Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Green Card (Грін-карта) США: що це таке, вимоги та умови отримання в 2019 році, терміни дії

  1. Як виглядає Green Card
  2. Переваги Green Card і обов'язки її власника
  3. Хто може стати володарем Green Card
  4. Особливості отримання документа в 2019 році
  5. Вимоги до кандидатів
  6. Додаткові програми отримання Green Card
  7. Відео: способи отримання Зеленої карти
  8. диверсифікаційна лотерея
  9. Відео: правила участі в розіграші Green Card і шанс виграти в конкурсі
  10. Продовження терміну дії грін-карти

Багато хто чув про Green Card (Грін карта), але часто не до кінця розуміють що це, для чого створено і яким чином діє. Green Card (Зелена карта) являє собою спеціальну ідентифікаційну карту, яка фактично дає її власнику статус резидента Сполучених Штатів Америки і дозволяє легально жити і працювати в цій країні протягом тривалого періоду. Її отримання є одним з найбільш затребуваних методів переїзду і легалізації в Америці. Крім того, власник цього документа може через п'ять років стати повноправним американським громадянином.

Як виглядає Green Card

Green Card являє собою пластикове посвідчення зеленого кольору, на якому цифровим способом нанесені особисті дані його власника, період дії, дактилоскопічний відбиток і фото. У своєму первісному варіанті карта була лише простий білим папером з написаними на ній даними про власника. З травня 2010 року вона практично набула свого нинішнього вигляду. Карта має зеленуватий колір, повністю відповідаючи своїй назві, а також кілька ступенів захисту, що вберігає її від підробки.

Карта має зеленуватий колір, повністю відповідаючи своїй назві, а також кілька ступенів захисту, що вберігає її від підробки

Повна назва карти англійською звучить так: United States Permanent Resident Card

Перші подібні документи почали видаватися в 1940 році після прийняття Акта про реєстрацію всіх іноземців, чия поява було викликано інтересами забезпечення національної безпеки і оборони (в той час вже щосили йшла війна в Європі з нацистською Німеччиною). Саме тому питання реєстрації та обліку іноземців на території Сполучених Штатів став настільки актуальним, незважаючи на те, що населення цієї країни фактично повністю складалося з іммігрантів. Спочатку документ можна було оформити в будь-якому поштовому відділенні країни. Досить було просто внести в форму свої особисті дані та отримати квитанцію про реєстрацію, що повністю легалізувати іноземця в США.

Перші грін-карти стали видаватися в 1940 році в зв'язку з напливом іммігрантів в США

Після закінчення війни нова хвиля імміграції зажадала посилення правил в'їзду, і видача Green Card стала відбуватися безпосередньо в Службі імміграції країни. У 1977-му був створений цифровий варіант карти, дані на якому можна було прочитати на комп'ютерах перших поколінь. Він став основою для нинішнього формату документа.

Переваги Green Card і обов'язки її власника

Щасливий володар Green Card отримує разом з цим документом безліч переваг. Серед них:

  • отримання статусу американського резидента, що дає право на законне перебування і працевлаштування в країні;
  • право на неодноразове перетин кордону країни і подорожей по світу;
  • можливість перевезти в США членів своєї сім'ї;
  • вступ до підданство Сполучених Штатів.

Але у володаря Green Card є не тільки права, але й певні обов'язки. Основними є:

  • сплата податків та інших відрахувань до державного бюджету;
  • необхідність відпрацювати у який запросив американського роботодавця мінімум півроку (краще - більше двох років) для доказу своєї благонадійності як співробітника і майбутнього кандидата на отримання американського громадянства;
  • необхідність постійно проживати в США;
  • необхідність перебувати на військовому обліку в резерві американської армії;
  • обмеження в занятті певних посад в приватних або державних структурах, чия діяльність пов'язана із забезпеченням обороноздатності США або захистом національних інтересів.

