Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Лотерея Грін Кард: американська мрія з «секретом»

Колись я вчилася в американській школі за програмою обміну студентами

Колись я вчилася в американській школі за програмою обміну студентами. Зі мною вчилася дівчинка Герда, яка разом з батьками і двома молодшими сестричками переїхала в Америку з Албанії, вигравши лотерею Грін Кард. У сім'ї з п'яти чоловік тільки вона одна добре володіла англійською мовою, вона і заповнювала анкети своїх батьків для участі в програмі. В результаті її мама виграла ПМЖ в Америці для всієї родини. Герда підробляла бейбісіттером (нянею) в моїй родині, її мама працювала прибиральницею в місцевому кафе, а тато - двірником. Одного разу ми підвезли її до будинку. Я була в шоці, побачивши її будинок - це був маленький трейлер в лісопарковій зоні зі зручностями на вулиці ... А в ньому тулилося п'ять чоловік ... На мене цей епізод справив незабутнє враження: для чого переїжджати в Америку і жити в таких бідних, якщо не сказати жебраків, умовах? Невже на батьківщині Герди все було настільки погано? І що це за лотерея, якщо переможці виглядають як невдахи? Батьки Герди навряд чи змогли б знайти іншу краще оплачувану роботу без знання англійської мови, та й конкуренція на ринку праці завжди була дуже високою. Можливо, батьки Герди вирішили піти на такі позбавлення заради більш перспективного майбутнього своїх дітей. Але я не думаю, що саме про таке життя мріяла родина Герда, уявляючи собі «американську мрію».

Минуло вже більше десяти років з того випадку. Я повернулася в Казахстан, вчилася, працювала ... У мене ніколи не виникало особливого бажання переїхати жити в США. Однак нещодавно випадково дізналася, що лотерея досі проводиться, і буквально з 1 жовтня розпочався черговий процес реєстрації заявок на участь в програмі Diversity Visa 2016 (офіційна назва Лотерея Грін Кард). Мені стало цікаво, що це за лотерея і в чому її сенс.

Як випливає з офіційної сторінки лотереї Грін Кард, принцип лотереї досить-таки простий: будь-який бажаючий може заповнити анкету-заяву і відправити її онлайн до 4 листопада 2014 року. Потім «методом випадкового вибору» комп'ютер вибере щасливчиків з шести регіонів світу, яким буде надана так звана Грін Кард - посвідчення особи (ID) зеленого кольору, що підтверджує наявність посвідки на проживання в США з правом на роботу і постійне проживання.

Щорічно розігрується тільки 50 000 віз, але кількість реєструючих досягає до 3 мільйонів і більше осіб в рік, а з урахуванням членів сім'ї заявників, кількість реально беруть участь в лотереї людей може доходити до 6-7 мільйонів осіб ...

Подібний ажіотаж серед простого люду зрозумілий: багато хто хоче виїхати в Америку з надією змінити своє життя на краще: поліпшити свій матеріальний стан, жити в більш сприятливих і комфортних умовах, дати путівку в життя своїм дітям і так далі, так далі ... Але! Навіщо це потрібно Америці? Згідно з офіційною інструкції, мета лотереї - заохочувати імміграцію в США людей з країн, іммігранти з яких в США практично не представлені ( http://travel.state.gov/content/dam/visas/DV-2015-Instructions-Translations/DV_2015_Instructions.pdf ). Добре, але все одно не-по-нят-но. Навіщо США потрібні ці іммігранти? Зрозуміло, коли заохочується імміграція конкретної етнічної групи, як у нас в країні або Німеччині, Ізраїлі ... Але навіщо це потрібно США? Адже всі ці іммігранти є певною мірою тягарем для країни: їх треба працевлаштовувати, десь розміщувати, дати якісь соціальні допомоги, «підйомні» ... Але в Америці і своїх безробітних вистачає, а бездомних - тим більше. Що це? Благодійність? Жест доброї волі? Але США - це вже точно не та країна, яка буде займатися благодійністю по доброті душевній.

Так у чому підступ? Все стає більш зрозуміло, якщо поглянути на вимоги лотереї, яким повинні відповідати заявники:

«Вимога №1: Заявники, народжені в країнах, допущених до участі в лотереї DV 2016, мають право брати участь в програмі». Тут мається на увазі, що не можуть брати участь в лотереї уродженці країн, з яких за попередні п'ять років в США прибуло понад 50 000 іммігрантів. На сьогоднішній день це список з 19 країн, включаючи такі густо заселені, як Індія і Китай (материковий), а також інші переважно англомовні країни (Великобританія, Канада, Пакистан) і країни Латинської Америки.

«Вимога №2: Заявники повинні мати атестат про закінчення середньої школи або її еквівалента (в Сполучених Штатах під цим розуміється успішне закінчення 12-річного курсу навчання в початковій і середній школі) або два роки трудового стажу в протягом останніх п'яти років ...»

Усе! Більше ніяких вимог! Ні знання англійської мови (хоча б basic), історії США, наявності вищої освіти, будь-якої професії, відсутності судимостей тощо. Виходить, що США «методом випадкового вибору» може дати дозвіл на проживання в своїй країні будь-якого малограмотному людині, без знання мови, якого толком ніхто не розумітиме в США. Очевидно, що спочатку мета цієї лотереї - не привертати до країни якихось супер талановитих, успішних або хоча б освічених людей, які зроблять США ще більш процвітаючою країною в світі. Ні, в Америці таких самородків і так вистачає.

