Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як казаха купити нерухомість за кордоном: газета Нерухомість | kn.kz

  1. Як казаха купити нерухомість за кордоном Інтерес казахстанців до закордонної нерухомості залишається...
  2. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  3. Юридичні нюанси покупки
  4. Етапи оформлення покупки
  5. «Менеджер Чек» (Manager's Cheque)
  6. Як купити нерухомість в Росії
  7. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  8. Юридичні нюанси покупки
  9. Як казаха купити нерухомість за кордоном
  10. Нерухомість ОАЕ
  11. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  12. Юридичні нюанси покупки
  13. Етапи оформлення покупки
  14. «Менеджер Чек» (Manager's Cheque)
  15. Як купити нерухомість в Росії
  16. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  17. Як казаха купити нерухомість за кордоном
  18. Нерухомість ОАЕ
  19. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  20. Юридичні нюанси покупки
  21. Етапи оформлення покупки
  22. «Менеджер Чек» (Manager's Cheque)
  23. Як купити нерухомість в Росії
  24. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  25. Юридичні нюанси покупки
  26. Як казаха купити нерухомість за кордоном
  27. Нерухомість ОАЕ
  28. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  29. Юридичні нюанси покупки
  30. Етапи оформлення покупки
  31. «Менеджер Чек» (Manager's Cheque)
  32. Як купити нерухомість в Росії
  33. Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій
  34. Юридичні нюанси покупки

Як казаха купити нерухомість за кордоном

Інтерес казахстанців до закордонної нерухомості залишається стабільним, незважаючи на кризу. Для покупців з Казахстану це спосіб уберегти капітал і активи, переїзд, можливість мати житло в курортних зонах, а також навчання.

Для здійснення максимально вигідної угоди на ринку закордонної нерухомості слід «тримати руку на пульсі» і знати найголовніші тренди індустрії. Так на сьогоднішній день серед казахстанців особливо популярні такі країни, як Болгарія, Іспанія, Туреччина, Італія, Франція, Росія, ОАЕ. У сьогоднішньому матеріалі докладніше зупинимося на двох найбільш популярних напрямках - Російська Федерація і Об'єднані Арабські Емірати.

Іпотека в Казахстані: рейтинг банків на червень 2017 року >>>

Нерухомість ОАЕ

Причини покупки нерухомості в ОАЕ

Як розповів порталу про нерухомість kn Як розповів порталу про нерухомість kn.kz генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, на сьогоднішній день громадяни Казахстану вважають за краще купувати нерухомість в ОАЕ, таких еміратах, як Дубай, Абу-Дабі, Шаржа, Аджман, Рас-аль Хайма, так як це найкращі місця для навчання, роботи, відпочинку і комфортного проживання.

- Якщо ми говоримо про навчання, то в даних еміратах зосереджена велика кількість навчальних закладів, - говорить Дмитро Петрес. - Якщо мова йде про роботу і бізнесі, то казахстанці воліють працювати в сфері обслуговування в готелях всесвітніх брендів всіх рівнів зірковості. Казахи також відкривають агентства нерухомості, юридичні, консалтингові компанії і вважають за краще набирати на роботу в сфері послуг своїх співвітчизників. Також перевагу віддають роботі в ресторанах швидкого харчування, ресторанах національної кухні. У багатьох великих торгових центрах ОАЕ, таких як: The Dubai Mall, Mall of the Emirates, Dubai Marina Mall, де можна часто зустріти продавців-консультантів з Казахстану. Загалом жителі Казахстану щільно займають всі ніші, виступаючи роботодавцями і працівниками.

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, особливий інтерес у покупців з Казахстану викликає емірат Дубай і цей вибір цілком обгрунтований.

- Дубай - найсучасніший мегаполіс, який поєднує в собі привабливе курортне напрямок з активним діловим життям, - розповідає експерт. - В даний час клієнти, які вирішили інвестувати в нерухомість, націлені на довгострокові вкладення і збереження своїх коштів і набагато ретельніше, ніж раніше оцінюють перспективи вкладень. І як раз з цієї точки зору Дубай абсолютно відповідає цим очікуванням.

ОАЕ має один з найвищих у світі рівень будівництва, інфраструктури і життя в цілому. Важливим стимулом для розвитку ринку служить підготовка до ЕКСПО 2020: зводяться нові проекти, удосконалюється інфраструктура, здаються нові станції метро і транспортні розв'язки. Цілорічне літо і зручна транспортна доступність емірату.

Керівник проекту Line Real Estate Наталія Русявая зазначає, що не варто також забувати про розвиненою і прозорої законодавчої бази даного емірату в секторі нерухомості, щодо якої іноземні громадяни мають право безпосередньо купувати нерухомість на території практично всього емірату в повну власність. Великим плюсом, для інвесторів, які вирішили здавати квартиру в оренду, є відсутність податків на майно і на доходи.

- Також хочу зазначити нещодавнє введення безвізового режиму між нашими країнами. Дана подія є великим плюсом для існуючих і потенційних інвесторів, - вважає фахівець.

Як в Казахстані вигідніше вирішити житлове питання: купити в іпотеку, орендувати або побудувати самому >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними порталу homesoverseas За даними порталу homesoverseas.ru, за останні два роки на ринку нерухомості Дубая відзначається помітне зниження. Ціна на житло, а також обсяг продажів продовжували падати - і тільки на початку 2017 року ситуація почала поліпшуватися, коли попит на об'єкти, що будуються злетів відразу на 45%.

- Цінові коливання характерні для будь-якого ринку нерухомості, - говорить Наталія Русявая. - Пару років тому ринок емірату переживав період корекції. Ціни на нерухомість впали приблизно на 10-12%. Але вже на початку 2017 ринок став відроджуватися, і багато експертів очікують зростання цін. Причиною тому стане активне державне фінансування, спрямоване на створення і розвиток соціально-побутової інфраструктури напередодні виставки ЕКСПО 2020. В результаті урядової підтримки будуть створені нові робочі місця, що відповідно призведе до зростання попиту на житлову та готельну нерухомість, яка підходить як для тривалого, так і короткочасного проживання в еміраті.

Говорячи про ціни по районам, експерт відзначає, що в Дубаї, як і в кожному великому місті, є свої престижні райони, де ціна на нерухомість відрізняється від середньої.

- Більш високий прайс буде на штучних островах, а також уздовж берегової лінії, де розташовані проекти Дубай Марина і Джумейра Біч Резиденс, - каже Наталя Русявая. - Також, високі ціни в районі Дубайського Фінансового Центру і в найвищій будівлі світу Бурдж Халіф. Вартість квадратного метра тут становить 5-8 тис. $ За кв.м. В інших районах ціна може становити 2,5-3 тис. $.

Як зазначає генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, по інвестиціям в нерухомість жителі Казахстану стоять на першому місці серед колишніх союзних республік. Це говорить про те, що тут сприятливий інвестиційний клімат.

- Вкладаючи інвестиції в нерухомість ОАЕ, інвестори отримують гарантований пасивний дохід від здачі в оренду своїх апартаментів і вілл, - вважає експерт. - Все частіше інвестори почали вкладати гроші в новобудови, так як даний вид інвестування приносить максимальний дохід від вкладених коштів. Як показує практика інвесторам з Казахстану цікаво вкладати кошти в перевірені будівельні компанії. Початкова вартість інвестицій становить від 150 000. Середня вартість інвестицій становить від 250 000 $ - 600 000 $ і далі по наростаючій. Зауважу, що на ринку інвестицій є інвестори з Казахстану, які розглядають вкладення грошових коштів в купівлю нерухомості від 10 000 000 $ - 50 000 000 $.

Іпотека від «Нурли жер» під 10% річних: умови і розрахунки >>>

Юридичні нюанси покупки

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, з юридичної точки зору при покупці нерухомості в ОАЕ труднощів немає. Всі процедури стандартні і легальні. Головне - дуже уважно ставитися до будь-якої зі стадій всього процесу придбання.

В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років.

- Громадяни іноземних держав, які не є членами Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (GCC), мають право купувати нерухомість в Дубаї в повну власність ( «Фріхолд») тільки на спеціально обумовлених територіях, в так званих Фріхолд-зонах, - підкреслює експерт. - Перелік таких зон встановлено Указом Правителя Дубая №3 від 2006 року. До них відносяться практично вся територія «нового Дубая», включаючи такі популярні райони, як Dubai Marina, The Palm Jumeirah, Emirates Living, Jumeirah Lakes Towers і ін. Сама процедура придбання досить стандартна: вибір об'єкта, підписання договору, оформлення документів, оплата і реєстрація нерухомості. При цьому не варто забувати про вибір грамотного агента з нерухомості, який зможе проконсультувати і допомогти на будь-якому етапі придбання. Без участі агентів в Дубаї, як, втім, і в усьому іншому світі, не обходиться майже жодна угода з нерухомістю.

5 фактів про страхування нерухомості, які потрібно знати >>>

Етапи оформлення покупки

Генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес докладно описав кроки оформлення покупки нерухомості в ОАЕ.

1. Сел рать об'єкт нерухомості

У цьому, як уже згадувалося, допоможе агентство з нерухомості, яке гарантує захист інтересів продавця і покупця, а також легальність проведення операції. Якщо ви з яких-небудь причин не можете бути присутнім на місці, агент може провести будь-яку операцію під час вашої відсутності, діючи на підставі довіреності (Power of Attorney) від продавця / покупця, яку можна оформити в нотаріат суду Дубая (Dubai Courts Notary Public).

