Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок в Приельбруссі (Кабардино-Балкарія, Росія)

Приельбруссі - природний парк в самому серці Великого Кавказу, край гір і вічних снігів, що тягне гірськолижників і альпіністів. Приельбруссі - це кабардинська «гора щастя» і Балкарська «гора вічної мудрості», Ельбрус, схили гори Чегет, які підкоряються тільки досвідченим лижникам і сноубордистам, Баксанское ущелині, прикрашене мозаїкою дахів готелів і туристичних баз.

Приельбруссі - один з трьох головних гірськолижних центрів Росії. Сучасні гондольні підйомники, траси різного рівня складності, включаючи найскладніші, чорні, широкі можливості для фрірайду, хели-скі і могула доповнюють унікальні особливості регіону. Де ще в Росії можна закрити гірськолижний сезон в середині червня, або піднявшись на ратраці до позначки 4100 метрів, спуститися на лижах або дошці до підніжжя найвищої гори Європи?

Як і на всіх великих гірськолижних курортах світу, в Приельбруссі працюють сучасні готелі і туристичні бази в стилі шале, частина з них розташована безпосередньо біля підйомників, частина - в невеликих селищах Баксанській долини, оточених сосновим лісом. Доповнити відпочинок на курорті туристам пропонується відвідуванням аква-і спа-центрів, екскурсіями до гірських водоспадів і гарячих джерел, трапезою в національному стилі.

Доповнити відпочинок на курорті туристам пропонується відвідуванням аква-і спа-центрів, екскурсіями до гірських водоспадів і гарячих джерел, трапезою в національному стилі

Географічне положення

Приельбруссі - високогірна частина Великого Кавказу, курортна місцевість і національний парк на території Кабардино-Балкарської Республіки, біля кордонів з Карачаєво-Черкесії та Ставропольським краєм. Це найвища частина Кавказьких гір в межах Головного і Бічного хребтів. Територія району займає верхів'я річок Малки і Баксан, охоплює стоять один навпроти одного гори Ельбрус і Чегет.

Ельбрус - найвища точка Росії, згаслий вулкан з двома вершинами, західної - висотою 5642 м, і східної - висотою 5621 м. Вище 3500 м гора покрита льодовиками, чому Ельбрус нерідко називають «сивочолим». Деякі льодовики досягають товщини в 400 м. Чегет в розмірах сильно поступається Ельбрусу, досягаючи висоти всього в 3422 м. За крутим скелястих схилах гори проходять найскладніші гірськолижні траси.

Гірські хребти в Приельбруссі прорізані ущелинами. Воротами до Ельбрусу називають найбільше, Баксанское ущелині, що представляє собою вузьку тіснину, то велику долину з бурхливим потоком річки. У Приельбруссі багато невеликих озер і мінеральних джерел. У верхів'ях Баксанського ущелини розташована Поляна Нарзаном.

Влітку туристи можуть оцінити різноманітність місцевого рослинного світу - густі хвойні ліси, що змінюються рідколіссям і великими альпійськими луками.

клімат

Клімат Приельбрусся - помірно-континентальний з яскраво вираженою висотною поясністю. Погодні умови у підніжжя гір і на їх вершинах сильно відрізняються. Для регіону характерна велика кількість сонячних днів - близько 300 на рік, що створює сприятливі умови для відпочинку і взимку, і влітку.

На висотах в 2000-2500 метрів середня температура в зимові місяці тримається в районі -12 ° С. Найнижчі температури відзначаються в глибоких западинах і улоговинах. Уже в жовтні проходять перші снігопади, а з грудня відкривається гірськолижний сезон. Катання на окремих ділянках можливе круглий рік.

Влітку середня температура повітря на висоті 2500 м складає 10 ° С

Вологість повітря в Приельбруссі - 60-70%

Найкращим часом для гірськолижного туризму в Приельбруссі вважається період з кінця грудня до кінця березня. Літні активні тури, піші походи, сходження, кінні прогулянки, як правило, проводяться в період з середини липня по середину вересня

зв'язок

На гірськолижних курортах Приельбрусся послуги стільникового зв'язку надають оператори «Мегафон», «МТС» і «Білайн». Через погодні умови і рельєфу місцевості зв'язок може бути нестабільна. Кращу якість з'єднання надає «Мегафон». На деяких ділянках, наприклад, на вершині Ельбрусу, стільникового зв'язку немає. Салонів зв'язку в Приельбруссі немає, місцеві сім-карти можна купити в продуктових магазинах, аптеках та інших пунктах роздрібної торгівлі

