Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятки Криту: що відвідати та куди сходити з дітьми?

  1. Особливості екскурсійного відпочинку з дітьми на Криті
  2. Що можна подивитися з дитиною на Криті?
  3. Кносський палац
  4. лабіринт Мінотавра
  5. Діктейська печера (печера Зевса)
  6. монастирі Криту
  7. Середньовічні фортеці Криту
  8. Природні пам'ятники Криту
  9. озеро Курнас
  10. Озеро Вулісмені (Лассіті)
  11. аквапарки Криту
  12. Розваги для дітей на Криті
  13. Аквамир
  14. Динозаври на Кріті
  15. Музеї Криту

Місцеві жителі острова Крит твердо впевнені в тому, що їх походження пов'язане з повелителем Олімпу - Зевсом. Можливо, у них є підстави так стверджувати. Адже на острові існує багато того доказів. Взяти ту ж печеру, в якій за переказами народилося верховне божество, яку до сих пір можна побачити своїми очима.

Древніх пам'яток, пов'язаних з історією, культурою, давньогрецькою міфологією і легендами в цьому загадковому і неповторному куточку світу неймовірно багато. І мабуть з цієї причини тисячі туристів щороку спрямовуються в ці місця. І не тільки з метою насолодитися відпочинком на чудових пляжах Криту , А бажаючи побачити своїми очима скарби острова і пам'ятники, що існувала колись на ньому найдавнішої мінойської культури.

Особливості екскурсійного відпочинку з дітьми на Криті

Якщо мова йде про відпочинок з дітьми на острові Крит і про організацію їхнього дозвілля, то тут, звичайно, не зустрінеш в кожному курортному селищі масу дитячих розваг (хоча, звичайно, це присутнє в великих курортних центрах). Проте, на Криті є що подивитися з дітьми. Зрозуміло, екскурсійна програма багато в чому буде залежати від віку юного мандрівника.

Якщо це поїздка з дітьми старшого віку, то лазіння по таємничим ущелинах і печерах, руїнах стародавніх античних міст перетвориться для них в цікаве і незабутня пригода. З дитиною старше 7 років будуть цікаві багато екскурсійні маршрути. Їм напевно сподобається відвідування Морського акваріума. А аквапарки Криту - це задоволення для всіх віків. При їх відвідуванні маса вражень і емоцій забезпечена для всієї родини.

Острів Крит за нашими мірками можна вважати невеликим. Але палаців, древніх міст і фортець, монастирів, водоспадів і печер, річок і озер на ньому просто неймовірна кількість. І як би не хотілося, складно осягнути неосяжне за короткий час перебування на острові, та ще й не забуваючи про відпочинок з дітьми на пляжі.

Але все-таки, опинившись на Криті, є пам'ятки, які просто зобов'язаний побачити кожен. Правда, не завжди вони можуть перебувати поруч з місцем проживання на відпочинку. Відстань між двома областями (всього їх чотири), які розташовані по краях острова, можуть бути досить великими, і не завжди зручно і легко їх подолати з дітьми.

Вихід з цієї ситуації - або обмежитися екскурсіями і поїздками на мінімальні відстані з максимальною кількістю запланованих для відвідування місць, або орендувати машину, і тоді екскурсійні можливості значно розширяться навіть з маленькими дітьми.

Знову ж таки, з огляду на специфіку відпочинку з дітьми, виникає ще одне питання: коли краще оглядати визначні пам'ятки Криту з дітьми?

На острів з дітьми, особливо маленькими, не варто вирушати в саму спеку і в пік туристичного сезону - це липень-серпень. Сонце в цей час палить нещадно, дуже жарко і сухо, на пляжі не проштовхнешся. Ну і, зрозуміло, коли в денний час краще ховатися від сонця, навряд чи комусь захочеться бродити навіть по знаменитим руїн, знемагаючи від духоти і спеки.

Кращий час для таких поїздок - це середина травня-червня або вересень. Оксамитовий сезон на Криті - це саме вересень: водичка тепла, температура повітря ще літня, але вже без палючого сонця. І це однаково добре для відпочинку на пляжі і для туристичних поїздок та екскурсій з дітьми.