2. Підписи ть договір купівлі-продажу

Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди. Мова договору англійська або арабська, договір не потрібно реєструвати в нотаріальній, юридичної конторах та інших інстанціях. Обов'язкові пункти Меморандуму:

  • Юридична адреса об'єкта нерухомості, зазначений у сертифікаті реєстрації нерухомості, що підтверджує право володіння даною нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Вартість об'єкта нерухомості.
  • Площа, тип планування, кількість спальних кімнат і паркувальних місць даного об'єкта нерухомості.
  • Додаткові платежі, такі як: комісія агентства, стандартно в розмірі 2% з угоди купівлі-продажу; сума депозиту в розмірі 10% угоди; 4% реєстраційний збір Земельного департаменту Дубая (Dubai Land Department); платежі забудовнику і інші обумовлені сторонами платежі.
  • Крайній термін офіційного переоформлення нерухомості, термін протягом, якого повинна бути укладена угода купівлі-продажу (зазвичай близько 30 днів або термін, на який погодилися дві сторони).
  • Схема і терміни проведення розрахунків.
  • Відповідальність сторін.

У MOU можуть бути вказані як головні, так і додаткові пункти угоди. Кожна угода унікальна і має свої додаткові умови, як, наприклад, проживання орендаря, що тягне за собою переоформлення банківських чеків на ім'я Покупця або виплату йому різниці з оренди та інші умови.

Для оформлення Договору купівлі-продажу Вам знадобляться:

  • Копії паспортів покупця і продавця.
  • Копія Сертифікату реєстрації нерухомості (Title Deed).

3. Відкрити д епозіт - 10% від вартості об'єкта

Агентство нерухомості отримує обумовлений у договорі купівлі-продажу депозит від покупця і утримує його у себе до закриття угоди і терміну проведення заключних розрахунків, тобто до моменту перереєстрації об'єкта нерухомості на ім'я нового власника в Земельному департаменті. Депозит є гарантією угоди для всіх сторін в разі зриву угоди з боку продавця або покупця.

4. Оформити ить дозволу е на продаж від забудовника

Для переоформлення прав власності потрібен дозвіл на продаж від забудовника (NOC - No Objection Certificate), яке видається на підставі відсутності боргів перед забудовником і компаніями комунально-житлового обслуговування попереднім власником нерухомості. На руках треба мати такі документи:

  • Копія договору купівлі-продажу нерухомості (MOU - Memorandum Of Understanding).
  • Копія документа на право володіння нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Фінальні рахунки від компаній комунально-житлового обслуговування (Final Bills), від таких, як телекомунікаційні компанії Etisalat або DU, електроводотрест Дубая - DEWA, ​​для деяких об'єктів нерухомості також потрібні фінальні рахунку від компанії Palm Utilities, що забезпечує кондиціювання.
  • Фінальні рахунки за обслуговування об'єкта нерухомості забудовником.
  • Копію паспорта.

При подачі належних документів на оформлення дозволу забудовнику обов'язково повинні бути присутніми продавець і покупець або довірені особи-агенти, які ведуть операцію.

Термін отримання NOC займає від 5 до 15 робочих днів, у деяких забудовників за додаткову плату можна отримати дозвіл в той же день. Вартість дозволу на продаж нерухомості від 500 до 5000 дирхамів. Ціна залежить від характеристик самого об'єкта і внутрішньої політики компанії забудовника.

5. Підготовка до перереєстрації нерухомості

Зібравши всі документи покупець і продавець, або агент, провідний угоду, що діє на підставі довіреності (Power of Attorney), подає їх до Земельного департамент. Призначається дата (Appointment) реєстрації в порядку черги, як правило, протягом 2-х тижнів.

У цей час покупець готує належну суму для покупки об'єкту нерухомості. Найчастіше, зручно і безпечно переказати гроші на рахунок агентства нерухомості, яке має можливість надати «Менеджер Чек» (Meneger's Cheque) на ім'я продавця, що підтверджує наявність потрібної суми в банку, гарантованої для даної угоди.

6. Зар егістр іровать об'єкт на ім'я нового власника

У день реєстрації купівлі-продажу нерухомості при собі необхідно мати такі документи:

  • Копія договору про наміри (MOU).
  • Оригінал дозволу на продаж нерухомості від забудовника (NOC)
  • Оригінал сертифіката реєстрації нерухомості (Title Deed)
  • Оригінали паспортів покупця і продавця, або агента, провідного угоду
  • Довіреність (Power of Attorney) на третю особу, в разі відсутності сторін або однієї з них.

Кредити під заставу нерухомості в Казахстані: пропозиції банків в 2017 році >>>

«Менеджер Чек» (Manager's Cheque)

У момент реєстрації переходу прав на володіння нерухомістю від продавця до покупця виробляються фінальні розрахунки сторін, продавцеві передається «Менеджер Чек» (Manager's Cheque), внаслідок чого підписується документ про відсутність у продавця претензій по оплаті, анулюється оригінал сертифіката реєстрації нерухомості на ім'я продавця.

І найприємніше, після завершення угоди і реєстрації прав власності, Земельним Департаментом випускається і вручається Сертифікат реєстрації нерухомості (Title Deed) покупцеві.

Як безоплатно передати нерухомість: дарча, заповіт і договір купівлі-продажу >>>

Як купити нерухомість в Росії

Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору. А ось із вторинним житлом все навпаки: квартири довго не знаходять покупців, тому власникам доводиться давати клієнтам великі знижки, що безсумнівно на руку нашим покупцям.

В інтерв'ю порталу про нерухомість kn.kz ріелтор російської компанії «Улюблене місто» Андрій Васильчиков виділяє 3 основних міста при виборі нерухомості в Росії.

- Перше місце займає, безумовно, Новосибірськ, - говорить ріелтор. - Коли в 2014 році відбувся стрибок долара, у мене 70% угод в Новосибірську було з нашими друзями з Казахстану. Сюди свого часу переїхало багато сімей з Казахстану. Надалі вони перевозять своїх родичів, друзів і знайомих. За натоптаний стежці завжди легше йти. Приїжджає багато інвесторів, які вкладають свої кошти в новобудови, через три роки маючи прибуток до 30-40%. Далі йде наша столиця Москва. Я сам переїхав з Новосибірська в Москву. Третій місто, який близький за кліматичними умовами, це Краснодар.

Сюди більше переїжджає людей, які бояться наших суворих зим, і не хочуть міняти клімат. Я дане місто не рекомендую, так як там складна ситуація з робочими місцями, робота сезонна.

Купити квартиру в 2017 році: оформлення нерухомості, податки, держпрограми >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними «Російської газети», в московських новобудовах тільки за квітень 2017 року кожному третьому ЖК масового сегмента вартість «квадрата» підвищилася на 2-4%. В цілому з початку року зростання цін на "первинку" склав 4,5%. Аналітики ринку відзначають, що підвищення цін - сміливий крок, який говорить про впевненість девелоперів в стійкому попиті.

При цьому тренд на зростання цін на первинному ринку відзначають багато регіонів. У Новосибірську середня вартість житлового «квадрата» в новобудовах з початку року зросла на 5,8%. А в Санкт-Петербурзі взагалі перевищила психологічну межу: новобудови там за ціною обігнали вторинне житло і продовжать дорожчати, вважають аналітики. Традиційно первинне житло в Північній столиці коштувало дешевше вторинного.

Великий вплив на динаміку цін надав купівельний попит - за рік затребуваність квартир в новобудовах в Москві зросла більше ніж у два рази, зазначають ріелтори. Пожвавлення ринку новобудов в більшості своїй пояснюється зниженням ставок по іпотеці. Відзначимо, що влада прогнозує, що найближчим часом воно продовжиться.

- На первинному ринку через постійне зростання конкуренції забудовники пропонують цікаві пропозиції по розстрочці, процентній ставці, великі знижки на квартири від 2 до 4-кімнатного формату, - розповідає ріелтор Андрій Васильчиков.

Спеціаліст ринку надав наступну інформацію за цінами на житло в популярних серед казахстанців російських містах.

Місто

формат квартири

Ціна, руб.

Новосибірськ

1-кімн.

2 000 000

2-кімн.

3 200 000

3-кімн.

4 500 000

4-кімн.

6 800 000

Москва

1-кімн.

7 000 00

2-кімн.

10 500 000

3-кімн.

16 800 000

4-кімн.

56 000 000

Краснодар

1-кімн.

1 980 211

2-кімн.

3 208 941

3-кімн.

4 622 496

4-кімн.

7 552 980

Також казахстанці часто купують нерухомість в Калінінграді. В основному з метою переїзду.

- Інвестиції в нерухомість Калінінграда и области Досить Вигідні, - каже керівник відділу продажів калінінградської компании ТОВ «Кліпер Нерухомість» Тетяна Таранцова. - Зараз вартість квадратного метра практично досягла свого мінімуму, тому прийшов час купувати. У Калінінграді дуже активно ведеться будівництво доріг, готелів, об'єктів житлової та комерційної нерухомості, так як в 2018 році регіон бере участь в Чемпіонаті світу з футболу. У Калінінграді затребувані фахівці будівельних спеціальностей.

За інформацією експерта, середня ціна за кв.м в Калінінграді 50 000 рублів. Це дуже усереднений показник, який залежить від різних категорій житлової нерухомості і районів міста.

- Вартість нерухомості в Московському районі починається з мінімальної позначки в 35 000 рублів, - розповідає Тетяна Таранцова. - В середньому 39 000-42 000 рублів кв.м. Є об'єкти, віддалені від Калінінграда в 2-5 км, де вартість кв.м зараз починається від 29 000 рублів, то є ми пройшли позначку в 30 000 рублів. У Ленінградському районі ціни від 46 000 рублів - по новобудовах на початку будівництва і 56 000 в кінці. Вторинний ринок також від 46 000 рублей до 62 000 рублей за кв.м. У центральному районі, де найчастіше точкова забудова нового фонду, вартість «квадрата» починається від 55 000 рублів і максимальна до 80 000-85 000 рублів.

