Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125
  • Мені подобається! 3

    Храми Грузії - найдавніші святині, пам'ятники архітектури, які дійшли до наших днів з глибин середньовіччя. Масове хрещення грузин відноситься до початку IV, проте перше православний храм звели тільки в середині XI століття. Від RuTraveller - добірка найвеличніших храмів Грузії ....

  • 0 коментарів

Храми Грузії - найдавніші святині, пам'ятники архітектури, які дійшли до наших днів з глибин середньовіччя. Масове хрещення грузин відноситься до початку IV, проте перше православний храм звели тільки в середині XI століття. Від RuTraveller - добірка найвеличніших храмів Грузії.

Собор Святої Трійці - собор православної віри в Грузії, який звели до річниці 2000-річчя Христа Спасителя. Цей собор входить до п'ятірки найвищих храмів в православної єпархії.
Собор Собор Святої Трійці є комплексом, який складається з основної будівлі, окремої вежі з дзвонами, приміщення монастиря, резиденції старшого патріарха, семінарії, академії Духовенства.
Собор Святої Трійці в своєму розпорядженні дев'ять каплицями, в честь святих. Велика їх частина знаходиться під землею, в самому нижньому рівні будівлі, який йде на майже 14 метрів під землю.
В якості підлогового покриття застосований мармур з мозаїкою. На стінах знаходяться фрески, картини і навіть дорогі ікони.

Найстаріший монастир Джварі, розташований на вершині грузинської гори між річками Арагві і Курой, - пам'ятник грузинської середньовічної архітектури внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
«Хрест» - ось що означає «Джварі» в перекладі з грузинського. На піку цієї гори ще в IV столітті Свята Ніно спорудила дерев'яний хрест як символ перемоги християнської віри над язичницькою. За легендою, Хрест допомагав зціляти віруючих від хвороб, залучаючи все більше паломників. Через два століття на його місці побудували невелику церкву в формі тетраконха, що нагадує подовжений хрест з напівкруглими абсидами на кінцях. Храм збудували так, щоб дерев'яний Хрест розмістити всередині. До речі, до наших днів зберігся п'єдестал Хреста. Згодом, поряд з церквою виник і монастир, який став релігійним центром Грузії.
В даний час, обитель відновили після радянського лихоліття. Тут завжди раді вітати віруючих і просто туристів. Поблизу монастиря знаходиться Дерево бажань, на який туристи пов'язують стрічки. Дістатися до монастиря можна на маршрутному таксі (напрям: Мцхета-Джварі).

У декількох кілометрах від Тбілісі в стародавньому місті Мцхеті розташований головний собор і кафедральний патріарший храм Грузинської православної церкви. Храм є найбільшим історичним спорудою, яке збереглося до наших днів на території Грузії. Будівля була побудована тут ще в XI столітті.
Красиві фасади, декоративні арки з майстерним різьбленням і великі куполи, все це було побудовано тут в честь 12-ти апостолів християнської церкви.
Для будівництва храму було вибрано місце, де за переказами була похована Свята Сидонія і заснована перша християнська церква на території Грузії, названа на честь неї. Незабаром церква була зруйнована і періодично її намагалися відновити, але постійно щось заважало.
На початку XI століття перший стовп нового споруди був виструганий з дерева і лише через кілька десятків років, церква була побудована остаточно. За легендою це дерево виросло над могилою Святої Сидонии, і звідси пішла назва «Стовп животворящий» або по-грузинськи «Светіцховелі».
За наказом царя Іраклія II довкола храму була споруджена кріпосна стіна.
Собор є чинним донині.

Метехі - скеля на березі річки Кури в історичному центрі Тбілісі, один з перших районів міської забудови. Спочатку тут розташовувався палац, побудований засновником Тбілісі Вахтангом Горгасали. Сама назва "Метехі" означає "навколо палацу". Пізніше всі будови тут були знищені під час монгольської навали 1235 року.
В кінці тринадцятого століття на скелі була побудована церква. За час свого існування вона неодноразово руйнувалася і відновлювалася. Свій сучасний вигляд храм набув в шістнадцятому столітті. Церква Метехі - класичний приклад грузинського середньовічного храму. Квадратне в плані цегляна будівля облицьований каменем, фасади практично позбавлені прикрас.
Поруч з церквою в сімнадцятому столітті була побудована фортеця, що згодом стала в'язницею. На жаль в двадцятому столітті фортеця була знищена, а сама церква за радянської влади ледве уникла загибелі.
В церкви похована перша грузинська християнська мучениця - святая Шушанік. Біля церкви встановлений кінний пам'ятник Вахтангу Горгасали.