І це однаково добре для відпочинку на пляжі і для туристичних поїздок та екскурсій з дітьми

Що можна подивитися з дитиною на Криті?

Дві головні визначні пам'ятки острова, які потрібно відвідати в будь-якому випадку - це Кносский палац (що належав колись царю Криту - Міноса) і знаменита печера Зевса, в якій богиня Рея народила і сховала Зевса, щоб немовляти не з'їв великий Кронос (її чоловік). Так говорять міфи і легенди.

Палаци Криту - особлива категорія пам'яток острова. Це унікальне підтвердження у вигляді архітектурних споруд, творів мистецтва, предметів побуту багатства і культури загадкової і великої мінойської цивілізації, що існувала на острові тисячоліття назад до нашої ери.

Кносський палац

Палац розташований в центрі острова (5 км від Іракліона). До сих пір, незважаючи на свій солідний вік, частково відновлений палац справляє враження барвистого і масштабного споруди з гармонійним декором і чудовими фресками.

На огляд всього палацу часу буде потрібно чимало. Але сюди, як магнітом, притягує багатьох туристів легендарний лабіринт Мінотавра. Хто знайомий з давньогрецькою міфологією, вже точно чув про мешкав в ньому колись страшному чудовисько.

лабіринт Мінотавра

Згідно з легендою, Мінотавр був позашлюбним сином дружини царя Міноса і Посейдона (бога морів), який відрізнявся лютою вдачею і з'їдав все, що траплялося на його шляху. Цар Мінос намагався приховати його в своїх садах в заплутаному лабіринті. І для цього він побудував величезний палац з безліччю коридорів і кімнат, із заплутаною системою їх розташування. Перемогти Мінотавра зміг тільки безстрашний герой Тесей, якому допомогла вийти з лабіринту дочка царя Міноса - прекрасна Аріадна, в яку він закохався.

Було так і чи існував коли-небудь цей лабіринт - залишається тільки гадати. У всякому разі, ця похмура історія анітрохи не псує світлого і радісного враження від стародавнього палацу, вірніше його руїн, що дивують нетрадиційної плануванням внутрішніх приміщень і безліччю коридорів на різному рівні.

У всякому разі, ця похмура історія анітрохи не псує світлого і радісного враження від стародавнього палацу, вірніше його руїн, що дивують нетрадиційної плануванням внутрішніх приміщень і безліччю коридорів на різному рівні

А щоб діти ще більше перейнялися стародавнім міфом і надовго запам'ятали історію про Мінотавра і Аріадну, після відвідування Кносського палацу можна відправитися в дитячий парк «Лабіринт Мінотавра», який знаходиться в 27 кілометрах від Іракліону. Тут серед сходів, мостів, веж, численних стежок оживає міф про безстрашного героя Тесея і страхітливому руйнівний Мінотавра. Можна спробувати вибратися з цього лабіринту і розважитися на традиційних атракціонах.

До речі, на острові є і інші стародавні палацові споруди, які заслуговують на увагу: палаци Фестоса і Агия Тріада, Малії, Арханесскій палац і Закрос.

Діктейська печера (печера Зевса)

В околицях Іракліона на мальовничому плато Лассіті з величезними вітряками, побудованими для зрошення яблучних і грушевих садів і полів, розташована дуже красива Діктейська печера або печера Зевса на північному схилі гори Дікті неподалік від містечка Псіхро.

Згідно з переказами, саме в ній колись з'явився на світ знаменитий бог-громовержець. Тут Рея - його мати - сховала маленького Зевса від розлюченого батька Бога Кроноса і врятувала його від неминучої загибелі. Печера Дікті була довгий час місцем культових обрядів. Сюди богині Реї і богу Зевсу приносили жертви.

