Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найкрасивіші міста Польщі

  1. 1. Варшава
  2. 2. Краків
  3. 3. Гданськ
  4. 4. Вроцлав
  5. 5. Познань
  6. 6. Торунь
  7. 7. Бидгощ
  8. 8. Люблін
  9. 9. Катовіце
  10. 10. Ольштин

Польща першою зустрічає російського туриста, що прямує до Європи. Красива, доглянута, вже по-європейськи цивілізована, але не втратила самобутності - це країна, в яку хочеться повертатися. У цій статті ми зібрали найкрасивіші міста Польщі для тих, хто планує поїздку в цю країну.

1. Варшава

Варшава

Варшава - столиця і найкрасивіше місто Польщі. Своїм особливим життям живе «Старе місто», історичний і туристичний район Варшави. Тут дуже затишно, чисто і красиво: Замкова площа з колоною Сигізмунда, трохи аскетичний Королівський замок, Ринкова площа і всюдисущі голуби, шарманщик з папугою, войовнича Сіренка, скромна трикутна площа канонів. У Старому місті зосереджена велика частина пам'яток, проводяться всі міські свята, великі концерти, мітинги і фестивалі.

Але ж на початку 1945 р Варшава практично повністю лежала в руїнах. Якщо щось і вціліло частково, то це були житлові будинки, а від історичних пам'яток чи збереглося хоч 10%. Польська влада навіть припускали залишити зруйноване місто таким, яким є - на науку нащадкам. Але жителі поверталися до рідного міста. І Сталін - з політичних міркувань - розпорядився: Варшаві бути. Фінансувався безпрецедентний проект з одного-єдиного джерела: добровільних пожертвувань громадян! Правда адже, гуляючи по сьогоднішній Варшаві, в це складно повірити?

2. Краків

Краків

Що розкинувся на берегах Вісли, старовинний Краків - одне з найкрасивіших міст Польщі. Колишня столиця Польського королівства, місто безлічі легенд і переказів. Найулюбленіша як туристами, так і поляками - легенда про Вавельському драконі. Відноситься до часу правління засновника Кракова, легендарного короля Крака. Сучасний Смок мешкає біля печери біля підніжжя Вавельського пагорба. Дракон самий що ні на є вогнедишний: на радість туристам і дітям з пащі залізного чудовиська кожні 5 хвилин вивергається полум'я.

У Кракові величезна кількість історичних пам'яток - справжніх, адже місто майже не постраждав в страшні роки Другої світової війни. Завдяки такому щасливій обставині, цей красивий польське місто зберіг дивовижні пам'ятники середньовічної архітектури: Вавельський замок, барбакан, старовинні суконні ряди на Ринковій площі, знаменитий Маріацький костел XIII століття, на башті якого легендарний трубач, як і 6 століть назад, грає хейнал. А численні туристи, затамувавши подих, чекають: помахає їм трубач? Це обіцяє удачу.

3. Гданськ

Гданськ

Гданськ - одне з міст сучасного польського Трёхградья, в далекому минулому німецький вільне місто Данциг. Він заслужено належить до найкрасивіших міст Польщі. Це досить незвичайний з туристичної точки зору місто: в ньому кілька історичних районів. Причому більша частина пам'яток зосереджена зовсім не в Старому місті, а в т. Зв. Головному. Саме тут проходить Королівський тракт, що бере початок від міських воріт і закінчується на площі Длуги Тарг. Тут же розташована Ратуша XIV в. і знаменитий фонтан Нептуна. Бронзову фігуру бога морів в 1945 р зняли і вивезли за межі міста, а після війни встановили на колишнє місце - якби не ця обережність, швидше за все, зараз би тут стояла копія, а не оригінал. Адже центр Гданська був майже повністю зруйнований при бомбардуваннях, і в місті мало що вціліло з історичних будівель.

Головною історичною цінністю Старого міста є Великий млин. Побудована в 1350 р, вона аж до 1945 р залишалася в робочому стані, на ній так само як і сотні років тому мололи зерно.

Види старого Гданська немов зійшли зі сторінок рекламних туристичних буклетів: вузькі вулички, фахверкові будиночки з трикутними дахами, ліпнина, розпис, химерні барельєфи. А зовсім близько - Гдиня і Сопот. Запах моря, пронизливі й тужливі крики чайок. У порту намети торговців, що пропонують величезний вибір найрізноманітніших черепашок: і не потрібно, та все одно обов'язково накупиш!

