Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Українські моряки в Греції: з Афін повернулися 12 моряків Mekong Spirit

Дванадцять українських моряків повернулися додому з Греції, де 14 місяців перебували на кораблі під забороною виїзду з країни.

"Тема українських моряків в Греції чутлива і важка. Але рішення це передбачувано - сьогодні (27 липня. - Ред.) З Афін до Одеси повертаються 12 моряків з Mekong Spirit, які 14 місяців перебували на кораблі. Консули працюють для якнайшвидшого повернення всіх українських моряків додому ", - написав глава МЗС України Павло Клімкін в Twitter.

Як повідомив почесний консул Греції Пантеліс Бумбурас, суд дозволив покинути Грецію 12 з 16 українських моряків. Вони зобов'язані будуть щомісяця реєструватися в генеральному консульстві Греції в Одесі. Капітан, старший помічник і два матроси будуть знаходитися в Греції до з'ясування всіх обставин.

"Це були складні 14 місяців. Велися досить серйозні дипломатичні переговори на рівні двох країн - України та Греції. Довелося підключити серйозних адвокатів. І сьогодні, на щастя, ми домоглися справедливого рішення суду на користь українських моряків", - зазначив почесний консул Греції Пантеліс Бумбурас .

"Більше року ми тримали руку на пульсі. Крім адвокатів потрібно було підтримати моряків психологічно. Судно фактично залишилося без поставок продуктів, медикаментів і чистої води. А це могло привести до серйозних проблем. Ми знайшли можливість і орендували будинок в 15 хвилинах ходьби від порту Лаври . У екіпажу була можливість ночувати в людських умовах. Залишати судно одночасно всім було неможливо. Тому вони самостійно планували свій графік ", - додав він.

Тому вони самостійно планували свій графік , - додав він

українські моряки

В даний момент вирішується питання перебування на території Греції залишилися 4 членів екіпажу.

"Наскільки мені відомо, зараз вирішується доля решти на території Греції моряків. На борту Mekong Spirit перебувати вони не зможуть. Судно заарештовано. Судновласник самоусунувся. Зі свого боку, ми готові підтримати моряків і надати їм допомогу в питанні житла і продуктів харчування. Ми їх не кинемо ", - розповів Бумбурас.

Нагадаємо, що контейнеровоз Mekong Spirit під мальтійським прапором був затриманий грецькими правоохоронцями травнем 2017 року за підозрою в контрабанді зброї.

На борту виявили близько 700 тонн промислової вибухівки, детонаторів, боєприпасів для стрілецької та спортивної зброї, а також інші спецматеріали. Судно стоїть в порту Лаври (60 км від Афін).

Нагадаємо, раніше в Греції за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів були затримані 132 громадянина України .

як повідомляв OBOZREVATEL , Рівно місяць тому, 27 червня, шестеро українських моряків судна RS 300-97, яким півтора року не дозволяли виїхати з Греції, повернулися на батьківщину.

Ти ще не підписаний на наш Telegram ? Швидко тисни!

Новости