Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гірськолижний курорт Хібіни (Кіровськ)

Євген Попов:

На початку квітня 2000 роки ми з'їздили в Хібіни (Кіровськ).

Поїздка вийшла в цілому дуже вдала. За тиждень катання ми освоїли всі існуючі траси на Айкуайвенчорр і "25-м" кілометрі. Для тих, хто ніколи в Хибинах ні - пояснимо: Айкуайвенчорр - основне місце катання - гора в межах міста, з перепадом висоти близько 1000 метрів, обладнана п'ятьма лижебуксирами типу "швабра на мотузочці" і однієї канатної дорогою. "25-й" кілометр - інша гора, яка знаходиться близько однойменного району м Кіровська, кілька віддаленого від центру.

На "Айке" більше народу і ціни вище, зате є прокат, туалет і кафе. Чайнику тут легше підібрати собі нескладний схил. На "25-м" умови більш спартанські, зате гора набагато крутіше, складніше і цікавіше, ціни на 30% нижче ніж на Айке, та й народу зовсім небагато. Місце практично невідоме широкій публіці. Я так, наприклад, потрапив туди вперше, хоча бував в Кіровську і раніше, і після цього катався тільки там. Добиратися з центру міста до 25-км можна на автобусі від пошти (хвилин 15), або на приватнику.

З погодою нам, в цілому, пощастило: ми пропустили тільки один день через сильний вітер, а весь інший час присмажувалися на нетеплий заполярному сонечку (при цьому засмагли як чорти) Взагалі погода в Хибинах відрізняється дивовижною непостійністю і непередбачуваністю. Наприклад, цілком можливо, що днем ​​буде тихо і сонячно, вночі буде суворий буран, а на наступний день знову сонячно. У цьому є своя екзотика і краса, але перед приїздом краще уважніше переглянути свій гірськолижний гардероб, не забути тепле спіднє, рукавиці і шапку, вітрозахисну маску. Особливо, якщо ви збираєтеся підніматися на "кріселці".

Сезон в Кіровську, як правило, триває з листопада по травень. Зима 2000 р видалася виключно сніжної (кажуть, каталися до кінця червня). Деякі дороги в місті були буквально "прорубані" в снігу: йдеш (їдеш), а по боках - снігові стіни висотою в два людські зрости. Тому каменів на схилах не було, лижі не отримали жодної подряпини! Однак, в звичайні роки на схилах можна напоротися на здорові булижники, тому слід дотримуватися обережності, особливо відхиляючись від розкатаних трас.

З проживанням в Кіровську в загальному проблем немає: можна жити або в приватному секторі, або в готелі. Ціни від 80 до 300 рублів з людини в добу. У готелях навесні бувають проблеми з місцями. На приватному секторі жити не дуже приємно через те, що навколо задушлива атмосфера невеликого, змученого безробіттям і пияцтвом містечка, яка так чи інакше просочується в ваше власне життя і побут, хоча деяким подобається.

Ми ж жили на хибинских навчально-наукової станції МГУ, яка знаходиться на "23-му" кілометрі (тобто якраз між Айком і "25-м" кілометром). Там є умови і для одинаків на кшталт нас і для великих груп. Ми жили у великій трикімнатній квартирі з усіма зручностями, телевізором і відеоі. За проживання ми платили 270 руб / день з людини, але при цьому в цю вартість крім гідного проживання входило триразове дуже смачне домашнє харчування, нас возили на гору і з гори, а також зустріли-проводили на вокзалі. При бажанні там можна жити без харчування та трансферу (30-40 р \ добу \ чол) але це не дуже зручно, тому що все решту грошей ви все одно заплатите за автобуси-таксі-продукти + кілька непотрібних під час відпустки клопоту. На станції взимку постійно живуть і працюють молоді, просунуті хлопці, які займаються організацією різноманітних зимових розваг (навчання катанню на сноубордах, параплан, снегоходние екскурсії, катання на буксирі за снігоходів, льодолазіння і т.п.). Ми тільки каталися на снігоході, але це було по-справжньому здорово.

Телефон станції (81531) 9 66 15. Начальника звати Сергій Костянтинович (Сергій). Дзвонити краще ввечері. Домовлятися не пізніше, ніж за два тижні. На весняні шкільні канікули у них, як правило, повний аншлаг.

Новости