 5-5,5 млн євро.

- Ваша компанія називається Société des Trois Vallées, але обслуговує зони катання тільки в Куршевелі, Мерібель-Моттаре і Ла-Танье. Чому?

- Дійсно, наше назва не дуже відповідає нашій географії. В інших частинах Трьох долин є ще чотири оператори підйомників. Але ми дуже добре співпрацюємо. В першу чергу це стосується управління схилами і підйомниками - спільно вирішуємо, чи є загроза сходження лавин, які схили залишити відкритими, які закрити ... У нас єдина схема трас. І звичайно, у нас єдиний скі-пас на три долини.

- Наша, але працює в Валь-Торансе SETAM - найбільш швидкозростаюча. Історично ми були найбільшими, але у Валь-Торанс більш динамічна політика в області нерухомості. Там дуже багато нерухомості здається, а у нас в Куршевелі і навіть в Мерибеле - набагато менше. У нас нових спальних місць не з'являється. І в результаті за 12 років ми втратили 24% клієнтів.

- Число гірськолижників у Франції дещо знизилося, але глобально ринок зростає. Ми програємо Валь-Торанс, поступаємося іноземних туристів Австрії та США ... Клієнтура з Росії як і раніше любить Куршевель, але і вона змінилася: ми стали приділяти менше уваги їх очікуванням плюс надто підняли ціни.

- Чотири головні ринки - Франція (майже 50%), Великобританія (близько 30%), Бельгія і Росія (по 7-8%). Найдинамічніші країни - Бразилія і Туреччина. У Куршевель 96% наших клієнтів приїжджають більше ніж на один день, в Мерібель-Моттаре - 97%. Найпопулярніший скі-пас - шестиденний на Три долини, його купують 2/3 наших гостей.

- Які основні напрямки діяльності S3V?

- У Куршевелі ми експлуатанти підйомників і схилів. Тобто відповідаємо також за стан схилів і їх безпеку. У Мерібель-Моттаре ми також володіємо рестораном на схилі і агентством нерухомості. Там це для нас стратегічні напрямки діяльності.

Ресторан Le Plan des Mains ми побудували тому, що нам потрібна була точка тяжіння на станції, щоб туди приїздили люди з інших долин. І тому, що співвідношення ціна - якість в ресторанах на схилах нас не задовольняло. Ми не хотіли впускати ціни в ресторанах, але хотіли підняти якість. Тому що до цього ресторани на схилах були такі дорогі [і несмачні], що на обід люди воліли спускатися в села.

Агентство нерухомості Agence Saulire ми купили тому, що раніше в Мерібель-Моттаре було два агентства - одне спеціалізувалося на купівлю-продаж нерухомості, іншого - на здачі в оренду. Друге розорилося, і бізнес по здачі в оренду занепав. Тому ми купили агентство і відродили бізнес, адже для нас здані квартири означають, що лижники приїдуть і вийдуть на схили. У Куршевелі ми цього поки не робимо, але цей бізнес дуже близький до нашого основного.

- Проект в Ле-Пра - комплексний: передбачається, що люди будуть залишати свої автомобілі на новій парковці і відразу підніматися [до зони катання] на новому підйомнику. Нинішній підйомник розташований далеко від центру. Проект повинен стартувати в листопаді 2019 р .: спочатку почнеться будівництво паркувального комплексу, а навесні-влітку 2020 року ми демонтуємо існуючий підйомник Praz і обладнаємо новий.

: спочатку почнеться будівництво паркувального комплексу, а навесні-влітку 2020 року ми демонтуємо існуючий підйомник Praz і обладнаємо новий

російські корені

Де Тьерсан - древній бретонський рід, а по материнській лінії предки Паскаля мають шведські і ... російське коріння. Один з них був придворним музикантом в Санкт-Петербурзі, а інший - успішним виноторговцем і домовласником. Саме в його будинку - «Будинку виноторговця Лепена» на Малій Морській, 17, - три роки жив Микола Гоголь і написав там «Ревізора». В цьому ж будинку в сім'ї Оскара Лепена і Марі Айнброт народилася бабуся Паскаля, Марінетті Лепен. У 1901 р Санкт-Петербурзький університет номінував Оскара Лепена на першу Нобелівську премію з літератури (іншими претендентами в той рік були Еміль Золя і Едмон Ростан, але виграв премію Сюллі-Прюдом). Де Тьерсани досі зберігають сімейну жарт, як в Росії в їхній родині хліб (le pain) взяв за дружину булку (ein brot). «Бабуся привезла з собою до Франції шматочок Росії, мене завжди захоплювала її історія», - каже де Тьерсан.