Бути власником Зеленої карти - значить мати права і обов'язки перед урядом США

Хто може стати володарем Green Card

Процедура оформлення Green Card включає заповнення великої кількості необхідних форм. Цими питаннями займається Служба громадянства та імміграції Сполучених Штатів (USCIS), в яку необхідно подати документи для затвердження. Ч об отримати право на постійне місце проживання, іммігрант повинен в першу чергу відповідати певним критеріям, встановленим для іноземців в Міністерстві внутрішньої безпеки Сполучених Штатів.

Переважно в програмі отримання Green Card беруть участь громадяни країн «третього світу».

Кваліфікаційні вимоги для тих, хто є претендентом Green Card, включають наявність імміграційної візи, схвалене заяву про отримання цього документа, а також належність до однієї з категорій іммігрантів, затверджених відповідно до законів, що регламентують отримання статусу резидента і громадянства США.

Іммігранти можуть володіти правом отримання Зеленої карти, якщо вони:

  • входять до складу сім'ї громадян США;
  • отримали запрошення для працевлаштування;
  • проживають в країні на підставі статусу біженця;
  • брали участь і виграли в диверсіфікаційній лотереї;
  • інвестували значні кошти в економіку країни;
  • уклали офіційний шлюб з громадянином США.

В останнє десятиліття заяви на отримання Green Card щорічно подаються більш трьома мільйонами громадян різних країн світу, і це число постійно збільшується

Термін розгляду заяви становить від півроку і до семи років. Найбільш активні сьогодні жителі Бангладеш, Гонконгу, ПАР і країн Східної Європи.

У 1950 році конгрес США прийняв Закон про внутрішню безпеку. Саме в цей час і з'явилися справжні карти зеленого кольору, які замінили звичайний папір з даними заявника та його реєстрацією. Кожна категорія іммігрантів (робітники, студенти, іноземні родичі) отримала свій тип Зеленої карти, в якому було вказано їх актуальний статус. До 1977 року всього було 12 різних модифікацій цього документа, хоча жодна з них не мала навіть зеленого відтінку, але продовжувала називатися по інерції Зеленої картою.

Отримання Green Card можливо при переїзді в США до членів сім'ї. Для цього потрібно мати пряме спорідненість з людиною, який є американським громадянином. Такими юридично визнаються батьки і діти, рідні брати і сестри, а також дідусі з бабусями. Приймаюча сторона повинна оформити офіційне запрошення для своєї іноземної рідні, гарантувавши при необхідності матеріальну підтримку і дах над головою. При цьому громадянин, який запросив членів сім'ї з-за кордону, повинен бути старше 21 років.

Клопотати про видачу Зеленої карти може американський роботодавець, якщо він вкрай зацікавлений в іноземній співробітника і вважає його незамінним професіоналом. Він повинен подати прохання в Службу імміграції США, аргументувавши своє прохання. Найбільші шанси в цій ситуації мають вчені і вузькопрофільні фахівці, а також програмісти і представники деяких напрямів мистецтва.

Мігранти, які попросили притулок на території Сполучених Штатів, можуть розраховувати на отримання Green Card після присвоєння їм статусу біженця, який може бути наданий іноземному громадянину, якщо власне держава не може забезпечити його безпеку, а на батьківщині йому і членам його сім'ї погрожують реальна небезпека і переслідування . Більшість біженців з країн СНД є політичними біженцями, прийнятими Америкою на підставі поправки Франка Лаутенберга, яка відкрила двері в США для колишніх радянських громадян і нинішніх громадян країн СНД. Документи на Зелену карту можна подавати лише через рік після отримання статусу біженця.

За всю історію існування карта кілька разів змінювала свій колір і дизайн

Диверсифікаційна лотерея також є одним із способів отримання документа. Щорічно в ній беруть участь кілька мільйонів чоловік з різних країн світу незалежно від кольору шкіри, віросповідання або регіону проживання. Однак для деяких держав все ж існують певні обмеження за участю в лотереї.

Інвестування в економіку Сполучених Штатів мінімум півмільйона доларів також дасть право на оформлення Зеленої карти. Це можуть бути як інвестиції в держоблігації, так і реєстрація власного підприємства на території США.

