Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Європа: гірськолижний гід

Відкриваємо сезон. Катання в Східній Європі дешевше, але в Альпах погода і сніг більш передбачувані. Фото Austrian National Tourist Office

До Нового року залишилося трохи менше 2-х місяців, а бувалі лижники вже повним ходом готують свої лижно-новорічні канікули. І новачкам потрібно брати з них приклад. Адже багато популярні гірськолижні курорти вже в шенгенській зоні, а посольства в кінці грудня закривається на різдвяні канікули. Значить, потрібно поквапитися з візами. Крім того, в першу чергу бронюються місця в бюджетних готелях, а в грудні вам доведеться вибирати з того, що подорожче. Для читачів, які ще не визначилися, де покататися на лижах, ми за допомогою віце-президента Українського гірськолижного клубу Сергія Харчука підготували гід по гірськолижний Європі.

АВСТРІЯ

Її можна назвати країною-гірськолижним курортом: складно окреслити межі між окремими зонами катання - так їх багато, і вони переходять з однієї в іншу. Крім того, тут прекрасна гірськолижна інфраструктура. Природно, що такий високий рівень відпочинку і коштує дорожче, ніж у Східній Європі. У всякому разі, на час новорічних свят. А потім протягом зими можна знайти пропозиції по житлу і по 20 євро з людини за ніч. Причому ще й сніданок включений.

Гори в Австрії інші, ніж в східноєвропейських країнах. Альпи вище і крутіше, а значить, сніговий покрив менше залежить від примх погоди, траси стають більш складними і довгими. В цілому з 9 федеральних земель Австрії більшість лижних курортів зібрано тільки в трьох: Форарльберг, Тиролі і Зальцбурзі. Просунутим лижникам підійде Тіроль (наприклад, Майерхофен). Для сімейного відпочинку - курорти Бад-Гаштайна в 90 км від Зальцбурга. Тут можна поєднувати катання з розвагами (спа, аквапарки). У Південній Австрії (Карінтія) такий гібрид (катання на лижах плюс купання в термальній воді) дуже популярний. Тим, хто любить не так кататися, як тусуватися по нічних клубах, добре підійде Ішгль.

Віза. Шенгенська віза. Термін розгляду документів - 7 днів.

Як краще добиратися. Традиційний шлях до австрійських курортів - чартери до Зальцбурга і Інсбрука. В Тіроль можна дістатися з Меммінгена, куди літає з Києва лоу-кост авіакомпанія. Якщо ви вирішите добиратися на своєму авто, то вам буде потрібно 2 дня (відстань від Києва до Тіролю - 1400 км).

БОЛГАРІЯ

Самий ізвеcтний болгарський курорт - Боровець. Але його зоряний час припав на 90-і роки. Зараз він програє через стародавніх підйомників. Але плюси - протяжні траси і хороше апре-скі - залишилися при ньому. Бурхливо розвивається курорт Банско. Тут багато сучасних крісельних підйомників і готелів на будь-який гаманець, стійкий сніговий покрив. Недоліком можна вважати віддаленість місць катання від більшості готелів. І Банско, і Боровець підійдуть для лижників з досвідом катання - схили тут круті. Третій болгарський курорт - Пампорово - забрався високо в гори. Незважаючи на висоти, пологі Пірінський гори роблять його лижні траси зручними для новачків.

Якщо резюмувати, то Болгарія по малій кількості місць для катання порівнянна з Румунією, за цінами вона ближче до Польщі і Словаччини. Станом підйомників і трас, Помпорово і Банско можна порівняти з курортами цих країн, а ось Боровець знаходиться на рівні нашого Славсько.

Віза. Національна. Термін розгляду документів - 7 днів.

Як краще добиратися. Повідомлення з болгарськими гірськолижними курортами - їх основний недолік. На новорічні канікули турфірми піднімають чартери до Софії і Пловдива, а з середини січня залишаються тільки регулярні рейси до Софії, що позначиться на бюджеті подорожі. Втім, якщо є час (1,5-2 дня в дорозі), то можна скористатися автобусним трансфером з України (займе 1,5-2 дня). Інформація для автомобілістів: Київ-Боровець - 1500 км, Київ-Банско - 1600 км, Київ-Пампорово - 1700 км.

ЧЕХІЯ

Говорячи про Чехію як про гірськолижну країні, особливо варто згадати Шпіндлерув Млин на схилах Карконоше на польському кордоні. Цей хребет в Польщі і Чехії такий же полюс снігу, як в українських Карпатах - Драгобрат. Шпіндлерув Млин - старовинний курорт з відмінною інфраструктурою. Кількість трас і їх різноманітність - краще в Чехії. Тут є схили як для новачків, так і схили, де проходить Кубок світу. Найвідомішим містом-курортом Йезерскіх гір, що продовжують Карконоше на захід, є Ліберец. Фішка Ліберці - величезний аквапарк в центрі міста. У 25 км від Карлових Вар, на кордоні з Німеччиною, знаходиться Кліновец. Зона катання тут добре обладнана, і з настанням холодів можна добре кататися. А на іншій стороні гори, вже німецької, розташований Обервізенталь - колись олімпійська база НДР. Ці місця ідеальні для дітей і початківців: пологі схили, короткі траси, доступні ціни. У 4-х годинах їзди від Праги починаються гори Есенік. Чехи вважають, що за умовами катання Есенік поступаються тільки Карконош. Тут зони для катання розташовані досить високо (до 2000 м), відпочинок бюджетний і на будь-який рівень підготовки. І невелике доповнення з приводу бюджетного відпочинку - потрібно розуміти, що проживання тут дорожче, ніж в Польщі і тим більше в Словаччині.