Але сьогодні у Франції дуже складно отримати дозвіл на будівництво нових підйомників в нових зонах - природоохоронне законодавство стає дедалі жорсткішою. І в багатьох випадках нові підйомники і не потрібні - їх і так вже багато. У Куршевелі, як я вже говорив, за останні 12 років ми втратили 24% тих, хто катається, при цьому швидкість витягів зросла в 3 рази. Тому ми думаємо над тим, щоб демонтувати деякі старі підйомники, які вже не викликають колишнього інтересу, - в Мерібель-Моттаре ми це вже зробили.

Тепер ми інвестуємо в першу чергу в схили і в сніг.

Коли я чотири роки тому очолив цю компанію, то на першій зустрічі з співробітниками мав наївність сказати: «Люди платять нам за те, щоб спуститися c гори, а не за те, щоб піднятися». Співробітників це вразило, адже наша компанія - оператор підйомників. Виявився новим такий підхід і для комуни, яка має своїх представників [в раді директорів S3V]. Але ж дійсно клієнти купують скі-паси, щоб кататися з гір. Все очевидно: якщо ви інвестуєте в новітні підйомники, але у вас на трасах немає снігу - у вас на підйомниках немає і клієнтів. Але якщо у вас є сніг - у вас є і клієнти. Так що фокус наших інвестицій зараз зміщений на підготовку схилів і потужності для виробництва штучного снігу, щоб клієнти могли гарантовано отримати задоволення від катання.

У Куршевелі ми вже проробили дуже велику роботу, два роки тому модернізували дуже багато помп і гармат і тепер здатні виробляти майже в 2 рази більше снігу, витрачаючи менше енергії. Зараз гармати в Куршевелі покривають 45% зони катання, наша мета - 60%, щоб гарантувати нашим клієнтам сніг навіть на початку сезону. 80% наших гостей ніколи не виїжджають за межі трас.

- Занадто багато снігу - це теж проблема, але ми вважаємо за краще більше снігу, ніж менше. Хоча команді доводиться працювати дуже інтенсивно: ратрачіть схили, очищати від снігу підйомники та ін. Але ми вважаємо за краще таку ситуацію і щасливі від тієї погоди, що стоїть в цьому році.

Цей сезон ми відкрили 15 листопада - раніше за всіх. Не всі наші колеги були раді такому рішенню, але ефект був відмінний - сюжети пройшли на всіх каналах французького телебачення. І це була реклама не лише Куршевель, але всім гірськолижним курортам: в Альпах в цьому році багато снігу!

Société des Trois Vallées

Компанія - оператор інфраструктури гірськолижних курортів в Куршевелі, Мерібель-Моттаре і Ла-Танье Акціонери: департамент Савойя (50%), комуна Куршевель (10%), банки (25%), співробітники (10%). Фінансові показники (2016 г.): виручка - 64 млн євро, чистий прибуток - 5,1 млн євро.

У минулому році ситуація була протилежною - снігу не було. Гірськолижні інструктори приїхали 15 грудня і були вражені: в горах снігу немає, а на схилах в Куршевелі є! У Куршевелі сніг є завжди!

Літній сезон в Куршевелі

- Серед 650 співробітників S3V 470 - тимчасові: приїжджають на початку грудня - їдуть в кінці квітня. Влітку у них інша робота: багато працюють в будівництві, інші від'їжджають на море, хтось не працює. 180 наших співробітників - постійні. Влітку вони обслуговують підйомники, працюють на схилах, в тому числі змінюють їх рельєф, якщо це потрібно. Літо у нас теж дуже спекотна пора.

- Для цього є багато причин. Чим більше горизонтальний схил, тим легше його обслуговувати, і чим більше на схилі трави, тим краще на ньому тримається сніг. Взимку ми регулярно виїжджаємо з мером [Куршевеля Філіпом Мюнье] і його помічниками на схили і фіксуємо їх стан: цей занадто крутий і небезпечний - потрібно його змінити; на цьому не дуже добре тримається сніг - потрібно поміняти його орієнтацію і т. д.