Бездротове з'єднання з інтернетом є в готелях, гостьових будинках, деяких кафе і ресторанах
Телефонний код селища Терсколу - 86639
Телефонний код селища Ельбрус - 86638

туризм

Приельбруссі - центр гірськолижного та екологічного туризму, активного відпочинку на природі

Гірськолижний туризм. Приельбруссі - один з трьох провідних гірськолижних курортів Росії, по тривалості гірськолижного сезону, перепаду висот, можливості для фрірайду, Приельбруссі, мабуть, не знає собі рівних в нашій країні. Загальна протяжність трас тут становить 35 км, а перепад висот - близько 2000 м. У розпорядженні відвідувачів траси і для новачків, і для досвідчених спортсменів. Гірськолижні схили Приельбрусся - це траси Ельбрусу і Чегета. Детальніше про трасах і підйомниках читайте тут

Активний відпочинок. Влітку Приельбруссі вабить альпіністів і прихильників активного відпочинку. Найбільшою популярністю користується піший туризм і сходження на гори. Підкорення Ельбруса - дуже серйозний захід і вимагає попередньої підготовки, при її відсутності можна піднятися до позначки в 3800 метрів по канатній дорозі. За мальовничим ущелинах, по берегах річок і гірських озер проходять маршрути кінних прогулянок. Серед популярних видів відпочинку в теплу пору року - рафтинг, джипінг, велосипедні прогулянки, риболовля на зарибнених озерах.

При готелях і туристичних базах Приельбрусся діють пункти прокату велосипедів та квадроциклів. Гостям пропонується організація походів, риболовлі, кінних прогулянок.

Екологічний і екскурсійний туризм. Перебування в Приельбруссі вже можна назвати екологічним туризмом - Ельбрус, Чегет, численні ущелини, долини і озера входять до складу національного парку. Катання на гірських лижах або активні тури тут можна поєднати з оглядом природних пам'яток. Практично в будь-якому готелі або базі відпочинку гостям пропонують походи або поїздки до визначних пам'яток Приельбрусся - Долині нарзанов, джерел Джил-Су, до Гуд-горі, кам'яним «грибам» і Долині замків. Екскурсії можуть бути суміщені з активними видами відпочинку, так в рамках одноденної кінної прогулянки можна оглянути долини і доїхати до джерел.

Оздоровчий туризм. Мало хто замислюється наскільки багато Приельбруссі лікувальними факторами, однак тут природою створені всі умови для оздоровчого туризму. Чистий, іонізований і розріджене повітря гір тут насичене ефірними маслами ялиці, ароматами лугових трав. У долині Баксан і Малки розташовані сотні мінеральних джерел - вуглекислих нарзанов, термальних і холодних вод для зовнішнього застосування і пиття.

До багатьох джерел водять на екскурсії туристів, інші родовища знаходяться зовсім поруч з гірськолижними курортами, туристи і місцеві жителі із задоволенням запасаються мінеральною водою. Найбільш доступна для туристів Поляна Нарзаном поруч із селищем Тегенеклі. Місцеві нарзани багаті залізом і кальцієм.

Багато туристичні комплекси та готелі пропонують своїм постояльцям ряд оздоровчих послуг, як правило, це - відвідування сауни, солярію і басейну.

важливі телефони

Телефони екстрених служб в Приельбруссі:
Єдина рятувальна служба - 01,101.
Єдиний телефон рятувальних служб при дзвінку з мобільного телефону -112.
Телефон Ельбруського Високогірного Пошуково-Рятувального загону (селище Терскол) - 8 (86638) 71489.
Рятувальна служба ВАТ «Курорт Ельбрус» - 8 (86638) 71507, 8 (928) 7211749, 8 (928) 704-2454
Рятувальники (Чегет) - +7 (928) 0835877, +7 (928) 7002305, +7 (928) 9503942, +7 (928) 7152288;
Медична служба - +7 (909) 488-8646

