Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рейтинг найбрудніших міст світу: ТОП-30 | Інформаційно-довідковий портал Білорусі - interfax.by

Міжнародна рейтингова компанія NYC Partnership Consulting два роки тому опублікувала в світових ЗМІ сенсаційний список найбрудніших міст світу. Порівнявши 245 найбільших мегаполісів і столиць планети, фахівці з NYC Partnership Consulting склали рейтинг з 30 міст, які з кількох зведених показників були визнані найбруднішими.

Були проаналізовані наступні показники: рівень забрудненості повітря, ступінь придатності питної води, ступінь утилізації та переробки відходів, рівень доступності лікарняних послуг і медичного приладдя, ступінь присутності інфекційних хвороб. У 2008 році найбруднішим містом світу була визнана столиця Азербайджану Баку.

Баку і все-все-все ...

На початку поточного року, оновивши дані показників, рейтингова компанія склала черговий «брудний» список На початку поточного року, оновивши дані показників, рейтингова компанія склала черговий «брудний» список. На перше місце, по дивній випадковості, знову потрапив Баку. Результат в бальною пропорції для азербайджанської столиці був на 4,2 бала нижче (гірше), ніж двома роками раніше (23,4 бала у 2010 р проти 27,6 в 2008 р). Нагадаємо, що еталоном показового вимірювання був обраний Нью-Йорк, який на самому початку дослідження отримав від організаторів 100 балів.

Список з 30 найбрудніших міст світу 2010 року складається з африканських мегаполісів і агломерацій, а також декількох азіатських столиць. Єдиним європейським містом, який був внесений в ганебний рейтинг, стала Москва, яка розташувалася на 12-му місці. Крім цього, свої рейтингові позиції в списку отримали ще два міста СНД: Бішкек (Киргизстан) і Алма-Ата (Казахстан).

В оновленому рейтингу 2010 року, в порівнянні з 2008-м, з'явилися також Буенос-Айрес (відразу з 4-ю позицією), Преторія, Каракас, Марракеш, Джакарта, Гавана, Каїр, Найробі, Тегеран і Богота. Дебютантом малоприємного рейтингу також з'явилася столиця Киргизстану Бішкек. Алма-Ата після закінчення дворічного періоду стала «чистішою» на 13 позицій, а Москва - всього на 2 пункти.

ТОП-30 найбрудніших міст планети:

  1. Баку, Азербайджан
  2. Аддіс-Абеба, Ефіопія
  3. Мехіко, Мексика
  4. Буенос-Айрес, Аргентина
  5. Антананаріву, Мадагаскар
  6. Дакка, Бангладеш
  7. Катманду, Непал
  8. Дар-ес-Салам, Танзанія
  9. Бангуї, Центрально-Африканська Республіка (ЦАР)
  10. Ломе, Того
  11. Пойнт-Нуар, Конго
  12. Москва, Росія
  13. Преторія, Південно-Африканська Республіка (ПАР)
  14. Уагадугу, Буркіна-Фасо
  15. Бамако, Малі
  16. Бішкек, Киргизстан
  17. Каракас, Венесуела
  18. Луанда, Ангола
  19. Марракеш, Марокко
  20. Багдад, Ірак
  21. Нью-Делі, Індія
  22. Джакарта, Індонезія
  23. Нджамена, Чад
  24. Браззавіль, Конго
  25. Алма-Ата, Казахстан
  26. Гавана, Куба
  27. Каїр, Єгипет
  28. Найробі, Кенія
  29. Тегеран, Іран
  30. Богота, Колумбія

До речі, найчистішими містами світу за підсумками 2009 року визнані:

  1. Калгарі, Канада
  2. Гельсінкі, Фінляндія
  3. Копенгаген, Данія
  4. Гонолулу, США
  5. Цюріх, Швейцарія
  6. Осло, Норвегія
  7. Стокгольм, Швеція
  8. Оттава, Канада
  9. Женева, Швейцарія
  10. Осака, Японія

Отже, ТОП-10 найчистіших міст планети склали шість європейських міст, чотири з яких - столиці великої «північної» четвірки; три північноамериканських міста і всього один японський. Ні азіатських, ні африканських, ні південноамериканських столиць в списку чистих мегаполісів не значиться.

Читати по темі:

Рейтинг найбільш населених міст світу: ТОП-30

Тимур Кресник

Новости