Міркуючи логічно, можна прийти до висновку, що причина такої нібито «благодійності» криється в тому, що в США просто не вистачає робочих рук для виконання низькооплачуваної «брудної» роботи, на яку свої громадяни не йдуть, навіть безробітні. І якщо громадяни США ще можуть отримувати допомогу по безробіттю, то новоприбулим іммігрантам неможливо отримати таку допомогу без попереднього робочого стажу в США, і вони змушені шукати будь-яку роботу, щоб прогодувати себе і сім'ю. А куди податися малоосвічена людина без знання англійської мови? Тільки на ті види роботи, де не потрібно ні кваліфікації, ні бездоганною англійській мові: прибиральники, сміттярі, двірники, посудомийки ... До речі, спеціальне застереження про те, що в лотереї не можуть брати участь громадяни країн, з яких за останні п'ять років прибуло більше 50 000 іммігрантів, може означати не стільки позицію Америки дати рівне право громадянам усіх країн світу знайти своє щастя в цій прекрасній країні, а те, що Америка не зацікавлена ​​в посиленні будь-яких етнічних / національних лобі на своїй території.

Більш того, у лотереї є ще один так званий підступ: нічого безкоштовного переможцям лотереї не покладається, і вони повинні все оплачувати за свій рахунок - і квитки до США на всю сім'ю, і оренду житла в США і нести інші попутні витрати. Ніяких підйомних, посібників, безкоштовних мовних курсів або грантів на вищу освіту держава не надає. Максимум допомоги від держави - це поради, як шукати роботу, житло, юридичну допомогу, курси англійської мови і т.п., які містяться в Довіднику для нових іммігрантів, розробленої Службою США за громадянством та імміграції ( http://www.uscis.gov/sites/default/files/files/nativedocuments/M-618.pdf ) Трохи більше пощастить дітям іммігрантів, які можуть безкоштовно навчатися в місцевих громадських школах і користуватися мінімальною медичною допомогою, в основному пов'язаної з безкоштовним вакцинацією (щоб уникнути спалаху епідемій), а також вагітним жінкам, які можуть безкоштовно отримувати мінімальну медичну допомогу при пологах. Але і тут слово «безкоштовно» - дуже відносне, так як витрати на утримання громадських шкіл покриваються з податків на нерухоме майно, в тому числі у власності іммігрантів, а витрати на утримання клінік покриваються за рахунок федеральних податків, які утримуються з доходів іммігрантів.

Чому я кажу «так званий підступ»? Тому що підступом такий розклад справ може вважатися тільки в суспільствах з абсолютно іншою ментальністю, ніж у американців. Наприклад, це у нас в Казахстані за програмою репатріації етнічних казахів, або в Росії за програмою «Співвітчизники», іммігрантам надається ряд пільг і преференцій, включаючи надання «підйомних», соціального забезпечення, земельних наділів у тимчасове землекористування, гранти до вищих навчальних закладів, а навіть пільгові кредитні позики. Американці ж вважають, що переможці лотереї Грін Кард вже повинні бути щасливі, що зможуть легально проживати і працювати в «найкращій країні світу», на думку самих же американців, і користуватися плодами справжньої демократії. А подальша доля іммігрантів вже повністю залежить від їхньої працьовитості, витривалості, терпіння і наполегливості ...

Ніхто не обіцяє красивого життя після приїзду в Америку, і на початку шляху потрібно дуже багато працювати, щоб домогтися хоча б якусь стабільність. «Ну, це, як і скрізь», подумаєте ви. Зате в Америці цей рецепт працює безперебійно, і якщо ти дійсно найкращий, розумний, талановитий, гідний своєї роботи, то ти її обов'язково отримаєш. А це, на жаль, вже не як всюди ... На практиці, успіху і фінансового добробуту в Америці досягають ті іммігранти, які готові працювати по 25 годин на добу, постійно вдосконалюють свої навички і викладаються на 200-300%. В цьому і полягає сенс «американської мрії» - самостійно і наполегливою працею домогтися успіху в житті. Тобто, як «читав» один американський «класик»: Get rich or die trying. Так що якщо хтось готовий до таких випробувань, труднощів, десь голодувати, десь недосипати, то «Welcome to America!», А інакше не варто навіть сунутися і витрачати час на лотереї. Займися чимось корисним на благо тієї країни, де народився, авось і тут пригоді.

***

А наостанок ще один факт про імміграцію в США. Крім лотереї Грін Кард, є ще кілька способів отримати посвідку на проживання в США. Один з них - це отримати імміграційну інвесторської візу EB-5, яку також називають Million Dollar Green Card. Щоб отримати цю візу, заявник повинен інвестувати від 500 000 до 1 000 000 доларів в американську компанію і створити мінімум 10 робочих місць в місцях з високим рівнем безробіття або в сільській місцевості, тобто таким чином, уряд США вирішує питання з працевлаштуванням безробітних, в тому числі і переможців лотереї Грін Кард. Що цікаво, таких інвесторів теж предостатньо: щорічно виділяється 10 000 інвесторських віз, з яких заповнюються до 85% (дані 2013 року). Очевидно, що США не залишаються в програші від своєї імміграційної політики і будуть далі її продовжувати, вміло врівноважуючи потоки іноземних інвестицій і нових іммігрантів в країну.

На мене цей епізод справив незабутнє враження: для чого переїжджати в Америку і жити в таких бідних, якщо не сказати жебраків, умовах?
Невже на батьківщині Герди все було настільки погано?
І що це за лотерея, якщо переможці виглядають як невдахи?
Навіщо це потрібно Америці?
Навіщо США потрібні ці іммігранти?
Але навіщо це потрібно США?
Що це?
Благодійність?
Жест доброї волі?
Так у чому підступ?

Новости