Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Підземні чудеса Адельсберга

Пам'ятки австрійського міста Адельсберга, який розташований в Східних Альпах приваблюють туристів з усього світу. Мандрівника пріезжат подивитися на гору гора Шлоссберг з руїнами середньовічного замку і на а унікальні природні печери, які ще недавно прирівнювали до одного з Чудес світу ... Пам'ятки австрійського міста Адельсберга, який розташований в Східних Альпах приваблюють туристів з усього світу

Підземні чудеса Адельсберга

Гірська місцевість з переважанням скелястого вапняку протягом довгих століть зазнавала впливу невтомного природного скульптора - води.

Річка Пойке виходить на поверхню з-під гірських порід на південь від Сен-Петера, в 10 км від Трієста, тече в північному напрямку, потім раптово зникає під землею у Адельсберга і через 3 км знову з'являється з-під землі, але вже з новим назвою - унца.

Знову сховавшись під землю, знову виходить звідти під черговим найменуванням - Лайбаха - і нарешті впадає в Саву - притока Дунаю ... Ось ця тричі упірнаюча під землю річка з потрійним назвою і посприяла виникненню знаменитих адельсбергскіх печер.

Дивіться фоторепортаж: Прийшла осіння пора

Перший великий грот на Замковій горі був відомий давно, потім про нього забули. Але коли на початку XIX ст. з'явився підвищений попит на "чудеса світу" і всякі природні дива, згадали про Адельсберге.

Кмітливі місцеві жителі, бажаючи залучити туристів, не пошкодували грошей на висвітлення грота рідкісним і дорогим для того часу електрикою. Потім почалися пошуки нових заглиблень і відгалужень в горі.

Виявилося, що печери простяглися на три кілометри. Були відкриті нові гроти, для більшої значущості та привабливості названі іменами імператорських осіб: грот принца Франца-Йосипа, грот Імператора Фердинанда ...

Посеред першого височіла незвичайна гірка - Бельведер, що складається майже з одних вапнякових напливів - сталактитів і сталагмітів. Ці вирощені по краплях водою і вуглекислої вапном химерні стовпи і бурульки створювали фантастичну галерею.

Ось як передає свої враження побував в печерах щасливець: "Саму цікаву частину грота представляв, мабуть, вхід в нього.

Підземні чудеса Адельсберга

Сюди вела алея з вапняних дерев.

Увійшовши в першу передпокій, відвідувач прямував уздовж кам'яного коридору, в кінці якого бачив подвійну арку з природних колон, що утворюють ворота в грот. Тут річка протікала на 60 футів нижче входу і з шаленою швидкістю прагнула на північ. Шум холодних підземних вод виробляв значне враження.

Мости - два природних і один штучний - вели через підземний потік і його чорні ревуть бистрини в красиву Соборну залу. Тут велетенські готичні колони підтримували масивний стелю. У печері панував напівморок, завдяки якому вона здавалася більше, ніж була насправді ".

Один з найбільш містких гротів служив колись залом для бальних танців. Одночасний ефект тіней від кружляють пар і чарівних звуків віденських вальсів був разючий.

Виверження вулканів: погляд з космосу

Відомий англійський мандрівник і дослідник О.М. Папер назвав адельсбергскіе печери одними з найпрекрасніших вапняних утворень на Землі. Він вніс їх в свою "Коротку енциклопедію чудес, створених природою і людиною", видану на початку ХХ ст.

Але за минуле сторіччя спелеологи відкрили ще безліч великих і малих печер, гротів, вапняних порожнин, не менше химерних по "архітектурі".

Так, печера-прірва Сан-Бернар, яка знаходиться у Французьких Савойський Альпах, в 40 км від гори Монблан, вважається найглибшою в світі (1602 м). З нею пов'язано чимало легенд і міфів, наприклад розповідають, що тут ховається підземний хід, що веде в інший вимір ...

Серед надглибоких печер числяться також іспанська Дель-Траві, франко-іспанська П'єр-Сан-Мартен в Піренеях, Уатлі в Мексиці і інші. Здебільшого вони розташовані в горах - на Уралі, Алтаї, в Криму, Аппалачах і інших "високорослих" краях планети.

І кожна, мабуть, може претендувати на звання чергового Дива світла, незмінно користуючись успіхом у туристів.

Все найцікавіше читайте на головній сторінці

Новости