Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

До Криму на автомобілі: Велика Ялта, Гурзуф, Алупка, Місхор, Севастополь, Балаклава, Феодосія

  1. дорога
  2. кордон
  3. житло
  4. пляжі
  5. харчування
  6. пам'ятки
  7. екскурсії

Відпустка в Криму хороший сам по собі Відпустка в Криму хороший сам по собі. Але тільки справжні автомобілісти знають наскільки важливо відправлятися в літню подорож до моря не в задушливому поїзді, переповненому автобусі або в непередбачувану погоду на авіалайнері, а на особистому авто. Тому що тільки так можна не просто спостерігати за миготять за вікном пейзажем, а й зупинитися в особливо вподобаному місці.

Такий відпочинок не в змозі зіпсувати ні прискіпливі митники, ні пильні співробітники ДАІ. Тому що краще гір можуть бути тільки гірські дороги, які підкорилися тобі і твоєму чотириколісного друга.

дорога

Відстань від Мінська до Сімферополя близько 1400 кілометрів Відстань від Мінська до Сімферополя близько 1400 кілометрів. Точний кілометраж залежить лише від того, наскільки ви вирішите відхилитися в сторону. Як їхати, кожен водій вибирає самостійно. Ті, хто боїться застрягти на кордоні, вибирають дорогу через Мозир. Ті, хто віддає перевагу хорошій траси вузьким однополоскам, їдуть через Гомель. І в тому, і в іншому випадку за вікном будуть з'являтися величезні яскраво-жовті поля соняшників, роблячи ваш шлях до моря ще більш яскравим і зампомінающімся.

Треба віддати належне білоруським дорогах: вони на порядок кращі за українські. Хоча місцями, особливо на європейській Е-95, зустрічаються цілком пристойні ділянки шосе. Зате про таку кількість заправок на трасі білоруси можуть лише мріяти. До речі, цінник на паливо, на відміну від минулих років, в центральній Україні практично не відрізняється від кримського.

Співробітники ДАІ, хоча і стоять в кожному (абсолютно!) Населеному пункті, після призову президента не докучати без потреби автотуристам зупиняють тільки за конкретні порушення. Так що, якщо не перевищувати швидкість і дотримуватися елементарних правил дорожнього руху, в принципі, можна спокійно доїхати до моря без зупинок за помахом смугастої палички.

Якщо виїжджати з Мінська рано вранці, то на ночівлю краще зупинятися під Херсоном, де є невеликий мотель для далекобійників, в якому за цілком прийнятні 7-8 доларів з людини можна спокійно виспатися в номері з телевізором, попередньо прийнявши душ після довгого шляху. А вранці, поснідавши в кафе, знову відправитися в дорогу. Якщо виїжджати з Мінська рано вранці, то на ночівлю краще зупинятися під Херсоном, де є невеликий мотель для далекобійників, в якому за цілком прийнятні 7-8 доларів з людини можна спокійно виспатися в номері з телевізором, попередньо прийнявши душ після довгого шляху По дорозі можна закупитися фруктами - імпровізовані базарчики розташовані уздовж траси. Однак досвід 2007 року підказує, що цінник на фрукти на Херсонщині та в Криму мало чим відрізняється, а кілька годин в нагрітій жарким південним сонцем машині ніяким фруктам на користь не йдуть.

Під'їжджаючи до Сімферополя, потрібно бути готовим до підкорення тих самих гірських доріг. Справжні серпантини зустрічаються лише на старих кримських дорогах, наприклад, від Ялти на Ай-Петрі і далі в Бахчисарай або з Севастополя на Байдарські ворота. Але і вони залишать найяскравіші враження, якщо виконувати ряд нехитрих правил:

  • строго дотримуйтеся своєї смуги руху, особливо на закритих поворотах: тримайтеся правіше, наскільки це можливо;
  • якщо роз'їзд неможливий - перевагою користується піднімається в гору;
  • не користуйтеся вловлюють тупики, про що, до речі, попереджають дорожні знаки;
  • заздалегідь включіть понижену передачу, про що, також попереджають дорожні знаки перед кожним затяжним спуском.