- Нам потрібно повернути туристів. Може, не 5-зірковим готелям, але 2-3-зірковим. І навіть клієнтам 5-зіркових готелів, які виходять вечорами на вулицю, що приходять в бари, хочеться бачити людей навколо себе, відчувати життя.

У Куршевелі близько 35 000 спальних місць, але з них здається тільки 15 000. Плюс значна частина з них стара і потребує оновлення. А ціни в Куршевелі виросли дуже сильно. І люди, які вирушають у гори з дітьми на шкільні канікули, думають: навіщо платити 2000 євро за студію в Куршевелі, коли таку ж в Лез-Арку можна зняти за 500? При цьому ціни на скі-паси у нас ті ж, що в Валь-д'Ізер або Лез-Арку, а зона катання найбільша.

Так що нам потрібен комплекс заходів, щоб повернути туристів: спільно з державою слід знайти механізми, як оновити нерухомість, плюс потрібні готелі з більш помірними цінами. Про це нам говорять туроператори, які хотіли б привозити туристів в Куршевель, але не бачать відповідних пропозицій. Власники нерухомості тут вважають за краще не здавати її зовсім, ніж здавати дешевше. Але це помилка.

- Люди притягують людей. Я впевнений, що для того, щоб створити [Куршевель] репутацію річного напрямки, потрібно залучати велику структуру, як Club Med, яка відразу забезпечить 800-1000 спальних місць. Така кількість туристів відразу пробудить тут життя влітку, приверне торговців та ін. (Тут і зараз є активність влітку, але невелика.) А для зими 1000 нових місць в порівнянні з 15 000, що є зараз, картину не змінять.

- Я думаю, що це стратегічна помилка. І все більше людей починають розуміти, що це помилка. Я дуже люблю Філіпа Мюнье, ми відмінно працюємо разом. Але він бачить картину очима місцевого жителя і спілкується з тією категорією клієнтів, якій подібне сусідство нецікаво. Я впевнений, що Куршевель потрібно ще 1500-2000 нових місць.

- Правильно розумієте. Мерія довірила нам забезпечення безпеки на схилах взимку, але не влітку. Якщо мер мені запропонує і літній сезон, я скажу: «Так, але мені потрібні туристи влітку». А влітку види тут приголомшливі!

З топ-готелів в Куршевелі влітку працює тільки Chabichou - вони сміливі (сміється). Але якби крім них влітку були відкриті ще п'ять-шість готелів простіше - це радикально змінило б картину!

Fabrice Rambert / Barriere Les Neiges

Куршевель - місце з максимальним осередком розкішних готелів. На невеликій ділянці землі на висоті 1850 м тут працюють 20 п'ятизіркових готелів, три з яких - вищої категорії Palace (таких на всю Францію близько 20). Найзнаменитіший готель курорту - Barriere Les Neiges (колишній Byblos). Це один з перших люксових готелів Куршевеля, який залучив сюди багатих клієнтів з Сан-Тропе. На фото: бар Barriere Les Neiges

1/23

Fabrice Rambert / Barriere Les Neiges

Barriere Les Neiges розташований в самому центрі Куршевеля. У готелі 22 номери, 20 сьютов і пентхаус, два ресторани (Le Fouquet's з кухнею від володаря трьох зірок Michelin П'єра Ганьер і BFire, бренд-шефом якого став інший знаменитий шеф - володар двох зірок Michelin Мауро Колагреко) і спа-центр з критим 20 метровий басейном (на фото)

2/23

Fabrice Rambert / Barriere Les Neiges

Пентхаус Penthouse Les Neiges площею 310 кв. м включає три спальні, їдальню на 8 гостей, дворівневу вітальню і приватний спа. Вартість проживання починається від 10 800 євро на добу, зазначено на сайті готелю

3/23

Le Chabichou

Le Chabichou - єдиний чотиризірковий готель в добірці «Ведомостей». Це найстаріший готель Куршевеля, відкритий Мішелем і Маріз Шабішу в 1963 р Тут же розташований перший ресторан курорту, зазначений зіркою Michelin

4/23

Le Chabichou

Спочатку готель включав всього дев'ять номерів, але з 1975 р розширився і з тих пір пропонує гостям 41 кімнату і номера-люкс. Le Chabichou - один з небагатьох готелів Куршевеля, відкритий і взимку, і влітку

5/23

Studio Bergoend / Airelles

Les Airelles - один з готелів Куршевеля рівня Palace. Він оформлений в стилі австро-угорського замку XIX в. і включає 32 номери, 15 апартаментів і приватні апартаменти площею 550 кв. м.