4. Вроцлав

Вроцлав

Незважаючи на свою більш ніж тисячолітню історію, красивий польське місто Вроцлав - живий і сучасний: культурна столиця Європи 2016 р батьківщина польського авангарду, а також «революції гномів» - руху Помаранчева альтернатива. Одночасно це і музей під відкритим небом, в якому ви побачите унікальне змішання архітектурних стилів. У Вроцлаві є Королівський палац 18 століття, будівля Старого арсеналу, знаменитий острів Тумський з Кафедральним собором, Стара тюрма, спрямовані вгору шпилі готичних соборів, Ринкова площа, оточена різнокольоровими будинками.

Місто стоїть на 12 островах, які з'єднують більше двох сотень мостів. Олавскій в стилі необароко, подібний мостам Парижа і Риму; Рендзінскій - найдовший міст в Польщі; монументальний міст Миру - багатотонна сталева конструкція, присвячена польсько-радянської дружби; Солодовий пішохідний; Бартошовіцкій - найвужчий міст в місті. Нарешті, одне з найбільш романтичних місць Вроцлава, міст Любові, Тумский - це 500 кг замків і замків на сталевих перилах, які залишають тут закохані пари як запоруку вірності і подружнього щастя.

5. Познань

Познань

Познань - один з найдавніших і наймальовничіших міст Польщі, звідки починається історія країни. Місто старовинне і сучасний одночасно, де поряд з пам'ятниками ранньосередньовічної архітектури мирно сусідять сучасні лофти - промислова романтика на залишках покинутого заводського минулого, фірмовий знак сьогоднішньої Познані. Але туристам, звичайно, слід починати знайомство з містом з його історичної частини.

Цікавий факт: в Познані, на відміну від більшості європейських міст, є два замки, які призначалися для монархів - Королівський і Імператорський (або Мухомор). Королівський - одна з найстаріших королівських резиденцій в Польщі. Замок, на жаль, навіть не відновлений, а практично повністю відбудований заново: таким, яким його побачили сучасні архітектори, оскільки ніяких історичних документів про його справжній вигляд не збереглося. Інша справа Імператорський замок, який в ході бомбардувань був зруйнований лише частково. Це самий «новий» замок в Європі, будівництво якого було завершено в 1910 р Обов'язкові до відвідування стара Ринкова площа і, звичайно, острів Тумський. З цікавих лофт можна назвати Стару пивоварню (ексклюзивний шопінг і арт-галерея), колишні бойню і газову фабрику.

6. Торунь

Торунь

Торунь - казково красиве середньовічне місто Польщі і батьківщина Миколи Коперника. Один з небагатьох польських міст, майже не постраждали в ході Другої світової війни. Старе місто Торуня, це справжнє середньовіччя. Справжньою перлиною архітектури XIII в. є Крива вежа, що має досить бурхливий історичне минуле. З оборонної споруди вона була перетворена спочатку в жіночу в'язницю, потім в кузню, збройову, нарешті тепер - до відділу культури міста. Дуже вражає прогулянка повз Кривий вежі по нічному місту: мерехтливий вогник в кінці вузької вулички, що розчиняються високо в чорному небі кам'яні стіни будинків, і до слуху, здається, вже доноситься ледь помітний в тиші цокіт копит по бруківці. Ось зараз з провулка з'явиться легендарний Тевтонський лицар (згідно з легендою, будував Криву вежу в спокутування своїх численних гріхів).

З Торуні туристи обов'язково везуть знамениті торунські пряники - правда, дуже смачні! І що дивно, пряники також люблять і охоче купують і місцеві жителі. У місті є навіть «Музей пряника»: і це не застиглі нудні експозиції з неїстівними експонатами, а справжня пекарня XVI в. Тут, під керівництвом досвідченого пекаря і симпатичною відьми, ви самі приготуєте знамениті торунські пряники за старовинними рецептами. А в магазинчику при пекарні такий вибір готових пряників, що очі розбігаються.

7. Бидгощ

Бидгощ

Бидгощ - в далекому минулому процвітаючий німецьке місто, основою добробуту якого служила торгівля зерном і сіллю. Старовинна архітектура міста - німецький фахверк, такий знайомий туристам по країнах Західної Європи. У цьому характерному стилі збудовані зерносховища на набережній річки Брда. Колись у величезних коморах дійсно зберігалися тонни зерна, потім будь-які інші продукти та сільгосппродукція, а пізніше просто все що завгодно, що потрібно було десь зберігати. Тепер в будівлях розташовуються музеї та виставкові зали.

Над Брдо перекинуті мости, з яких відкривається прекрасна панорама набережної. Звідси, до речі, можна зробити вдалі фотографії знаменитого канатохідця, немов парить над річкою. Він тут з 2004 р, коли Польща увійшла до складу Євросоюзу. У багатьох туристів виникає питання, яким чином канатоходець утримує рівновагу і не перевертається - адже він буквально висить в повітрі. Секрет простий: центр тяжкості скульптури в лівій нозі, яка спирається на трос - нога в п'ять разів важче, ніж вся фігура.

