Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грін карта США: як отримати, необхідні документи і способи отримання

  1. Green Card - що це
  2. Права і обов'язки власників
  3. Можливості власників Green Card
  4. Обов'язки власників посвідки на проживання
  5. Оформлення Green Card
  6. Тимчасова Green Card
  7. Способи отримання постійної Green Card
  8. Відео: як отримати Грін карту США
  9. Робочі візи, що дають право на Green Card
  10. Біженство або політичний притулок
  11. Відео: останні зміни 2018 року в отриманні громадянства через політичний притулок
  12. Що робити після схвалення заявки
  13. Відео: як проходить інтерв'ю на Грін карту
  14. Відео: як заповнити петицію на возз'єднання сім'ї
  15. Відео: чому іноді не можна отримати грін карту США громадянину РФ

Green Card з англійської перекладається як «Зелена Карта». Але це не просто шматочок пластику певного кольору. Це офіційний документ з фотографією, що підтверджує особу власника. Невелика картка-посвідчення родом з США.

Green Card - що це

Ідентифікаційний документ під назвою Green Card (Грін карта) має і офіційна назва: United States Permanent Resident Card. Цей ID підтверджує офіційний дозвіл на проживання в США. Одночасно він є і посвідченням особи іноземця на американській території.

Документ має кілька ступенів захисту, включаючи зразок підпису, відбиток пальця і ​​голограму. На карті вказуються особисті дані власника і умови дії (підстави для видачі і термін).

Green Card з англійської перекладається як «Зелена Карта»

Грін карта є дозволом на проживання в США

Права і обов'язки власників

Багато в чому володіння Green Card практично прирівнюється до громадянства Америки. Але громадянства позбавити державу може лише у виняткових випадках, а ось відкликати Green Card в Штатах можливо через порушення закону в будь-який його галузі (як податкової, так і кримінальної чи іншої).

Можливості власників Green Card

Діапазон можливостей у володаря Грін карти досить широкий. Він дозволяє на законних підставах:

  • проживати в будь-якому місці на території Штатів;
  • працювати майже на всіх позиціях (крім державних установ, куди мають право вступати на службу виключно громадяни країни);
  • оформляти і вести приватний бізнес;
  • вільно подорожувати, не маючи ніяких ускладнень при виїзді або приїзд в США;
  • кредитуватися в американських банках;
  • подавати прохання про возз'єднання з сім'єю і перевозити до себе членів сім'ї;
  • звертатися за деякими видами матеріальної допомоги у вигляді субсидій;
  • отримувати пенсію після досягнення віку 62 років та покладені літнім людям Америки соціальні гарантії (якщо тільки є офіційний трудовий стаж в Америці не менше 10 років);
  • після закінченні 3 або 5 років володіння картою звертатися за отриманням громадянства Сполучених Штатів Америки.

Обов'язки власників посвідки на проживання

Головний момент, який важливо враховувати, - це обов'язок заповнювати податкову декларацію, звітуючи за всіма отриманими доходами щорічно. Сплата всіх видів податків в строго обумовлені терміни - найперша вимога до всіх проживають на території Америки.

Сплата всіх видів податків в строго обумовлені терміни - найперша вимога до всіх проживають на території Америки

Платити податки і подавати декларації - головна вимога до резиденту Америки

Також держава відфільтровує «зайвих» мешканців, які не настільки серйозно зацікавлені в проживанні на території країни. Якщо людина регулярно виїжджає за межі США, його відсутність становить тривалі періоди більше півроку, то це є вагомою підставою для анулювання Green Card і заборони на проживання в державі.

Звичайно, якщо відсутність в країні викликано серйозними причинами, такими як отримання освіти, лікування або інше, що можна довести відповідними паперами, то боятися нічого.

Для чоловіків у віці від 18 до 25 років, т. Е. Призовного віку, необхідно встати на військовий облік. Це не зобов'язує проходити службу, але військовий обов'язок перед країною існує.

Я не бачу навколо жодної людини, якій можна довіряти. Всі хочуть заробити на нас гроші. Навіть якби ми вмирали з голоду, то навряд чи хто-небудь звернув би на це увагу. Постійні жителі Америки ставляться до іммігрантів так, як наперсточники на радянських ринках до сільським простакам. Ми - легка нажива.