При цьому, на думку Тетяни Таранцової, в 2017 році динаміка покупки нерухомості казахстанцями знизилася в порівнянні з 2015-2016 роками як мінімум на 30%.

В цілому калінінградський експерт відзначає, що ціни знижуються - за останній рік вони стали нижче на 12-15%.

Іпотечне кредитування в Казахстані - плюси і мінуси >>>

Юридичні нюанси покупки

Російським законодавством не передбачено обмежень щодо придбання іноземними громадянами міської та заміської нерухомості.

- Громадянин Казахстану може купити квартиру в Росії і Калінінграді за своїм паспортом з нотаріальним перекладом. Згода дружини на покупку зараз не потрібно, - каже керівник відділу продажів калінінградської компанії ТОВ «Кліпер Нерухомість» Тетяна Таранцова. - Операції по державній реєстрації прав та кадастрового обліку нерухомості в різних випадках здійснюються в термін від 5 до 12 робочих днів.

- Крім нотаріального перекладу паспорта на російську мову, більше ніяких труднощів при оформленні покупки житла немає, - каже російський ріелтор Андрій Васильчиков. - Думаю, що переваг більше, ніж труднощів, так як продавець розуміє, що у людини є живі гроші і йому необхідно придбати найближчим часом житло. Цим можна маніпулювати при торзі.

Розрахунки за нерухомість на території РФ здійснюються тільки в рублях. Сторони можуть, за бажанням, зафіксувати рубль до курсу кожної з валют, або визначити валютний коридор в одній валюті, при цьому громадянство сторін угоди на це ніяк не впливає, так як розрахунки за житло, в загальній своїй масі, відбуваються в готівковій формі.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Як казаха купити нерухомість за кордоном

Інтерес казахстанців до закордонної нерухомості залишається стабільним, незважаючи на кризу. Для покупців з Казахстану це спосіб уберегти капітал і активи, переїзд, можливість мати житло в курортних зонах, а також навчання.

Для здійснення максимально вигідної угоди на ринку закордонної нерухомості слід «тримати руку на пульсі» і знати найголовніші тренди індустрії. Так на сьогоднішній день серед казахстанців особливо популярні такі країни, як Болгарія, Іспанія, Туреччина, Італія, Франція, Росія, ОАЕ. У сьогоднішньому матеріалі докладніше зупинимося на двох найбільш популярних напрямках - Російська Федерація і Об'єднані Арабські Емірати.

Іпотека в Казахстані: рейтинг банків на червень 2017 року >>>

Нерухомість ОАЕ

Причини покупки нерухомості в ОАЕ

Як розповів порталу про нерухомість kn Як розповів порталу про нерухомість kn.kz генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, на сьогоднішній день громадяни Казахстану вважають за краще купувати нерухомість в ОАЕ, таких еміратах, як Дубай, Абу-Дабі, Шаржа, Аджман, Рас-аль Хайма, так як це найкращі місця для навчання, роботи, відпочинку і комфортного проживання.

- Якщо ми говоримо про навчання, то в даних еміратах зосереджена велика кількість навчальних закладів, - говорить Дмитро Петрес. - Якщо мова йде про роботу і бізнесі, то казахстанці воліють працювати в сфері обслуговування в готелях всесвітніх брендів всіх рівнів зірковості. Казахи також відкривають агентства нерухомості, юридичні, консалтингові компанії і вважають за краще набирати на роботу в сфері послуг своїх співвітчизників. Також перевагу віддають роботі в ресторанах швидкого харчування, ресторанах національної кухні. У багатьох великих торгових центрах ОАЕ, таких як: The Dubai Mall, Mall of the Emirates, Dubai Marina Mall, де можна часто зустріти продавців-консультантів з Казахстану. Загалом жителі Казахстану щільно займають всі ніші, виступаючи роботодавцями і працівниками.

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, особливий інтерес у покупців з Казахстану викликає емірат Дубай і цей вибір цілком обгрунтований.

- Дубай - найсучасніший мегаполіс, який поєднує в собі привабливе курортне напрямок з активним діловим життям, - розповідає експерт. - В даний час клієнти, які вирішили інвестувати в нерухомість, націлені на довгострокові вкладення і збереження своїх коштів і набагато ретельніше, ніж раніше оцінюють перспективи вкладень. І як раз з цієї точки зору Дубай абсолютно відповідає цим очікуванням.

ОАЕ має один з найвищих у світі рівень будівництва, інфраструктури і життя в цілому. Важливим стимулом для розвитку ринку служить підготовка до ЕКСПО 2020: зводяться нові проекти, удосконалюється інфраструктура, здаються нові станції метро і транспортні розв'язки. Цілорічне літо і зручна транспортна доступність емірату.

Керівник проекту Line Real Estate Наталія Русявая зазначає, що не варто також забувати про розвиненою і прозорої законодавчої бази даного емірату в секторі нерухомості, щодо якої іноземні громадяни мають право безпосередньо купувати нерухомість на території практично всього емірату в повну власність. Великим плюсом, для інвесторів, які вирішили здавати квартиру в оренду, є відсутність податків на майно і на доходи.

- Також хочу зазначити нещодавнє введення безвізового режиму між нашими країнами. Дана подія є великим плюсом для існуючих і потенційних інвесторів, - вважає фахівець.

Як в Казахстані вигідніше вирішити житлове питання: купити в іпотеку, орендувати або побудувати самому >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними порталу homesoverseas За даними порталу homesoverseas.ru, за останні два роки на ринку нерухомості Дубая відзначається помітне зниження. Ціна на житло, а також обсяг продажів продовжували падати - і тільки на початку 2017 року ситуація почала поліпшуватися, коли попит на об'єкти, що будуються злетів відразу на 45%.

- Цінові коливання характерні для будь-якого ринку нерухомості, - говорить Наталія Русявая. - Пару років тому ринок емірату переживав період корекції. Ціни на нерухомість впали приблизно на 10-12%. Але вже на початку 2017 ринок став відроджуватися, і багато експертів очікують зростання цін. Причиною тому стане активне державне фінансування, спрямоване на створення і розвиток соціально-побутової інфраструктури напередодні виставки ЕКСПО 2020. В результаті урядової підтримки будуть створені нові робочі місця, що відповідно призведе до зростання попиту на житлову та готельну нерухомість, яка підходить як для тривалого, так і короткочасного проживання в еміраті.

Говорячи про ціни по районам, експерт відзначає, що в Дубаї, як і в кожному великому місті, є свої престижні райони, де ціна на нерухомість відрізняється від середньої.

- Більш високий прайс буде на штучних островах, а також уздовж берегової лінії, де розташовані проекти Дубай Марина і Джумейра Біч Резиденс, - каже Наталя Русявая. - Також, високі ціни в районі Дубайського Фінансового Центру і в найвищій будівлі світу Бурдж Халіф. Вартість квадратного метра тут становить 5-8 тис. $ За кв.м. В інших районах ціна може становити 2,5-3 тис. $.

Як зазначає генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, по інвестиціям в нерухомість жителі Казахстану стоять на першому місці серед колишніх союзних республік. Це говорить про те, що тут сприятливий інвестиційний клімат.

- Вкладаючи інвестиції в нерухомість ОАЕ, інвестори отримують гарантований пасивний дохід від здачі в оренду своїх апартаментів і вілл, - вважає експерт. - Все частіше інвестори почали вкладати гроші в новобудови, так як даний вид інвестування приносить максимальний дохід від вкладених коштів. Як показує практика інвесторам з Казахстану цікаво вкладати кошти в перевірені будівельні компанії. Початкова вартість інвестицій становить від 150 000. Середня вартість інвестицій становить від 250 000 $ - 600 000 $ і далі по наростаючій. Зауважу, що на ринку інвестицій є інвестори з Казахстану, які розглядають вкладення грошових коштів в купівлю нерухомості від 10 000 000 $ - 50 000 000 $.

Іпотека від «Нурли жер» під 10% річних: умови і розрахунки >>>

Юридичні нюанси покупки

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, з юридичної точки зору при покупці нерухомості в ОАЕ труднощів немає. Всі процедури стандартні і легальні. Головне - дуже уважно ставитися до будь-якої зі стадій всього процесу придбання.

В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років.

- Громадяни іноземних держав, які не є членами Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (GCC), мають право купувати нерухомість в Дубаї в повну власність ( «Фріхолд») тільки на спеціально обумовлених територіях, в так званих Фріхолд-зонах, - підкреслює експерт. - Перелік таких зон встановлено Указом Правителя Дубая №3 від 2006 року. До них відносяться практично вся територія «нового Дубая», включаючи такі популярні райони, як Dubai Marina, The Palm Jumeirah, Emirates Living, Jumeirah Lakes Towers і ін. Сама процедура придбання досить стандартна: вибір об'єкта, підписання договору, оформлення документів, оплата і реєстрація нерухомості. При цьому не варто забувати про вибір грамотного агента з нерухомості, який зможе проконсультувати і допомогти на будь-якому етапі придбання. Без участі агентів в Дубаї, як, втім, і в усьому іншому світі, не обходиться майже жодна угода з нерухомістю.

5 фактів про страхування нерухомості, які потрібно знати >>>

Етапи оформлення покупки

Генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес докладно описав кроки оформлення покупки нерухомості в ОАЕ.

1. Сел рать об'єкт нерухомості

У цьому, як уже згадувалося, допоможе агентство з нерухомості, яке гарантує захист інтересів продавця і покупця, а також легальність проведення операції. Якщо ви з яких-небудь причин не можете бути присутнім на місці, агент може провести будь-яку операцію під час вашої відсутності, діючи на підставі довіреності (Power of Attorney) від продавця / покупця, яку можна оформити в нотаріат суду Дубая (Dubai Courts Notary Public).