Дорога Сімферополь - Алушта - Ялта - Севастополь досить нова, щоб пересуватися по ній без проблем Дорога Сімферополь - Алушта - Ялта - Севастополь досить нова, щоб пересуватися по ній без проблем. Завадять насолоджуватися відкриваються пейзажами тільки автобуси і вантажівки, повільно повзуть в гору і трохи швидше з неї сповзають, місцеві "Жигулях", наполегливо намагаються "облизати" на повороті попереду йде машину, і "наворочені" іномарки, маніакально вилітають на зустрічну смугу при обгоні, незважаючи на суцільну розділову лінію.

З'їзди з цієї дороги вниз до курортних містечках і, відповідно, до моря або вгору в гори вузькі і петляють. Саме вони в перші дні і будуть здаватися тими самими "крутими" серпантинами. Але вже на третій раз досвідчений водій буде входити в них граючи.

А ось дорога від Алушти до Судака і Феодосії - справжнє випробування для рівнинного водія. Знавці запевняють, що тут запросто можна проводити ралі вищої кваліфікації. До речі автобуси, вантажівки і маніяки на іномарках тут хоч і рідше, але все-таки зустрічаються.

кордон

Вирушаючи в автоподорож до Чорного моря, потрібно бути готовим двічі пройти кордон: по дорозі туди і назад.

Починаючи свій шлях з Мінська в п'ятницю ввечері або в суботу рано вранці, будьте готові впертися в чергу машин на прикордонному переході. У будні дні ймовірність прочекати біля шлагбаума, безумовно, знижується.

До приємних дрібниць 2007 року можна віднести той факт, що ні на білоруській, ні на українському кордоні автотуристам для проходження прикордонного контролю виходити з машини не потрібно. Не менш радує і те, що цього літа немає необхідності в заповненні будь-яких міграційних карт, що значно скорочує час перебування в прикордонній зоні.

Відсутність в автомобілі предметів і цінностей, які підлягають обов'язковому декларуванню або заборонених до провезення через кордон (включаючи декалітри спиртних напоїв), також збільшує шанси на швидку зустріч з жаданим морем.

Подорожуючим з дітьми важливо пам'ятати про обов'язковому наявності в паспорті дитини дозвільного штампа, а також нотаріально завіреного дозволу відсутнього батька на поїздку за межі батьківщини.

житло

Як і за часів радянського минулого, місцеві жителі в Криму живуть за рахунок туристів: здаючи свої квадратні метри в оренду, вони забезпечують собі безбідне зиму Як і за часів радянського минулого, місцеві жителі в Криму живуть за рахунок туристів: здаючи свої квадратні метри в оренду, вони забезпечують собі безбідне зиму. Кімнати, квартири та апартаменти "під ключ" є в кожному курортному місті.

Зазивали зустрічають автотуристів ще близько Сімферополя. Чергують вони зазвичай у ж / д і автовокзалів, на стоянках маршруток, просто стоять на трасі. Найбільш просунуті окупували інтернет.

Пропонується житло на будь-який смак: від дешевого (від 5 доларів з носа) курника зі зручностями у дворі до елітних (від 250 доларів за добу) апартаментів у моря Пропонується житло на будь-який смак: від "дешевого" (від 5 доларів з носа) курника зі зручностями у дворі до "елітних" (від 250 доларів за добу) апартаментів у моря. Сезон 2007 року відзначився високими цінами. Досвідчені туристи бронюють номери в приватних готелях і пансіонатах ще на початку року і по "зимовим" цінами. Так, замовити 2-кімнатний люкс з величезною відкритою терасою в центрі Алупки ще в лютому можна було за 50 доларів на добу. Уже в липні він коштував 120.

Середня ціна за пристойну кімнату з телевізором і холодильником на двох з санвузлом в тій же Алупці досягала 50 доларів Середня ціна за пристойну кімнату з телевізором і холодильником на двох з санвузлом в тій же Алупці досягала 50 доларів. Але можна і торгуватися.