Оформлення Green Card

Слід розділяти два види дозволу на проживання в Штатах:

  1. Тимчасове.
  2. Постійне.

Тимчасова Грін карта обмежена тільки термінами дії, за охопленням прав і обов'язків обидва види ідентичні. А ось постійна, хоч і потребує оновлення через нового фото кожні 10 років, але все ж дозволяє законно жити необмежену кількість часу в Америці.

А ось постійна, хоч і потребує оновлення через нового фото кожні 10 років, але все ж дозволяє законно жити необмежену кількість часу в Америці

Грін карту отримують в USCIS - службі громадянства та імміграції

Всіма питаннями, пов'язаними з оформленням Грін карти, займається USCIS - американська служба громадянства та імміграції. Спочатку туди подається петиція в електронному вигляді. Форма відрізняється в залежності від підстави для імміграції. Після попереднього схвалення кандидата чекає співбесіда і подача документів у паперовому вигляді. Це можна зробити на території своєї країни, в посольстві або консульстві США. При позитивному результаті видається імміграційна віза, по ній в'їжджають в США, а там вже оформляють карту. Якщо американська віза вже є, можна безпосередньо звернутися в USCIS.

Тимчасова Green Card

Тимчасова Грін карта надається на двох підставах:

  • шлюб з громадянином Сполучених Штатів Америки;
  • інвестиції в бізнес на території Америки.

Термін дії тимчасового ID становить всього два роки. Після закінчення цього терміну можна подавати документи на зняття обмежень і присвоєння статусу власника постійної Green Card. Але для цього важливо дотримати умови. Для молодят це міцний шлюбний союз і відсутність нарікань з боку поліції, податкової чи інших відомств країни. При зверненні необхідно заповнити реєстраційну форму I-751 . Вартість подачі цього бланка в USCIS становить 595 доларів, плюс 85 доларів додатково за біометрику.

Молодятам необхідно проживати разом, викладати в соціальні мережі як можна більше спільних знімків, мати якомога ширше коло спільних знайомих, з ким регулярно проводити час і бути на виду. Ці дії важливі для свідчень проти визнання шлюбу союзом за розрахунком. Інакше загрожує не тільки відмова в отриманні паспорта, а й анулювання дії Green Card аж до депортації з країни.

Подружжю краще оформляти стосунки саме в США, щоб потім не довелося займатися легалізацією документів

У разі якщо дозвіл на проживання оформляється бізнесменом, то для первинного отримання необхідно вкласти не менше 500 000 доларів в економіку держави. Після закінчення двох років для продовження свого статусу потрібно вкласти повторно мінімум таку ж суму, більше допустимо, але необов'язково. Клопотання про зміну статусу для підприємців на 11 сторінках називається формою I-829 . Обійдеться процедура в 3 750 доларів, до цієї суми додадуться витрати на біометрику в розмірі 85 доларів. Дактилоскопію зобов'язані пройти всі члени сім'ї який звернувся, які проживають на території Штатів, якщо вони до сих пір її не пройшли. Звільнення від процедури мають тільки ті, хто молодше 14 або старше 79 років. Оплачується підсумкова сума відразу при зверненні, вже до заповнених бланків повинні бути прикладені оплачені квитанції. Заповнювати всю документацію, звичайно ж, потрібно виключно англійською мовою.

Важливо! Подавати прохання про продовження терміну дії тимчасової Green Card необхідно не менше ніж за 90 діб до дати закінчення документа, який знаходиться на руках. Якщо умова не буде дотримана, то можна втратити шанс отримати необмежену дозвіл на проживання.

Способи отримання постійної Green Card

Основних шляхів до володіння безстрокової карткою чотири:

  1. Возз'єднання з сім'єю.
  2. Контракт з роботодавцем.
  3. Біженство або отримання політичного притулку.
  4. Щорічна безкоштовна лотерея.

Відео: як отримати Грін карту США

Переїзд в Америку до своєї сім'ї

Часто громадянин Америки або офіційно проживає на території Штатів має близьких родичів за кордоном. У цій ситуації подається прохання з американської сторони з повним пакетом документів. Існує черга з бажаючих возз'єднатися зі своїми рідними, тому очікування дозволу часто займає не один рік. Щороку влади США визначають розміри квоти, скільки людина може отримати той чи інший дозвіл на проживання.