2. Підписи ть договір купівлі-продажу

Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди. Мова договору англійська або арабська, договір не потрібно реєструвати в нотаріальній, юридичної конторах та інших інстанціях. Обов'язкові пункти Меморандуму:

  • Юридична адреса об'єкта нерухомості, зазначений у сертифікаті реєстрації нерухомості, що підтверджує право володіння даною нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Вартість об'єкта нерухомості.
  • Площа, тип планування, кількість спальних кімнат і паркувальних місць даного об'єкта нерухомості.
  • Додаткові платежі, такі як: комісія агентства, стандартно в розмірі 2% з угоди купівлі-продажу; сума депозиту в розмірі 10% угоди; 4% реєстраційний збір Земельного департаменту Дубая (Dubai Land Department); платежі забудовнику і інші обумовлені сторонами платежі.
  • Крайній термін офіційного переоформлення нерухомості, термін протягом, якого повинна бути укладена угода купівлі-продажу (зазвичай близько 30 днів або термін, на який погодилися дві сторони).
  • Схема і терміни проведення розрахунків.
  • Відповідальність сторін.

У MOU можуть бути вказані як головні, так і додаткові пункти угоди. Кожна угода унікальна і має свої додаткові умови, як, наприклад, проживання орендаря, що тягне за собою переоформлення банківських чеків на ім'я Покупця або виплату йому різниці з оренди та інші умови.

Для оформлення Договору купівлі-продажу Вам знадобляться:

  • Копії паспортів покупця і продавця.
  • Копія Сертифікату реєстрації нерухомості (Title Deed).

3. Відкрити д епозіт - 10% від вартості об'єкта

Агентство нерухомості отримує обумовлений у договорі купівлі-продажу депозит від покупця і утримує його у себе до закриття угоди і терміну проведення заключних розрахунків, тобто до моменту перереєстрації об'єкта нерухомості на ім'я нового власника в Земельному департаменті. Депозит є гарантією угоди для всіх сторін в разі зриву угоди з боку продавця або покупця.

4. Оформити ить дозволу е на продаж від забудовника

Для переоформлення прав власності потрібен дозвіл на продаж від забудовника (NOC - No Objection Certificate), яке видається на підставі відсутності боргів перед забудовником і компаніями комунально-житлового обслуговування попереднім власником нерухомості. На руках треба мати такі документи:

  • Копія договору купівлі-продажу нерухомості (MOU - Memorandum Of Understanding).
  • Копія документа на право володіння нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Фінальні рахунки від компаній комунально-житлового обслуговування (Final Bills), від таких, як телекомунікаційні компанії Etisalat або DU, електроводотрест Дубая - DEWA, ​​для деяких об'єктів нерухомості також потрібні фінальні рахунку від компанії Palm Utilities, що забезпечує кондиціювання.
  • Фінальні рахунки за обслуговування об'єкта нерухомості забудовником.
  • Копію паспорта.

При подачі належних документів на оформлення дозволу забудовнику обов'язково повинні бути присутніми продавець і покупець або довірені особи-агенти, які ведуть операцію.

Термін отримання NOC займає від 5 до 15 робочих днів, у деяких забудовників за додаткову плату можна отримати дозвіл в той же день. Вартість дозволу на продаж нерухомості від 500 до 5000 дирхамів. Ціна залежить від характеристик самого об'єкта і внутрішньої політики компанії забудовника.

5. Підготовка до перереєстрації нерухомості

Зібравши всі документи покупець і продавець, або агент, провідний угоду, що діє на підставі довіреності (Power of Attorney), подає їх до Земельного департамент. Призначається дата (Appointment) реєстрації в порядку черги, як правило, протягом 2-х тижнів.

У цей час покупець готує належну суму для покупки об'єкту нерухомості. Найчастіше, зручно і безпечно переказати гроші на рахунок агентства нерухомості, яке має можливість надати «Менеджер Чек» (Meneger's Cheque) на ім'я продавця, що підтверджує наявність потрібної суми в банку, гарантованої для даної угоди.

6. Зар егістр іровать об'єкт на ім'я нового власника

У день реєстрації купівлі-продажу нерухомості при собі необхідно мати такі документи:

  • Копія договору про наміри (MOU).
  • Оригінал дозволу на продаж нерухомості від забудовника (NOC)
  • Оригінал сертифіката реєстрації нерухомості (Title Deed)
  • Оригінали паспортів покупця і продавця, або агента, провідного угоду
  • Довіреність (Power of Attorney) на третю особу, в разі відсутності сторін або однієї з них.

Кредити під заставу нерухомості в Казахстані: пропозиції банків в 2017 році >>>

«Менеджер Чек» (Manager's Cheque)

У момент реєстрації переходу прав на володіння нерухомістю від продавця до покупця виробляються фінальні розрахунки сторін, продавцеві передається «Менеджер Чек» (Manager's Cheque), внаслідок чого підписується документ про відсутність у продавця претензій по оплаті, анулюється оригінал сертифіката реєстрації нерухомості на ім'я продавця.

І найприємніше, після завершення угоди і реєстрації прав власності, Земельним Департаментом випускається і вручається Сертифікат реєстрації нерухомості (Title Deed) покупцеві.

Як безоплатно передати нерухомість: дарча, заповіт і договір купівлі-продажу >>>

Як купити нерухомість в Росії

Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору. А ось із вторинним житлом все навпаки: квартири довго не знаходять покупців, тому власникам доводиться давати клієнтам великі знижки, що безсумнівно на руку нашим покупцям.

В інтерв'ю порталу про нерухомість kn.kz ріелтор російської компанії «Улюблене місто» Андрій Васильчиков виділяє 3 основних міста при виборі нерухомості в Росії.

- Перше місце займає, безумовно, Новосибірськ, - говорить ріелтор. - Коли в 2014 році відбувся стрибок долара, у мене 70% угод в Новосибірську було з нашими друзями з Казахстану. Сюди свого часу переїхало багато сімей з Казахстану. Надалі вони перевозять своїх родичів, друзів і знайомих. За натоптаний стежці завжди легше йти. Приїжджає багато інвесторів, які вкладають свої кошти в новобудови, через три роки маючи прибуток до 30-40%. Далі йде наша столиця Москва. Я сам переїхав з Новосибірська в Москву. Третій місто, який близький за кліматичними умовами, це Краснодар.

Сюди більше переїжджає людей, які бояться наших суворих зим, і не хочуть міняти клімат. Я дане місто не рекомендую, так як там складна ситуація з робочими місцями, робота сезонна.

Купити квартиру в 2017 році: оформлення нерухомості, податки, держпрограми >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними «Російської газети», в московських новобудовах тільки за квітень 2017 року кожному третьому ЖК масового сегмента вартість «квадрата» підвищилася на 2-4%. В цілому з початку року зростання цін на "первинку" склав 4,5%. Аналітики ринку відзначають, що підвищення цін - сміливий крок, який говорить про впевненість девелоперів в стійкому попиті.

При цьому тренд на зростання цін на первинному ринку відзначають багато регіонів. У Новосибірську середня вартість житлового «квадрата» в новобудовах з початку року зросла на 5,8%. А в Санкт-Петербурзі взагалі перевищила психологічну межу: новобудови там за ціною обігнали вторинне житло і продовжать дорожчати, вважають аналітики. Традиційно первинне житло в Північній столиці коштувало дешевше вторинного.

Великий вплив на динаміку цін надав купівельний попит - за рік затребуваність квартир в новобудовах в Москві зросла більше ніж у два рази, зазначають ріелтори. Пожвавлення ринку новобудов в більшості своїй пояснюється зниженням ставок по іпотеці. Відзначимо, що влада прогнозує, що найближчим часом воно продовжиться.

- На первинному ринку через постійне зростання конкуренції забудовники пропонують цікаві пропозиції по розстрочці, процентній ставці, великі знижки на квартири від 2 до 4-кімнатного формату, - розповідає ріелтор Андрій Васильчиков.

Спеціаліст ринку надав наступну інформацію за цінами на житло в популярних серед казахстанців російських містах.

Місто

формат квартири

Ціна, руб.

Новосибірськ

1-кімн.

2 000 000

2-кімн.

3 200 000

3-кімн.

4 500 000

4-кімн.

6 800 000

Москва

1-кімн.

7 000 00

2-кімн.

10 500 000

3-кімн.

16 800 000

4-кімн.

56 000 000

Краснодар

1-кімн.

1 980 211

2-кімн.

3 208 941

3-кімн.

4 622 496

4-кімн.

7 552 980

Також казахстанці часто купують нерухомість в Калінінграді. В основному з метою переїзду.

Як казаха купити нерухомість за кордоном

Інтерес казахстанців до закордонної нерухомості залишається стабільним, незважаючи на кризу. Для покупців з Казахстану це спосіб уберегти капітал і активи, переїзд, можливість мати житло в курортних зонах, а також навчання.

Для здійснення максимально вигідної угоди на ринку закордонної нерухомості слід «тримати руку на пульсі» і знати найголовніші тренди індустрії. Так на сьогоднішній день серед казахстанців особливо популярні такі країни, як Болгарія, Іспанія, Туреччина, Італія, Франція, Росія, ОАЕ. У сьогоднішньому матеріалі докладніше зупинимося на двох найбільш популярних напрямках - Російська Федерація і Об'єднані Арабські Емірати.

Іпотека в Казахстані: рейтинг банків на червень 2017 року >>>

Нерухомість ОАЕ

Причини покупки нерухомості в ОАЕ

Як розповів порталу про нерухомість kn Як розповів порталу про нерухомість kn.kz генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, на сьогоднішній день громадяни Казахстану вважають за краще купувати нерухомість в ОАЕ, таких еміратах, як Дубай, Абу-Дабі, Шаржа, Аджман, Рас-аль Хайма, так як це найкращі місця для навчання, роботи, відпочинку і комфортного проживання.