Зате в татарському селищі над Місхором без проблем можна зняти півбудинку на дві сім'ї всього за 20 доларів в день. Ось тільки на пляж доведеться їздити або на своїй машині, або на таксі (20 гривень).

Міські готелі можуть запропонувати хороші номери за пристойну ціну (60-100 доларів), але відкривається вид з вікна на стіну сусіднього гаража або місцеву забігайлівку може значно зіпсувати задоволення від відпочинку. Міські готелі можуть запропонувати хороші номери за пристойну ціну (60-100 доларів), але відкривається вид з вікна на стіну сусіднього гаража або місцеву забігайлівку може значно зіпсувати задоволення від відпочинку

Багатьом туристам теж є на що витратити свої гроші. У Криму нарешті став відповідати дійсності рекламний слоган "житло в трьох кроках у моря". На колишніх санаторних територіях масово будуються так звані елінги з власними пляжами. Але за це задоволення доведеться платити (від 150-ти доларів за простий, від 300 за дворівневий і вище).

пляжі

Вибрати місце призначення краще ще вдома Вибрати місце призначення краще ще вдома. Кожен кримський місто гідне того, щоб в ньому побувати. Любителі піщаних пляжів направляються до Феодосії. Однак міський пляж тут розташований мало не в портовій зоні і акурат за залізничним полотном, так що ходити до моря доведеться кожного разу через колії. Батькам маленьких дітей і дуже спритних підлітків є над чим замислитися.

Розташований поруч Судак знаменитий відмінно збереглася Генуезькою фортецею, великою кількістю розваг, включаючи акварпарк і "ніякими" пляжами. Біля Судака є невеликі селища: Морське, Веселе, Рибальське. Саме сюди їдуть в надії на дешевий відпочинок білоруси і росіяни. Пляжі тут, на відміну від усього іншого кримського берега, дійсно кілометрові, Розташований поруч Судак знаменитий відмінно збереглася Генуезькою фортецею, великою кількістю розваг, включаючи акварпарк і ніякими пляжами проте тягнуться вони уздовж траси і ніякої рослинності поруч немає. Так що намет і авто доводиться ставити прямо біля моря. А ходити харчуватися - в розташовані на протилежній стороні шосе кафешки (вартість харчування в яких в кілька разів вище, ніж в ресторанах Судака і Ялти). Чи варто проводити свою відпустку під палючими променями сонця в необлаштованість місцевості, де немає ніяких розваг, пам'яток і елементарних магазинів? Як то кажуть, кожному - своє!

З маленькими дітьми краще їхати в Новий світ - там затоку не такий глибокий З маленькими дітьми краще їхати в Новий світ - там затоку не такий глибокий. До того ж тут знаходиться ландшафтний заказник. Так що відпочивати ви будете поряд з реліктовими Судакського соснами і гаями деревовидного ялівцю.

Ялтинський міський пляж змушує згадати про радянське минуле, коли люди у моря засмагали стоячи на одній нозі. Санаторская пляжі в масі своїй напівпорожні, але вхід для відпочивальників "дикунів" на них платний.

У Місхорі і Алупці пляжі галькові. Безкоштовні міські пляжі, як і в Ялті, щільно окуповані відпочивальниками. Санаторні відкриваються за додаткову плату.

Однак такі надмірності, як пластиковий лежак (10 гривень) і парасольку (5 гривень) забезпечать гарантоване місце під сонцем і на міському пляжі, претендувати на яке турист-скупердяй не має права, за чим пильно стежать пляжні сек'юріті Однак такі надмірності, як пластиковий лежак (10 гривень) і парасольку (5 гривень) забезпечать гарантоване місце під сонцем і на міському пляжі, претендувати на яке турист-скупердяй не має права, за чим пильно стежать пляжні сек'юріті. Практично на всіх пляжах вам запропонують (за 20-35 гривень) покататися на катамарані або аквабайку, а також, скільки завгодно душі, попустувати на надувний гірці або тарзанці, стрибаючи прямо в море.