У разі укладення законного шлюбу з американським громадянином або громадянкою іноземний чоловік або дружина цілком обгрунтовано претендують на отримання Green Card в ролі члена сім'ї підданого Сполучених Штатів Америки. Американські імміграційні співробітники добре обізнані про практикуються фіктивні шлюби для імміграції в США і володіють великим досвідом в розпізнаванні справжніх і фіктивних шлюбів, що практично не залишає шансів на успіх шлюбним аферистам.

У 1977 році була розроблена і впроваджена перша пластикова форма. На її основі в 1989 році був створений новий варіант з графою, в якій обмежувався термін дії дозволу. Тепер він становив 10 років. Після закінчення цього терміну карта вимагала обміну. В кінці 1997-го вийшов новий варіант документа з великим об'ємом містяться в ньому даних про його власника. Передостаннє оновлення дизайну картки відбулося навесні 2010 року, а її актуальний вид датується початком травня 2017 року.

Особливості отримання документа в 2019 році

Умови отримання Green Card періодично змінюються. Служба імміграції США попередньо сповіщає через засоби масової інформації всіх бажаючих стати власниками подібного дозволу про прийдешні зміни. Умови отримання Green Card в 2019 році практично нічим не відрізняються від умов попередніх років, за винятком вимог при проведенні лотереї. Зокрема, Держдепартамент США встановив певні правила і обмеження. Суть їх зводиться до того, що держави, з яких протягом останніх п'яти років в США переїхали не менше 50 тис. Іммігрантів, не можуть брати участь в дівірсіфікаціонной лотереї.

Нові правила також встановлюють квоту для країн, з яких в США іммігрувало меншу кількість їх громадян. Тепер норма кожної держави в загальній кількості поданих заявок на видачу Green Card не повинна бути більше 7%.

Найбільш представлені в програмі країни Африки (42%) та Азії (37%). Частка європейських країн становить 9%, а країни Латинської Америки знаходяться на останньому місці з 2%. Деякі країни, які є основними донорами іммігрантів, які не включені в програму, оскільки їх ліміт в 50 тисяч чоловік протягом п'яти років був багаторазово перевищено. Прикладом подібних країн стали Бразилія, континентальна частина КНР, Ямайка і Мексика. Росія почала брати участь в програмі в 2010 році.

Росія почала брати участь в програмі в 2010 році

United States Permanent Resident Card є одним з найбільш захищених документів в світі

Вимоги до кандидатів

Кандидат на отримання Зеленої карти повинен відповідати всім необхідним критеріям, встановленим USCIS. Найважливішим вимогою на сьогоднішній момент є законослухняність здобувача. Він не повинен жодним чином представляти загрозу для національних інтересів США, а також мати зв'язків з організованою злочинністю та міжнародним тероризмом. Його біографія ретельно перевіряється співробітниками USCIS і інших спецслужб країни, які здійснюють контроль за міграційними процесами.

Держдепартамент не встановлює чітких обмежень для кандидатів, але дипломатично висловлює свої переваги. Отже, в пріоритеті на отримання цього дозвільного документа знаходяться працездатні іноземці, які мають хороший стан здоров'я. Також перевагу буде віддано представникам рідкісних і затребуваних в США професій і спеціальностей. Щодо просто отримати документ великим інвесторам, чий фінансовий внесок в економіку країни перевищує 1 млн доларів, а в результаті впровадження їх бізнес-проектів створено понад 50 робочих місць для корінних американців з рейтинговим рівнем оплати праці.

Наявність близьких родичів, які мають громадянство США, значно підвищує шанси на успішне завершення процесу легалізації в США на підставі Green Card.

Додаткові програми отримання Green Card

До додаткових програм отримання дозволу в 2019 році належать:

  • отримання документа дітьми іноземних дипломатів, народженими в США;
  • Green Card для вдів або вдівців громадян США, які вступили в офіційний шлюб, але не встигли прийняти громадянство через смерть чоловіка;
  • оформлення дозволу для перекладачів афганського й іранського мов;
  • Green Card для співробітників НАТО і ООН;
  • дозвіл для представників (керівників) міжнародних гуманітарних місій і релігійних конфесій.

