Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Невідома Греція

При словах «острова Греції» кожен згадає про долю Богородиці - Святій горі Афон, про Криті, про Родосі. Але є в Середземномор'ї і інші землі, що таять справжні скарби для туриста і православного паломника. Наш шлях лежить на Додеканісскіе острова. Принаймні три великі цивілізації залишили тут свій слід. Елліни, римляни, християни обробляли цю землю, вирощували оливкові гаї і виноградники. Перші християни будували базиліки і церкви, перетворювали язичницькі святилища в християнські храми, освячуючи острови своєю молитвою.

острів Кос

В Егейському морі, в центрі Додеканіса знаходиться острів Кос. Туристам зазвичай в першу чергу розповідають про те, що цей острів подарував світові батька медицини Гіппократа. Але мало хто знає, що християнська історія Коса нерозривно пов'язана з історією іншого острова Додеканіса - Патмоса. Втім, все по порядку.

При словах «острова Греції» кожен згадає про долю Богородиці - Святій горі Афон, про Криті, про Родосі

В Егейському морі знаходиться острів Кос. Цей острів подарував світові батька медицини Гіппократа

Перші мешканці Коса - пеласгійци і карійці - населяли острів близько 3000 років тому. Потім тут з'явилися мінойци, а пізніше мікенці (пізній бронзовий вік). В «Іліаді» Гомер згадує про участь жителів острова в облозі Трої. У VII-VI століттях до н. е.

Ім'я Гіппократа міцно вписано в історію Коса. Саме тут він сформулював свою знамениту клятву, що стала для лікарів кодексом професійної честі. У IV столітті до н. е. на острові знаходилася одна з перших лікарень давнини - Асклепион, святилище бога-цілителя Асклепія, в якому лікували учні і послідовники Гіппократа.

Під час епохи еллінізму острів Кос переживає справжній розквіт, активно розвивається торгівля вином, оливковою олією і шовком, будуються язичницькі храми. У романський період Кос залишається важливим морським торговим перехрестям. У візантійську епоху на острів приходять лицарі ордена Святого Іоанна. У 1523 році його захоплюють турки, які утримують Кос аж до 1912 року, коли їх змінюють італійці. Після закінчення Другої світової війни Кос переходить до англійців і лише в 1948 році приєднується до Греції завдяки втручанню СРСР - Сталін під час переговорів з Черчіллем наполіг на цьому.

Площа острова 290 кв. кілометрів. В античні часи його населення доходило до 100 тис. Жителів, сьогодні тут живе лише близько 12 тис. Чоловік. Щоб якось стимулювати людей не залишати острова, уряд Греції платить субсидії всім острівним жителям.

На півдорозі до вершини гори Діке - найвищій точці острова Кос, на висоті близько чотирьохсот метрів над рівнем моря, лежить невелике село Зія. У XVII столітті, рятуючись від набігів морських піратів, жителі острова пішли в гори. Сьогодні село Зія налічує близько сотні жителів, які як і раніше, як і сотні років тому, зайняті землеробством і розведенням худоби. Тільки в цій невеликому селі проводиться знаменитий на весь світ козячий сир, маринований в червоному вині, який користується неймовірною популярністю у туристів. Трохи вище села розташована невелика церква, присвячена Панагії - образу Божої Матері «Всецариця». У грецькій іконографії «Панагією» можуть називатися найрізноманітніші Богородичні ікони. Найчастіше Панагія відповідає нашій Одигітрії - Путеводітельніца, де Богородиця тримає на одній руці немовляти Христа з сувоєм в руці, а інший указует на нього. Храм розписаний чудовими фресками роботи XVIII століття.

Вклонившись святині і почавши спуск вниз, в село, мимоволі зупиняєшся, вражений її мальовничістю. Традиційні для Греції одно- і двоповерхові будиночки, пофарбовані в білий колір, сині віконниці і двері - все це створює непередаване відчуття легкості і святковості.

острів Патмос

Патмос - невеликий гористий острівець в північній частині архіпелагу, який греки називають островом Апокаліпсису - тут знаходиться стародавня печера, де апостол Іван написав саму таємничу книгу Нового Завіту. Ми знаємо про це з свідоцтва його учня Прохора і з тексту самого Одкровення. Апостол Іоанн пробув на острові всього 16 місяців, проповідуючи Євангеліє, так що жителі Патмоса були звернені в християнство улюбленим учнем Господа. Сьогодні ця печера - одна з найбільш шанованих грецьких святинь. І збереглася вона завдяки одному самітника з острова Кос.