Сіонський собор Успіння Богородиці - один з головних тбіліських храмів, розташований в Старому місті на березі Кури. Собор є прекрасним пам'ятником середньовічної культової архітектури Грузії. За старовинною грузинської традиції давати храмам імена значущих для християн місць він був названий на честь гори Сіон в Єрусалимі. Місцеві жителі зазвичай називають його просто Сіоні.
Перша церква була побудована на цьому місці ще в шостому столітті. Доля собору складалася драматично - його неодноразово руйнували і відбудовували заново. Постраждав Сіоні від арабів, хорезмийцев і турків, а в сімнадцятому столітті він був майже повністю знищений під час землетрусу. Таким чином нинішній вигляд собору обумовлений численними перебудовами і реставраціями.
Собор є типовим прикладом середньовічної грузинської церковної архітектури. Стіни собору облицьовані жовтим туфом з міста Болнісі. Строгі фасади практично позбавлені прикрас. Барельєфи, що зображають хрест і скутого лева, вирізані на каменях східної стіни, північну стіну прикрашає зображення ангела і святих. Всі шістнадцять вікон собору укладені в різьблені кам'яні рамки.
У соборі зберігається одна з головних грузинських православних реліквій - хрест святий Ніно. Сплетений з виноградної лози хрест укладений в срібний оклад із зображенням сцен з життя святий.

Монастир Гелати знаходиться в Кутаїсі. Кутаїсі видно з території монастиря, до міста всього кілометра 2-3, але між містом і монастирем пролягає невеликий хребет.Монастирь побудований на високому прохолодному місці, від нього хороший вид на округу і на далекі Рача-Лечхумскіе гори.
Монастир Гелати заснований царем Давидом Будівельником в 1106 році, трохи пізніше Руісско-Урбнісского собору (1103), в період церковних реформ. У 1923 монастир був закритий. В даний час Монастир Гелати - філія Кутаїського державного історико-етнографічного музею. Гелати складається з 3 хрестовокупольних храмів: Різдва Богородиці (В цьому соборі похований сам цар Давид) і церков - Святого Георгія і Святого Миколая Чудотворця, триярусної дзвіниці (16 ст.) І служб.
У монастирі Гелати поховані майже всі царі епохи Золотого Століття, а так само кілька царів Імереті - Соломон I і Соломон II.
У конхе головного храму збереглася знаменита мозаїка Гелати. У західній стое - фрески XII століття, на яких представлено церковне зібрання, а в південному еквдере два портрета Давида Наріне (онук цариці Тамари і Давида Сосланом від дочки Русудан) виконані в XIII столітті. У монастирі Гелати зберігалися багато прикрашені і слайдами оформлені грузинські рукописи. Їх багатий фонд тут з давніх часів існував.
Після приєднання Імеретінського царства до Россііской Імперії (1810 г.) монастир Гелати з церковної Сентор був перевід в статус державної установи - став монастирем штату.
У 1923 році монастир закрили. Зараз монастир Гелати є філією Кутаїський державного історико-етнографічного музею.

Кафедральний собор Пресвятої Богородиці був побудований в 1898-1903 роках в Батумі на пожертви віруючих, більша частина яких була внесена багатим нафтопромисловцем Стефаном Зубалашвілі. У тому ж 1903 році собор був освітлений. Зараз, дивлячись на цю будівлю в готичному стилі, мало хто згадає, що спочатку воно будувалося як римо-католицький костел.
Після того, як Грузія увійшла в Радянський Союз, будівля використовувалася під господарські та адміністративні потреби. В подальшому віруючі стали вимагати повернення будівлі, а після виходу фільму «Покаяння» кінорежисера Тенгіза Абуладзе проблема набула всенародне значення. Після чого шляхом реставрації собору все ж повернули первісний вигляд.
Собор Батумський єпархії був визнаний кафедральним і переданий Грузинської Православної Церкви. Зараз він є одним з найкрасивіших соборів у Грузії. З двох сторін від центрального входу стоять статуї апостолів Андрія Первозванного і Симона Кананіта, а величезні вітражні вікна схожі з кращими зразками французької готичної архітектури.

