Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Санаторій імені Н.Н. Бурденко - Реабілітація в Криму, курорт Саки - Історія курорту Саки

Цілющі властивості грязей Сакського озера відомі вже в епоху античності Цілющі властивості грязей Сакського озера відомі вже в епоху античності. Але вперше наукове вивчення складу і властивостей лікувальної грязі почалося в 19 столітті. Саме з розробкою Сакського родовища лікувальних грязей починається і історія курортів Криму .

У 19 столітті були побудовані перша грязелікарня, перші готелі та заїжджі двори для приїжджих на лікування грязями. З тих пір грязелікування в Саках почало швидко розвиватися. вивчалися цілющі властивості грязі і ропи , Розроблялися і видавалися правила користування (лікування) грязями. У місті Саки був побудований військовий госпіталь. З будівництвом цього військового госпіталю веде звіт свою історію Сакський військовий санаторій імені М. І. Пирогова.

Після Східної (Кримської) війни в період 1853-1856 р.р. Сакська грязелікарня представляла собою унікальне в своєму роді заклад. Так як, перебуваючи у віданні місцевого самоврядування, надавала можливість безкоштовного лікування для незаможних.

Період з початку розробки Сакського родовища лікувальних грязей і до Громадянської війни Сакський курорт пов'язаний такими іменами вчених і лікарів, як: хімік А. Дессер (в ін. Де серер), лікар Ланг П.І., лікар Оже С.Н., професор Налбандов С.С., під керівництвом якого працював Микола Нилович Бурденко, майбутній президент Російської Академії медичних наук, засновник вітчизняної нейрохірургії, ім'ям якого названо наш санаторій.

До 1917 року Сакська грязелікарня обслуговувала за сезон до 5000 чоловік, працюючи тільки в літній період.

Після Громадянської війни на Сакському курорті продовжили свою роботу С Після Громадянської війни на Сакському курорті продовжили свою роботу С.С. Налбандов і М.М. Бурденко. В кінці 20-х років XX століття науковою роботою курорту керував професор Герцен, а на початку 30-х років - професор Дітерікс.

У 1932 році на Сакському курорті був побудований новий санаторій "Ударник" - двоповерхова будівля на 250 ліжок. на даний момент ця будівля становить частину сучасного санаторію "Саки". У цей період виникла одна з визначних пам'яток курорту Саки - скульптура А. Ліхошерстова "Боротьба бронтозавра з цератозавра". У вересні 1938 року постановою Раднаркому СРСР курорт Саки був оголошений Всесоюзної здравницею.

На курорті Саки до початку Великої вітчизняному Війни працював професор М.Н. Шевандин, який став надалі одним з перших викладачів Кримського медичного інституту.

Особливо швидко курорт Саки почав розвиватися після Другої Світової війни (Великої Вітчизняної війни). З середини 50-х років для Сакського курорту, як і для інших курортів Криму, почалася нова епоха. У 1958 році всі старовинні корпусу були об'єднані в єдиний санаторій імені В.І. Леніна.

У 1974 році були побудовані і введені в експлуатацію спеціалізований спинальний санаторій імені академіка Н. Н. Бурденко, міжколгоспний санаторій «Полтава» (в наші дні - санаторій «Полтава-Крим»). У зв'язку з будівництвом нової будівлі санаторію імені В. І. Леніна (нині санаторій «Сакрополь»), будівлі старого санаторію були об'єднані в санаторій «Саки».

З кожним роком популярність сакських грязей зростає. Лікування грязями на курорті Саки здійснюють такі здравниці, як Сакський військовий санаторій імені М. І. Пирогова, санаторій "Саки", санаторій "Сакрополь", санаторій "Полтава-Крим", санаторій "Юрмино", Сакська фізіотерапевтична лікарня. Але єдина оздоровниця, яка використовує в грязелікування лікувальну озерну грязь без повторного використання (без регенерації) - це Спеціалізований спинальний санаторій імені академіка Н. Н. Бурденко .

Новости