Коли в V столітті н. е. християнство стало державною релігією Візантії, християни знесли храм богині Діани, а на його місці спорудили базиліку святого Іоанна. Але із занепадом імперії острів все більше піддавався нападам піратів, храм був зруйнований, і, рятуючись від звірств морських розбійників, жителі покинули острів.

Патмос - невеликий гористий острівець в північній частині архіпелагу, який греки називають островом Апокаліпсису

Промисел Божий не залишив острова. Одного разу, рятуючись від турків, чернець Хрістодул разом з іншими насельниками монастиря на горі Ламос біг на острів Кос, найменш страждає від мусульман і розташований неподалік від Патмоса, і заснував там монастир в честь пресвятої Богородиці. До наших днів цей монастир не зберігся. Незабаром він познайомився з відлюдником Арсенієм, і той став духовним сином Хрістодула. Арсеній був спадкоємцем дуже багатого землевласника Скінуріса, але рано залишив світ і став ченцем. Хрістодул і Арсеній удвох мріяли про відродження отшельнической життя на Патмосі. У 1088 році батько Хрістодул відправився до імператора Візантії Алексію I Комнину і представив йому план відродження чернецтва на острові Патмос. Імператор дарував йому просимое - право розпоряджатися долею Патмоса в обмін на дохідні землі на острові Кос, спадок Арсенія. У серпні того ж року батько Хрістодул отримав у власність «покинутий і безлюдний острів Патмос». Так, завдяки вигідну угоду, імператор знайшов виноградники і оливкові гаї, а християнський світ - найбільші святині: створений працями ченців монастиря Іоанна Богослова і збережену від руйнування печеру Апокаліпсису, в якій і сьогодні все виглядає так, як за часів апостола.

Монастир, переживши панування мусульман і набіги венеціанців, майже не змінився. Як і при святому Христодулу, він височить над островом важкої кам'яної твердинею, до якої, немов у пошуках захисту, туляться білі будиночки жителів. Швидше фортеця, ніж обитель, він повинен був вистояти в боротьбі з піратами і турками, і все в ньому підпорядковане цієї мети. Важкі дерев'яні двері, оббиті залізними пластинами, високі стіни, маленькі вхідні ворота і балкон без статі на зовнішній стіні над воротами, щоб можна було лити киплячу олію і свинець на голови загарбників. Усередині потужних стін знаходяться монастирські будівлі: католікон (собор, головний храм) на честь апостола Іоанна і шість інших храмів і каплиць, стара і нова трапезні, бібліотека, ризниця, сховище архівів і рукописів, майстерні, комори і чернечі келії. Серед скарбів, дбайливо збережених братією монастиря, є частини мощів первомученика Стефана, по всій видимості теж потрапили сюди з острова Кос, де знаходилася зруйнована турками базиліка, одна з перших базилік, присвячених йому.

Бібліотека монастиря є одним з найзначніших зібрань скарбів християнської писемності після бібліотек Сіону і Святої гори Афон. Її архів містить колекцію, що складається з більш ніж тисячі пергаментів, а також золоту буллу Алексія I Комніна, що свідчить про заснування монастиря, і заповіт преподобного Христодула братії.

Одне з найурочистіших богослужінь відбувається в монастирі святого Іоанна на Страсний тиждень. Літургія у Великий четвер - спогад Таємної Вечері ігуменом і братією стають найважливішою частиною Великодніх урочистостей. Подібні богослужіння відбуваються лише в найзначніших центрах християнського світу: в Єрусалимі, Римі, Константинополі та на Патмосі. У день Святої Пасхи в монастирі служать на семи мовах.

На острові Патмос в районі Хори розташовані і дві жіночі обителі - це монастир Живоносного Джерела, заснований в XVII столітті ігуменом Іоанно-Богословського монастиря Парфенієм Панкоста, і монастир Благовіщення Пресвятої Богородиці, насельниці якого займаються іконописом і золотим шиттям.

острів Нисирос

Маленький острів вулканічного походження, площею всього 41 кв. км, з мінеральними джерелами, розташований між островами Коc і Тилос. У давнину він називався Порфіріс - на честь молюсків, з яких добували найдорогоцінніший барвник давнини - порфіровий (або пурпурний). На забарвлення одного шати витрачалося більше тисячі морських равликів, а одягнутися в такий одяг міг дозволити собі тільки імператор і його наближені. Це право було закріплено за ними особливим указом.

Острів Нисирос, в давнину він називався Порфіріс

Переказ свідчить, що дуже давно острів Нисирос був з'єднаний з островом Кос. Але в результаті сильного підводного землетрусу вони виявилися розділені морем. Відстань між островами - 12 км, і в ясну погоду Нисирос добре видно з Коса. Столиця Нисирос - місто-порт Мандраки. Всіх припливають до острову зустрічає поміщена високо в скелях величезна ікона Божої Матері «Панагія Нисирос» - покровителька острова.