Транспортна складова курорту

Авіатранспорт. Дістатися до Приельбрусся можна, здійснивши переліт до аеропорту «Нальчик» або до аеропорту «Мінеральні Води». Міжнародний аеропорт «Нальчик» розташований на околиці Кабардино-Балкарської столиці. В даний час регулярні рейси пов'язують місто тільки з Москвою і Стамбулом. Порядку 130 км відділяють Нальчик від Терсколу. Дістатися безпосередньо від аеропорту можна, скориставшись послугою трансферу або на таксі. Час такої поїздки складе 3 години. Також можна, перш за все, доїхати на громадському транспорті до автовокзалу Нальчика, а звідти - на міжміському автобусі чи маршрутці, наступною до Терсколу. Зручніше добиратися до Приельбрусся через аеропорт «Мінеральні Води», пов'язаний регулярними авіарейсами з усіма великими містами країни. Відстань від аеропорту до Терсколу - 180 км. У залі прильоту можна замовити таксі, в високий сезон прямо в аеропорту можна побачити водіїв мікроавтобусів, що пропонують трансфер до курортів Приельбрусся

У залі прильоту можна замовити таксі, в високий сезон прямо в аеропорту можна побачити водіїв мікроавтобусів, що пропонують трансфер до курортів Приельбрусся

Залізничний транспорт. Найближчі до Приельбруссі залізничні вокзали - Мінеральні Води, Нальчик, П'ятигорськ, Прохолодний. Найзручніше добиратися до гірськолижних курортів від Мінеральних Вод і Нальчика на таксі або, скориставшись послугою трансферу. Доставку від вокзалу до курорту пропонують багато готелів Приельбрусся. Дістатися до курортів самостійно можна на міжміських автобусах та маршрутних таксі, які прямують з автовокзалу Нальчика

Автотранспорт. До Приельбрусся на автобусі можна дістатися з пересадкою в Нальчику. До Нальчика ходять автобуси з Москви, Волгограда, Ставрополя. Тут же на автовокзалі можна пересісти на автобус або маршрутне таксі, наступне до Терсколу

Місцевий транспорт. Готелі та лижна інфраструктура Приельбрусся розташована в нельсколькіх селищах (Ельбрус, Тегенеклі, Терскол та ін.) І на галявинах Чегет і Азау. Переміщатися між ними можна на місцевих маршрутних таксі або ж на таксі, яке можна замовити прямо в готелі. Нижче наведена таблиця відстаней між селищами / готелями і зонами катання на г.Чегет (п.Чегет) і г.Ельбрус (п. Азау)

НазваготеліВідстань до галявини АзауВідстань до галявини Чегет

п. Азау о.Альпіна, о.Антау 0 км 6 км Терскол б / о Терскол 3 км 2 км Тегенеклі о.Пік Європи 13 км 10 км Ельбрус о.Озон Гранд, о. Озон Ландхаус, п-т Ельбрус, о. Sky Ельбрус 15 км 12 км Іткол о. Озон 7 вершин, б / о Іткол 6 км 1 км п. Чегет о.Озон Чегет, о.Снежний Барс, о.Лагуна, о.Заповедная казка 6 км 0 км

НОВИНИ СЕЗОНУ

Третя черга гондольной канатної дороги відкрита в грудні 2015 року на схилі г. Ельбрус. Канатна дорога на Ельбрусі стала найбільш високогірної, яка не має аналогів в Росії і Європі. До її будівництва самої високогірної канатною дорогою в Європі вважався підйомник на вершині Егюій-дю-Міді в західній частині масиву Монблан, який пов'язаний з французьким курортом Шамоні. Верхня станція канатної дороги розташована на висоті 3842 м, тоді як на Ельбрусі верхня точка підйомника має показник 3847 м, що в умовах будівництва в горах, з урахуванням перепаду висот, є значною різницею. Нижня станція підйомника розташована на висоті 3455 м над рівнем моря. Довжина канатної дороги по схилу становить +1675 м, для забезпечення її роботи встановлено 12 опор. Підйомник оснащений 8-місцевими гондолами; пропускна здатність становить 1500 осіб на годину. У сезоні 2016-2017 р на всі черги гондольной канатної дороги можливо буде придбати єдиний скипас

Траси Ельбрусу найбільш пологі, широкі і підготовлені ратраками, більше підходять для тих, хто тільки освоює гірські лижі або сноуборд, і тих, хто віддає перевагу спокійному стиль катання. За класифікацією траси - сині та зелені з невеликими червоними ділянками. На схилі Ельбрусу діє три черги канатної дороги, до найвищої точки, доступною для катання - «Притулок 11» на висоті 4100 м, - лижників доставляють на ратраці

