Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сплав середньовіччя і комфорту

  1. Богуслав і його околиці
  2. Велику собаку прийняли добре

У минулому номері «Уикенда» була опублікована стаття « Бестер з цибулею, морквою і лимоном », В якій ви згадали садибу« Звенигород », що працює за програмою зеленого туризму. Але ж в Київській області таких об'єктів не так уже й мало. Мої знайомі, наприклад, на першотравневі свята добре відпочили в «Козачої заставі», розташованої в годині їзди від столиці. Було б непогано, якби ви більш детально розповіли про таких сільських будинках відпочинку.

Веніамін НЕСТЕРЕНКО,
Київ

Веніамін НЕСТЕРЕНКО,   Київ

Так виглядає садиба «Козача застава»

«Тиждень почекав, перш ніж приступити до опису вражень від перебування в цьому чудовому місці, хотів порівняти їх з буднями в місті. І ось що я вам скажу, друзі: обов'язково приїжджайте сюди на відпочинок.

Ви відразу потрапите в таку атмосферу турботи і тепла, яка деяким нагадає про шкільні канікули, - свіже повітря, вільного часу хоч відбавляй, але при цьому хочеться і з кіньми поспілкуватися, і шашличок посмажити, і в лазні посидіти, і покидати тарілочку «фрісбі» з друзями. Територія велика і вдало спланована.

Старший син господаря Женька в костюмі Бетмена становить карти скарбів, вигадуючи численні пригоди і тут же втілюючи їх у життя, а його дворічна сестричка Ксюша - сама доброта і чуйність. «А ви хочете молодості?» - запитала вона нас з порога. Мила і привітна господиня Наталія готує щось смачненьке. Ну і, звичайно, сам господар Юра, який, здається, всюди встигає не поспішаючи. Покурюючи трубку, він може багато цікавого розповісти і про коней, і про кінну полювання. А ще тут вас «пригостять» кінної прогулянкою. Насолода, одержувана від їзди на цих прекрасних тварин, порівняти хіба що з плаванням з дельфінами, словами таке не висловити ».

Цей відгук про сільській хаті «Козача застава» на сайті залишив киянин Дмитро. Садиба знаходиться на мальовничій околиці с. Райківщина Яготинського р-ну (100 км від Києва по Харківській трасі). Добиратися краще машиною. За умови колективного замовлення можлива доставка мікроавтобусом. Тут вас навчать поводитися з кіньми, після чого ви зможете покататися на них по степу. До послуг відпочиваючих також стрілецька підготовка і стрільба з різних видів зброї по стаціонарним і рухомих мішенях, навчання навичкам прицільної стрільби з коня з статичного положення і на скаку, а для досвідчених вершників - реконструкція кінної козацької полювання на лисицю і зайця і реальна полювання.

Якщо ви не шанувальник коней і полювання, то можете просто відпочити. База дозволяє прийняти з ночівлею 6-9 чол. Оренда всієї садиби коштує 900 грн. / Добу, будиночка - 300 або 150 грн. з однієї людини. Одноразове харчування обійдеться в 40 грн., Дворазове - в 80, а триразове - в 100. Коні з інструктором - 150 грн. / Год, без нього - 100. Стрільба - 150 грн. / Год + вартість патронів. Баня - 200 грн. за 2 години. Сюди можна приїхати і на вихідні, вартість дводенного туру для групи 3-5 чол., Що включає проживання, харчування, навчання новачків, виїзд в поле і баню, 500 грн. з людини. Про відпочинок можна домовитися з Юрієм Карпізенковим по тел. (050) 330-6075 або електронною поштою ([email protected]).

Богуслав і його околиці

Слід зазначити, що більшість установ, що працюють за програмою зеленого туризму, розташоване в Богуславському р-ні. У райцентр і навколишні села можна дістатися на маршрутках від ст. метро «Видубичі».