Над маленьким містечком височить чорна фортеця лицарів святого Іоанна - тих, кого ми знаємо сьогодні як Мальтійський орден, а за самий край скелі зачепилася церковця Панагії Спільяні.

У півтора кілометрах на схід oт столиці розташовується Лутри - курорт, відомий з давніх-давен своїми цілющими джерелами. У внутрішній частині острова є містечко Емборьес. Тут все потопає в зелені - оливкові і фруктові дерева, інжир, виноградники. Майже в центрі острова, на плоскогір'ї Лаккі знаходиться кратер заснув вулкана діаметром 260 м і глибиною 30 м. Повітря навколо вулкана просочений сірчаними випарами, а перебувати на дні кратера небезпечно для життя - там б'ють гейзери, грунт під ногами в деяких місцях розпечена. Проте любителі гострих відчуттів неодмінно спускаються сходами в кратер. Хтось влучно охрестив цю подорож екскурсією в пекло - дно вулкана таїть в собі незбагненний для людини жах.

Заповзятливі греки відкрили на краю кратера затишну таверну, де можна випити справжню каву, наполегливо іменується ними Greek caf é, хоча він явно турецького походження. Назвати цю каву турецьким - значить смертельно образити грека. Ненависть до турецьких окупантам, більше трьохсот років пригнічує місцеве населення, у греків в крові. Про реальність турецької загрози сьогодні свідчить обов'язкову присутність грецьких збройних сил на всіх островах.

Крім горезвісного кави спрагу можна втамувати і мигдальним молоком- майже забутим в Росії напоєм, що представляє собою мигдальний сік, змішаний з водою і цукром.

Панагія Спіліані

До храму Успіння Божої Матері на острові Нисирос веде 120 сходинок. Прорубані в скелі, вони тугою спіраллю закручуються навколо скелі. За кожним поворотом чекають невеличкі сюрпризи: ось прорубана в скелі пещерка, в якій потайки вчили дітей грецької мови за часів турецької окупації. За склом - макет імпровізованій школи: монах вчить селянських дітей читати і писати. За наступним поворотом - величезний кущ троянд, що ростуть в керамічному горщику, ще один виток ступенів, ще одна дверцята, і, нарешті, ось він - храм Успіння. Зараз тут служать в двунадесяті свята. Був тут колись і печерний монастир, але він закрився в 1983 році - коли помер останній чернець. Тепер доріжку, що веде в глиб скелі, в братські келії, закриває кована дверцята.

Ікона, яка спонукала жителів острова Нисирос заснувати в честь її обитель, знаходиться праворуч від царських врат в головному приділі, що носить її ім'я. Ще правіше - ікона Успіння в дорогоцінному срібному з позолотою окладі роботи місцевих майстрів. Чудотворна Панагія Спіліані, або Всецариця Печерна, теж в окладі, так що погляду відкриті тільки лики Матері і Дитини.

Панагія Спіліані належить до типу «Одигітрія», або «Путеводительница», до тієї ж іконографії відноситься і шанована у нас Казанська ікона. Відмінність в тому, що немовля у панагії Спіліані сидить на правій руці. Мистецтвознавці датують вік ікони XII століттям, але знайдена вона була в першій чверті XVI століття.

Права частина особи Богородиці пошкоджена - страшна тріщина перетинає її лоб, очей і частину щоки. Греки кілька разів робили спроби відреставрувати ікону, але кожен раз фарби обсипалися, і лик поставав перед віруючими таким, яким і знайшли його п'ятсот років тому.

Ця ікона була знайдена місцевими пастухами в одній з скельних печер острова. Одного разу під вечір вони побачили незвичайне світло, що виходить з печери високо в гори. Залишивши стадо, вони піднялися туди і виявили в глибині печери велику ікону. Як тільки розвиднілося, вони привели туди священика, і ікона була перенесена в один з храмів міста Мандраки. Але на наступний ранок ікони в храмі не виявилося. Три рази ікона чудесним чином поверталася до печери, немов не бажаючи залишатися в храмі. Тоді місцеві жителі вирішили заснувати на місці її здобуття монастир і приступили до будівництва церкви, в якій і перебуває ікона по сьогоднішній день.