- Якщо ми говоримо про навчання, то в даних еміратах зосереджена велика кількість навчальних закладів, - говорить Дмитро Петрес. - Якщо мова йде про роботу і бізнесі, то казахстанці воліють працювати в сфері обслуговування в готелях всесвітніх брендів всіх рівнів зірковості. Казахи також відкривають агентства нерухомості, юридичні, консалтингові компанії і вважають за краще набирати на роботу в сфері послуг своїх співвітчизників. Також перевагу віддають роботі в ресторанах швидкого харчування, ресторанах національної кухні. У багатьох великих торгових центрах ОАЕ, таких як: The Dubai Mall, Mall of the Emirates, Dubai Marina Mall, де можна часто зустріти продавців-консультантів з Казахстану. Загалом жителі Казахстану щільно займають всі ніші, виступаючи роботодавцями і працівниками.

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, особливий інтерес у покупців з Казахстану викликає емірат Дубай і цей вибір цілком обгрунтований.

- Дубай - найсучасніший мегаполіс, який поєднує в собі привабливе курортне напрямок з активним діловим життям, - розповідає експерт. - В даний час клієнти, які вирішили інвестувати в нерухомість, націлені на довгострокові вкладення і збереження своїх коштів і набагато ретельніше, ніж раніше оцінюють перспективи вкладень. І як раз з цієї точки зору Дубай абсолютно відповідає цим очікуванням.

ОАЕ має один з найвищих у світі рівень будівництва, інфраструктури і життя в цілому. Важливим стимулом для розвитку ринку служить підготовка до ЕКСПО 2020: зводяться нові проекти, удосконалюється інфраструктура, здаються нові станції метро і транспортні розв'язки. Цілорічне літо і зручна транспортна доступність емірату.

Керівник проекту Line Real Estate Наталія Русявая зазначає, що не варто також забувати про розвиненою і прозорої законодавчої бази даного емірату в секторі нерухомості, щодо якої іноземні громадяни мають право безпосередньо купувати нерухомість на території практично всього емірату в повну власність. Великим плюсом, для інвесторів, які вирішили здавати квартиру в оренду, є відсутність податків на майно і на доходи.

- Також хочу зазначити нещодавнє введення безвізового режиму між нашими країнами. Дана подія є великим плюсом для існуючих і потенційних інвесторів, - вважає фахівець.

Як в Казахстані вигідніше вирішити житлове питання: купити в іпотеку, орендувати або побудувати самому >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними порталу homesoverseas За даними порталу homesoverseas.ru, за останні два роки на ринку нерухомості Дубая відзначається помітне зниження. Ціна на житло, а також обсяг продажів продовжували падати - і тільки на початку 2017 року ситуація почала поліпшуватися, коли попит на об'єкти, що будуються злетів відразу на 45%.

- Цінові коливання характерні для будь-якого ринку нерухомості, - говорить Наталія Русявая. - Пару років тому ринок емірату переживав період корекції. Ціни на нерухомість впали приблизно на 10-12%. Але вже на початку 2017 ринок став відроджуватися, і багато експертів очікують зростання цін. Причиною тому стане активне державне фінансування, спрямоване на створення і розвиток соціально-побутової інфраструктури напередодні виставки ЕКСПО 2020. В результаті урядової підтримки будуть створені нові робочі місця, що відповідно призведе до зростання попиту на житлову та готельну нерухомість, яка підходить як для тривалого, так і короткочасного проживання в еміраті.

Говорячи про ціни по районам, експерт відзначає, що в Дубаї, як і в кожному великому місті, є свої престижні райони, де ціна на нерухомість відрізняється від середньої.

- Більш високий прайс буде на штучних островах, а також уздовж берегової лінії, де розташовані проекти Дубай Марина і Джумейра Біч Резиденс, - каже Наталя Русявая. - Також, високі ціни в районі Дубайського Фінансового Центру і в найвищій будівлі світу Бурдж Халіф. Вартість квадратного метра тут становить 5-8 тис. $ За кв.м. В інших районах ціна може становити 2,5-3 тис. $.

Як зазначає генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, по інвестиціям в нерухомість жителі Казахстану стоять на першому місці серед колишніх союзних республік. Це говорить про те, що тут сприятливий інвестиційний клімат.

- Вкладаючи інвестиції в нерухомість ОАЕ, інвестори отримують гарантований пасивний дохід від здачі в оренду своїх апартаментів і вілл, - вважає експерт. - Все частіше інвестори почали вкладати гроші в новобудови, так як даний вид інвестування приносить максимальний дохід від вкладених коштів. Як показує практика інвесторам з Казахстану цікаво вкладати кошти в перевірені будівельні компанії. Початкова вартість інвестицій становить від 150 000. Середня вартість інвестицій становить від 250 000 $ - 600 000 $ і далі по наростаючій. Зауважу, що на ринку інвестицій є інвестори з Казахстану, які розглядають вкладення грошових коштів в купівлю нерухомості від 10 000 000 $ - 50 000 000 $.

Іпотека від «Нурли жер» під 10% річних: умови і розрахунки >>>

Юридичні нюанси покупки

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, з юридичної точки зору при покупці нерухомості в ОАЕ труднощів немає. Всі процедури стандартні і легальні. Головне - дуже уважно ставитися до будь-якої зі стадій всього процесу придбання.

В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років.

- Громадяни іноземних держав, які не є членами Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (GCC), мають право купувати нерухомість в Дубаї в повну власність ( «Фріхолд») тільки на спеціально обумовлених територіях, в так званих Фріхолд-зонах, - підкреслює експерт. - Перелік таких зон встановлено Указом Правителя Дубая №3 від 2006 року. До них відносяться практично вся територія «нового Дубая», включаючи такі популярні райони, як Dubai Marina, The Palm Jumeirah, Emirates Living, Jumeirah Lakes Towers і ін. Сама процедура придбання досить стандартна: вибір об'єкта, підписання договору, оформлення документів, оплата і реєстрація нерухомості. При цьому не варто забувати про вибір грамотного агента з нерухомості, який зможе проконсультувати і допомогти на будь-якому етапі придбання. Без участі агентів в Дубаї, як, втім, і в усьому іншому світі, не обходиться майже жодна угода з нерухомістю.

5 фактів про страхування нерухомості, які потрібно знати >>>

Етапи оформлення покупки

Генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес докладно описав кроки оформлення покупки нерухомості в ОАЕ.

1. Сел рать об'єкт нерухомості

У цьому, як уже згадувалося, допоможе агентство з нерухомості, яке гарантує захист інтересів продавця і покупця, а також легальність проведення операції. Якщо ви з яких-небудь причин не можете бути присутнім на місці, агент може провести будь-яку операцію під час вашої відсутності, діючи на підставі довіреності (Power of Attorney) від продавця / покупця, яку можна оформити в нотаріат суду Дубая (Dubai Courts Notary Public).

2. Підписи ть договір купівлі-продажу

Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди. Мова договору англійська або арабська, договір не потрібно реєструвати в нотаріальній, юридичної конторах та інших інстанціях. Обов'язкові пункти Меморандуму:

  • Юридична адреса об'єкта нерухомості, зазначений у сертифікаті реєстрації нерухомості, що підтверджує право володіння даною нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Вартість об'єкта нерухомості.
  • Площа, тип планування, кількість спальних кімнат і паркувальних місць даного об'єкта нерухомості.
  • Додаткові платежі, такі як: комісія агентства, стандартно в розмірі 2% з угоди купівлі-продажу; сума депозиту в розмірі 10% угоди; 4% реєстраційний збір Земельного департаменту Дубая (Dubai Land Department); платежі забудовнику і інші обумовлені сторонами платежі.
  • Крайній термін офіційного переоформлення нерухомості, термін протягом, якого повинна бути укладена угода купівлі-продажу (зазвичай близько 30 днів або термін, на який погодилися дві сторони).
  • Схема і терміни проведення розрахунків.
  • Відповідальність сторін.

У MOU можуть бути вказані як головні, так і додаткові пункти угоди. Кожна угода унікальна і має свої додаткові умови, як, наприклад, проживання орендаря, що тягне за собою переоформлення банківських чеків на ім'я Покупця або виплату йому різниці з оренди та інші умови.

Для оформлення Договору купівлі-продажу Вам знадобляться:

  • Копії паспортів покупця і продавця.
  • Копія Сертифікату реєстрації нерухомості (Title Deed).

3. Відкрити д епозіт - 10% від вартості об'єкта

Агентство нерухомості отримує обумовлений у договорі купівлі-продажу депозит від покупця і утримує його у себе до закриття угоди і терміну проведення заключних розрахунків, тобто до моменту перереєстрації об'єкта нерухомості на ім'я нового власника в Земельному департаменті. Депозит є гарантією угоди для всіх сторін в разі зриву угоди з боку продавця або покупця.

4. Оформити ить дозволу е на продаж від забудовника

Для переоформлення прав власності потрібен дозвіл на продаж від забудовника (NOC - No Objection Certificate), яке видається на підставі відсутності боргів перед забудовником і компаніями комунально-житлового обслуговування попереднім власником нерухомості. На руках треба мати такі документи:

  • Копія договору купівлі-продажу нерухомості (MOU - Memorandum Of Understanding).
  • Копія документа на право володіння нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Фінальні рахунки від компаній комунально-житлового обслуговування (Final Bills), від таких, як телекомунікаційні компанії Etisalat або DU, електроводотрест Дубая - DEWA, ​​для деяких об'єктів нерухомості також потрібні фінальні рахунку від компанії Palm Utilities, що забезпечує кондиціювання.
  • Фінальні рахунки за обслуговування об'єкта нерухомості забудовником.
  • Копію паспорта.