Також однією з додаткових груп іноземців, які можуть обгрунтовано претендувати на дозвіл, є офіційно визнані жертви торгівлі людьми. Це окрема категорія, яка не відноситься до статусу біженця, але визначена законодавством США.

Green Card протягом всієї історії існування неодноразово намагалися підробляти. Деяким в 50-60-х роках минулого століття це навіть вдавалося. Сьогоднішній варіант карти є одним з найбільш захищених документів в світі. Він містить голографічний захист, оптичну пам'ять і кілька рівнів прихованої технічного захисту, про нюанси якої влади США вважають за краще замовчувати.

Відео: способи отримання Зеленої карти

Покроковий процес отримання Green Card (Грін карти)

При оформленні заявки на отримання Зеленої карти необхідно заповнити всі необхідні форми на сайті USCIS або відправити документи звичайною поштою на адресу: USCIS PO в місті Фенікс, штат Арізона. У заявці потрібно чітко відобразити запитувану інформацію. Обробка мільйонів заяв на отримання карти автоматизована і проводиться спеціальною програмою. Тому, якщо фото або коректність внесення інформації не будуть прийняті програмою, то заявка буде відхилена на стадії початкового розгляду. Наприклад, неправильно зроблена або неактуальна фотографія (більше півроку) може стати причиною для відхилення заявки.

Як правило, або громадянин США, або гуманітарне установа повинні ініціювати процес шляхом подачі відповідного клопотання іммігранта від імені заявника. Потім імміграційна служба призначає дату розгляду заявки. Багато в чому терміни залежать від організації або приватної особи, клопотав за іммігранта, а також країни, з якої він прибув в США. Після того як документи пройдуть обробку, заявник повинен довести, чому він не є непридатним для отримання статусу резидента Сполучених Штатів. Це відбувається під час співбесіди в імміграційній службі. Всього ж процес отримання карти може зайняти від декількох місяців до декількох років. Актуальний стан заявки можна перевірити, звернувшись на вказаний сайт імміграційної служби США або по телефону, який буде вказано на ньому.

99% нинішнього населення США - це емігранти та їхні нащадки, тому, на відміну від тієї ж Європи, боротися з еміграцією складно

диверсифікаційна лотерея

Для участі в лотереї необхідно подати заявку та заповнити анкету. Шанси виграшу невисокі, але вони є. При проведенні лотереї комп'ютер вибирає переможців методом випадкових чисел, тому посприяти виграшу просто неможливо. Варто розраховувати тільки на удачу. Заповнення заявки на участь в лотереї безкоштовно.

Необхідною вимогою для участі є народження заявника в тій країні, з якої він відправив заявку на участь в розіграші Green Card. Також він повинен мати середню освіту.

Фахівці радять реєструватися до середини жовтня, оскільки саме в цей період американським урядом проводиться розіграш більшої кількості місць, ніж у другій половині місяця. Ажіотаж спадає до кінця жовтня. Характерно, що багато хто з учасників лотереї, які виявилися її щасливими переможцями, просто не є в американське посольство для подальшої процедури отримання Green Card і, відповідно, не платять консульський збір.

За всю історію проведення лотереї існує безліч прикладів шахрайства. Шахраїв можна відрізнити за кількома ознаками. По-перше, лотерея не має офіційних представництв в інших країнах. По-друге, реєстрація для участі в ній безкоштовна. По-третє, з учасниками ніхто і ніколи не буде зв'язуватися ні поштою, ні по телефону, ні по електронній пошті.

Форма I-485 являє собою анкету на отримання Green Card

Всі, хто взяв участь в лотереї 2019 року, можуть починати перевірку результатів, починаючи з перших чисел травня 2020 року. Шанс потрапити в число переможців безпосередньо залежить від кількості учасників і країни. Він коливається в межах 0,3-1%.