Печера Зевса досить велика і в ній все овіяне міфами і легендами. Підсвічування висвітлює кам'яні склепіння, покриті гігантськими сталактитами і сталагмітами найхимерніших обрисів і кольорів, які утворювалися в печері століттями. Тут же знаходиться невелике підземне озеро, в якому відбивається найбільший сталактит - «Мантія Зевса».

Печера знаходиться в горах і до неї ще десь з кілометр потрібно підніматися по доріжці вгору. Цей шлях можна пройти пішки, а можна виконати верхом на ослику. Дітям це буде подвійно цікаво. Де ще вдасться отримати задоволення від подорожі на довговухі тваринному, а також заощадити сили на спуску, які ще знадобляться при підйомі назад і спуску в саму печеру.

Після відвідин печери можна заглянути в гончарну майстерню, де місцевий гончар навчить дітей виготовляти глиняний посуд на гончарному крузі. Те, що вийшло, можна забрати з собою, висушити, розфарбувати. Вийде відмінна пам'ять про поїздку.

До речі, на острові Крит налічується 5000 печер, правда, відвідувати можна тільки мало хто. Найвідоміші - Ідеонская печера на горі Псілорітіс, красива печера Сфендоні, обитель богів печера Мелідоні, мальовничі печери Маталам.

монастирі Криту

На плато Лассіті, як втім і по всьому острову, розкидано безліч діючих монастирів. І просто неможливо не відвідати хоча б кілька з них, тому що це невід'ємна частина крітської культури. Величезна кількість монастирів, їх дивовижна різноманітна архітектура просто заворожує. Майже всі вони розташовані на височинах, звідки відкриваються мальовничі панорамні види.

Монастир Аркаді (Ретімно) - найбільш відвідувана найдавніша пам'ятка острова в цій категорії і унікальний витвір архітектури і мистецтва. Старовинні і величні будівлі. Всередині є зоопарк, гарний сад, музеї зі старовинною зброєю, старовинним одягом і старовинними книгами.

Монастир Кера Кардіотісса (Іракліон) - жіночий монастир, розташований в околицях Іракліона. Це важливий релігійний центр острова і примітний він тим, що його перекази, традиції та історія пов'язані з чудодійною іконою Пресвятої Діви Марії, яка творить чудеса. Це місце можна відвідати з дітьми. При монастирі є ботанічний сад і мініатюрний зоопарк, в якому живуть екзотичні птахи, павичі. Деяких тварин можна погодувати і погладити.

Середньовічні фортеці Криту

Але і це далеко не все, чим гарний острів Крит. З великим інтересом діти ставляться до відвідування стародавніх фортець і оборонних споруд.

Фортеця Франгокастелло знаходиться в селищі Сфакії (область Ханья). Це венеціанське військова споруда і краще за всіх збереглася фортеця на Криті, де влітку у внутрішньому дворику проходять концерти.

Фортеця Фортецца (Ретімно) - найбільша венеціанська оборонна фортеця середньовічного періоду, що височіє на пагорбі Палеокастро з великою кількістю споруд.

Фортеця острова пірата Грамвуса (Ханья) - прекрасна середньовічна фортеця зі збереженими ще кількома будівлями знаходиться на знаменитому «острові піратів», який за легендою відвідував на шляху в Ітаку Одіссей. Тут можна помилуватися старовинними спорудою, а заодно викупатися з дітьми на білосніжних пляжах або поплескати в природних басейнах з теплою водою.

Фортеця острова сліз Спиналонга (Лассіті) - це невеликий острів з венеціанської фортецею. Відомий не лише античними спорудами, а й тому, що в XX столітті довгий час це був острів прокажених. Сюди від курортного містечка Елунда часто відправляються екскурсійні кораблики. За годину острів можна обійти повністю, а, повертаючись в готель, ще й скупатися в тихій дрібної бухті з невеликим пляжем в затоці Мірабелло.

Природні пам'ятники Криту

Не варто ігнорувати дуже гарні природні пам'ятки острова. Мальовничі критські ущелини привертають увагу і великих, і маленьких туристів. Причому для останніх розроблені зовсім нескладні маршрути, за якими можуть пройти навіть маленькі діти.