При подачі належних документів на оформлення дозволу забудовнику обов'язково повинні бути присутніми продавець і покупець або довірені особи-агенти, які ведуть операцію.

Термін отримання NOC займає від 5 до 15 робочих днів, у деяких забудовників за додаткову плату можна отримати дозвіл в той же день. Вартість дозволу на продаж нерухомості від 500 до 5000 дирхамів. Ціна залежить від характеристик самого об'єкта і внутрішньої політики компанії забудовника.

5. Підготовка до перереєстрації нерухомості

Зібравши всі документи покупець і продавець, або агент, провідний угоду, що діє на підставі довіреності (Power of Attorney), подає їх до Земельного департамент. Призначається дата (Appointment) реєстрації в порядку черги, як правило, протягом 2-х тижнів.

У цей час покупець готує належну суму для покупки об'єкту нерухомості. Найчастіше, зручно і безпечно переказати гроші на рахунок агентства нерухомості, яке має можливість надати «Менеджер Чек» (Meneger's Cheque) на ім'я продавця, що підтверджує наявність потрібної суми в банку, гарантованої для даної угоди.

6. Зар егістр іровать об'єкт на ім'я нового власника

У день реєстрації купівлі-продажу нерухомості при собі необхідно мати такі документи:

  • Копія договору про наміри (MOU).
  • Оригінал дозволу на продаж нерухомості від забудовника (NOC)
  • Оригінал сертифіката реєстрації нерухомості (Title Deed)
  • Оригінали паспортів покупця і продавця, або агента, провідного угоду
  • Довіреність (Power of Attorney) на третю особу, в разі відсутності сторін або однієї з них.

Кредити під заставу нерухомості в Казахстані: пропозиції банків в 2017 році >>>

«Менеджер Чек» (Manager's Cheque)

У момент реєстрації переходу прав на володіння нерухомістю від продавця до покупця виробляються фінальні розрахунки сторін, продавцеві передається «Менеджер Чек» (Manager's Cheque), внаслідок чого підписується документ про відсутність у продавця претензій по оплаті, анулюється оригінал сертифіката реєстрації нерухомості на ім'я продавця.

І найприємніше, після завершення угоди і реєстрації прав власності, Земельним Департаментом випускається і вручається Сертифікат реєстрації нерухомості (Title Deed) покупцеві.

Як безоплатно передати нерухомість: дарча, заповіт і договір купівлі-продажу >>>

Як купити нерухомість в Росії

Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору. А ось із вторинним житлом все навпаки: квартири довго не знаходять покупців, тому власникам доводиться давати клієнтам великі знижки, що безсумнівно на руку нашим покупцям.

В інтерв'ю порталу про нерухомість kn.kz ріелтор російської компанії «Улюблене місто» Андрій Васильчиков виділяє 3 основних міста при виборі нерухомості в Росії.

- Перше місце займає, безумовно, Новосибірськ, - говорить ріелтор. - Коли в 2014 році відбувся стрибок долара, у мене 70% угод в Новосибірську було з нашими друзями з Казахстану. Сюди свого часу переїхало багато сімей з Казахстану. Надалі вони перевозять своїх родичів, друзів і знайомих. За натоптаний стежці завжди легше йти. Приїжджає багато інвесторів, які вкладають свої кошти в новобудови, через три роки маючи прибуток до 30-40%. Далі йде наша столиця Москва. Я сам переїхав з Новосибірська в Москву. Третій місто, який близький за кліматичними умовами, це Краснодар.

Сюди більше переїжджає людей, які бояться наших суворих зим, і не хочуть міняти клімат. Я дане місто не рекомендую, так як там складна ситуація з робочими місцями, робота сезонна.

Купити квартиру в 2017 році: оформлення нерухомості, податки, держпрограми >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними «Російської газети», в московських новобудовах тільки за квітень 2017 року кожному третьому ЖК масового сегмента вартість «квадрата» підвищилася на 2-4%. В цілому з початку року зростання цін на "первинку" склав 4,5%. Аналітики ринку відзначають, що підвищення цін - сміливий крок, який говорить про впевненість девелоперів в стійкому попиті.

При цьому тренд на зростання цін на первинному ринку відзначають багато регіонів. У Новосибірську середня вартість житлового «квадрата» в новобудовах з початку року зросла на 5,8%. А в Санкт-Петербурзі взагалі перевищила психологічну межу: новобудови там за ціною обігнали вторинне житло і продовжать дорожчати, вважають аналітики. Традиційно первинне житло в Північній столиці коштувало дешевше вторинного.

Великий вплив на динаміку цін надав купівельний попит - за рік затребуваність квартир в новобудовах в Москві зросла більше ніж у два рази, зазначають ріелтори. Пожвавлення ринку новобудов в більшості своїй пояснюється зниженням ставок по іпотеці. Відзначимо, що влада прогнозує, що найближчим часом воно продовжиться.

- На первинному ринку через постійне зростання конкуренції забудовники пропонують цікаві пропозиції по розстрочці, процентній ставці, великі знижки на квартири від 2 до 4-кімнатного формату, - розповідає ріелтор Андрій Васильчиков.

Спеціаліст ринку надав наступну інформацію за цінами на житло в популярних серед казахстанців російських містах.

Місто

формат квартири

Ціна, руб.

Новосибірськ

1-кімн.

2 000 000

2-кімн.

3 200 000

3-кімн.

4 500 000

4-кімн.

6 800 000

Москва

1-кімн.

7 000 00

2-кімн.

10 500 000

3-кімн.

16 800 000

4-кімн.

56 000 000

Краснодар

1-кімн.

1 980 211

2-кімн.

3 208 941

3-кімн.

4 622 496

4-кімн.

7 552 980

Також казахстанці часто купують нерухомість в Калінінграді. В основному з метою переїзду.

- Інвестиції в нерухомість Калінінграда и области Досить Вигідні, - каже керівник відділу продажів калінінградської компании ТОВ «Кліпер Нерухомість» Тетяна Таранцова. - Зараз ВАРТІСТЬ квадратного метра практично досягла свого мінімуму, тому прийшов час купуваті. У Калінінграді дуже активно ведеться будівництво доріг, готелів, об'єктів житлової та комерційної нерухомості, так як в 2018 році регіон бере участь в Чемпіонаті світу з футболу. У Калінінграді затребувані фахівці будівельних спеціальностей.

За інформацією експерта, середня ціна за кв.м в Калінінграді 50 000 рублів. Це дуже усереднений показник, який залежить від різних категорій житлової нерухомості і районів міста.

- Вартість нерухомості в Московському районі починається з мінімальної позначки в 35 000 рублів, - розповідає Тетяна Таранцова. - В середньому 39 000-42 000 рублів кв.м. Є об'єкти, віддалені від Калінінграда в 2-5 км, де вартість кв.м зараз починається від 29 000 рублів, то є ми пройшли позначку в 30 000 рублів. У Ленінградському районі ціни від 46 000 рублів - по новобудовах на початку будівництва і 56 000 в кінці. Вторинний ринок також від 46 000 рублей до 62 000 рублей за кв.м. У центральному районі, де найчастіше точкова забудова нового фонду, вартість «квадрата» починається від 55 000 рублів і максимальна до 80 000-85 000 рублів.

При цьому, на думку Тетяни Таранцової, в 2017 році динаміка покупки нерухомості казахстанцями знизилася в порівнянні з 2015-2016 роками як мінімум на 30%.

В цілому калінінградський експерт відзначає, що ціни знижуються - за останній рік вони стали нижче на 12-15%.

Іпотечне кредитування в Казахстані - плюси і мінуси >>>

Юридичні нюанси покупки

Російським законодавством не передбачено обмежень щодо придбання іноземними громадянами міської та заміської нерухомості.

- Громадянин Казахстану може купити квартиру в Росії і Калінінграді за своїм паспортом з нотаріальним перекладом. Згода дружини на покупку зараз не потрібно, - каже керівник відділу продажів калінінградської компанії ТОВ «Кліпер Нерухомість» Тетяна Таранцова. - Операції по державній реєстрації прав та кадастрового обліку нерухомості в різних випадках здійснюються в термін від 5 до 12 робочих днів.

- Крім нотаріального перекладу паспорта на російську мову, більше ніяких труднощів при оформленні покупки житла немає, - каже російський ріелтор Андрій Васильчиков. - Думаю, що переваг більше, ніж труднощів, так як продавець розуміє, що у людини є живі гроші і йому необхідно придбати найближчим часом житло. Цим можна маніпулювати при торзі.

Розрахунки за нерухомість на території РФ здійснюються тільки в рублях. Сторони можуть, за бажанням, зафіксувати рубль до курсу кожної з валют, або визначити валютний коридор в одній валюті, при цьому громадянство сторін угоди на це ніяк не впливає, так як розрахунки за житло, в загальній своїй масі, відбуваються в готівковій формі.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Як казаха купити нерухомість за кордоном

Інтерес казахстанців до закордонної нерухомості залишається стабільним, незважаючи на кризу. Для покупців з Казахстану це спосіб уберегти капітал і активи, переїзд, можливість мати житло в курортних зонах, а також навчання.

Для здійснення максимально вигідної угоди на ринку закордонної нерухомості слід «тримати руку на пульсі» і знати найголовніші тренди індустрії. Так на сьогоднішній день серед казахстанців особливо популярні такі країни, як Болгарія, Іспанія, Туреччина, Італія, Франція, Росія, ОАЕ. У сьогоднішньому матеріалі докладніше зупинимося на двох найбільш популярних напрямках - Російська Федерація і Об'єднані Арабські Емірати.

