Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Великодній тиждень в Ізраїлі

Єрусалим. Щоб дізнатися Священне місто, потрібно провести в ньому 2-3 дня

На кілька весняних днів, коли християнський світ відзначає Великдень, в Єрусалим - священне місто трьох світових релігій, спрямовуються мільйони людей. Не тільки віруючих, але і цілком світських. Квитки на літаки до Тель-Авіва і місця в готелях Єрусалима на ці дати розбираються, як гарячі пиріжки. Щоб зменшити витрати, вибрати зручний авіапереліт і хороше житло, рішення про поїздку потрібно приймати зараз (хоча Великдень цього року припадає на 19 квітня). Для тих, хто хотів би зустріти Світле Воскресіння Христове в Ізраїлі, ми наводимо розповіді людей, які побували в Єрусалимі в цей час - як православних паломників, так і туристів. Їх досвід допоможе вам краще організувати поїздку.

"ЦЕЙ ВОГОНЬ не обпалює"


У Храмі Гробу Господнього. У ніч перед Великоднем сюди неможливо пробратися

Людмила Бернадська 2 роки тому була свідком самого очікуваного для віруючих події під час Пасхи - Сходження Благодатного Вогню: "Ми приїхали в Ізраїль на запрошення віруючою мешканки Єрусалиму. Нас зібралося 14 осіб, знайомих з попереднім паломницьким поїздкам по Україні (я була керівником цих груп) . Нас розмістили в будинку у православного араба. Якщо пам'ятаєте, саме православні араби обов'язково беруть участь в дійстві сходження - шумно веселяться перед початком. Нам не вдалося залишитися в Храмі на ніч перед сходженням. Ізраілі льская поліція ввічливо, але наполегливо нас випровадила. Якийсь час ми гуляли в околицях Храму. Але на світанку все-таки пробралися всередину. Я промовчу, як нам це вдалося.

Сама атмосфера в Храмі налаштовує людину на надприродне. Повітря поступово насичується якийсь вагою. Людей зібралося неймовірно багато. Всі стояли, щільно притулившись один до одного. Спасибі батюшці, який їхав з нами, що напоумив не їсти і не пити до і під час очікування. Тому ми перенесли багатогодинне бдіння спокійно. Не було ні жарко, ні душно. Та й обстановка налаштовувала на особливий лад, коли не надаєш значення таким речам, як дискомфорт. Коли людина молиться і чекає чогось, то труднощі долаються легше. Сходження починається з появи чи спалахів, то чи відблисків під куполом храму. Вони проскакують від стінки до стінки як горизонтальні блискавки. Поступово їх стає все більше, спалахи розташовуються хаотично і спускаються все нижче. Від них спалахують лампади. Вогонь цей якийсь нематеріальний, він не обпікає. Їм можна вмиватися.

Коли вогонь спускається на Гроб Господень, то пучок свічок загоряється в руках у патріарха, закритого в Кувуклії. Після чого він передає їх людям в храмі. У Храмі починається радість, це відчуття швидко передається від людини до людини. Всі буквально заражаються радістю. А ось патріарха після сходження Вогню виводять під руки, він виглядає зовсім знесиленим ".

"НА КИШЕНЬКОВІ витрачати ВОЗЬМИТЕ $ 300"


Іудейська пустеля. Монастир Георгія Хозевита

Киянка Тетяна Міщенко побувала в Ізраїлі в поїздці, організованій для прихожан одного з київських храмів: "Говорячи строго, нашу поїздку паломницької назвати не можна. Хоча акцент робився на відвідуванні православних святинь. За 10 днів в Ізраїлі ми побували в багатьох таких місць. Адже люди світські часто і не знають, що велика частина життя Христа пов'язана з північчю Ізраїлю. А "звичайна" туристична програма, на жаль, не йде далі Єрусалиму. Звичайно, вражає Храм Гробу Господнього. Але найяскравіше враження (навіть не емоційне , А візуальне), залишив монастир Георгія Хозевита. Хоча монастир знаходиться неподалік від Єрусалима, туди туристів чомусь мало возять. Через пустелю ви доїжджаєте до спуску в глибоку вузьку ущелину, прямо розколину якусь. Спуск туди з дороги непомітний і майже непрохідний для машин. А ось на самому дні відкривається інший світ: затиснутий між двох прямовисних стін, тече потічок, є маленький оазис з пальмами. Там і сховався монастир, заснований ще в V столітті.