У підніжжя Ельбрусу є навчальний схил з бугельних підйомників. Працюють інструктори, численні пункти прокату. Є широкі можливості для фрірайду і хели-скі. Гірськолижний схил має всю необхідну інфраструктуру - біля станцій канатної дороги розташовані кафе і зони відпочинку, безпеку забезпечують рятувальні служби

Траси Чегета - круті і горбисті, а місцями і досить небезпечні. Кататися тут можуть тільки досвідчені лижники і сноубордисти. За класифікацією траси Чегет - червоні і чорні. Чегет славиться величезними просторами для внетрассового катання. Найпривабливішими для любителів фрірайду місцями є північний і південний цирки - природні гірські улоговини. Однак обидва схили є лавинонебезпечними - без відповідної підготовки, супроводу гідів і лавинного спорядження катання тут надзвичайно небезпечно

У Терскол діє пункт медичної допомоги, який володіє діагностичним комплексом, обладнанням для надання швидкої допомоги і реанімаційним автомобілем. Постраждалим під час катання лижникам допомога надається на місці, в важких випадках постраждалих доставляють в Ельбруського районну лікарню

Підйомники м Ельбрус

На горі Ельбрус підйомники включають в себе 3 черги канатної дороги одна з яких стара, крісельного типу, і дві черги нової канатної дороги гондольного типу. Крім того, працює маятниковий підйомник.

курортТраси
протяжністьвисота схилу катанняперіод активного сезону

Домбай 12 трас / 25 км max 3200 перепад 1600м грудень-квітень Приельбруссі 22 траси / 35 км листопада -май Чегет - 15 трас, 20км max 3000, перепад 950м Ельбрус - 7 трас, 15км max 3847 перепад 1497м Архиз 7 трас / 14 км max 2240 м перепад висот 540-580м. грудень-квітень

1 чергу: Азау - Кругозір

На першій черзі діє дві канатні дороги: стара маятникова дорога і нова гондольная дорога. Маятникова канатна дорога «Ельбрус 1» починається від станції «Азау» (2350 м) і доходить до станції «Старий кругозір» (3000 м). На обох станціях є кафе і шаличние. Час шляху старої маятникової дороги - 15 хвилин.

Нова канатна дорога «Ельбрус» гондольного типу була відкрита в грудні 2006 року. Вона з'єднує нижню поворотну станцію на галявині «Азау» з верхньої приводний станцією «Старий Кругозір» і встановлена ​​паралельно вже існуючої маятникової канатній дорозі. Це новітня модель підвісної канатної дороги гондольного типу з відчіплюватися гондолами. Місткість однієї гондоли - 8 осіб. Одночасно працюють 58 гондол. Протяжність траси складає 1740 м., Перепад дороги - 580 м. Час шляху нової гондольной дороги - 5 хвилин. Продуктивність - 2400 осіб / год.

На галявині Азау у комплексу дороги знаходяться пункти громадського харчування по типу «Бістро» і «Бар», є пункт прокату гірськолижного екіпіровки, автомати з продажу кави та чаю за найнижчими цінами.

2 чергу: Кругозір - Світ

На цій черзі діє стара маятникова канатна дорога «Ельбрус-2» і нова канатна дорога «Ельбрус» гондольного типу. Маятникова канатна дорога «Ельбрус - 2» починається від станції «Старий Кругозір» (3000 м) і йде до станції «Мир» (3500 м). На території станції є затишне кафе «Світ» і Музей бойової слави захисників Ельбрусу і кавказьких перевалів в роки Великої Вітчизняної війни.

Нова канатна дорога «Ельбрус» гондольного типу була відкрита в квітні 2009 року. Вона являє собою новітню модель підвісної канатної дороги з 8-ми місцевими гондолами виробництва французької фірми «РОМА» - одного зі світових лідерів в області канатних транспортних систем. Дорога з'єднує дві гірськолижні станції: «Старий Кругозір» (3000 м) і «Мир» (3500 м). Протяжність дороги - 1800 м., Пропускна здатність - 2400 чол. / Год. Час проїзду в одному напрямку - 5 хвилин 13 секунд.

3 чергу: Мир - Гара-Баші

На 3-й черзі діє канатно-крісельна дорога «Ельбрус». Канатно-крісельна дорога «Ельбрус» починається від станції «Мир» (3500 м) і йде до станції «Гара - Баші» (3850 м). Однокресельний підйомник хоча і старий, але працює стабільно. Звідси, з висоти 3800 м. Починається сертифікована траса № 1 до галявини «Азау» 2300 м.