Іпотека в Казахстані: рейтинг банків на червень 2017 року >>>

Нерухомість ОАЕ

Причини покупки нерухомості в ОАЕ

Як розповів порталу про нерухомість kn Як розповів порталу про нерухомість kn.kz генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, на сьогоднішній день громадяни Казахстану вважають за краще купувати нерухомість в ОАЕ, таких еміратах, як Дубай, Абу-Дабі, Шаржа, Аджман, Рас-аль Хайма, так як це найкращі місця для навчання, роботи, відпочинку і комфортного проживання.

- Якщо ми говоримо про навчання, то в даних еміратах зосереджена велика кількість навчальних закладів, - говорить Дмитро Петрес. - Якщо мова йде про роботу і бізнесі, то казахстанці воліють працювати в сфері обслуговування в готелях всесвітніх брендів всіх рівнів зірковості. Казахи також відкривають агентства нерухомості, юридичні, консалтингові компанії і вважають за краще набирати на роботу в сфері послуг своїх співвітчизників. Також перевагу віддають роботі в ресторанах швидкого харчування, ресторанах національної кухні. У багатьох великих торгових центрах ОАЕ, таких як: The Dubai Mall, Mall of the Emirates, Dubai Marina Mall, де можна часто зустріти продавців-консультантів з Казахстану. Загалом жителі Казахстану щільно займають всі ніші, виступаючи роботодавцями і працівниками.

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, особливий інтерес у покупців з Казахстану викликає емірат Дубай і цей вибір цілком обгрунтований.

- Дубай - найсучасніший мегаполіс, який поєднує в собі привабливе курортне напрямок з активним діловим життям, - розповідає експерт. - В даний час клієнти, які вирішили інвестувати в нерухомість, націлені на довгострокові вкладення і збереження своїх коштів і набагато ретельніше, ніж раніше оцінюють перспективи вкладень. І як раз з цієї точки зору Дубай абсолютно відповідає цим очікуванням.

ОАЕ має один з найвищих у світі рівень будівництва, інфраструктури і життя в цілому. Важливим стимулом для розвитку ринку служить підготовка до ЕКСПО 2020: зводяться нові проекти, удосконалюється інфраструктура, здаються нові станції метро і транспортні розв'язки. Цілорічне літо і зручна транспортна доступність емірату.

Керівник проекту Line Real Estate Наталія Русявая зазначає, що не варто також забувати про розвиненою і прозорої законодавчої бази даного емірату в секторі нерухомості, щодо якої іноземні громадяни мають право безпосередньо купувати нерухомість на території практично всього емірату в повну власність. Великим плюсом, для інвесторів, які вирішили здавати квартиру в оренду, є відсутність податків на майно і на доходи.

- Також хочу зазначити нещодавнє введення безвізового режиму між нашими країнами. Дана подія є великим плюсом для існуючих і потенційних інвесторів, - вважає фахівець.

Як в Казахстані вигідніше вирішити житлове питання: купити в іпотеку, орендувати або побудувати самому >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними порталу homesoverseas За даними порталу homesoverseas.ru, за останні два роки на ринку нерухомості Дубая відзначається помітне зниження. Ціна на житло, а також обсяг продажів продовжували падати - і тільки на початку 2017 року ситуація почала поліпшуватися, коли попит на об'єкти, що будуються злетів відразу на 45%.

- Цінові коливання характерні для будь-якого ринку нерухомості, - говорить Наталія Русявая. - Пару років тому ринок емірату переживав період корекції. Ціни на нерухомість впали приблизно на 10-12%. Але вже на початку 2017 ринок став відроджуватися, і багато експертів очікують зростання цін. Причиною тому стане активне державне фінансування, спрямоване на створення і розвиток соціально-побутової інфраструктури напередодні виставки ЕКСПО 2020. В результаті урядової підтримки будуть створені нові робочі місця, що відповідно призведе до зростання попиту на житлову та готельну нерухомість, яка підходить як для тривалого, так і короткочасного проживання в еміраті.

Говорячи про ціни по районам, експерт відзначає, що в Дубаї, як і в кожному великому місті, є свої престижні райони, де ціна на нерухомість відрізняється від середньої.

- Більш високий прайс буде на штучних островах, а також уздовж берегової лінії, де розташовані проекти Дубай Марина і Джумейра Біч Резиденс, - каже Наталя Русявая. - Також, високі ціни в районі Дубайського Фінансового Центру і в найвищій будівлі світу Бурдж Халіф. Вартість квадратного метра тут становить 5-8 тис. $ За кв.м. В інших районах ціна може становити 2,5-3 тис. $.

Як зазначає генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес, по інвестиціям в нерухомість жителі Казахстану стоять на першому місці серед колишніх союзних республік. Це говорить про те, що тут сприятливий інвестиційний клімат.

- Вкладаючи інвестиції в нерухомість ОАЕ, інвестори отримують гарантований пасивний дохід від здачі в оренду своїх апартаментів і вілл, - вважає експерт. - Все частіше інвестори почали вкладати гроші в новобудови, так як даний вид інвестування приносить максимальний дохід від вкладених коштів. Як показує практика інвесторам з Казахстану цікаво вкладати кошти в перевірені будівельні компанії. Початкова вартість інвестицій становить від 150 000. Середня вартість інвестицій становить від 250 000 $ - 600 000 $ і далі по наростаючій. Зауважу, що на ринку інвестицій є інвестори з Казахстану, які розглядають вкладення грошових коштів в купівлю нерухомості від 10 000 000 $ - 50 000 000 $.

Іпотека від «Нурли жер» під 10% річних: умови і розрахунки >>>

Юридичні нюанси покупки

На думку керівника проекту Line Real Estate Наталії Русявой, з юридичної точки зору при покупці нерухомості в ОАЕ труднощів немає. Всі процедури стандартні і легальні. Головне - дуже уважно ставитися до будь-якої зі стадій всього процесу придбання.

В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років В ОАЕ існує два основних типи володіння нерухомістю: Фріхолд (freehold) - безумовне право власності на нерухомість і лізхолд (leasehold) - покупка на правах оренди на термін від 10 до 99 років.

- Громадяни іноземних держав, які не є членами Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (GCC), мають право купувати нерухомість в Дубаї в повну власність ( «Фріхолд») тільки на спеціально обумовлених територіях, в так званих Фріхолд-зонах, - підкреслює експерт. - Перелік таких зон встановлено Указом Правителя Дубая №3 від 2006 року. До них відносяться практично вся територія «нового Дубая», включаючи такі популярні райони, як Dubai Marina, The Palm Jumeirah, Emirates Living, Jumeirah Lakes Towers і ін. Сама процедура придбання досить стандартна: вибір об'єкта, підписання договору, оформлення документів, оплата і реєстрація нерухомості. При цьому не варто забувати про вибір грамотного агента з нерухомості, який зможе проконсультувати і допомогти на будь-якому етапі придбання. Без участі агентів в Дубаї, як, втім, і в усьому іншому світі, не обходиться майже жодна угода з нерухомістю.

5 фактів про страхування нерухомості, які потрібно знати >>>

Етапи оформлення покупки

Генеральний директор DELIS Group, LLC Дмитро Петрес докладно описав кроки оформлення покупки нерухомості в ОАЕ.

1. Сел рать об'єкт нерухомості

У цьому, як уже згадувалося, допоможе агентство з нерухомості, яке гарантує захист інтересів продавця і покупця, а також легальність проведення операції. Якщо ви з яких-небудь причин не можете бути присутнім на місці, агент може провести будь-яку операцію під час вашої відсутності, діючи на підставі довіреності (Power of Attorney) від продавця / покупця, яку можна оформити в нотаріат суду Дубая (Dubai Courts Notary Public).

2. Підписи ть договір купівлі-продажу

Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди Після вибору житла підписується «договір про наміри» (MOU - Memorandum Of Understanding), в якому описані всі умови угоди. Мова договору англійська або арабська, договір не потрібно реєструвати в нотаріальній, юридичної конторах та інших інстанціях. Обов'язкові пункти Меморандуму:

  • Юридична адреса об'єкта нерухомості, зазначений у сертифікаті реєстрації нерухомості, що підтверджує право володіння даною нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Вартість об'єкта нерухомості.
  • Площа, тип планування, кількість спальних кімнат і паркувальних місць даного об'єкта нерухомості.
  • Додаткові платежі, такі як: комісія агентства, стандартно в розмірі 2% з угоди купівлі-продажу; сума депозиту в розмірі 10% угоди; 4% реєстраційний збір Земельного департаменту Дубая (Dubai Land Department); платежі забудовнику і інші обумовлені сторонами платежі.
  • Крайній термін офіційного переоформлення нерухомості, термін протягом, якого повинна бути укладена угода купівлі-продажу (зазвичай близько 30 днів або термін, на який погодилися дві сторони).
  • Схема і терміни проведення розрахунків.
  • Відповідальність сторін.

У MOU можуть бути вказані як головні, так і додаткові пункти угоди. Кожна угода унікальна і має свої додаткові умови, як, наприклад, проживання орендаря, що тягне за собою переоформлення банківських чеків на ім'я Покупця або виплату йому різниці з оренди та інші умови.

Для оформлення Договору купівлі-продажу Вам знадобляться:

  • Копії паспортів покупця і продавця.
  • Копія Сертифікату реєстрації нерухомості (Title Deed).

3. Відкрити д епозіт - 10% від вартості об'єкта

Агентство нерухомості отримує обумовлений у договорі купівлі-продажу депозит від покупця і утримує його у себе до закриття угоди і терміну проведення заключних розрахунків, тобто до моменту перереєстрації об'єкта нерухомості на ім'я нового власника в Земельному департаменті. Депозит є гарантією угоди для всіх сторін в разі зриву угоди з боку продавця або покупця.

