Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

П'ять важливих змін в роботі з іноземцями

  1. Зміна 1. Обмежено термін перебування безвізових іноземців
  2. Зміна 2. Представництвам зарубіжних організацій дозволили брати на роботу висококваліфікованих іноземців
  3. Порада
  4. Зміна 3. Іноземців, які навчаються в РФ за очною формою, можна працевлаштовувати без дозволу на їх...
  5. Увага!
  6. Зміна 4. При отриманні дозволу на роботу іноземець буде підтверджувати не тільки володіння російською...
  7. Зміна 5. З 2014 року розширено перелік категорій іноземців, яких можна брати на роботу без спеціальних...
  8. Порада
  9. Запам'ятайте головне
  10. Документи в тему

За останні місяці прийнятий ряд нововведень у сфері праці іноземних працівників. Частина правових норм вступить в силу в 2015 році, частина діє вже зараз. Як змінився термін перебування в Росії для безвізових іноземців? Прив'язані іноземці, які одночасно навчаються і працюють в Росії, до того регіону, де вони навчаються? Які категорії іноземців можна взяти на роботу без спеціальних дозволів?

Зміна 1. Обмежено термін перебування безвізових іноземців

З 1 січня 2014 року іноземний громадянин, який прибув до Росії в безвізовому порядку, має право перебувати в РФ не більше 90 діб сумарно протягом кожного періоду, що становить 180 діб ( абз. 2 п. 1 ст. 5 Закону № 115-ФЗ ). Такі поправки закріпив Федеральний закон від 28 грудня 2013 р № 389-ФЗ .

Тепер, іноземний громадянин не має права, як раніше, пробути 90 діб в Росії, а потім після виїзду з РФ відразу ж повернутися назад на чергові 90 днів. Обчислення періоду, рівного 180 діб, починається з дня в'їзду іноземця в Росію. Після закінчення цього терміну він повинен покинути територію РФ ( п. 2 ст. 5 Закону № 115-ФЗ ).

Термін тимчасового перебування може бути продовжений, якщо іноземець отримав документ, що легалізував його перебування на території Росії. Це можуть бути: дозвіл на роботу, патент і ін. ( п. 2 ст. 5 Закону № 115-ФЗ ).

Дозвіл на роботу іноземному громадянину за загальним правилом видають на період дії укладеного трудового або цивільно-правового договору, але не більше ніж на один рік з дня в'їзду іноземця на територію Росії ( абз. 2 п. 5 ст. 5 , п. 1.1 ст. 13.1 Закону № 115-ФЗ). Виняток - громадяни Республіки Таджикистан. З 13 квітня 2014 року ним може видаватися дозвіл на роботу зі строком дії до трьох років ( Федеральний закон від 2 квітня 2014 р № 43-ФЗ ). зазначене в абзаці 2 пункту 5 статті 5 Закону № 115-ФЗ обмеження терміну тимчасового перебування також не поширюється на ряд категорій іноземних громадян (схема нижче)

Дозвіл на роботу іноземному громадянину за загальним правилом видають на період дії укладеного трудового або цивільно-правового договору, але не більше ніж на один рік з дня в'їзду іноземця на територію Росії ( абз. 2 п. 5 ст. 5 , п. 1.1 ст. 13.1 Закону № 115-ФЗ). Виняток - громадяни Республіки Таджикистан. З 13 квітня 2014 року ним може видаватися дозвіл на роботу зі строком дії до трьох років ( Федеральний закон від 2 квітня 2014 р № 43-ФЗ ). зазначене в абзаці 2 пункту 5 статті 5 Закону № 115-ФЗ обмеження терміну тимчасового перебування також не поширюється на ряд категорій іноземних громадян (схема нижче)

Якщо іноземець перевищить встановлений норматив в 90 днів, йому на три роки з дня виїзду буде заборонений в'їзд в Росію ( подп. 12 ч. 1 ст. 27 Закону від 15 серпня 1996 № 114-ФЗ ). Також він може бути притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу до 7000 рублів ( ст. 18.8 КоАП РФ , рішення Московського міського суду від 4 квітня 2014 у справі № 7-1782 / 2014 ).