Також працює мережа бугельних-буксирувальних доріг.

Комплекс канатних доріг «Ельбрус»
(Основні характеристики)

№ черзі Назва Висота, м Протяжність, м Час в дорозі, хв Примітки 1 Маятникова канатна дорога «Ельбрус-1» 2300
3000 1900 12 Від станції «Азау» до станції «Старий Кругозір» 2 Маятникова канатна дорога «Ельбрус-2» 3000-
3500 1800 12 До станції «Мир» 3 Канатно-крісельна дорога «Ельбрус» 3500-
3780 1000 12 До станції «Гара Баші» 1 Нова гондольная дорога 2366-
2945 1740 5 Від станції «Азау» до станції «Старий Кругозір» 4 Буксировочная дорога ВЛ-500 3100-
3300 500 5 Поки не працює 5 Буксировочная дорога ВЛ-400 2300
2500 400 5 «Швабри» жабника в Азау 6 Буксировочная дорога ВЛ-400 3780-
4000 400 4 Поки не працює

В даний час в Приельбруссі приступили до будівництва третьої і проектування четвертої черг нової канатної дороги. Слідом за другою чергою канатної дороги гондольного типу на Ельбрусі повинна з'явитися і третя. Її пропускна спроможність складе 1600 осіб, а протяжність - 1700 м. У планах також будівництво четвертої черги - до станції «Притулок Одинадцяти» (4200 м).

Підйомники м Чегет

1 чергу: Поляна Чегет - кафе Ай (2750 м)

На горі Чегет підйомники діють в 2 черги. На першій черзі побудовані дві гілки: одна-крісельна канатна дорога «Чегет 1» і парно-крісельна дорога (ПКД).

Канатно-крісельна дорога «Чегет 1» відходить від нижньої станції «Поляна Чегет» і йде до станції кафе «Ай» (2750 м). Станція кафе «Ай» має в своєму розпорядженні оглядовим майданчиком, звідки відкривається чудовий вид на гори.

Парно-крісельна дорога «Парна» дублює ККД і також йде від нижньої станції «Поляна Чегет» і доходить до станції кафе «Ай».

2 чергу: кафе Ай - «Чегет - 3» (3083М)

На 2-ї черги діє одне-крісельна канатна дорога «Чегет-2».

На Чегете канатна дорога другої черги відходить від кафе «Ай» і йде до станції «Чегет 3». В дорозі відкривається дуже гарна картина: справа білосніжні шапки Ельбрусу, зліва - блискучі вічними снігами вершини Донгузорун, Когут і накрити.

Також працює мережа бугельних-буксирувальних доріг.

підйомники

(Основні характеристики)

№ черзі Назва Висота, м Протяжність, м Час в дорозі, хв Примітки 1 1-крісельна канатна дорога «Чегет-1» 2700-
2750 1600 11 Від Чегетской галявини до кафе Ай. 2 1-крісельна канатна дорога «Чегет-2» 2750-
3000 900 6 Від кафе Ай до «3-го Чегета» 3 Парно-крісельна дорога «Парна» 2700-
2750 1600 17 Дублює 1-у чергу 4 Буксировочная дорога ВЛ -1000 2800-
2900 1000 10 Поки не працює 5 Буксировочная дорога ВЛ-650 2750-
3000 650 5 Поки не працює 6 Буксировочная дорога ВЛ-300 3000-
3050 300 3 «Швабри» на «3-м Чегет»

Приельбруссі можна взяти в прокат будь-яке гірськолижне спорядження, яке Вам необхідно. Лижі з кріпленнями, палиці, сноуборди, черевики - все це Вам допоможуть підібрати досвідчені фахівці - продавці.

Пункти прокату Приельбрусся розташовуються головним чином на галявинах Чегет і Азау і є як окремими самостійними об'єктами, так і частиною інфраструктури спеціалізованих магазинів і готелів. Інвентар, як правило, надається пунктом прокату під заставу особистого посвідчення і / або депозиту.

Пункти прокату лиж і іншого гірськолижного спорядження в Приельбруссі:

Магазин «Альпінідустрія»
Розташування: селище Терскол, дорога на Азау, біля повороту на Чегет
Послуги: прокат і продаж гірськолижного спорядження відомих фірм: SALAMON, SALEWA, PETZL, COLUMBIA, MSR, LOVE ALPINE, VAUDE.