харчування

Ще одна відмінна риса сезону-2007 - у витратах на відпочинок значне місце займають харчування. Якщо ще в минулому році сім'я з трьох осіб спокійно вкладалася в 30 доларів в день з урахуванням неміряні споживання пива, то тепер ці гроші доведеться віддавати за одну вечерю. Радує тільки той факт, що знайти в Мінську ресторан, де можна спокійно повечеряти за 10 доларів з людини, нереально.

При великому бажанні відчути себе новим українцем можна спробувати потрапити на територію закритих ресторанів в Семеізе, де за легкий невибагливий сніданок сім'я з маленькою дитиною запросто залишає 370 гривень.

Комплексні обіди в курортних ресторанах в середньому обходяться в 25 гривень. Знамениті кримські чебуреки коштують близько 4-х гривень. Плов, лагман, далма і сарма обійдуться в 10 гривень. Дорожче встане чорноморська риба і м'ясні страви європейської кухні - від 25 гривень і вище.

До речі, знамените Ластівчине гніздо - це все-таки ресторан (зараз італійський), тому, якщо ви не хочете обмежитися лише фотозйомкою зовні, але і забажаєте потрапити всередину колишнього баронського палацу, забронюйте столик заздалегідь До речі, знамените Ластівчине гніздо - це все-таки ресторан (зараз італійський), тому, якщо ви не хочете обмежитися лише фотозйомкою зовні, але і забажаєте потрапити всередину колишнього баронського палацу, забронюйте столик заздалегідь.

Ціни на фрукти в липні практично не відрізнялися від мінських. Персики та нектарини від 12 гривень, абрикоси 8-10 гривень, кавуни і дині 2-3 гривні за кілограм.

Продукти в магазинах коштують ще дорожче, а зберігаються набагато гірше. Тому особливу пильність треба проявляти, купуючи йогурти та сирки, терміни і способи зберігання яких залишають бажати кращого. Досвід підказує, що заощадити, харчуючись тим, що приготував сам на хазяйської кухні, не вдасться, так що краще не витрачати час на стояння біля плити і ходити в найближче кафе.

Українське пиво коштує від 2 ( "Рогань") до 6 ( "Стелла Артуа") гривень за пляшку. Розливне пиво може виявитися або розведеним, або кислим, що на такій спеці й не дивно. Масандрівські вина - від 15 і до 1,5 тисячі гривень в залежності від марки та року врожаю.

Цінителі справжнього квасу можуть ностальгувати в Криму по повній: тут як і раніше продають хлібний бочковий квас, який, на відміну від новомодного білоруського медового, ідеально підходить для приготування окрошки (за 6-9 гривень пропонується в кожному кафе і ресторані).

Місцеві жителі активно торгують близько пляжів своїм вином (30 гривень за літр, дегустація безкоштовна), мідіями і креветками на шпажках (від 5 до 15 гривень), копченої та в'яленої рибою (від 2 до 25 гривень в залежності від виду), пахлавой (від 2 гривень) та іншими шедеврами. Чи варто отруювати свою відпустку шлунковими проблемами, кожен теж повинен вирішити сам.

пам'ятки

Ще один аргумент на користь поїздки в Крим на своєму авто - це можливість вільно об'їздити всі палаци і парки Ще один аргумент на користь поїздки в Крим на своєму авто - це можливість вільно об'їздити всі палаци і парки. Наприклад, розташувавшись в самому серці ПБК - в Алупці - за два тижні можна побачити весь південний берег від Севастополя до Феодосії.

Причому і в один, і в інше місто можна дістатися як по мальовничих "нижнім" дорогам уздовж моря, так і по серпантину "верхнім", що петляє в горах.

Вирушаючи в Севастополь за верхньої дорозі, обов'язково зупиніться на Байдарських воротах: відкривається з висоти вид на море і фаросский церква не залишить байдужим ні вас, ні ваших пасажирів Вирушаючи в Севастополь за "верхньої" дорозі, обов'язково зупиніться на Байдарських воротах: відкривається з висоти вид на море і фаросский церква не залишить байдужим ні вас, ні ваших пасажирів.