6/23

А. Губський / Відомості

П'єр Ганьер в цьому сезоні змінив концепцію свого ресторану в Les Airelles (раніше називався Pierre Gagnaire pour les Airelles і мав дві зірки Michelin). Тепер ресторан називається Piero, зал став менше, а дизайн і кухня - менш формальними

7/23

Aman Le Mélézin

Готель Le Mélézin з 1992 р управляється готельною мережею Aman. Одна з пропозицій готелю - вихід на трасу відразу з готелю. На фото: лижна кімната готелю

8/23

Aman Le Mélézin

Зараз Aman Le Mélézin оформлений в лаконічному «японському» стилі. У готелі 19 номерів, від стандартного площею 22 кв. м до 90-метрового сьюта Le Mélézin

9/23

Annapurna

Готель Annapurna належить батькові знаменитого французького гірськолижника Алексіса Пінтуро - чемпіона світу 2017 року в командній першості і володаря Кубка Європи 2010/11. У 2014 р Пінтуро виступав і на Олімпіаді в Сочі, де завоював для Куршевеля першу олімпійську нагороду - бронзову медаль в гігантському слаломі. На фото: вітрина в Anna Purna з нагородами Алексіса Пінтуро

10/23

Annapurna

Одна з пропозицій Annapurna - відкритий басейн. Крім нього спа-центр готелю включає закриті басейни з підігрівом, дві сауни, дві турецькі лазні, джакузі, два тренажерних і кардіотренажерних залу, перукарський салон, салон краси, фізіотерапевтичний і остеопатіческій кабінети

11/23

Annapurna

Лобі-бар з каміном на першому поверсі Annapurna

12/23

Cheval Blanc Courchevel

Готель Cheval Blanc Courchevel належить французькому концерну LVMH - світовому лідеру на ринку предметів розкоші, якому належать, зокрема, Dior, Céline, Givenchy, Pucci, Moet & Chandon. На фото: сигарна кімната

13/23

Cheval Blanc Courchevel

У спа готелю працюють на косметиці Guerlain, ця марка також належить LVMH

14/23

У Cheval Blanc Courchevel знаходиться найзнаменитіший ресторан Куршевеля, єдиний ресторан курорту, зазначений трьома зірками Michelin - Le тисячу дев'ятсот сорок сім титулованого французького шефа Яннік Аллено

15/23

L'Apogee Courchevel

L'Apogee Courchevel належить готельної мережі Oetker Collection. Середня вартість номера в готелях Oetker Collection - більше 1000 євро за ніч, що вище середньої ціни по ринку, розповідав в інтерв'ю «Відомостям» гендиректор компанії Франк Марренбах. На фото: флагманський ресторан готелю Le Comptoir de L'Apogée

16/23

L'Apogee Courchevel

У готелі 53 номери, на фото - номер категорії Deluxe Junior Suites, вартість проживання в якому в період з 1 по 14 лютого складає 2300 євро на добу, зазначено на сайті oetkercollection.com

17/23

Le Strato

Сім'я Лоран Буа-Вів, якій належить готель Le Strato, задумала його як шале, «наповнений комфортом, мистецтвом жити, ніжністю та приносить незабутні моменти в самому серці трьох долин»

18/23

Le Strato

Один з козирів Le Strato - ресторан Baumanière 1850 (одна зірка Michelin), шеф-кухарем якого є Жан-Андре Шаріаль - шеф і власник легендарного провансальської ресторану L'Oustau de Baumanière, зазначеного двома зірками

19/23

Le Saint Roch

У готелі Le Saint Roch всього 19 номерів - 14 люксів (площею від 56 до 93 кв. М) і п'ять звичайних (площею від 36 до 44 кв. М)

20/23

Le Saint Roch

В обробці номерів і громадських зон використані паркет, оксамит, натуральна шкіра, хутро. Для обробки ванних кімнат номерів використовувалася крокодиляча шкіра, перламутр і метал