Якщо для вас головне - водні процедури, то краще направити свої стопи в гостьовий будинок «Мальовнича Рось», розташований в 100 м від річки в с. Розкопанці (130 км від столиці). Господиня Єлизавета (тел. (093) 708-5864) сказала, що на автостанції в Богуславі гостей може зустріти її син Андрій на машині. Оренда будиночка коштує 200 грн. / Добу, або 70 грн. з людини. У будиночку дві кімнати, є телевізор, холодильник, гаряча і холодна вода, кухня з посудом, постільні приналежності і рушники. Туалет на вулиці, у дворі альтанка. Відпочиваючі, як правило, п'ють воду з колодязя. До лісу - 5 хв. ходьби. Пляж піщаний. Домовлятися потрібно заздалегідь, так як садиба влітку не пустує.

Поблизу цієї ж річки в с. Дибинці знаходиться «Зелений гай» (130 км від Києва, 10 км від райцентру). Оформлена садиба в національному стилі, з вишитими рушниками, мереживом, розмальованими стінами та скринею. Є пічне опалення з теплою лежанкою. Проводяться майстер-класи з гончарства та петриківського розпису.

Проживання окремо від господарів. Можливо забезпечення продуктами (овочі, фрукти, м'ясо, молоко, сир). Господиня Тетяна Тарасенко (тел. (067) 689-6310) згодна готувати обіди. Вартість житла - 80 грн. з людини на добу. Рибалити можна і на річці, і на ставках.

Мешканка столиці Олена відпочивала тут минулого літа. Ось що вона написала на сайті : «Коли в Києві було 37-38 градусів, в будинку температура не перевищувала 23. Садиба остання в селі, поруч лісок, у дворі трава, по якій можна ходити босоніж. Було таке відчуття, що заїхали на самий край світу. Господарі живуть окремо, до них 5 хвилин ходу. В хаті великий старий скриню (розписаний господинею, яка професійно володіє петриківським розписом), піч (мабуть, взимку на ній класно спати), душ на вулиці - гріється від сонця. Можна сходити на Марьін Утес - неймовірна краса. Річка далеко, але ми калорії розганяли. Треба брати з собою мазь від комарів. Рівень комфорту наближається до відпочинку в наметі, але ми шукали саме такий відпочинок. Тобто треба бути готовими до того, що будете жити так, як жили наші предки 100 років тому. І це класно. З господинею будинку можна домовитися про харчування - вона готує смачний борщ, вареники (тут я вперше дізналася, що їх ще запікають). Хто любить пригоди і прохолоду влітку - дуже рекомендую ».

У селі Дмитренки в 150 км від Києва розташований «Калиновий кущ» (вул. Лісова, 40), в якому кухня оформлена в давніх українських традиціях. Гостей чекають відпочинок біля річки та біля багаття, риболовля, збирання грибів та ягід, пасіка і катання верхи на конях. Проживання обійдеться в 110 грн. з людини на добу, дворазове харчування - 60 грн. Обговоріть майбутній відпочинок з господинею Ніною Нестерової (тел. (067) 181-9471).

Киянин Богдан Герасименко провів тут вихідні. За його словами, «садиба являє собою сплав дбайливо реконструйованого середньовічного українського будинку (меблі, посуд, розпис на стінах, піч з лежанкою, сіно на підлозі) і сучасного комфорту (санвузол європейського стандарту)».

Мешканка столиці Наталія Даннілі на сайті повідомила: «Привітна і турботлива господиня зуміла створити теплу домашню атмосферу українського села. Ми відчули себе, як в дитинстві у бабусь. У садибі багато зелені, доглянуті клумби з морем квітів, є домашні звірятка (для тих городян, хто курку бачив тільки в ощіпанним вигляді). Через пару годин після приїзду абсолютно втрачаєш відчуття реальності і забуваєш про хронічну біганині мегаполісу.