4. Оформити ить дозволу е на продаж від забудовника

Для переоформлення прав власності потрібен дозвіл на продаж від забудовника (NOC - No Objection Certificate), яке видається на підставі відсутності боргів перед забудовником і компаніями комунально-житлового обслуговування попереднім власником нерухомості. На руках треба мати такі документи:

  • Копія договору купівлі-продажу нерухомості (MOU - Memorandum Of Understanding).
  • Копія документа на право володіння нерухомістю продавцем (Title Deed).
  • Фінальні рахунки від компаній комунально-житлового обслуговування (Final Bills), від таких, як телекомунікаційні компанії Etisalat або DU, електроводотрест Дубая - DEWA, ​​для деяких об'єктів нерухомості також потрібні фінальні рахунку від компанії Palm Utilities, що забезпечує кондиціювання.
  • Фінальні рахунки за обслуговування об'єкта нерухомості забудовником.
  • Копію паспорта.

При подачі належних документів на оформлення дозволу забудовнику обов'язково повинні бути присутніми продавець і покупець або довірені особи-агенти, які ведуть операцію.

Термін отримання NOC займає від 5 до 15 робочих днів, у деяких забудовників за додаткову плату можна отримати дозвіл в той же день. Вартість дозволу на продаж нерухомості від 500 до 5000 дирхамів. Ціна залежить від характеристик самого об'єкта і внутрішньої політики компанії забудовника.

5. Підготовка до перереєстрації нерухомості

Зібравши всі документи покупець і продавець, або агент, провідний угоду, що діє на підставі довіреності (Power of Attorney), подає їх до Земельного департамент. Призначається дата (Appointment) реєстрації в порядку черги, як правило, протягом 2-х тижнів.

У цей час покупець готує належну суму для покупки об'єкту нерухомості. Найчастіше, зручно і безпечно переказати гроші на рахунок агентства нерухомості, яке має можливість надати «Менеджер Чек» (Meneger's Cheque) на ім'я продавця, що підтверджує наявність потрібної суми в банку, гарантованої для даної угоди.

6. Зар егістр іровать об'єкт на ім'я нового власника

У день реєстрації купівлі-продажу нерухомості при собі необхідно мати такі документи:

  • Копія договору про наміри (MOU).
  • Оригінал дозволу на продаж нерухомості від забудовника (NOC)
  • Оригінал сертифіката реєстрації нерухомості (Title Deed)
  • Оригінали паспортів покупця і продавця, або агента, провідного угоду
  • Довіреність (Power of Attorney) на третю особу, в разі відсутності сторін або однієї з них.

Кредити під заставу нерухомості в Казахстані: пропозиції банків в 2017 році >>>

«Менеджер Чек» (Manager's Cheque)

У момент реєстрації переходу прав на володіння нерухомістю від продавця до покупця виробляються фінальні розрахунки сторін, продавцеві передається «Менеджер Чек» (Manager's Cheque), внаслідок чого підписується документ про відсутність у продавця претензій по оплаті, анулюється оригінал сертифіката реєстрації нерухомості на ім'я продавця.

І найприємніше, після завершення угоди і реєстрації прав власності, Земельним Департаментом випускається і вручається Сертифікат реєстрації нерухомості (Title Deed) покупцеві.

Як безоплатно передати нерухомість: дарча, заповіт і договір купівлі-продажу >>>

Як купити нерухомість в Росії

Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору Як передає «Російська газета» з посиланням на дані ріелторів, ринок «первинки» в Росії, схоже, почав відновлюватися - ціни несміливо, але йдуть вгору. А ось із вторинним житлом все навпаки: квартири довго не знаходять покупців, тому власникам доводиться давати клієнтам великі знижки, що безсумнівно на руку нашим покупцям.

В інтерв'ю порталу про нерухомість kn.kz ріелтор російської компанії «Улюблене місто» Андрій Васильчиков виділяє 3 основних міста при виборі нерухомості в Росії.

- Перше місце займає, безумовно, Новосибірськ, - говорить ріелтор. - Коли в 2014 році відбувся стрибок долара, у мене 70% угод в Новосибірську було з нашими друзями з Казахстану. Сюди свого часу переїхало багато сімей з Казахстану. Надалі вони перевозять своїх родичів, друзів і знайомих. За натоптаний стежці завжди легше йти. Приїжджає багато інвесторів, які вкладають свої кошти в новобудови, через три роки маючи прибуток до 30-40%. Далі йде наша столиця Москва. Я сам переїхав з Новосибірська в Москву. Третій місто, який близький за кліматичними умовами, це Краснодар.

Сюди більше переїжджає людей, які бояться наших суворих зим, і не хочуть міняти клімат. Я дане місто не рекомендую, так як там складна ситуація з робочими місцями, робота сезонна.

Купити квартиру в 2017 році: оформлення нерухомості, податки, держпрограми >>>

Ціна на нерухомість і привабливість інвестицій

За даними «Російської газети», в московських новобудовах тільки за квітень 2017 року кожному третьому ЖК масового сегмента вартість «квадрата» підвищилася на 2-4%. В цілому з початку року зростання цін на "первинку" склав 4,5%. Аналітики ринку відзначають, що підвищення цін - сміливий крок, який говорить про впевненість девелоперів в стійкому попиті.

При цьому тренд на зростання цін на первинному ринку відзначають багато регіонів. У Новосибірську середня вартість житлового «квадрата» в новобудовах з початку року зросла на 5,8%. А в Санкт-Петербурзі взагалі перевищила психологічну межу: новобудови там за ціною обігнали вторинне житло і продовжать дорожчати, вважають аналітики. Традиційно первинне житло в Північній столиці коштувало дешевше вторинного.

Великий вплив на динаміку цін надав купівельний попит - за рік затребуваність квартир в новобудовах в Москві зросла більше ніж у два рази, зазначають ріелтори. Пожвавлення ринку новобудов в більшості своїй пояснюється зниженням ставок по іпотеці. Відзначимо, що влада прогнозує, що найближчим часом воно продовжиться.

- На первинному ринку через постійне зростання конкуренції забудовники пропонують цікаві пропозиції по розстрочці, процентній ставці, великі знижки на квартири від 2 до 4-кімнатного формату, - розповідає ріелтор Андрій Васильчиков.

Спеціаліст ринку надав наступну інформацію за цінами на житло в популярних серед казахстанців російських містах.

Місто

формат квартири

Ціна, руб.

Новосибірськ

1-кімн.

2 000 000

2-кімн.

3 200 000

3-кімн.

4 500 000

4-кімн.

6 800 000

Москва

1-кімн.

7 000 00

2-кімн.

10 500 000

3-кімн.

16 800 000

4-кімн.

56 000 000

Краснодар

1-кімн.

1 980 211

2-кімн.

3 208 941

3-кімн.

4 622 496

4-кімн.

7 552 980

Також казахстанці часто купують нерухомість в Калінінграді. В основному з метою переїзду.

- Інвестиції в нерухомість Калінінграда і області досить вигідні, - каже керівник відділу продажів калінінградської компанії ТОВ «Кліпер Нерухомість» Тетяна Таранцова. - Зараз вартість квадратного метра практично досягла свого мінімуму, тому прийшов час купувати. У Калінінграді дуже активно ведеться будівництво доріг, готелів, об'єктів житлової та комерційної нерухомості, так як в 2018 році регіон бере участь в Чемпіонаті світу з футболу. У Калінінграді затребувані фахівці будівельних спеціальностей.

За інформацією експерта, середня ціна за кв.м в Калінінграді 50 000 рублів. Це дуже усереднений показник, який залежить від різних категорій житлової нерухомості і районів міста.

- Вартість нерухомості в Московському районі починається з мінімальної позначки в 35 000 рублів, - розповідає Тетяна Таранцова. - В середньому 39 000-42 000 рублів кв.м. Є об'єкти, віддалені від Калінінграда в 2-5 км, де вартість кв.м зараз починається від 29 000 рублів, то є ми пройшли позначку в 30 000 рублів. У Ленінградському районі ціни від 46 000 рублів - по новобудовах на початку будівництва і 56 000 в кінці. Вторинний ринок також від 46 000 рублей до 62 000 рублей за кв.м. У центральному районі, де найчастіше точкова забудова нового фонду, вартість «квадрата» починається від 55 000 рублів і максимальна до 80 000-85 000 рублів.

При цьому, на думку Тетяни Таранцової, в 2017 році динаміка покупки нерухомості казахстанцями знизилася в порівнянні з 2015-2016 роками як мінімум на 30%.

В цілому калінінградський експерт відзначає, що ціни знижуються - за останній рік вони стали нижче на 12-15%.

Іпотечне кредитування в Казахстані - плюси і мінуси >>>

Юридичні нюанси покупки

Російським законодавством не передбачено обмежень щодо придбання іноземними громадянами міської та заміської нерухомості.

- Громадянин Казахстану може купити квартиру в Росії і Калінінграді за своїм паспортом з нотаріальним перекладом. Згода дружини на покупку зараз не потрібно, - каже керівник відділу продажів калінінградської компанії ТОВ «Кліпер Нерухомість» Тетяна Таранцова. - Операції по державній реєстрації прав та кадастрового обліку нерухомості в різних випадках здійснюються в термін від 5 до 12 робочих днів.

- Крім нотаріального перекладу паспорта на російську мову, більше ніяких труднощів при оформленні покупки житла немає, - каже російський ріелтор Андрій Васильчиков. - Думаю, що переваг більше, ніж труднощів, так як продавець розуміє, що у людини є живі гроші і йому необхідно придбати найближчим часом житло. Цим можна маніпулювати при торзі.

Розрахунки за нерухомість на території РФ здійснюються тільки в рублях. Сторони можуть, за бажанням, зафіксувати рубль до курсу кожної з валют, або визначити валютний коридор в одній валюті, при цьому громадянство сторін угоди на це ніяк не впливає, так як розрахунки за житло, в загальній своїй масі, відбуваються в готівковій формі.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Новости