Магазин «Ельбрус - Навігатор»
Розташування: селище Терскол, 100 метрів вниз, від території ЦВТБ «Терскол».
Послуги: прокат і продаж гірськолижного спорядження.

Магазин «Вертикаль»
Розташування: селище Терскол, галявина Азау близько підйомника.
Послуги: прокат і продаж гірськолижного спорядження.

Пункт прокату станції нової канатної дороги
Розташування: селище Терскол, галявина Азау, станція нової канатної дороги гондольного типу.
Послуги: прокат лиж і іншого гірськолижного спорядження (В прокаті представлений широкий вибір сучасних моделей. Все обладнання нове).

Магазин «Туризм»
Розташування: селище Терскол
Послуги: прокат гірськолижного та туристичного спорядження.

Туристичне агентство «Elbrus travel servis»
Розташування: селище Терскол.
Послуги: прокат лиж і іншого гірськолижного спорядження.

На станціях підйомників і в готелях крім пункту прокату спорядження також є приміщення для зберігання лиж, сноуборду та сушарки для черевиків, одягу і рукавичок.

пам'ятки

Пам'ятки Приельбрусся - це заповідна природа Кавказу, долини, ущелини, обривисті скельні виступи, гірські озера і гарячі джерела. У будь-який час року подорож до природних пам'ятників доставить масу вражень.

Головною і найбільш значною пам'яткою краю є Ельбрус. Найвища гора Росії є конусом згаслого вулкана на постаменті з граніту і сланців. Стратовулкан, скутий вічними льодами, в усі часи вважався місцем сили. Недарма кабардинці називали його «горою щастя», а інші кавказькі народи - «горою богів». Піднятися на гору можна по канатній дорозі, з південного слона Ельбрусу відкривається вид на Баксанскую долину і гору Чегет.

Неподалік від селища Тегенеклі знаходиться знаменита Поляна Нарзаном. Тут в Баксанском ущелині в місці виходу мінеральних вод земля набула червоного відтінку. На оточеній сосновим лісом галявині для туристів відкрили ресторан і сувенірний ринок, обладнана зона відпочинку, де можна насолодитися смаком Баксанській нарзанов.

Поруч з Терскол розташовано безліч природних пам'яток. У двох годинах ходьби від селища знаходиться водоспад «Дівочі коси». Води з танучого льодовика по дрібних желобкам і тріщинах стікають вниз, утворюючи тонкі цівки, схожі на дівочі волосся. За потоками води, біля основи водоспаду ховається грот. «Дівочі коси» ефектно виглядають в будь-який час року, і особливо взимку, року вода біжить серед засніжених скель.

Одним з найкрасивіших і незвичайних місць в Приельбруссі є Долина замків - де вулканічні породи за тисячоліття вивітрювання набули форм гострих піків, званих ще «драконівським зубами». «Замки» підносяться по обидва боки від дороги, що йде по дну ущелини. Поруч з Долиною Замків розташоване урочище з красивим водоспадом і природним кам'яним мостом. Прогулянку можна продовжити відвідуванням джерел Джил-Су - у вузькій долині розташовані десятки гарячих джерел. Є тут навіть Нарзан купіль для лікувальних ванн.

Відпочиваючи в Приельбруссі не обов'язково обмежуватися прилеглими пам'ятками, гостям курортних селищ пропонуються поїздки до Чегемського водоспадів, Долині нарзанов і Чекерскому ущелині.

Дозвілля на курорті

Ресторани. У Приельбруссі діє велика кількість ресторанів і кафе. Заклади розташовані як в курортних селищах, так і безпосередньо на схилах біля станцій канатної дороги. У більшості ресторанів і кафе гостям пропонують страви кабардинской і балкарської кухні - хичинами, шашлик і шурпу, при великих готелях працюють ресторани європейської кухні.

На Поляні Чегет, при готелі «Заповідна казка» діє ресторан «Теремок», де гості можуть скуштувати страви кавказької кухні - шашлик, чанахи, люля-кебаб і форель на вугіллі, російські соління, страви європейської кухні - салат «Цезар» і жульєн. Популярними закладами на Чегетской галявині є кафе «Когутай» і «Аяз» в національному стилі. Поруч з галявиною, в оточенні соснового лісу розташовується ресторан «La Terrasse». Затишний зал з кріслами ротангів наповнюють аромати кавказьких і європейських страв.