21/23

La Datcha Tinkoff Collection

Значна частина великих приватних шале в Куршевелі не здається. Один з винятків - La Datcha Courchevel, що належить бізнесменові Олегу Тинькова. «Ми раді, що Тиньков влаштувався в Куршевелі: він і сам тут живе, і здає своє шале через місцеве агентство нерухомості», - розповідає в інтерв'ю «Відомостям» мер Куршевеля Філіп Мюнье. Дизайнером всіх La Datcha став петербурзький дизайнер Василь Шприц, він же придумав, як обіграти традиційні російські орнаменти

22/23

La Datcha Tinkoff Collection

В шале п'ять спалень, кожна з власною ванною кімнатою, гардеробом і балконом. Площа кімнат - від 19 до 50 кв. м. Також в шале басейн (на фото), спа-центр, де роблять процедури на косметиці Natura Siberica, тренажерний зал

23/23

Найпопулярніші галереї

Майбутнє Архіз и Ельбруса

- Архіз - це дуже Мальовнича долина, Схили цікаві для катання. Альо є одна річ, яка мене по-Справжня враз, - краса дерев! Коли в КСК запитали мою думку, що і як їм слід робити, я сказав: «Будь ласка, збережіть дерева!» Тому що дерева просто чудові!

В регіоні потрібно розвивати сільське господарство, виробництво локальних сирів та ін. У нас в Савойї раклет і фондю дозволяють місцевим виноробам продавати своє вино - без місцевих сирів вони б не змогли цього робити. Без гірськолижних курортів cавойского виноробства не було б. Будівництво підйомників повинно здійснюватися з дуже великою повагою до природи. І місцевих жителів потрібно обов'язково залучати до створюваної економіку.

На Ельбрус ми вперше приїхали з моїм батьком - він альпініст-інструктор, підкорив чимало гір - в червні 2003 р, щоб піднятися на найвищу гору в Європі. Це дуже гарний гірський масив, зона катання дуже цікава. Робота вже проведена дуже велика - нові підйомники і ін.

У Ельбрусу величезний туристичний потенціал. У Архиз - гігантський. Природа там чудова, і потрібно по максимуму її зберегти. Тому що, якщо вирубувати дерева для будівництва підйомників і трас, потім потрібно мінімум 15-20 років для відновлення дерев. І такий екологічний підхід до будівництва трас не набагато дорожче. Гірські лижі генерують багато доданої вартості, багато грошей. Але я впевнений, що не просто катання як таке - краса навколишньої вас природи теж дуже важлива складова багатства гірських лиж.

- Ще один аспект, про який я не згадав, - хороше транспортне сполучення. Критично важливо, щоб до курорту було легко дістатися. Гірськолижні курорти в Австрії теж знаходяться у видаленні, і австрійці виконали величезну роботу, щоб полегшити до них доступ. Ще необхідно бачення розвитку курорту. Зрозуміло, що в основі створення курорту лежить воля - політична і економічна. Але потім у людей, які будуть ним керувати, має бути чітке уявлення на 20-30 років вперед: що буде являти собою курорт, як позиціонуватися і розвиватися.

- Для курортів, що знаходяться далеко від населених пунктів, критично важливо! Причому наявність колективних засобів розміщення краще приватних. Коли ви будуєте і продаєте шале в приватну власність, ви займаєте дуже багато землі, а ці шале потім використовуються всього два тижні в сезон. Тобто співвідношення екологія / Економіка дуже погане. Коли ж ви будуєте колективні засоби розміщення (або навіть шале, але які залишаються в громадському користуванні), вони працюють весь сезон. Колективні засоби розташовуються більш компактно - менше стресу для природи, а дохід, який отримує курорт [і який може направляти в тому числі на екологію], вище. Місцева влада зобов'язана підтримувати громадську інфраструктуру - дороги, електро- і водопостачання - в належному стані, але, якщо люди в будинках не живуть і не витрачають гроші, це стає проблематичним.

Один із секретів успіху Куршевеля в тому, що більша частина його готелів, апартаментів та шале розташовуються безпосередньо на схилах - те, що називається ski in / ski out. Не скрізь це можна повторити, але в Архиз можна. Але це повинно бути передбачено спочатку, на етапі складання майстер-плану: ось тут пройдуть траси, тут будуть кошти розміщення, а тут - підйомники.