У XVIII - XIX століттях шанування Панагії Спіліані поширилося далеко за межі Греції. Безліч російських паломників кинулось до святині. Цікаво, що срібний оклад, в який прибрана ікона, був створений зусиллями місцевих умільців саме на пожертвування російських паломників. Греки вірять, що ця ікона має виняткову благодать допомагати дружинам, які страждають від безпліддя, і дів, бажаючим знайти чоловіка. Панагія Спіліані обвішана приношеннями тих, чия молитва була почута. Греки спеціально замовляють золоті або срібні зображення тих органів або частин тіла, які були зцілені по молитві до Богородиці, підвішують маленьких лялечок в подяку за дарування дітей. Серед пожертвувань трапляються навіть ростові зображення чоловіків - це щасливо здобули подружжя жінки принесли свої дари іконі.

У тому ж храмі - чудотворний список Панагії Спіліані. На ньому, як і на оригіналі, частина лику Богородиці перетинає тріщина. Розповідають, що намалювали її з неушкодженим ликом, але фарби незабаром обсипалися, а з ока потекли сльози - дорогоцінне миро, яке священик збирає на ватку і роздає віруючим. Якщо ікона НЕ мироточить, то священик просто занурює шматочки ватки в оливкове масло, палаюче в незгасимої лампади, і роздає його парафіянам. Серед підношень цій іконі можна знайти абсолютно нову табличку з немовлям - це знайшла довгоочікувану дитину паломниця з Росії, в надії проковтнула таку освячену ватку. Віра її була винагороджена.

Покинувши монастир, ми спускаємося в залитий сонцем місто. Вдалині на лінії горизонту видніються інші острови Додеканіса, на яких, я впевнена, нас чекають нові відкриття.

За матеріалами книги «На перехрестях вічності». Книга вийшла у видавництві «Лепта» у вересні 2010 р

Як потрапити на православну службу в Греції?

У Греції виникає відчуття, що храми розташовані на кожному кроці. Наприклад, в селі Кардамена на острові Кос, де проживає всього близько тисячі жителів, шість храмів. Є храм і в аеропорту острова Кос, і в горах, і поблизу від готельних храмів. Всі храми ретельно відреставровані, прикрашені квітниками і іноді упорядковані навіть дитячими майданчиками. Але ... Потрапити всередину храмів непросто. На відміну від наших традицій, на острівній Греції храми часто відкриті жорстко за розкладом: з 8.00 до 10.00 і з 17.00 до 19.00. Відвідувачами цих храмів найчастіше виявляються наші російські паломники і туристи, безпомилково впізнавані по спідницям і хусточки на голові. У самій Греції жінки не покривають голову під час богослужіння, а суворе ставлення до штанів сприймається як атавізм. Та й багато інших звичаї і традиції віруючих для нас в дивину, починаючи від відсутності обов'язкової сповіді перед причастям до коротеньких служб в напівпорожніх парафіяльних храмах.

Паломнику на замітку

На о. Кос можна потрапити чартерними авіарейсами (Внуково, Домодєдово), там існує свій аеропорт. На півдні острова розташовані великі готелі сімейного типу: Mitsis Norida Beach, Mitsis Family Village; на півночі також переважають готелі сімейного типу (Grecotel RoyalPark, Ammos Resort) і практикується здача вілл в оренду, але відпочинок «дикуном» там не прийнятий, тому забронювати готель або орендувати віллу краще заздалегідь. Взагалі, в силу дорожнечі острівного життя, вигідніше проживати в готелі з системою «все включено».

На о. Нисирос знайти житло проблематично, але в літній час з ним є морське сполучення. Кожен день о 9.30 за місцевим часом з о. Кос з села Кардамена і з міста Кос туди відправляються суду, назад вони повертаються в 15.30. Запізнилися ризикують заночувати під відкритим небом.

О. Патмос в літню пору з'єднується регулярними корабельними рейсами з о. Родос. Потрапити на Патмос з о. Кос можна, тільки прийнявши участь в екскурсії.

На островах є оренда велосипедів и автомобілів. Громадський транспорт ходить строго за розкладом і охоплює всі населені пункти. Послуги таксі стоять дуже дорого через високі ціни на бензин.

Для тих, хто хоче здійснити подорож на острови Додеканіса і поклонитися православним святиням:

найбільш вдалі паломницькі маршрути, в яких вас будуть супроводжувати гіди, дійсно знають Православ'я, вам запропонує грецька компанія Beleon, напевно, єдина серед усіх туроператорів, орієнтована саме на тих, хто хоче не просто відпочити, а й поклонитися найдавніших святинь християнства. У Росії партнером Beleon є турфірма «Лабіринт», багато років спеціалізується саме на цьому напрямку.

Галина КАЛІНІНА

Новости