У місті моряків погуляйте по графської пристані, сфотографуйте на тлі адмірала Нахімова і відвідайте тутешній Акваріум древній Херсонес і діараму на Сапун-горі, де зібрана чудова жива колекція риб та іншої морської живності.

Поруч з Севастополем розташована Балаклава, де колись стояли радянські підводні човни. Сьогодні тут можна замовити морську екскурсію на мис Ай-йя на теплоході, човні або катері.

Радимо вибрати останній засіб пересування: невелика компанія легко розміститься на його борту, качати буде не так сильно, як на човні, і відсутність галасливих сусідів, як на теплоході, допоможе в повній мірі відчути себе мореплавцем Радимо вибрати останній засіб пересування: невелика компанія легко розміститься на його борту, качати буде не так сильно, як на човні, і відсутність галасливих сусідів, як на теплоході, допоможе в повній мірі відчути себе мореплавцем. В середньому годинна екскурсія з купанням у відкритому морі обійдеться в 150 гривень. Але можна торгуватися. За окрему плату вам організують пікнік на пляжі в одній з бухт.

Ще в Балаклаві слід обов'язково відвідати приморський ресторанчик "Рибацька хатинка", де готують дивну чорноморську рибу. З пивом обід обійдеться в 10 доларів на людину. Поруч з цим закладом знаходиться і місцевий пляж.

Дорога на Феодосію дуже красива: вона проходить через кілька державних заказників Дорога на Феодосію дуже красива: вона проходить через кілька державних заказників. З вікна можна також милуватися численними гірськими плато з виноградниками. У Судаку варто зупинитися, щоб подивитися на відмінно збереглася Генуезьку фортецю. У самій Феодосії діють будинок-музей Олександра Гріна, поруч з яким можна сфотографуватися на тлі парусника, і відразу дві картинних галереї, де виставлені оригінали Айвазовського. На жаль, на знаменитий "9-й вал" подивитися не вдасться, так як картина зберігається в Москві.

В Ялті не пропустіть можливості сфотографуватися на знаменитій набережній. А також відвідайте Нікітський ботанічний сад, щоб насолодитися видом екзотичних для білоруського очі рослин.

У числі обов'язкових для відвідування місць варто згадати кримські палаци: казковий Масандрівський, строгий Лівадійський, дивовижний Воронцовський, а також Ластівчине гніздо У числі обов'язкових для відвідування місць варто згадати кримські палаци: казковий Масандрівський, строгий Лівадійський, дивовижний Воронцовський, а також Ластівчине гніздо.

Незабутні враження залишить підкорення найвищої вершини Криму - Ай-Петрі. Не піддавайтеся на вмовляння місцевих жителів, які будуть закликати вас за 35 гривень з носа їхати на гору і потім спускатися на канатній дорозі. Звичайно, 20-45 хвилин стояння в черзі до каси на канатці вас не дуже порадують. Але можливість за 25 гривень по повітрю дістатися до самих зубців того варто. Незабутні враження залишить підкорення найвищої вершини Криму - Ай-Петрі Радимо і на верху також не звертати уваги на "панікерів", які стверджують, що вагончик канатки застряг, зламався ролик і потрібно терміново відправлятися вниз на маршрутці: розповсюджувачі чуток живуть на відсотки, які платять їм спритні таксисти.

Щоб відчути себе справжнім професіоналом, кожен водій просто зобов'язаний піднятися на вершину Ай-Петрі на своєму автомобілі - ніщо не зрівняється з їздою по серпантину, видовбані в прямовисній скелі. Викид адреналіну в кров гарантований на всі 100 відсотків.

Поворот на Ай-Петрі розташований на самому виїзді з Ялти. Не звертайте увагу на напис, яка говорить, що дорога відкрита тільки до водоспаду Учан-су, а також розповіді місцевих маршрутників про те, що на цій дорозі стоять екологічні пости, яким потрібно буде давати хабар за проїзд. Дорога відкрита і абсолютно безкоштовна, хоча і складна. Не піддавайтеся на провокації і просто будьте уважним, особливо на поворотах.

