Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ВНЖ в Греції: вікно в Європу

«Золота віза»

18 квітня 2013 року біля іноземців з'явився привід ще більше любити гостинну Грецію. У цей день тут вступив в дію закон 4146/213 «Про створення сприятливого середовища для стратегічних і приватних інвестицій». А громадяни країн, що не входять до Євросоюзу, знайшли можливість отримати тимчасову посвідку на проживання при покупці нерухомості комерційною вартістю від 250 000 євро - або «золоту візу».

В даний момент власники даного типу ВНЖ можуть вирішувати самі, скільки часу проводити в Греції: офіційно законом термін перебування в країні не нормований.

Уже не перший рік Греція знаходиться в стані фінансової кризи, і її уряд налаштований йти назустріч приватним іноземним інвесторам. Нещодавно Ангелос Сірігос, генеральний секретар по населенню і соціальним зв'язкам Міністерства закордонних справ Греції заявив про можливі поправки до вищезазначеного закону. У разі позитивного рішення парламенту, термін перебування в країні по ВНЖ за покупку нерухомості буде враховуватися при отриманні громадянства. Але про це трохи пізніше.

деталі

Отже, для того, щоб «прорубати вікно в Європу» через Грецію, слід придбати в цій країні житлову, комерційну або курортну нерухомість або укласти договір оренди або спільної оренди (таймшера) такої нерухомості мінімум на 10 років. Купити або взяти в оренду можна як одне, так і декілька володінь - головне, щоб загальна сума їх вартості (оренди) за нотаріально посвідченою договором купівлі-продажу (оренди) була 250 000 євро і вище.

У кожному з цих випадків покупка повинна відбуватися однією фізичною особою або компанією, яка повністю йому належить. Придбана нерухомість може здаватися в оренду для отримання доходу.

Придбана нерухомість може здаватися в оренду для отримання доходу

Маючи в своєму розпорядженні сумою в 250 000 євро, в Греції можна придбати окремий будинок площею близько 200 кв.м, в декількох хвилинах ходьби від моря (на фото будинок на півострові Халкідікі).

Важливо! Отриманий дозвіл на проживання не дає права на роботу в Греції і країнах Євросоюзу.

Важливо! У суму 250 000 євро для оплати об'єкта нерухомості в Греції з метою отримання ВНЖ можна включити кредитні кошти!

Хто зі мною?

Вид на проживання в Греції отримують тільки чоловік / а і неповнолітні (віком до 21 року) діти інвестора в нерухомість.

Сьогодні урядом розглядається ще одна поправка до закону 4146/2013. Якщо вона буде прийнята, право на ВНЖ матимуть і батьки інвестора.

Пайова володіння комерційною нерухомістю або бізнесом з «третіми особами» допустимо лише в тому випадку, якщо частка участі в ньому оцінюється мінімум в 250 000 євро.

документи

Для оформлення посвідки на проживання при покупці нерухомості в сонячної Елладі вам знадобляться:

- Дійсний закордонний паспорт (терміном дії мінімум один рік);

- Заповнені заяви необхідного зразка;

- завірений нотаріусом договір купівлі-продажу нерухомості в Греції;

- Довідка про стан здоров'я за результатом медичного обстеження в грецькому шпиталі;

- Медична страховка;

- Довідка про склад сім'ї (для заявників, які перебувають у шлюбі / с дітьми);

Додатково у заявника на «золоту візу» можуть запросити: виписку з рахунку в банку з внеском на суму не менше 24 000 євро + 20% на дружину і 15% на кожного з дітей; довідку про доходи 2 ПДФО або податкову декларацію; довідку про несудимість; свідоцтво про народження; свідоцтво про шлюб.

Сьогодні грецька сторона часто скорочує формальності при оформленні ВНЖ за покупку нерухомості, а кількість необхідних документів може скоротитися вже до кінця року. Однак поки ми б рекомендували дотримуватися офіційного списку.

Процес оформлення ВНЖ

Після того як зібрані всі необхідні документи, юрист оформляє на покупця ІПН і рахунок в банку Греції. Проводиться грошовий переказ, і нотаріус підтверджує оплату 100% всієї суми за договором купівлі-продажу. Тепер необхідно звернутися в муніципалітет за грецьким «місцем проживання»: в цей же день заявник отримає документ, що підтверджує вид на проживання.

Продовження ВНЖ здійснюється через п'ять років за умови збереження статусу власника грецької нерухомості.