Національний парк Білі Гори (Ханья) - національний заповідник Криту з різнокольоровими скелями, віковими соснами, бурхливим водним потоком під ногами, дивовижними квітами, пахучими травами, багато з яких вже зникають, населений рідкісними видами тварин і птахів - все це викликає захоплення. Його довжина - 18 кілометрів, і потрібно розраховувати сили дітей, вирушаючи в такий нелегкий похід. З ущелини дорога веде на берег Лівійського моря, де можна розслабитися і відпочити.

Курталіотское ущелині (Ретімно) - ущелина вітрів і красиве на острові місце з гучним водоспадом.

Мальовниче ущелину Котсіфу - тут можна побачити гармонійно вписану в пейзаж і дуже красиву каплицю Миколи Чудотворця.

Ущелина Агіофаранго (Ретімно) - в цих місцях жили древні відлюдники Криту. Маршрут недовгий і нескладний по стежці, що потопає в олеандрах, підходить навіть для екскурсії з дітьми. По ходу зустрічаються таємничі печери, скельна церква Святого Антонія. І все закінчується відпочинком на прекрасному дикому пляжі.

І все закінчується відпочинком на прекрасному дикому пляжі

Ущелина Імброс (Ханья) - з нескладним маршрутом, який буде під силу маленьким мандрівникам.

На Криті є ще кілька цікавих об'єктів: Араденское ущелині (Ханья), Милі (Ретімно), ущелини Ріхтіс і Ха (Лассіті).

Серед природних визначних пам'яток можна не сказати про численні озерах на Криті. Велика частина з них - штучні, але це анітрохи не применшує їхньої краси.

озеро Курнас

Прісноводне озеро (єдине на острові) в горах, розташоване між Ханьей і Ретімно в 3 кілометрах від курорту Георгіуполіс.

З прекрасною зоною відпочинку, що переливається всіма відтінками блакитного кольору теплою водою і білосніжними мармуровими скелями. У цьому красивому озері водяться черепахи, а його околиці є заповідником. На одному з берегів озера, де завжди прекрасна тиха погода, обладнаний пляж.

Озеро Вулісмені (Лассіті)

На його берегах розташувався красиве місто Агіос Ніколаос, де можна просто погуляти. Саме озеро дуже глибоке і за переказами в його водах в стародавні часи купалася богиня Афродіта.

Крім того можна відвідати Озеро Заріс або Вотомос (Іракліон) - тихе умиротворений місце з приголомшливою природою, що вражає красою тутешніх місць, озеро Фанеромені (Іракліон) - один з найкрасивіших водойму (принесе задоволення любителям природної краси), озеро Махеріда (Ханья) розташоване на півострові Акротірі в карстовому розломі. Утворено джерелами солоної води. Його люблять перелітні птахи і черепашки.

Щоб відчути всю різноманітність Криту, з дітьми можна з'їздити на пляж Ваи з пальмовою лісом в надзвичайно красивому місці в Середземномор'ї. Купатися і відпочивати з дітьми в цих місцях не тільки приємно, але й цікаво. Якщо заглибитися в пальмовий ліс, створюється відчуття, що потрапив в джунглі на тропічний острів.

І ще, відпочиваючи на Криті, є можливість побувати на фантастичному за красою острові Санторіні, розташованому поблизу. Для цього можна скористатися одноденним круїзом на лайнері (в одну сторону - 4 години).

Не варто ігнорувати і відвідини стародавніх міст Криту, а також безліч старовинних критських сіл і чудових курортних місць.

В регіоні Іракліон - це місто Гортіна з низкою унікальних споруд різних епох і цивілізацій, Амніс - найдавніше місто не тільки Криту, але і всього Середземномор'я, Арханеса з величезних кількістю стародавніх артефактів, знайдених в його околицях.

У Лассіті - Лато Етера із залишками великих будівель одного з найбільших міст стародавньої Греції, Гурни - поселення стародавніх людей. У Ретімно - Елевтерна - стародавнє грецьке місто-держава і одна з часто відвідуваних визначних пам'яток. В Ханьї - Аптера - місто Сирен.