Звернутися за возз'єднанням вправі тільки повнолітня людина. Часто це ті, кого матері народжували на території Америки для отримання ними офіційного громадянства цієї держави.

Робочі візи, що дають право на Green Card

Самий певний і прозорий для іммігранта спосіб отримати бажане дозвіл на проживання в Штатах - працювати на американську компанію. Вигода цієї ситуації в тому, що вже дуже багато визначеності, робота знайома і умови проживання обумовлені, легко прорахувати свої матеріальні можливості і уявити приблизну картину майбутнього життя.

Недолік робочої візи - залежність від роботодавця. Таким чином, та ж визначеність і стабільність можуть з часом здатися незадовільними. Тоді доведеться докласти зусиль, щоб змінити роботодавця, а не країну.

Щорічно близько 140 000 чоловік переїздить до Америки з метою роботи. Однак різноманітність категорій віз у різних професій і напрямків може заплутати непідготовленого іммігранта.

Однак різноманітність категорій віз у різних професій і напрямків може заплутати непідготовленого іммігранта

Грін карта на підставі роботи видається, як правило, після проживання в США по робочій візі

Робоча віза, а потім і Грін карта, оформляються за сприяння роботодавця. Від претендента буде потрібно домовитися з ним і подати необхідні документи. На цій підставі подається одна з форм петиції для дозволу на роботу в США . Для деяких професій існують квоти та інші обмеження. Коли дозвіл буде готово, можна приступати до оформлення в'їзного документа.

Бажано звернутися до юриста і продумати свій шлях переїзду в Штати, тому як непідготовленому важко розібратися, на яку візу подавати документи.

Біженство або політичний притулок

Ще один із законних способів переїзду на територію Штатів - неможливість з тієї чи іншої причини залишатися на батьківщині. Найчастіше посилаються на обмеження релігійних прав, переслідування на грунті політичних поглядів, неприйняття нетрадиційної орієнтації чи інші причини. Якщо при зверненні до американської сторони вид на проживання надається, то по закінченні 5 років можна сміливо подавати документи на громадянство.

Біженство передбачає перебування подачу документів при знаходженні за територією Сполучених Штатів Америки. Політичний притулок надається тим, хто вже перебуває на території Америки і подає прохання, перебуваючи в країні. При подачі документів необхідно заповнити реєстраційну форму I-589 , Докласти фото і квитанцію про оплату.

Хочеться попередити, що при отриманні статусу біженця забороняється виїжджати на батьківщину орієнтовно протягом 5 років. Так можна дуже легко втратити дозволу на проживання. Якщо необхідність виїзду існує, то потрібно це специфічно оформити, щоб застрахувати себе від подальших ускладнень.

Відео: останні зміни 2018 року в отриманні громадянства через політичний притулок

Лотерея Green Card

Сполучені Штати Америки всю свою історію стежили за неослабним потоком іммігрантів. Тому після Другої світової війни укоренився звичай щороку розігрувати 55 000 Green Card на безкоштовній основі всім бажаючим. Обмеженням виступає список країн, куди включені лише ті держави, з яких приплив мігрантів в Штати за останні 5 років становив менше 50 000 чоловік.

Всі повнолітні громадяни, які проживають на території однієї із зазначених країн, мають право заповнити анкету на офіційному сайті Американського уряду . Доступ до заявок відкривається в перших числах жовтня і припиняється на початку листопада.

Анкета учасника лотереї складається з двох частин:

  1. Особистої інформації.
  2. Відомостей про дружину і дітей.

Всі графи необхідно заповнювати англійською мовою. Вказуються базові мінімальні відомості:

  1. Ім'я та прізвище.
  2. Дата народження.
  3. Адреса проживання.
  4. Рівень освіти.
  5. Відомості про подружжя.
  6. Інформація про неповнолітніх дітей.

Для участі в лотереї треба заповнити анкету на офіційному сайті

Якщо є діти старше 18 років, то їм потрібно заповнювати анкету самим на себе. Подавати заявку можна подружжю, таким чином шанси підвищуються, т. К. При виграші однієї людини вся його сім'я отримує право на переїзд і отримання Green Card.