Храм Баграта став одним з об'єктів Всесвітньої спадщини, що перебуває під охороною ЮНЕСКО. До такого рішення прийшли фахівці ЮНЕСКО, які були проти рішення президента Михайла Саакашвілі почати будівництво по відновленню Храму в його первісному вигляді 1003 року.
Однак, будівництво Саакашвілі не тільки не припинив, але і 17 серпня 2012 року на куполі храму Баграта був встановлений двометровий бронзовий хрест вагою в 300 кг. На цій церемонії Саакашвілі заявив, що собор був зруйнований російської артилерією, в той час як до руйнування Храму мали справу лише турки.
Перший Цар Грузії Баграт III, на честь якого був побудований Храм в кінці X століття, виділив особливе призначення цього місця, тут не тільки проводилися всі значущі заходи того часу, але знаходили захист місцеві жителі в неспокійний час під час нападів ворогів. Тому Храм Баграта є символом об'єднаного грузинського народу. Саме тут був коронований 16-річний Давид IV.
Сьогодні це місце являє собою руїни, в стінах яких найчастіше проходять церковні служіння, і де можна побачити фрагменти фрески Пресвятої Богородиці.

На грузино-азербайджанському кордоні, в 60 км від Тбілісі і в 25 км від Гардабані, уздовж схилів Гареджійского кряжа варто самобутній, грандіозний і відомий у всьому світі пам'ятник Грузії - Давид-Гареджі, який являє собою воістину величне видовище.
Давид Гареджі - це комплекс висічених в скелях печерних монастирів початку VI століття. Головним з 20 монастирів вважається лавра святого Давида, що розташовується на північному схилі гори, яка розділяє Грузію та Азербайджан на дві частини. У багатьох церквах і трапезних монастирів збереглися фрески VIII-XIV ст. з портретами історичних осіб, в тому числі портрет цариці Тамари.
Крім них на південному схилі гори розташовані понад 100 печер, які використовувалися ченцями в якості келій. За всю свою історію комплекс Давид Гареджі неодноразово зазнавав руйнувань, але витримавши випробування століттями, зіграв істотну роль у духовному розвитку країни.

Ця велична церква була побудована в 1532 році завдяки старанням і фінансових коштів громадян Манденова, Бастамова і Башінджагова. За словами фахівців-істориків творці орієнтувалися на Ечміадзінський храм як на прототип.
Чому церква назвали Могнінской? Французький мандрівник Жан Шарден ділиться з легендою, почутою у місцевих жителів, вказуючи, що «Могнін - це назва села біля Єревана, де довгий час зберігався череп святого Георгія, а коли святиню перенесли в відбудований храм, то і використовували назву місцевості».
У радянську епоху був перетворений в музей народного мистецтва, який був закритий в 1980 році. Після цього церква тривалий часом не використовувалася як релігійна споруда і поступово руйнувалася. У 2009 році відбувся часткове обвалення церкви, що призвело до катастрофічних наслідків. На даному етапі вирішується питання про збереження Могнінской церкви як значимого пам'ятника культури і проведення грамотних відновлювальних і реставраційних робіт.

Серед дивовижної природи, на висоті 2 170 метрів біля підніжжя гори Казбегі розташовується приголомшливий найдавніший духовний центр Грузії - Дарьяльский монастир.
Згідно з переказами, пастухам явилася Пресвята Богородиця і повеліла збудувати на цьому місці храм. Люди послухалися і почали його зведення, але при завершенні будівництва не вистачило каменів. Одного разу, прокинувшись вранці, будівельники побачили повністю завершений храм. За іншою версією на місце будівництво храму «вказав» чорний ворон, який кинув кістку на піку гори.
Археологи припускають, що зведення храму здійснювалося під керівництвом Імеретінського, Кахетинського і Картлінского царів, як символ поширення православ'я в гірській Грузії. Орієнтовно будівництво відноситься до X сторіччя, про це свідчить характерні архітектурні форми і тонкий орнамент на камені. Усередині храму знаходиться красивий іконостас VI століття із зображенням святої рівноапостольної Ніни. Літопис храму свідчить про зберігання духовних цінностей Грузії в момент навали персів. Ченці зберігали частинки Гвоздя і животворящого Хреста, на якому був розп'ятий Спаситель, Хреста святої рівноапостольної Ніни.

