Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЛЕДІ ЧАС

Міс Рут Бельвілль звіряє годинник. Щоразу вона отримувала сертифікат, що підтверджує підписом головного астронома Грінвічській обсерваторії, що на її хронометрі виставлено точний час.

<

>

Понад століття в Лондоні існувало сімейне підприємство, рознос торгувати часом.

У перші десятиліття XIX століття точний час було в Англії дефіцитом, а потрібно воно вже багатьом. По годинах з 1792 року відправлялися поштові диліжанси (кондуктор мав при собі годинник, що йшли в ту чи іншу сторону за добу на 15 хвилин). Крім поштовиків знати час було потрібно пасажирам поїздів (перший пасажирський поїзд пішов в 1825 році) і телеграфістам (загальнодоступний телеграф з'явився в Англії в 1843 році).

Крім поштовиків знати час було потрібно пасажирам поїздів (перший пасажирський поїзд пішов в 1825 році) і телеграфістам (загальнодоступний телеграф з'явився в Англії в 1843 році)

Мало у кого були дорогі найточніший годинник. А тим, у кого вони були, доводилося їх встановлювати за сонячним годинником. У туманному Альбіоні це не завжди вдавалося, а якщо вдавалося, то з точністю не більше двох хвилин. Охоронцями точного часу служили астрономи Королівської обсерваторії в Грінвічі, виставляли свої годинник за небесними світилами і встановлювали точний час на капітанських хронометрах перед від'їздом судів в плавання (морякам було потрібно знати точний час для визначення довготи). Так що, якщо хто-небудь хотів точно поставити свій годинник, він повинен був з'явитися в обсерваторію і особисто у королівського астронома випросити дозволу поглянути на циферблат астрономічних годин.

Але з червня 1836 року, коли відкрилася залізнична зв'язок між Гринвічем і Лондоном, один з асистентів обсерваторії на прохання астронома почав раз в тиждень їздити до Лондона з точним часом для столиці. Жан Анрі Бельвілль (француз за походженням, він вимагав, щоб в Англії його називали Джон Генрі, а прізвище свою відкинув, так як в ті роки бути в Англії французом означало відчувати себе некомфортно) отримав від королівського астронома хронометр роботи найвідомішою в той час фірми "Джон Арнольд і син". До речі, майстер Арнольд і придумав саме слово "хронометр", яке увійшло в усі мови. Хронометр, виготовлений для герцога Суссекському, що не припав замовнику за смаком: герцог відіслав годинник назад, сказавши, що вони занадто великі. Джон Генрі попросив тільки замінити золотий корпус скромнішим срібним, так як служба могла заносити їх у небезпечні квартали Лондона. Частина грошей, отриманих з клієнтів, він за договором віддавав обсерваторії, частина залишав собі.

У Лондоні у Генрі було близько двохсот клієнтів: годинникарі, банки, біржі, різні фірми, яким потрібно було фіксувати точний час укладення фінансових угод або отримання патенту на новий винахід. Заходив "тимчасовий правитель" і в деякі приватні будинки: серед серів і лордів мати вдома даний Гринвічем час, з точністю до десятих часток секунди, стало питанням престижу.

Після смерті Генрі в 1856 році роботу до 1892 року продовжила його вдова, яка передала потім свої обов'язки дочки - Рут Бельвілль (мати французьку прізвище стало вже безпечно). І в подальшому майже півстоліття міс Бельвілль раз в тиждень відвідувала Грінвіч, звіряла годинник з астрономічними і розвозила точний час по декільком десяткам клієнтів. Покупці прозвали її "леді Час".

Незважаючи на те що до початку ХХ століття в Англії з'явилася фірма, що передавала сигнали точного часу по телеграфним проводам, спадковий бізнес не загинув. Прокласти кабель в будинок було дорого, річна підписка на телеграфні сигнали часу коштувала 15 фунтів стерлінгів, система іноді відмовляла, а Рут Бельвілль не пропускала жодного тижня, зрідка затримуючись на день-два через хворобу. З 1924 року сигнали точного часу почали передавати по радіо, але мало у кого були приймачі, що були тоді дорогими, громіздкими і ненадійними. З 1936 року з'явилися телефонні "годинник, що говорить", але леді Час залишила свою службу тільки три роки по тому, у віці 86 років. Її хронометр зберігається зараз в одному з англійських вартових музеїв.

Новости