Починаючи з 15 травня наступного року після заповнення анкети стають відомі результати. Виграв приходить лист на електронну пошту, вказану при заповненні. Про всяк випадок навіть без письмового підтвердження слід пройти на офіційний сайт уряду і перевірити результати по наданим номером. На сайті при перевірці треба заповнити повне ім'я, дату народження і реєстраційний номер. Його потрібно обов'язково зберегти при реєстрації.

Що робити після схвалення заявки

Коли отримана позитивна відповідь на петицію з імміграційної служби, треба буде пройти медогляд, потім особисто подати документи, пройти співбесіду з імміграційним офіцером і здати відбитки пальців. Це робиться або в консульстві, або безпосередньо на території США. Після позитивної відповіді на співбесіді сплачується імміграційний збір, це 220 USD.

Все співбесіду проходило англійською мовою. Ми сиділи навпроти консула і посміхалися на повний рот, відповідаючи на його питання. А вони були наступними:
1. Які у вас плани в Америці?
2. Ким ви працюєте (на питання відповідала і я, і чоловік)?
Трохи подрукуємо, консул поставив нам ще одне питання:
3. Це ваш перший шлюб?
Потім ще трохи подрукуємо, повернувся до нас і сказав: ваша віза схвалена.

Якщо оформляється імміграційна віза, по ній потрібно в'їхати в Америку протягом півроку. Такий термін її дії. Разом з візою видається пакет документів в конверті. Роздруковувати його не можна, його треба буде віддати при перетині кордону США прикордонному офіцеру. Після в'їзду звертаються до місцевого відділення USCIS, там оформляється сама карта.

Відео: як проходить інтерв'ю на Грін карту

Документи для Грін карти

Всім заявникам будуть потрібні:

  • одна з форм петиції (заяви) на Грін карту. Вибір і правила заповнення залежать від підстави для переїзду;
  • при подачі документів через консульство - заява на видачу імміграційної візи (форма DS-260 );
  • фотографії;
  • закордонний паспорт;
  • цивільний паспорт з копіями всіх сторінок з інформацією;
  • довідка про відсутність судимості в країні проживання;
  • медична довідка про відсутність небезпечних захворювань;
  • сертифікат про щеплення;
  • копія свідоцтва про народження;
  • документи про сімейний статус (свідоцтво про шлюб або розлучення, свідоцтва про народження дітей);
  • довідки про наявність коштів на проживання в Америці: виписка з банківського рахунку, довідка з роботи або інший документ про постійне легальному доході;
  • документи, що підтверджують підстави для імміграції;
  • квитанції про оплату консульських та адміністративних зборів.

Фотографія повинна бути квадратної. Вона буде потрібна в електронному та паперовому форматах. До петиції прикріплюється фото розміром від 600х600 до 1200х1200 пікселів в форматі .jpeg. Система автоматично перевіряє зображення на відповідність вимогам. На папері можна роздрукувати цей же фото. Розмір - 5х5 см. Фотографуватися потрібно без окулярів і головного убору (винятки можливі лише за медичними показаннями і з релігійних причин) на білому тлі без сторонніх предметів.

Фотографуватися потрібно без окулярів і головного убору (винятки можливі лише за медичними показаннями і з релігійних причин) на білому тлі без сторонніх предметів

При подачі електронних форм система автоматично перевіряє правильність оформлення фото

Всі документи повинні бути англійською мовою. Якщо який-небудь з них вимагає перекладу, його потрібно завірити нотаріально. На документи, видані не в Америці, треба проставити апостиль.

Медичні документи, які сподобаються співробітникам посольства США, можуть зробити тільки обрані лікарі, спеціально призначені американцями. Щоб успішно отримати необхідні медичні документи, треба бути помірно здоровим, т. Е. Без туберкульозу, венеричних інфекцій (гонореї, гепатиту і чогось там ще) і бути щепленим. Вегани та інші новомислящіе люди, які по «релігійним» міркувань ігнорують щеплення, до еміграції не допускаються. Мені 30, і в дитинстві я отримала всі необхідні щеплення, тому довелося оновити тільки дифтерію і щеплення кір + паротит + краснуха (КПК). Щоб вакцина працювала, потрібно її оновлювати раз в 10 років, тому все в общем-то пройшло за планом. Якщо говорити про нюанси, то в умовах обмеженого часу першої слід робити щеплення від дифтерії, оскільки вже на наступний день можна без шкоди для здоров'я отримати КПК. Вакцина від кору і її товаришів - жива, тому після неї не можна робити щеплення місяць або два, я точно не пам'ятаю.