Єдиним варіантом для прийняття участі в лотереї є подача заявки в електронному вигляді на спеціальному урядовому сайті США. Подача заявки, природно, вимагає авторизації. Учаснику присвоюється унікальний номер. Перевірити виграш можна там же, увійшовши під своїм обліковим записом.

У разі виграш, по-Перш, слід відвідаті посольство США и пройти співбесіду, заплативши перед ЦІМ консульський збір у 300 долларов. Далі нужно зібраті запітувані документи, пройти медичний комісію и здати необхідні аналізи. После чого знову з'явитися в американське посольство для залишкового Узгодження умов и термінів переїзду до сполучення Штатів. Також необхідно подати документи на всіх членів сім'ї, які відправляються в США разом з переможцем лотереї.

Відео: правила участі в розіграші Green Card і шанс виграти в конкурсі

Що робити після отримання Green Card в США

Green Card видається резидентам як доказ того, що вони уповноважені жити і працювати в Сполучених Штатах. Якщо іммігрант є постійним жителем у віці від 18 років або старше, він повинен мати дійсну Green Card в своєму розпорядженні в будь-який час. Після отримання схвалення іммігрант повинен особисто відвідати представництво американської імміграційної служби за місцем свого проживання і отримати довгоочікуваний документ на руки. Ніякі посередники або довірені особи при цьому не можуть бути задіяні. Аплікант також повинен заплатити 285 доларів держмита.

Неповнолітні автоматично іммігрують в США зі своїми батьками або опікунами. Якщо батьки неповнолітнього в розлученні, то від відсутнього батька потрібно нотаріально завірена згода на переїзд його дитини в США на постійне місце проживання і подальше отримання громадянства цієї країни. Без подібного згоди дитина не зможе отримати статус постійного жителя США і надалі громадянство.

У програмі Green Card можуть самостійно брати участь іноземні громадяни у віці від 18 до 79 років.

У програмі Green Card можуть самостійно брати участь іноземні громадяни у віці від 18 до 79 років

Отримати грін-карту не так просто, але позитивний результат варто всіх переживань

Продовження терміну дії грін-карти

Зелена карта має термін дії від 2 до 10 років. Карту з дворічним терміном дії мають іноземні подружжя американських громадян, а також певні категорії біженців та іноземних фахівців. Їх карта не продовжується, а натомість видається нова на той же період дії. Заява на отримання нового дозвільного документа необхідно подати за три місяці до закінчення дії актуального.

Сплеск підробки Green Card доводиться на початок 70-х років минулого століття. Саме в цей час за фальшивими документами в США переїхали тисячі мексиканців і жителів Центральної Америки. Влада пізно спохватилися і досі точна кількість нелегалів, які проникли на територію США за підробленими грін-карт, невідомо.

Звичайна карта видається строком на 10 років і вимагає продовження, якщо її власник не отримав протягом цього періоду американське громадянство. Процес продовження необхідно починати за півроку до закінчення терміну дії документа. Саме стільки може зайняти процедура продовження карти. Для цього необхідно особисто відвідати представництво імміграційної служби. Можна також відправити заявку на продовження звичайною або електронною поштою.

Цікаво, що статус постійного жителя США втратити набагато легше, ніж придбати. Причиною або приводом для його анулювання може послужити порушення американських законів: наркоторгівля або торгівля зброєю (які, природно, припускають не тільки позбавлення статусу, а й тюремне ув'язнення), їзда за кермом у нетверезому стані, участь в гучних пиятиках, що заважають сусідам, або бійках . Будь-яке порушення кримінальної або адміністративної законодавства не залишиться непоміченим і може негативно вплинути на право подальшого життя в США.

Іммігрувати в Америку по грін-карті зручно і практично. Її володар багато в чому прирівнюється в правах до громадянина цієї країни. Однак часто при отриманні цього документа виникає маса незрозумілих моментів і непередбачених зволікань. Тому тим, хто хоче переїхати в США по Green Card, набагато доцільніше вивчити нюанси процесу її отримання ще в теорії.

Новости