аквапарки Криту

На Криті немає спеціальних дитячих екскурсій. Але це не означає, що тут зовсім ніде розважитися з дітьми. Куди ж все-таки сходити з дитиною, де можна відпочити і повеселитися? В цьому випадку виручить відвідування аквапарків, яких на острові чотири, і всі вони дуже різні, зі своїми особливостями, але однаково добре підходять для веселого відпочинку всією сім'єю і дитячих розваг для будь-якого віку.

Аквапарк Water City - найбільший комплекс водних розваг в Греції і справжній водний рай. Розташований поруч з курортним селищем Коккини Хані на величезній території з 30 водними гірками, 13 басейнами, красивими водоспадами, фонтанами, цікавими атракціонами.

Розташований поруч з курортним селищем Коккини Хані на величезній території з 30 водними гірками, 13 басейнами, красивими водоспадами, фонтанами, цікавими атракціонами

Аквапарк Aqua Plus - також досить великий аквапарк на відкритій території. Розташований в районі курортного селища Херсоніссос на вершині гори. Атракціони оснащені веселими звуковими і світловими спецефектами. Багато чого цікавого є для малюків. Ще одна особливість - в аквапарку є приголомшливий парк з унікальними рослинами, екзотичними квітами, яскравою зеленню - справжній райський сад.

Аквапарк Star Beach Water Park знаходиться в центрі Херсоніссос прямо на березі моря. Його унікальність полягає в можливості поєднувати розваги на водних гірках з розвагами на пляжі на березі моря і на атракціонах в парках. Вхід в аквапарк безкоштовний, але потрібно платити за кожен атракціон.

Аквапарк Limnoupolis Water Park - найновіший аквапарк неподалік від міста Ханья. Відрізняється красивим дизайном. Основна частина аквапарку декорована штучним каменем, з якого створені штучні гроти, гори і печери.

Розваги для дітей на Криті

Критський акваріум

Відвідування морського акваріума з величезною кількістю морських мешканців зазвичай справляє враження на дітей. Знаходиться він на самому березі моря недалеко від селища Коккини Хані.

Аквамир

Аквамир (Aquaworld) - ще один невеликий акваріум, але примітний тим, що він є центром порятунку рептилій. Тут дбають і виходжують хворих і поранених рептилій. Розташований в Херсоніссос (Іракліон).

Динозаври на Кріті

Если вашим дітям подобаються Такі розваги, можна відвідаті парк динозаврів - Dinosauria Park, в якому представлено около 30 гарчалі и Рухом макетів динозаврів и много других цікавинок. Парк великий и різноманітній. Цікавий для всієї родини. Найближче він знаходиться від Херсоніссос (6 км), від Малії - 15 км, від Агіос Ніколаос - 40 км, від Ретімно - 90 км.

Музеї Криту

Для особливо допитливих можна запропонувати кілька цікавих музеїв - Морський музей Кріту (Ханья), Археологічний музей в Іракліоні, Сільський музей побуту Ліхностатіс (Херсоніссос).

Словом, якщо ви опинилися на острові Крит з дітьми, нудьгувати вам точно не доведеться. Тому що цей острів - справжній великий парк розваг. А щоб діти не дуже втомлювалися і легше переносили поїздки, екскурсії та відвідування пам'яток, найкраще чергувати їх з відпочинком на пляжі. Тим більше, що робити це можна в будь-якому новому місці, навіть далеко від свого готелю (про кращих сімейних готелях Криту ми вже писали в одній зі статей), оскільки практично біля кожної пам'ятки неподалік є пляж. Незабутнього вам подорожі!

Сподобалось стаття? Поділіться з друзями:

Знову ж таки, з огляду на специфіку відпочинку з дітьми, виникає ще одне питання: коли краще оглядати визначні пам'ятки Криту з дітьми?
Що можна подивитися з дитиною на Криті?
Куди ж все-таки сходити з дитиною, де можна відпочити і повеселитися?
Сподобалось стаття?

Новости