Зміна 2. Представництвам зарубіжних організацій дозволили брати на роботу висококваліфікованих іноземців

З 1 січня 2015 року іноземні представництва отримають право залучати висококваліфікованих іноземних фахівців ( ст. 7 Федерального закону від 5 травня 2014 р № 106ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації»). Зараз наймати таких співробітників за спрощеною процедурою має право акредитовані на території Росії філії іноземних організацій 1 ( абз. 4 подп. 1 п. 5 ст. 13.2 Закону № 115-ФЗ ).

Термін дозволу на роботу висококваліфікованому фахівцю видається на період дії укладеного з ним трудового або цивільно-правового договору, але не більше ніж на три роки ( п. 12 ст. 13.2 Закону № 115-ФЗ ).

Готуються і інші преференції висококваліфікованим фахівцям. Так, Держдума прийняла в першому читанні законопроект, що спрощує порядок залучення російськими IT-організаціями висококваліфікованих іноземних фахівців 2 .

Порада

Іноземного співробітника - висококваліфікованого фахівця ви можете відправити у відрядження за межі того регіону, в якому йому видано дозвіл на роботу. Він може знаходитися в службовій поїздці безперервно протягом 30 календарних днів щорічно ( п. 3 додатка до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 28 липня 2010 року № 564н)

Для таких працівників пропонується встановити мінімальний поріг оплати праці на рівні 1 млн рублів на рік. Цей захід планується поширити на російські IT-компанії, акредитовані в порядку, встановленому Урядом РФ. За чинним законодавством річний дохід висококваліфікованого іноземця, який працює в російській IT-компанії, повинен бути не менше 2 млн рублів ( подп. 3 п. 1 ст. 13.2 Закону № 115ФЗ ).

Зміна 3. Іноземців, які навчаються в РФ за очною формою, можна працевлаштовувати без дозволу на їх залучення і використання

З 1 січня 2014 року роботодавець, замовник робіт, послуг можуть наймати іноземців, які навчаються в РФ за очною формою і отримують середню або вищу професійну освіту за основною програмою, що має госаккредитацию без дозволу на залучення і використання таких працівників ( подп. 4 п. 4.5 ст. 13 Закону № 115-ФЗ ). зміни вніс Федеральний закон від 23 липня 2013 № 203-ФЗ .

Увага!

Якщо закордонний фахівець уклав трудовий або цивільно-правовий договір і отримав дозвіл на роботу, термін тимчасового перебування продовжується на період дії такого договору, але не більше ніж на один рік з дня його в'їзду в Росію ( абз. 2 п. 5 ст. 5 Закону № 115-ФЗ )

За загальним правилом, такий співробітник працює на підставі дозволу на роботу ( п. 1 ст. 13.4 Закону № 115-ФЗ ). Щоб отримати дозвіл на роботу, іноземець повинен представити в ФМС Росії або її територіальний орган необхідні документи (п. 2 , 7 ст. 13.4 Закону № 115-ФЗ). При цьому дозвіл на роботу видається без урахування квот на видачу таких дозволів ( п. 9 ст. 13.4 Закону № 115-ФЗ ).

Термін дозволу на роботу, яке видається іноземному студентові, дорівнює терміну дії укладеного з ним трудового або цивільно-правового договору, але не більше ніж на один рік і не може перевищувати періоду навчання за очною формою в відповідної освітньої організації ( п. 3 ст. 13.4 Закону № 115ФЗ ). Цей термін можна продовжити на термін дії відповідних договорів, але не більше ніж на один рік за кожним з них.