Легендарним можна назвати кафе «Ай» на схилі гори Чегет. Заклад, розташований на висоті 2750 метрів з круговими панорамними вікнами, відомо вже не першому поколінню гірськолижників. В «Ай» можна зігрітися, замовивши чашку глінтвейну, підкріпитися як традиційними кавказькими частуваннями - хичинами, самсою, шашликами, так і звичними бутербродами і салатами.

Найпопулярнішим закладом на Поляні Азау є ресторан «Балкарія». Зал ресторану оброблений в національному стилі із застосуванням натурального каменю, в центрі його встановлено камін. Назві ресторану відповідає не тільки інтер'єр, але і меню - гостям пропонують шашлик по-Балкарська і хичинами. Популярними закладами на галявині є кафе «Пивниця» і «Альпіна».

У традиційному для гірськолижних курортів стилі шале виконаний ресторан і бар готелю «Оzon Landhaus», розташований в селищі Ельбрус. З панорамних вікон ресторану відкривається вид на сосновий ліс. Тут представлені як традиційні для Кабардино-Балкарії частування, так і страви європейської кухні, в барі представлений широкий асортимент алкогольних напоїв.

У Терскол діє гриль-бар «Баймарук», кілька невеликих кафе.

Парки. Приельбруссі - національний парк, все курортні селища стоять в оточенні заповідної природи Кабардино-Балкарії.

Музеї. У Приельбруссі розташований самий високогірний в світі музей. На висоті 3500 метрів біля станції канатної дороги «Мир» розташований Музей оборони Приельбрусся. У колекції музею представлено чимало експонатів, що розповідають про бої в високогір'ях Кавказу в період Другої світової війни. Екскурсію для туристів проводить сам засновник музею, в фарбах розповідає про минулі події. Близькість до безпосередніх місцях боїв, цікаві експонати, зібрані тут же, на схилах Ельбрусу, справляють сильне враження.

У селищі Тегенеклі діє альпіністського-мисливський музей імені В.С. Висоцького. У невеликому побудованому з каменю вулканічних порід будівлі на березі річки Баксан розмістився виставковий зал, в якому представлені мисливські трофеї з колекції засновника музею, матеріали, присвячені підкорювачам Ельбрусу і відомим альпіністам, котрі побували на вершині гори. У 60-х роках в Приельбруссі знімали знаменитий радянський фільм «Вертикаль» за участю Володимира Висоцького. У музеї можна побачити рідкісні кадри зі зйомок.

Розважальні та торговельні центри. У Приельбруссі немає великих торгово-розважальних центрів. Купити продукти можна в невеликих магазинах і міні-маркетах. У кожному з курортних селищ є магазини спортивного спорядження. У вихідні на Поляні Азау і Поляні Чегет розгортаються ринки, де можна придбати місцеві продукти, соління, сушені трави, сири, мед, вироби з вовни, роги для вина та інші пам'ятні подарунки.

Всі основні розважальні центри Приельбрусся працюють при готелях. Великі курортні комплекси готові запропонувати своїм гостям відвідування сауни, спа-комплексу, аква-зони, розважальні програми в барах і ресторанах, караоке-конкурси та дискотеки в клубах. На Поляні Чегет вечірнє дозвілля пропонують дико-клуб «Deep Purple», клуби «Чегебар» і «Капітан Піт», а при готелі «« OZON 7 VERSHIN »» в Терскол з 19.00 до 4.00 ранку відкритий караоке-хол. Практично в кожному готелі Приельбрусся є більярдні.

Аквапарки. Аквапарків в Приельбруссі немає, зате у багатьох курортних комплексів є аква-зони, де можна розслабитися і відпочити після катання на гірських лижах або екскурсій по ущелинах. У готелях «OZON 7 VERSHIN» і «OZON LANDHAUS» є басейни з гідромасажними установками і комплексом саун, зонами відпочинку з шезлонгами.

Карта Приельбрусся

курортні райони

Терскол - головний селище Приельбрусся, розташований в Баксанском ущелині на висоті 2100 метрів. Селище, що стоїть на невеликому пагорбі, оточують соснові ліси. Від Трескола бере початок річка Баксан, поруч із селищем розташовані мальовничі водоспади - Терскол і Дівочі Коси, утворені гірськими річками.

Терскол - кінцева зупинка автобусів і маршруток, що курсують з Нальчика, тут є магазини, кафе і ресторани, банкомати та аптеки, працює поштове відділення, базується рятувальна служба МНС. У Терскол розташовані курортні готелі, гостьові будинки і готелі-шале. Селище воліють ті туристи, що збираються кататися і на схилах Ельбрусу, і на схилах Чегета. Відстань від Терсколу до станцій підйомників становить від 1 до 4 км.