Що стосується підтвердження підстави для імміграції, тут документи будуть різними. Якщо це переїзд до чоловіка, потрібно буде свідоцтво про укладення шлюбу. Для трудових мігрантів будуть потрібні контракт з роботодавцем, дозвіл на роботу, опційно - документи про освіту та кваліфікацію, сертифікат про рівень володіння англійською мовою і т. Д. Імміграційні офіцери можуть запитувати і інші документи, якщо буде потрібно уточнення статусу заявника або його планів на проживання в США.

Відео: як заповнити петицію на возз'єднання сім'ї

Можливі причини відмови

Американські імміграційні влади досить суворо ставляться до претендентів на проживання в своїй країні. Є безліч причин, за якими в Грін карті можуть відмовити. Ось основні з них:

  • наявність небезпечний для Суспільства інфекційніх захворювань, наркотічної або алкогольної залежності;
  • попередні Порушення закону, доля в суднових РОЗГЛЯДУ;
  • підозрі в тому, что заявник намерен займатіся злочин діяльністю в Амеріці;
  • імміграційні Порушення: перевіщення годині дозволеного перебування в Амеріці або нелегальна робота;
  • Депортація з США з заборонено на в'їзд;
  • ПОВІДОМЛЕННЯ неправдивих відомостей про себе та про мету проживання в США (в тому числі фіктівній шлюб);
  • нестача або неправильне оформлення документів. В цьому випадку рідко відмовляють однозначно, зазвичай просять донести відсутні документи або внести правки, після чого призначається додаткова співбесіда.

Вирішальним моментом є співбесіда: як правило, саме в цей час приймається рішення про видачу дозволу на проживання або у відмові. Найсуворіше підходять до претендентів, які виграли Грін карту в лотерею.

6 лютого всі нагадувало одне велике свято (ще на один крок ближче до мрії). Ось і підійшла наша черга. Відбитки пальців, клятва говорити тільки правду і т. Д. (В загальному, звичайна процедура). Нам трохи полегшало, але тут консул сказав, що зараз буде проводити інтерв'ю окремо, так як він хоче упевнитися, що ми не є фіктивною парою. Питали нас дуже довго. Мене близько 30 хвилин, а мого чоловіка близько 1 години. Потім ще раз. Питали нас про наших знайомих, улюблених стравах, про останню поїздку до Єгипту. У підсумку після всього пережитого вийшов консул і сказав, що ми не довели йому, що ми один одного добре знаємо, і сказав, що нам відмовлено у візі. Це було повним крахом. Пропала купа грошей, стільки планів було зруйновано одним тільки рішенням.

Відео: чому іноді не можна отримати грін карту США громадянину РФ

Що робити в разі відмові

Якщо немає бажання відмовлятися від переїзду в Америку, є всього три варіанти: спробувати отримати американську візу і жити в США по ній, подати заяву на Грін кард заново або написати апеляційну лист про повторний розгляд справи. Вибір способу залежить від причини відмови.

Якщо, наприклад, подружня пара не змогла на співбесіді переконати офіцера в справжності своїх відносин, має сенс оскаржити рішення. Воно може побут суб'єктивним. Брак документів вже потребують повторного звернення. А ось проблеми з законом навряд чи приведуть до позитивного рішення в будь-якому випадку.

В Америці прийнято при оскарженні рішень держслужб звертатися до адвокатів. Їхні послуги платні і недешеві, проте для іммігранта, мало знайомого з законами США, їх допомога може виявитися досить ефективною.

Green Card не так складно отримати, але важливо не втратити право на неї, тому що в деяких випадках повторно звернутися за дозволом на проживання заборонено. Не варто гратися з законами або вказувати неправдиву інформацію при будь-якому контакті з USCIS, щоб не отримати сумний результат.

Автор статей на економічні тими з 2015 року. Редактор сайту про банки з 2015 по 2017 рік. Оцініть статтю: поділіться з друзями!

1. Які у вас плани в Америці?
2. Ким ви працюєте (на питання відповідала і я, і чоловік)?
3. Це ваш перший шлюб?

Новости