Трудитися іноземний студент може тільки в тому суб'єкті РФ, на території якого він навчається ( п. 20 ст. 13.4 Закону № 115-ФЗ ). Не можна, наприклад, приймати на роботу в Москві іноземця, який навчається в Самарі.

Роботодавець, у якого працює іноземний громадянин, який навчається в Росії за очною формою, зобов'язаний повідомляти територіальний орган ФМС Росії і орган служби зайнятості населення про ( п. 18 ст. 13.4 Закону № 115-ФЗ ):

  • укладенні та розірванні трудового договору з таким співробітником;
  • надання такому співробітнику відпустки без збереження зарплати тривалістю більше одного місяця протягом року.

Зміна 4. При отриманні дозволу на роботу іноземець буде підтверджувати не тільки володіння російською мовою, а й знання історії та основ законодавства Росії

Ці зміни передбачені Федеральним законом від 20 квітня 2014 р № 74-ФЗ «Про внесення змін до Федерального закону" Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації "».

З 1 січня 2015 року безвізові іноземці для отримання дозволу на роботу зобов'язані підтверджувати володіння російською мовою, знання історії та основ законодавства РФ. Зазначені знання підтвердять:

  • відповідний сертифікат, який буде діяти п'ять років з дати його видачі;
  • документ гособразца про освіту (не нижче основної загальної), виданий освітнім закладом на території держави, що входила до складу СРСР, до 1 вересня 1991 року;
  • документ про освіту або про кваліфікацію, виданий особам, які успішно пройшли державну підсумкову атестацію на території РФ з 1 вересня 1991 року.

Ряд категорій звільнені від обов'язку підтверджувати перераховані вище знання. Це висококваліфіковані фахівці, іноземці, які навчаються в РФ за очною формою в освітніх організаціях (за акредитованими програмами), і ін.

Зараз уявити в ФМС Росії або її територіальний орган документ, що підтверджує володіння російською мовою на рівні не нижче базового, для отримання дозволу на роботу повинні тільки ті безвізові іноземці, які будуть працювати в сфері ЖКГ, роздрібної торгівлі або побутового обслуговування ( п. 8.2 ст. 13.1 Закону № 115-ФЗ ).

Зміна 5. З 2014 року розширено перелік категорій іноземців, яких можна брати на роботу без спеціальних дозволів

поправки затверджені Федеральним законом від 5 травня 2014 р № 127-ФЗ «Про внесення змін до статті 13 Федерального закону" Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації "».

Порада

Біженці все ж залишаються іноземцями, якщо тільки не отримають громадянство РФ. Тому розглядайте їх як іноземних громадян, але мають певний правовий статус

З 16 травня 2014 року можна приймати на роботу без будь-яких дозволів іноземців, які визнані біженцями, отримали тимчасовий притулок на території Росії (подп. 11 , 12 п. 4 ст. 13 Закону № 115-ФЗ). Тобто в тому ж порядку, який встановлений і для російських громадян. Отже, і про прийом їх на роботу ніякі служби повідомляти не доведеться. Така преференція діє до припинення дії відповідних статусів.

Нагадаємо, що аналогічні правила діють і стосовно громадян Республіки Білорусь за наявності реєстрації в Росії. Для їх працевлаштування спеціальних дозволів отримувати не потрібно ( п. 1 рішення Вищої ради Товариства Республіки Білорусь та Росії від 22 червня 1996 № 4 ).

Запам'ятайте головне

Відзначають експерти, які взяли участь в підготовці матеріалу:

Сергій БОЛДИРЄВ,   кандидат політичних наук, голова Підкомітету з питань міграції Комітету ТПП РФ з питань економічної інтеграції країн ШОС і СНД, директор програм НП «Міжнародний альянс Трудова міграція » (Москва): Сергій БОЛДИРЄВ,
кандидат політичних наук, голова Підкомітету з питань міграції Комітету ТПП РФ з питань економічної інтеграції країн ШОС і СНД, директор програм НП «Міжнародний альянс" Трудова міграція "» (Москва):

- З 1 січня 2014 року обмежене термін перебування для іноземних громадян, які в'їхали в Росію в безвізовому порядку. Вони не можуть перебувати в РФ довше 90 діб сумарно протягом кожних 180 днів. Цей строк продовжується в тому випадку, якщо є законні підстави для подальшого перебування: наприклад, отримано дозвіл на роботу, патент, дозвіл на тимчасове проживання і ін. З 1 січня 2015 року іноземні представництва наділяють правом залучати висококваліфікованих іноземних фахівців.