З цього прекрасного куточка Старого міста, як правило, починаються і тут же закінчуються туристичні маршрути по «польської Венеції».

8. Люблін

Люблін

Люблін - один із старовинних і найкрасивіших міст Польщі, який часто називають другим, або малим Краковом. Тимчасова столиця Польщі з липня 1944 р січня 1945 року, коли Варшава лежала в руїнах. Щоб оглянути всі визначні пам'ятки Любліна буде потрібно не один день. Стара частина міста - справжня плутанина з вулиць і вуличок, де без карти, мабуть, не обійтися. Будівлі на Ринковій площі розташовані своєрідно, півколом. Центральне місце займає колишній Коронний трибунал. Існує легенда, як були колись покарані нечесні люблінські судді: щоб догодити багатому городянину, вони винесли несправедливий вирок бідну вдову. Вирок обурив не тільки жителів, але навіть нечисту силу. І чорти, які зібралися вночі за суддівським столом, винесли свій вирок - справедливий. А на дошках столу поруч зі справою нещасної вдови навічно залишився слід, випалений пазуристою лапою. Кафе по сусідству з Трибуналом так і називається «Чортова лапа». Перекусивши в кафе, можна вирушати оглядати інші пам'ятки Любліна - в списку їх більше 50!

У багатьох туристів, напевно, Люблін міцно асоціюється зі страшним словом - Майданек. Нацистський табір смерті розташовувався на околиці міста. Зараз тут Меморіальний музей. Можливо, хоча б один раз в житті варто відвідати подібне місце, щоб усвідомити: життя безцінне. Тільки потрібно заздалегідь підготуватися до того, що це не розважальна екскурсія.

9. Катовіце

Катовіце

Катовіце поки ще стоїть особняком на мапі звичних туристичних маршрутів. У минулому це індустріальне місто, що належав металургам і шахтарям: в ті часи, кажуть, в місті від висіла в повітрі кіптяви сніг був сірим. Однак зараз т. Н. промисловий туризм - модне і бурхливо розвивається напрямок. І Катовіце в цьому плані саме те, що потрібно любителям незаяложених туристичних стежок.

Стара частина міста немов затиснута між шосе і залізницею. Це не середньовіччя, яке зазвичай очікують побачити, а середина 19 століття. Тоді місто було частиною Пруссії, і більшу частину жителів тут становили німці. Але в 1921 р, за результатами референдуму, частина німецької Сілезії з містом Катовіце увійшла до складу Польщі. І з того моменту головним завданням містобудівників стало перетворення німецького архітектурного стилю в польський. При тому, що «польського стилю» не існувало! Завдяки зусиллям архітекторів тих років, сьогодні в Катовіце існує спеціальний маршрут, якого немає більше ніде. Шлях довжиною в 5,5 км і 16 будівель - живі ілюстрації епохи модернізму 20-30х років XX століття. Не відповідають новим архітектурним принципам тільки дві будівлі: Кафедральний собор і Парламент.

Символ сучасного міста - «Сподек», стадіон, за формою нагадує приземлилася на Сілезьку землю літаючу тарілку. З нічним підсвічуванням це дійсно фантастичне видовище.

10. Ольштин

Ольштин

У список найкрасивіших міст Польщі варто внести і Ольштин. На території Старого міста особливий історичний інтерес представляють Високі ворота (23 м), собор Св. Якуба, Стара і Нова Ратуші, готичний Ольштинська замок Вармінсько Капітула. З останнім тісно пов'язане ім'я великого польського вченого Миколи Коперника, який служив в ньому адміністратором протягом 5 років. У двох внутрішніх приміщеннях замку розміщується постійна виставка знаменитого вченого, де можна побачити навіть належала йому меблі. А біля стін замку встановлена ​​лава, де кожен бажаючий може посидіти і сфотографуватися в суспільстві бронзового Коперника. Якщо потерти блискучий ніс статуї і загадати бажання, то воно обов'язково здійсниться.

Якщо у вас достатньо часу і всі міські пам'ятки вже оглянуті, можна здійснити захоплюючу заміську прогулянку - в музей лаванди, розташований поруч з містом. Будівля музею стоїть посеред лавандових полів, а на горищі музею сушаться незліченні букетики запашних квітів. Музей існує з 2001 року, і був створений на гроші, зібрані волонтерами. Тепер, щоб помилуватися безкрайніми лавандовими полями, немає більше необхідності їхати в Прованс.

Правда адже, гуляючи по сьогоднішній Варшаві, в це складно повірити?
А численні туристи, затамувавши подих, чекають: помахає їм трубач?

Новости