Додаткові витрати

  • Податок на перехід права власності на нерухомість - 3% від вартості за нотаріально посвідченою контрактом для вторинної нерухомості і новобудов, що належать приватним особам. Для об'єктів, побудованих після 2005 року і оформлених на юридичну особу, він замінюється на ПДВ 23% (16% на островах, крім Криту). Найчастіше забудовник частково компенсує ПДВ покупцеві.
  • Послуги посередника (2% -3%) і адвоката (1-1,5%) від комерційної вартості;
  • Гонорар нотаріуса - близько 1,5% від кадастрової вартості, включаючи реєстрацію в іпотечному реєстрі;
  • Гонорар перекладача (договірної);
  • Муніципальний податок (3% від податку на перехід права власності) і оплата реєстрації в іпотечному реєстрі - 0,5% від кадастрової вартості
  • Щомісячні комунальні послуги;
  • Щорічний податок на нерухомість (розраховується індивідуально).

Необхідна для отримання посвідки на проживання сума 250 000 євро - це ціна нерухомості без урахування податків!

А що з громадянством?

Сьогодні термін перебування в Греції по «золотий візі» при отриманні громадянства невраховуваних. Але незабаром ситуація може змінитися на користь власників нерухомості вартістю вище 250 000 євро.

У цьому випадку власники «золотих віз» зможуть подавати документи громадянство через сім років після проживання в Греції по ВНЖ.

Процедура оформлення громадянства, однак, анітрохи не спроститься: претенденту на статус громадянина Греції доведеться здавати непростий іспит з грецької мови, іспити з історії та політичної ситуації в країні, а також надати

повний пакет документів, підтвердити фінансову спроможність і т.д.

Декілька порад

  • Обов'язково користуйтеся послугами перевіреного агентства нерухомості!
  • Відвідайте обраний об'єкт нерухомості перед покупкою!
  • Не намагайтеся обдурити уряд Греції, купуючи нерухомість вартістю нижче 250 000 євро для отримання ВНЖ. Підміна необхідної суми в договорі купівлі-продажу може бути чревата проблемами продавця з податковими органами країни - і поставить під питання як ваше право володіння нерухомістю, так і вид на проживання.

Якщо на рахунку немає 250 000 євро ...

Але при цьому ви маєте стабільний дохід і бажання постійно жити або вести бізнес в Греції, можна подати документи на такі типи ВНЖ:

«Для фінансово незалежних осіб». Знадобиться 24 000 євро на рахунку заявника в грецькому банку + 20% на дружину і 15% на кожного з дітей, довідка 2-ПДФО або акції, податкова декларація, довідки про пасивний дохід, трудові договори та ін. Плюс довгостроковий договір оренди житла в Греції . Даний тип ВНЖ не дає права роботи, надається на три роки і підлягає продовженню. Обов'язкова умова проживання на території Греції - більше 180 днів щорічно.

«Підприємницький». Заявник повинен мати рахунок в грецькому банку з внеском від 60 тис. Євро і бізнес-план передбачуваної підприємницької діяльності, який потрібно надати до Департаменту у справах емігрантів і іноземців Префектури за місцем проживання в Греції. Даний тип ВНЖ видається на два роки, продовжується кожні два роки.

Дякуємо за допомогу в підготовці статті Юлію Смагіну (Albatros Greece), Наталію Ковальову (Real Estate Service), Олену Невської (Adrionika) і Сергія Карцева (Zora Home Int.)

Ольга Потягаева

HomesOverseas.ru

Що можна придбати в Греції на суму близько 250 000 євро

Просторі апартаменти на острові Крит

Квартира розташована на першій лінії моря в сучасному будинку у відомому курортному місті Агіос Ніколаос, на сході острова Крит. Площа апартаментів становить 110 кв.м, квартира продається з меблями, з балкона відкривається чудовий вид на море.
Вартість об'єкта - 280 000 євро.

Котедж на півострові Халкідікі

Котедж на півострові Халкідікі

Дворівневий котедж знаходиться на півострові Кассандра, Халкідікі, всього в 250 метрах від пляжу. Площа будинку - 237 кв.м, площа ділянки - 500 кв.м. З просторої веранди відкриваються приголомшливі види на море і околиці.
Вартість об'єкта - 250 000 євро.

Апартаменти на острові Родос

Шикарні апартаменти розташовані в новому будинку, на самому березі моря. Площа апартаментів становить 105 кв.м, великі вікна в підлогу і простора веранда дозволяють в повній мірі насолодитися навколишніми видами.
Вартість об'єкта - 250 000 євро.

Двоповерхові апартаменти в передмісті Салонік

Двоповерхові апартаменти в передмісті Салонік

Ці дворівневі апартаменти розташовані в м Панорама - найближчому передмісті Салонік. Площа апартаментів - 140 кв.м. Квартирі належить невеликий садок, з вікон і з терас відкривається чудовий вид на море.
Вартість об'єкта - 290 000 євро.

Хто зі мною?
А що з громадянством?

Новости