Маленькі поради для рибалок: на риболовлю можна з'їздити в сусіднє село, там озеро досить велике. Справжнє задоволення випробували в маленькій річечці в кінці городу: вона дрібна, але карасі в ній товстенькі і жовті, клюють чудово. Потрібно тільки встати раніше і забратися на заповітне містечко (господиня знає), а то є конкуренція з боку місцевих. У будинку завжди чистенько, господиня смачно годує справжніми українськими стравами і оригінально подає їх. Загалом, за 2 дня отримали масу вражень і добре відпочили ».

У селі Коряківка (140 км від столиці, 20 км від райцентру) знаходиться садиба під однойменною назвою, що належить родині Голембіовський (тел. (096) 654-4445). Якщо у вас немає власного транспорту, то сюди вас доставлять на Opel Zafira. До послуг відпочиваючих мангал, басейн, російська лазня, а також винний льох з медовухою. Оренда обійдеться в 600 грн. / Добу, а триразове харчування - в 100 грн. з людини.

Подружжя Саша і Наташа згадують: «Ми - міські жителі, звикли до певної частці комфорту, тому приємно здивувало те обставина, що господарям цієї садиби вдалося знайти тонку грань між колоритом сільського життя і зручністю перебування. А найголовніше, що всі ці «зручності» не конфліктують з глечиками, рушниками і солом'яною стріхою. Так здорово прокидатися в вибіленою світлій кімнаті на добротної масивної ліжка і снідати парним молочком або запаморочливими млинцями з сиром і медом. Про пригощання щедрою господині Наталії варто написати окрему главу, такої кількості і якості різноманітних страв ми не пробували вже давно. Ліси, поля, квіти, численні озера, річка, конеферма, всього не перелічити. Зайнятися було чим, хоча було досить просто вийти на подвір'я, загубитися серед квітів і роздивлятися навколо ».

та й Ліля Касько тепло відгукується про господарку : «Люди про різне мріють - про Карибах і Бразилії, про Тайвані та Мілані, про вілли і яхтах. А Наташа мріяла про будиночок, про затишні посиденьках у печі, про смакоту зі свого городу. І не було б нічого дивного в цій мрії, якщо б вона хотіла це для себе і сім'ї, але вона хотіла все це подарувати людям, щоб вони могли відчути її любов до землі, природі, до кожного дбайливо вирощеному кущику і квіточці, до вишитим вручну фіранкам і розписаної грубці ».

У селі Синиця (120 км від Києва) розташований гостьовий будинок з такою ж назвою. На його території знаходяться басейн, тенісний корт, працюють тренери з тенісу і верхової їзди. У всіх кімнатах є кондиціонери. Всю садибу можна орендувати за 1200 грн. / Добу, окремий будиночок - за 650, а дво- та тримісні кімнати - за 350. Триразове харчування обійдеться в 300 грн. / Добу. Дзвонити Олені Задорожної по тел. (066) 457-1983.

У селі Гута (131 км від столиці) знаходиться «Садиба отамана» (тел. (067) 231-2222).

Чотири 2-місних і два 4-місні номери, розміщених на двох рівнях, обладнані санвузлами, душем, автономним опаленням та водопостачанням. Вам запропонують повноцінне харчування в кращих традиціях української кухні. За бажанням можна замовити напівфабрикати і готувати самостійно. Господарі забезпечують постояльців екологічно чистими овочами з городу. Для відпочинку і розваг є камінний зал, музичний центр, караоке, обладнане місце для пікніка (в подвір'ї і в лісі). Відпочиваючі забезпечуються медичною допомогою, є пошта, парковка. У садибі живуть домашні тварини (коні, свині, вівці, кури, гуси, качки, кролики). Відвідувачів приймають на відпочинок з дітьми. Непосид чекає рибалка, полювання, катання на конях - верхом і на бричці, а також відвідування музеїв.

Прокат коней - 100 грн. / Год, номер люкс - 500 грн. / Добу, двомісний стандарт - 400, чотиримісний - 700.