Вікторія ДОРОШЕНКО,   юрист групи юридичних послуг Intercomp (Москва): Вікторія ДОРОШЕНКО,
юрист групи юридичних послуг Intercomp (Москва):

- З 1 січня 2014 року можна залучати до трудової діяльності іноземців, що навчаються в Росії за очною формою без дозволу на їх залучення і використання. Обов'язкова умова - такі співробітники мають навчатися в професійної освітньої організації або освітньої організації вищої освіти за що має госаккредитацию основній програмі. З 1 січня 2015 року безвізові іноземці при зверненні за отриманням дозволу на роботу в загальному порядку повинні будуть підтверджувати не тільки володіння російською мовою, а й знання історії Росії та основ законодавства РФ.

Документи в тему

ДокументДопоможе вам Підпункт «б»

п. 2 ст. 1 Федерального закону від 23 липня 2013 № 203-ФЗ, п. 4.2 ст. 13 Федерального закону від 25 липня 2002 № 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» (далі - Закон № 115 ) Переконатися в тому, що з 1 січня 2014 року іноземним працівникам заборонено працювати за професією, не зазначеної у дозволі на роботу пункт 3 ст. 13.1 Закону № 115-ФЗ Визначити перелік документів, який безвізовий іноземець повинен представити в ФМС Росії, щоб отримати дозвіл на роботу Наказ ФМС Росії від 18 грудня 2013 р № 688 «Про внесення змін до наказу ФМС Росії від 28 червня 2010 року № 147» Повідомити в ФМС Росії про прийом на роботу і звільнення іноземців, які одночасно навчаються і працюють в Росії, а також про надання їм відпусток без збереження зарплати тривалістю більше одного місяця протягом року Статті 14 , 33.1 , 35 Федерального закону від 31 травня 2002 № 62-ФЗ «Про громадянство Російської Федерації», Указ Президента РФ від 14 листопада 2002 № 1325 «Про затвердження Положення про порядок розгляду питань громадянства Російської Федерації» Розібратися, які іноземні громадяни або особи без громадянства можуть бути визнані носіями російської мови і отримати громадянство РФ у спрощеному порядку пункт 4.5 ст. 13 Закону № 115-ФЗ Уточнити, які категорії іноземних працівників можна прийняти на роботу без дозволу на їх залучення і використання Федеральний закон від 21 грудня 2013 р № 376-ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації» Дізнатися про те, що з 3 січня 2014 року фіктивна реєстрація іноземного громадянина або особи без громадянства за місцем проживання в житловому приміщенні в РФ є кримінально караним діянням

1 Філія має право здійснювати ті ж функції, що і головний іноземна компанія, а представництво тільки представляє і захищає інтереси юридичної особи (ст. 55 ГК РФ).

2 Проект Федерального закону № 503794-6 «Про внесення зміни до статті 13.2 Федерального закону" Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації "» (текст законопроекту asozd2.duma.gov.ru/main.nsf/%28SpravkaNew%29?OpenAgent&RN=503794-6&02 ).

Як змінився термін перебування в Росії для безвізових іноземців?
Прив'язані іноземці, які одночасно навчаються і працюють в Росії, до того регіону, де вони навчаються?
Які категорії іноземців можна взяти на роботу без спеціальних дозволів?
Nsf/%28SpravkaNew%29?

Новости