Тепер розповім про справах земних. Паломницька поїздка вимагає певного рівня комфорту. Мучити себе непотрібним аскетизмом не варто. Часто люди, що їдуть в Ізраїль, не уявляють, куди вони потраплять. Вони не знають, яка це буде емоційна, душевна, так і фізичне навантаження. Тому у вас обов'язково повинна бути можливість виспатися, відпочити, поїсти. Наша група весь час ночувала в готелях 5 * (не спокушайтеся з приводу "зірковості" готелів. Я б дала їм тверду "четвірку".

Харчування було "напівпансіон", шведський стіл). Зрозуміло, таке проживання нехарактерно для паломницьких турів. Все-таки в нашій групі були люди в основному середнього та вище середнього достатку. Але якщо з грошима «не дуже», то можна жити в готелях при монастирях і там же харчуватися. Багатьох наших співвітчизників, які їдуть сюди з релігійних міркувань, опікується спеціальна православна паломницька служба. Її співробітники організовують перебування в Ізраїлі дуже добре.

Обов'язково візьміть головний убір і сонцезахисні окуляри. Тут не просто пекуче сонце, але ще сонячні промені відбиваються від світлих поверхонь і очі швидко втомлюються. Зверніть увагу на взуття. Вона повинна бути зручною і добре триматися на нозі - ніяких "ляпас", в'єтнамок і т.д.

Оскільки я людина віруюча, то і сувеніри привозила відповідні: іконки, свічки, воду зі святих джерел. Ікони краще купувати написані в монастирях, а свічки привозите такі, що запалені біля Гробу Господнього.

Наостанок кілька слів про те, що не сподобалося. Неприємний осад залишається від усвідомлення того, що в країні йде війна. Часто-густо бачиш колючий дріт, і часом не розумієш, з якого боку клітини ти знаходишся. Тебе від кого-то відгороджують чи інших людей від тебе? Одного разу ми їхали в печеру Лазаря, що знаходиться на території арабського села, то довелося їхати з вимкненими фарами, а гід-єврей сідав між пасажирів, інакше його просто не пустили б. Причому як би ти не старався зберігати нейтралітет, тебе постійно втягують в усі ці внутрішньоізраїльські чвари - розмовами, коментарями. З урахуванням того, що ти приїжджаєш з високими цілями, це пригнічує.

Поїздка обійшлася мені в $ 1700.. Така цифра вийшла з-за насиченої екскурсійної програми, хороших умов. З собою, на кишенькові витрати, потрібно брати ще $ 300. Гроші підуть на питну воду, сувеніри, пожертвування в храмах ".

"НА СІНАЙ З ІЗРАЇЛЮ ЇХАТИ НЕ ВАРТО"


Півострів Синай. Туристи зустрічають світанок на горі Мойсея

Киянин Валерій Зінчук кілька років займався організацією паломницьких і суто екскурсійних поїздок в Ізраїль. Він поділився своїми спостереженнями з приводу таких подорожей:

"Ті, хто хотів би вирушити в паломницький тур, можуть підібрати прийнятний варіант, вивчивши оголошення біля православних храмів в своєму місті. Звертаю увагу на це тільки тому, що серед потенційних паломників багато людей старшого віку. І рада" пошукайте в інтернеті "для них не завжди буде доречним.

Що стосується організації поїздки: вони досить однотипні, програми схожі і відрізняються лише в деталях. Приймаючою стороною, як правило, є ізраїльське туристичне агентство. Відповідно, готелі найчастіше єврейські або арабські. З власного досвіду зазначу, що раз на раз не доводиться, і умови проживання заздалегідь передбачити не можна. Тут уже як пощастить. Моя порада - обов'язково ще на батьківщині з'ясуйте, де саме ви будете жити в Єрусалимі. Совісні організатори поїздки вам навіть на карті міста місце вкажуть.