Близькість до багатьох природних пам'яток - озерам, водоспадів і ущелинах, зробила Терскол популярним місце відпочинку в літній час. Тут беруть свій початок для багатьох туристів багатоденні походи і сходження.

Поляна Азау - туристичний район біля південно-східного схилу гори Ельбрус на висоті 2300 метрів. Поляна Азау - найвища точка, де можуть розміститися туристи, вище тільки траси і підйомники Ельбрусу. Поляна Азау на відміну від Трескола - селище суто туристичний, що повністю складається з готелів і баз, між якими розташовані невеликі кафе, магазини і пункти прокату спорядження. Поляна Азау - вибір туристів, котрі кататися на трасах Ельбрусу, від будь-якого з готелів до нижньої станції канатної дороги можна дістатися пішки за кілька хвилин.

Поляна Чегет - туристичний район біля підніжжя гори Чегет, на висоті 2100 метрів. Поляна Чегет, як і Поляна Азау, представлена ​​виключно готелями, курортними базами, кафе і пунктами прокату гірськолижного спорядження. Від будь-якого з готелів Поляни Чегет до нижньої станції канатної дороги - кілька хвилин пішки. У вихідні на Поляні працює ринок, де можна придбати сувеніри, вироби з вовни.

Ряд курортних комплексів, готелів і туристичних баз розташований нижче за Баксанській ущелині в селищах Ельбрус і Тегенеклі, на висотах в 1750-2000 метрів. Обидва селища зовсім невеликі, буквально в кілька вулиць, і коштують на берегах річки Баксан. Селища перебувають на відстані 9-17 км від гірськолижних центрів, що компенсує послуга трансферу, що надається місцевими готелями.

Таблиця відстаней між селищами

НазваготеліВідстань до галявини АзауВідстань до галявини Чегет

п. Азау о.Альпіна, о.Антау 0 км 6 км Терскол б / о Терскол 3 км 2 км Тегенеклі о.Пік Європи 13 км 10 км Ельбрус о.Озон Гранд, о. Озон Ландхаус, п-т Ельбрус, о. Sky Ельбрус 15 км 12 км Іткол о. Озон 7 вершин, б / о Іткол 6 км 1 км п. Чегет о.Озон Чегет, о.Снежний Барс, о.Лагуна, о.Заповедная казка 6 км 0 км

Афіша

Наймасштабніші події в Приельбруссі - звичайно ж, спортивні змагання і турніри з зимових видів спорту. Щороку в кінці квітня на схилах Ельбрусу розгортається боротьба за кубок в рамках Міжнародного фестивалю екстремальних зимових видів спорту «Red Fox Elbrus Race». У програму заходу включені змагання по скай-Раннінг, скі-альпінізму, швидкісного сходження на Західну вершину Ельбрусу. Всі бажаючі можуть взяти участь у забігах на снігоступах.

Щовесни в Терскол проходить Музично-гірськолижний фестиваль «Приельбруссі». В захід включені виступи запрошених артистів, гірськолижний карнавал на схилах Чегета, дитячі змагання і музичний конкурс.

Завершує ланцюжок гірськолижних фестивалів в Приельбруссі фестиваль «Літні снігу Ельбрусу», що традиційно проходить на початку червня.

Активний відпочинок. Влітку Приельбруссі вабить альпіністів і прихильників активного відпочинку. Найбільшою популярністю користується піший туризм і сходження на гори. Підкорення Ельбруса - дуже серйозний захід і вимагає попередньої підготовки, при її відсутності можна піднятися до позначки в 3800 метрів по канатній дорозі. За мальовничим ущелинах, по берегах річок і гірських озер проходять маршрути кінних прогулянок. Серед популярних видів відпочинку в теплу пору року - рафтинг, джипінг, велосипедні прогулянки, риболовля на зарибнених озерах.

При готелях і туристичних базах Приельбрусся діють пункти прокату велосипедів та квадроциклів. Гостям пропонується організація походів, риболовлі, кінних прогулянок

Де ще в Росії можна закрити гірськолижний сезон в середині червня, або піднявшись на ратраці до позначки 4100 метрів, спуститися на лижах або дошці до підніжжя найвищої гори Європи?

Новости