Дуже багато вже було винайдено в Альпах в 70-і рр. [ХХ ст.]. Потрібно використовувати цей досвід, не повторюючи помилок. Наприклад, Куршевель спочатку будувався як ski in / ski out - і це відразу додало йому цінність. Мерібель забудовувався як село - там безліч шале: вийшло дуже мальовничо і жваво, але до витягів треба йти. А люди приїжджають в гори займатися спортом, але пішки ходити не люблять (сміється).

підйомники майбутнього

- Комп'ютерна система реєструє кожен прохід по єдиному скі-пас. У кожного підйомника є свій коефіцієнт - зрозуміло, що витрати на гондольний підйомник відрізняються від бугельного. Відповідно до цього сума від проходів перерозподіляється між операторами. В реальності схема трохи складніше, але суть її я вам описав.

- Два роки тому в Ле-Пра ми зробили крісельний підйомник, сидіння в якому закриваються прозорим пластиковим екраном. Це зручно для тих, хто катається, але в експлуатації такий підйомник непростий.

Ми модернізуємо крісельні підйомники, все нові - шестимісні, з високою швидкістю і здатні перевозити 2000-2500 осіб на годину.

Ми повністю міняємо кабінки в гондольних підйомниках. Нове покоління кабінок, встановлених в Ariondaz, - восьмимісні, з внутрішнім освітленням, яке здійснюється за рахунок сонячної енергії. Слідом нові гондоли отримає підйомник Praz. У Куршевелі залишився один швейцарський крісельний підйомник, який заслуговує заміни, і гондольний підйомник Chenus, якому 48 років і який теж буде оновлено - ми з мерією повинні визначитися, коли саме.

Ще одне серйозне зміна - нове покоління електродвигунів підйомників Direct Drive: вони більш екологічні, ефективні і тихі. Нові підйомники більш стійкі до вітру: минулого тижня у нас був сильний вітер, і при такому старий підйомник закрили б, але новий Ariondaz продовжував працювати. Це теж плюс для клієнтів.

- Великі гондольні підйомники традиційно перевозять дуже велика кількість тих, хто катається по утрам, а потім потік спадає. Щоб люди вранці не стояли в черзі по 30-45 хвилин, нам потрібні продуктивні підйомники. Те ж саме стосується підйомників, більш стійких до поривів вітру. Мета одна - щоб клієнт був задоволений.

- Poma завжди приділяла нашому регіону особливу увагу і пропонує дуже привабливі ціни, оскільки для них Куршевель - це шоурум. Але ми також використовуємо обладнання та Doppelmayr, і Leitner (дочірня компанія Poma). Конкуренція - це добре.

Ще одна важлива характеристика підйомників нового покоління - вони споживають набагато менше енергії і більш екологічні. А ми серйозно стурбовані екологією. Наведу один приклад. Влітку у нас дуже багато роботи на схилах, в тому числі по зміцненню грунту. У минулому році ми почали експеримент з Університетом Гренобля: висаджуємо на схили автохтонні рослини, а не висіває насіння, отримані з рівнини. Рівнинні рослини виростають дуже швидко і пригнічують місцеві рослини і квіти. Таким чином ми захищаємо місцеві рослини плюс піклуємося про естетику: схили, засіяні рівнинній травою, неприродно зелені на тлі решти гірської рослинності.

Корови, які пасуться на літніх пасовищах і з молока яких робиться сир Бофор, також повинні їсти місцеву траву. І раз немає привізних насіння - немає і вантажівок, які їх привозять, забруднюючи атмосферу.

Також ми організували обсерваторію, що спостерігає за станом навколишнього середовища в горах. Головна її мета - оцінювати, який вплив на навколишнє середовище, флору і фауну, надає наша діяльність взимку і влітку.

Наприклад, ми відстежуємо чисельність двох популяцій, що живуть у нас в горах круглий рік: зайців і тетеревів. Тетерів на зиму заривається в сніг і впадає в сплячку. Якщо його взимку розбудити, він помре, так як не зможе знайти собі корм. Тому навіть в зонах катання у нас виділено п'ять ділянок, де кататися можна, так як ці місця вибирають для сплячки тетерева. Зайці зберігають активність круглий рік. Тому, оцінюючи їх популяції, ми можемо зрозуміти, який вплив на флору і фауну ми надаємо взимку і влітку і що нам потрібно поліпшити. Ми [створили таку обсерваторію] першими, зараз з'явилося ще кілька гірськолижних станцій, які наслідували наш приклад.