Безпосередньо в самому Богуславі є «Люсина фазенда» (вул. Марини Гризун, 9). Вона підійде тим, хто відпочиває з маленькими дітьми, так як тут можуть надати послуги няні. Пропонують катання на човні (річка Рось в 200 м), риболовлю, прогулянки в ліс і українську кухню. Оренда будинку коштує 250 грн. / Добу, або 40 грн. з людини. Домовляйтеся про відпочинок з господинею Людмилою Хоменко по тел .: (098) 422-8089, (097) 342-7984.

Велику собаку прийняли добре

У Київській області є ще один сільський будинок під назвою «Зелений гай», це в с. Розважев Іванківського р-ну (90 км від столиці, 20 км від райцентру). Господар Володимир Ілюшенко (тел. (067) 722-8210) сказав, що до села з автостанції «Полісся» (пл. Шевченка) ходить пряма маршрутка. Проживання коштує 100 грн. / Добу. Дерев'яний готель вміщує 4 чол., Є невелика кухонька, телевізор, холодильник, камін. Порибалити і викупатися можна в озері.

Місто Ржищів розташоване в гирлі річки Леглич на правому березі Канівського водосховища, що в 76 км від Києва. Тут мандрівників приймає сільський будинок «Рідні краєвиди» (вул. Будівельників, 39). Садиба потопає в зелені і квітах. Є затишна альтанка. Поруч ліс. Вас пригостять українським борщем, варениками, дерунами зі сметаною, домашнім молоком. Овочі та фрукти з власного городу. Ви самі можете приготувати шашлики, юшку. Також покатаєтеся на конях, попаритися в лазні.

Господиня Ніна Кущ (тел. (063) 566-9559) захоплюється декоративними культурами, овочівництвом, професійно познайомить з лікарськими рослинами краю, напоїть ароматним чаєм з трав, проведе захоплюючі екскурсії, зокрема про трипільську культуру. У «Рідних пейзажах» сучасний комфорт. Проживання коштує 50 грн. з людини на добу. Одноразове харчування - 25 грн., Дворазове - 50, триразове - 90 грн.

Киянка Інна відпочивала тут на першотравневі свята. Ось що вона пише: «Інтелігентна родина викладачів, дуже затишний і чистий будинок з усіма зручностями, красиві місця навколо. Є куди піти пішки погуляти - і дніпровські кручі з лісовими стежками, і змішаний ліс з глибокими ярами, і просто чисте повітря з співом пташок. У дворі три альтанки під виноградом, квіти, фруктові дерева і свій город. Ми їздили з великим собакою, її теж дуже добре прийняли. Відіспалися і від'їлися, до речі, ми вегетаріанці, і господиня готувала на замовлення смачні вегетаріанські страви, одного борщу з'їли цілу каструлю за раз, не могли відірватися ».

Садиба «Трипілля» - в 300 м від Дніпра в с. Халеп'я Обухівського р-ну (пров. Окружний, 2а). Господар Сергій Палочкін (тел .: (050) 330-3627, (067) 497-5695) - учасник міжнародного конгресу археологів «Трипільська цивілізація». Неподалік від села знаходиться три музеї, в одному з них - понад 20 тис. Предметів побуту того періоду. Є чисте лісове озеро.

Будинок з ракушняка, обкладений білою цеглою, в ньому затишні кімнати, супутникове телебачення. Відпочинок в літньому саду і ввечері біля багаття, російська лазня, страви української національної кухні, що подаються в трипільському посуді. Екскурсії в музеї (трипільської культури, державний археологічний, Вікентія Хвойки - археолога, першовідкривача трипільської цивілізації), відвідування стародавніх святилищ. У садибі 5 паркувальних місць, можлива доставка туристів з Києва. Ціни на проживання і екскурсії договірні.

«А ви хочете молодості?

Новости