Пам'ятайте, готель обов'язково повинна бути в межах пішої досяжності від Старого Міста. Тобто хвилин 15-20 пішки. Якщо менше - то просто ідеально, але таке нечасто буває). Обов'язково беріть харчування "напівпансіон" (сніданок плюс вечеря): бігати по вуличним кафе вам буде ніколи, а іноді просто не під силу.

Автобус і водій дуже часто будуть арабські. Зауважу, що мені траплялися тільки хороші водії. Навіть аварія туристичного автобуса в грудні минулого року не змінила мого хорошого думки щодо місцевих водіїв. Гідом в 95% випадків буде сертифікований (в ролі гіда) російськомовний ізраїльтянин. Як правило, він нехрещений (особливо уточнюю цей момент, адже для деяких паломників дуже важливо, щоб їх провідник по Святій землі був хрещеним). Але в масі своїй гіди тлумачні і компетентні.

Зрідка в ролі екскурсоводів виступають черниці Горненського монастиря. В цьому випадку є свої "підводні камені". Такі групи, як правило, живуть в цьому самому монастирі (за ціною середньої готелю). Місце це надзвичайно красивий, але знаходиться в південному передмісті Єрусалима. Добиратися туди до Старого міста хвилин 40 міським автобусом. Людей, не надто досвідчених у подорожах, ця обставина позбавляє можливості самостійно бувати в Храмі Гробу Господнього.

Майже в кожній групі є люди, які прагнуть осягнути неосяжне. Зокрема, поїхати ще в святі місця, що знаходяться в Синаї, в Єгипті. Однак це тільки на карті все виглядає розташованим поруч. Тому не раджу оглядати Ізраїль і Синай, як то кажуть, в одному флаконі (так само як і їздити в Єрусалим на один день з Шарм-ель-Шейха чи Таби). Поїздка тільки в одну сторону займе 5-6 годин, а ще врахуйте чекання на прикордонному переході в Табі. Тобто в монастир св. Катерини (знаходиться біля підніжжя гори Синай) приїдете втомленим і буквально на хвилинку - щоб тільки відзначитися. Така поїздка "галопом по Європах" не сподобається ні ревно віруючому прочанинові, ні безтурботному туристу ".

"ЄРУСАЛИМ ЖИВЕ НА ВЕЛИКДЕНЬ СВОЄЇ ЗВИЧАЙНОЮ ЖИТТЯМ"


Мертве море. Сюди варто приїхати після декількох днів проведених в ексурсія по країні. Відмінний відпочинок вийде

Директор турфірми Ольга Романовська супроводжувала групу туристів, які 4 дні провели в Єрусалимі: "Ми провели в Єрусалимі і околицях 4 дня на Великдень і на 3 дня переїхали в Тверію - на північ країни. Зупинялися в готелях 4 * зі сніданками та вечерею. Харчування було гарне - рясний шведський стіл. Єдине нарікання до ізраїльський готелям - це сервіс (обслуговуючий персонал невишколенний). Мабуть, позначається місцевий менталітет. Але в цілому Ізраїль для туристів - майже ідеальна країна. Туристична інфраструтури працює, як годинник , - організація екскурсій, транспортне обслуговування.

Єрусалим живе на Великодній тиждень в звичайному режимі. У самому місті людей не більше і не менше, ніж в звичайні дні. Потрібно розуміти, що натовпи туристів в Єрусалимі є завжди. Але від штовханини ніхто не страждає, так як ізраїльські гіди працюють дуже професійно.

Я помітила, що зазвичай зовсім небагато людей з туристичної групи прагнуть потрапити в Храм Гроба Господня на Великдень. З групи в 30 чоловік зазвичай йдуть не більше 5 осіб. Решта просто відпочивають. І я їх підтримую. Чесно кажучи, людині не особливо релігійною, "який відзначає" в році тільки Різдво і Великдень, в ці дні не варто рватися в Храм Гроба Господня. Адже він знаходиться на тісному подвір'ї, обгородженій парканом. У ніч на Великдень приїжджає величезна кількість людей. Всередину храму потрапити практично неможливо. Я знаю, що для того, щоб потрапити тільки у двір Храму, жінки з моєї групи з вечора залишаються ночувати в арабських лавочках. За гроші, звичайно (араби на них непогано заробляють). Бідолахи проводять півночі, скорчившись на якомусь хромом стільчику і потім дістаються всіма можливими способами.