Ми [створили таку обсерваторію] першими, зараз з'явилося ще кілька гірськолижних станцій, які наслідували наш приклад

Альпіністи-рекордсмени

Паскаль де Тьерсан серйозно захоплюється альпінізмом, в його активі дві гори вище 8000 м. У 2007 році він разом з батьком підкорив Шиша-Пангма (8013 м) в Тибеті, а в 2013 році разом з батьком і старшим сином здійснив сходження на Гашербрум II (8035 м) в Пакистані. «Батькові у 2011 році було 69 років, він зупинився на висоті 7560 м, а ми з сином - йому тоді було 22 - піднялися на вершину, - розповідає де Тьерсан. - Уже після сходження я дізнався, що ми, здається, перша в світі сім'я, три покоління якої одночасно піднялися вище 7500 м. Але мета була не в цьому. А в тому, щоб отримати задоволення від планування експедиції і від подорожі. Ми самі готуємо наші експедиції, і у нас своя методика сходження. Зазвичай альпіністи штурмують вершину з табору - вони піднімаються і спускаються. Ми ж виходимо з базового табору, несучи все необхідне в рюкзаках (на Гашербрум II було 18 кг у мене, 15 кг у сина і 12 кг у батька), без кисню, без носіїв. З кожним днем ​​ми піднімаємося все вище і ніколи не спускаємося - така методика дуже хороша для акліматизації. У Пакистані на [підйом і спуск] пішло 16 днів. Подібна експедиція вимагає серйозної підготовки і аналітичної роботи: які будуть умови, що може трапитися ... До сих пір нам жодного разу не доводилося повертатися в базовий табір [не зійду я на вершину] ». На фото: Робін, Паскаль і Еріж де Тьерсани (зліва направо) на висоті 7400 м на Гашербрум II / З особистого архіву

Психологія альпіністів

- У кожного своя мотивація. Багато хто не є альпіністами, але намагаються щось собі довести. Тому в горах стільки трагедій. Я чекав до 46 років, перш ніж піднятися на восьмитисячник. Для мене сходження - це в першу чергу прекрасна подорож. Плюс задоволення від процесу планування та розробки стратегії і задоволення (вже на горі) від того, що кожна річ на своєму місці і все сплановано правильно. У Пакистані потрібно було розрахувати кожен пакетик їжі для кожного на 16 днів. 16 днів ми провели втрьох в маленькому наметі на висоті під 8000 м при температурі мінус 15-20 градусів за Цельсієм. Для родини це був приголомшливий досвід! Мій син йшов на гору підлітком, а повернувся чоловіком. Плюс, звичайно, задоволення, коли ти піднімаєшся на саму вершину. І концентрація, коли спускаєшся.

- Фізично - підніматися важче. Тому що все несеш на собі, але бачиш дорогу. Технічно - спускатися складніше. Тому що ти часто не бачиш, куди тобі поставити ногу.

- (Сміється.) З усіма дітьми прекрасні відносини. З молодшим сином ми в 2016 р піднялися на Сток-Кангрі в Гімалаях (6153 м). А в минулому році за 24 години піднялися з долини на 3000 м і спустилися - це був відмінний досвід і хороше фізичне навантаження!

Ще у мене дві дочки. Старша каже: «Тату, чому ти весь час з хлопчиками піднімаєшся, а я?» І у вересні 2016 року ми з нею за день піднялися на Монблан - з висоти 2400 м до 4810 м. Молодша дочка у мене музикант, але, сподіваюся , ми і з нею якусь гору підкоримо. (Сміється.)

Куршевель

Результати за 2017 року вже відомі?
Чому?
Які основні напрямки діяльності S3V?
І люди, які вирушають у гори з дітьми на шкільні канікули, думають: навіщо платити 2000 євро за студію в Куршевелі, коли таку ж в Лез-Арку можна зняти за 500?
Старша каже: «Тату, чому ти весь час з хлопчиками піднімаєшся, а я?

Новости