екскурсії

Щоб відвідати згадані пам'ятки, можна скористатися численними пропозиціями і відправитися в офіційну екскурсію Щоб відвідати згадані пам'ятки, можна скористатися численними пропозиціями і відправитися в офіційну екскурсію. Однак приготуйтеся платити спочатку за проїзд (від 20 до 100 гривень з людини в залежності від дальності), а потім по прибуттю на місце відстояти чергу в касу, щоб заплатити за вхід (від 10 до 40 гривень в різні музеї, як правило, дітям до 6 років вхід безкоштовний, для школярів і студентів діють знижки).

Кримські палаци відрізняє від будь-яких європейських то, що насолодитися їх красою індивідуально практично неможливо Кримські палаци відрізняє від будь-яких європейських то, що насолодитися їх красою індивідуально практично неможливо. Тут вважають за краще групових туристів. Так що будьте готові оглядати палацові зали в швидкому темпі і в оточенні ще як мінімум 40 осіб.

Засмучує і те, що практично у всіх палацах (за винятком Масандрівського), екскурсоводи вважають за краще нудним голосом напам'ять розповідати те, що ви і так можете прочитати на табличках, що висять на стінах. Але вибирати не доводиться.

У морську екскурсію на теплоході краще вірушаті дерло Ранкова рейсом. По-перше, ВІН предполагает У морську екскурсію на теплоході краще вірушаті дерло Ранкова рейсом 10-відсоткову знижку на квиток (ціна варіюються від дальності подорожі, теплохід, вирушаючи, наприклад, з Алупки робить зупинки в Місхорі, Ластівчиному гнізді, Ялті, Микиті, Гурзуфі і пливе до Алушти, однак, коли в море сильне хвилювання через погодні умов, квитки в далекі точки слідування можуть і не продаватися). По-друге, екскурсовод під час своєї першої екскурсії куди балакучість, ніж під час п'ятої.

Якщо ж ви усюди їздите на своєму авто, приготуйте гаманець: в Криму беруть гроші за все. Єдиним місцем, де не довелося платити за парковку автору цих рядків під час подорожі від Севастополя до Феодосії, виявився феодосійський центр. Якщо ж ви усюди їздите на своєму авто, приготуйте гаманець: в Криму беруть гроші за все Найдешевша парковка була біля залізничного вокзалу в Сімферополі - 3 гривні. В середньому ціна варіювалася від 10 гривень за годину до 30 без обмеження часу.

Підхід до кожної кримської пам'ятки також коштує грошей. Самим "дешевим", в прямому і переносному сенсі, виявився найбільший на території Криму водоспад Учан-су. Пройти до нього пропонували всього за 5 гривень, зате чесно попереджали: "водоспад працює в звичайному літньому режимі, води майже немає".

До речі, вирушаючи у Великій кримський каньйон, приготуйтеся не тільки до півторагодинному спуску з гори (на машині, на автобусі або на маршрутці), але і до 3-х годинного пішого походу по ньому До речі, вирушаючи у Великій кримський каньйон, приготуйтеся не тільки до півторагодинному спуску з гори (на машині, на автобусі або на маршрутці), але і до 3-х годинного пішого походу по ньому. Продавці екскурсій чомусь забувають попередити туристів про цю дрібниці, як і про те, що по камінню в пляжних шльопанцях і на шпильках ходити не дуже зручно. Вибираючи екскурсію в печери, тримайте в умі можливий перепад температур в 20 з гаком градусом і запасайтеся теплими речами.

Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам зробити автоподорож по Південному березі Криму незабутнім. Нехай у вас залишаться тільки найприємніші враження про ці місця.

Якщо у вас є власний досвід негативного (або навпаки) відпочинку, поділіться ним з читачами порталу http://www.interfax.by/ , Надіславши лист на адресу [email protected] .

Фото: Ксенія Юхнович

Вероніка Тризна

Чи варто проводити свою відпустку під палючими променями сонця в необлаштованість місцевості, де немає ніяких розваг, пам'яток і елементарних магазинів?

Новости