Нерідко людей нервує нестабільна обстановка в країні. Багатьох бентежить велика кількість військових. Але я б радила поставитися до таких витрат спокійно. Потрібно розуміти, що для євреїв і арабів у всіх відвідуваних місцях туристи - це головні годувальники. Які б відносини не були між євреями і палестинцями, на туристичних визначних пам'ятках конфлікти майже не позначаються. Тому не варто занадто боятися.

Я раджу вам підбирати тури, коли поїздка на Мертве море намічена після декількох днів "екскурсіонки". Це буде чудовою можливістю розслабитися. І потім, Мертве море все-таки унікальне явище. І тут потрібно поставити ще одну "галочку" у своїй туристичної біографії. Адже ваше фото, лежачим на спині з газеткою в руках, - це ж обязаловка! Все одно що на тлі Ейфелевої вежі знятися ".

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

http://goisrael.ru - сайт Міністерства туризму Ізраїлю

http://ukraine.mfa.gov.il - сайт посольства держави Ізраїль в Україні (інформація про консульські питання)

http://jerusalempalomnik.info/ - православна паломницька служба "Єрусалимський паломник" (Єрусалим)

http://palomnik.org.ua - паломницька служба "Єрусалимський паломник" (Україна)

http://www.hotels-in-israel.com , http://www.iyha.org.il/youth-hostels - бронювання готелів та хостелів в Ізраїлі

http://www.ilmuseums.com - музеї Ізраїлю

ГАМАНЕЦЬ ТУРИСТА * Поїздка через турфірму 1500-1600 В вартість входить авіапереліт, візова підтримка, страховка, проживання (7 н., 8 дн.) В готелях 3-4 *, харчування: сніданки і вечері; екскурсії згідно програми; трансфери. Паломницький тур 1200-1400 Проживання в готелях не вище 3 * або в готелях при монастирях (7 н., 8 дн.), Поїздка по строго визначеною програмою (ніяких оглядових екскурсій і купань в Мертвому морі!) З російськомовним православним гідом.

САМОСТІЙНА ПОЇЗДКА В ЄРУСАЛИМ НА Великодній тиждень

Проживання в хостелах Ліжко в 8-місному номері: Єрусалим

20-25

Тель-Авів 18-20 Ліжко в 5-місному номері: Єрусалим 25-30 Тель-Авів 20 Окрема кімната: Єрусалим 40-50 Тель-Авів 60 Готель 3 * (в ціну входить сніданок) Номер в блоці із загальним санвузлом: Єрусалим 100 -120 Тель-Авів 80-100 Номер з санвузлом: Єрусалим 120-150 Тель-Авів 100-120 Авіапереліт Київ-Тель-Авів (покупка через інтернет на початку березня) з пересадкою в Європі 580-650 Безпересадочний рейс 750-800 Харчування " перекус "у фастфуді 8-10 Обід / вечеря в недорогому ресторані 15-20 Мінеральна вода (1 л) 1,5 Фруктовий сік (1 л) 2,2 Пиво (0,5 л) 2,2

сУВЕНІРИ

православні

Хрестики, іконки з оливкового дерева 5 Пляшечки зі святою водою 5 Золотий хрестик 50 юдейські Хамса (оберіг у вигляді долоні) 10 Світські Косметика Мертвого моря 50 Оливкова олія 10 Декоративна тарілка з видами Єрусалиму 30

ЕКСКУРСІЇ

Автобусна одноденна до Віфлеєму 50 1-денна по Ізраїлю (різні напрямки) 60 Пішохідна по Єрусалиму 30

РАЗОМ

Самостійна поїздка от 1100 Паломницький тур 1400-1600 Поїздка через турфірму 1600-1800

* Ціни вказані в доларах

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Тебе від кого-то відгороджують чи інших людей від тебе?

Новости