У невеликому грузинському селі Алаверди, розташовується однойменний чоловічий монастир святого Георгія. «Дарований Богом», - саме так перекладається слово «Алаверди». І це не випадково! Так як першу церкву збудував засновник грузинського чернецтва, знаменитий аскет і проповідник - Йосип Алаверделі.
Після смерті старця, в IХ столітті почалося будівництво чудового Алавердського собору. У порівнянні з іншими релігійними спорудами Грузії, ця будівля відрізняється особливою величчю і монументальністю.
В даний час в соборі знаходяться мощі святителя Йосипа і останки равноапостольського Ніно Каппадокійської. Також можна подивитися на величні кріпосні стіни, трапезну монастиря, винний льох і лазні початку XVII століття. Особливістю цього храму є і те, що тут збереглися приголомшливі соборні розпису, створення яких відноситься до XV сторіччя.
Монастирський комплекс Алаверди представлений на включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і вважається загальнонаціональної грузинської православною святинею.

Дівочий монастир міста Тбілісі ще до побудови ставився до Вірменської Апостольської Церкви, але в кінці XX століття його захопила Грузинська. Він був побудований в 1727 році за ініціативою Мелік-Ашхарбека, який не зміг довести справу до кінця, так як в 1724 році загинув в битві з турками. На його місце прийшов син Мелік-ага, який вирішив продовжити справу батька. Він був учасником індійського походу і вклав всі зібрані гроші в будівництво дівочого монастиря, ставши ктитором будівлі. Також Мелік-ага брав участь і в будівельній частині.
Святе будівлю було розміщено недалеко від його житла, раніше в його честь називали цілі квартали. Після закінчення будови в монастир були запрошені дві черниці з Церкви Святої Катерини в Новій Джуга. Дівочий монастир був викладений з червоної цегли з вінчає споруду дзвіницею. Невелику вежу було видно здалеку завдяки яскравому куполу і вузькими, але довгими вікнам.

Кветера - це храм грузинської православної церкви. Обитель була побудована в X столітті в історичному місті-фортеці Кветера, Кахеті. Це майже безлюдне місце, і туристи тут -рідкісна гості, що пов'язано з відсутністю доріг. Найчастіше споруда є однією з стоянок в маршруті піших трекінгу з Ахметов або з САБО. Звичайно, дістатися сюди нелегко, але воно того варте.
Це невеликий храм в стилі грузинської архітектури - хрестово-купольний, четирехапсідний. Один з найкрасивіших храмів X століття. Склепіння аспид і звід купола, виконані в складній для того часу технології, складені з каменю. І хоча прикраси на фасадах досить мізерні, їх рівний розподіл надає храму естетичне витонченість.

Собор Христа Спасителя, розташований на березі річки Цхенісцкалі, в грузинському місті Цаленджіха, відноситься до старовинних середньовічним будівлям країни. Собор з хрестово-купольної архітектурою і трьома аркадні галереями, дві з яких були згодом перетворені в сімейну каплицю, був побудований в XII -XIV століттях на замовлення роду Дадиани, що правили в Мегрели, на заході Грузії. У північно-західній частині стіни, яка оточує церкву, знаходиться двоповерхова дзвіниця. Руїни палацу Дадиани знаходяться у дворі храму.
Перш за все, Собор Христа Спасителя в Цаленджіха відомий своїми унікальними фресками в стилі Ренесансу, які були виконані найнятим з Константинополя художником Мануель Евгенікосом, про що свідчить напис на одному зі стовпів храму. Програма настінного живопису дуже складна і цікава і являє теми, нехарактерні для грузинської живопису Середньовіччя. У XIX столітті в храмі вистелена нова підлога, в 1960-1980 роки він був частково реконструйований. На сьогоднішній день унікальні фрески потребують охорони і реставрації.

  • Мені подобається! 3

    Храми Грузії - найдавніші святині, пам'ятники архітектури, які дійшли до наших днів з глибин середньовіччя. Масове хрещення грузин відноситься до початку IV, проте перше православний храм звели тільки в середині XI століття. Від RuTraveller - добірка найвеличніших храмів Грузії ....

  • 0 коментарів

Інші збірники місць - 540

Чому церква назвали Могнінской?

Новости