Віза. Шенгенська віза. Термін розгляду документів - 7 днів.

Як краще добиратися. При всіх своїх позитивних сторонах у чеських курортів є один недолік - добиратися сюди по повітрю можна тільки регулярними рейсами через Прагу. Поки що гірськолижна Чехія більше розрахована на українців зі своїм автомобілем. На своєму авто дорога з Києва до Шпіндлерува Млина займе пару днів (1400 км).

СЛОВАЧЧИНА

У цій країні склалися 3 гірськолижні регіони. Їх загальна гідність - широкий діапазон цін на житло. Тут можна знайти і дешеві пансіони, і справжні 4 *. У Низьких Татрах розташована долина Ясна - найбагатолюдніший зимовий курорт Східної Європи. Ясна відрізняється великим ареалом катання, різноманітністю схилів. До переваг Ясні відноситься хороша інструкторська школа. Це одне з небагатьох місць в Європі, де за розумні гроші можна навчитися кататися правильно. Плюс маса можливостей відпочити, крім катання. Наприклад, величезний аквапарк "Татраландія". На курортах Низьких Татр багато складних трас рівня вище червоного. Високі Татри - найвищі гори Східної Європи. На їх південних схилах розташовані Татранська Ломніца з різноманітними трасами, досить дорогі курорти Старий і Новий Смоковець і Штрбське Плесо - самий високогірний курорт Словаччини, а значить, тут досить стабільна погода.

І ще один гірськолижний регіон Словаччини - Західні Татри (курорти Рохача, Ораховиця). Їх природа чимось схожа на наші Карпати. Але цей регіон розташований не дуже зручно для нас: сюди з України незручно добиратися. Тому наш лижник далі району Ясна, як правило, не заїжджає.

Віза. Шенгенська віза. Термін розгляду документів - 7 днів.

Як краще добиратися. Гірськолижні курорти Словаччини витягнулися ланцюжком уздовж залізниці і на невеликій відстані від аеропорту Попрад (Попрад-Ясна - 70-80 км, Попрад-Татранська Ломніца - 20 км). Найпопулярніший і бюджетний спосіб - доїхати поїздом з Києва до Ужгорода, звідти на мікроавтобусі до курорту Ясна (370 км). З мінімальною кількістю пересадок можна їхати так: через район курортів проходить поїзд "Київ-Відень" №7, на якому доїжджаємо до Попрада або Ліптовського Мікулаша. Якщо ж гроші дозволяють, можна скористатися чартерним авіаперельотом "Київ-Попрад". Інформація для автомобілістів: Київ-Татранська Ломніца - 1000 км, Київ-Ясна - 1150 км, Київ-Штрбське Плесо - 1050 км.

ПОЛЬЩА

Тутешні гори - відносно невисокі. З цим пов'язана одна важлива особливість - мінлива погода. На жаль, це особливість всіх слов'янських гірськолижних курортів (за винятком Словенії). Крім того, в слов'янських країнах (і в Польщі в тому числі) майже не зустрічаються протяжні, багатокілометрові спуски. З цього переліку випадає Болгарія. Там і гори вище, і можна знайти розкотисте довге катання.

"Зимова столиця" Польщі - Закопане і його околиці. Навколо міста діє десяток гірськолижних комплексів. Тому при плануванні подорожі або бронюванні туру потрібно знати, що Анталувка, Козинець і нижня частина Носаля підійдуть для початківців, а класика Закопан для лижників з досвідом - Каспров Верх, Губалувка і верхні траси Носаля. У Закопане хороша інфраструктура як катання, так і апре-скі. Тому навіть при поганій погоді можна хоч трохи покататися і добре відпочити.

Другий за популярністю регіон - Бескиди. Основні курорти - Вісла, Щирк, Криніца. Щирк хороший численними підйомниками і підходить для спортивного катання. Вісла поступається Щирк тим, що сюди у вихідні приїжджає маса людей з великих міст. Криниця відрізняється розвиненою індустрією розваг. Привабливі сімейні курорти, може, не особливо розкручені, Карпач і Шклярська Поремба на схилах хребта Карконоше, відомого своїм рясним снігом. Зараз на них варто звернути увагу, так як авіарейс "Київ-Катовіце" спрощує дорогу.

Якщо порівнювати з іншими східноєвропейськими країнами, то Польща за рівнем розвитку гірськолижної інфраструктури та зручності добирання з України стоїть на одному рівні зі Словаччиною. А ось Чехія поступається Польщі по зручностей транспортного сполучення з Україною, до того ж вона трохи дорожче.

Віза. Шенгенська. Консульський відділ розглядає документи всього за 4 дні.

Як краще добиратися. Особливість польських гірськолижних курортів - вони компактно розташовані на півдні країни і досить дістатися до Кракова, Катовіце, Попрада, щоб звідти автобусом доїхати до місця призначення, яке віддалене від а / п на 100-120 км. До Закопане найзручніше добиратися так: поїздом або чартером "Київ-Краків", а потім маршруткою. До Криниці, Щирка - чартером "Київ-Попрад" (від цього словацького аеропорту зручно добиратися до цих курортів), лоу-кост "Київ-Катовіце", а потім маршруткою до курорту. До Карпача, Шклярська Поремби - лоу-кост "Київ-Катовіце" (звідси до зазначених курортів - ще 300 км), поїзд №51 (від Вроцлава - ще 130 км).

РУМУНІЯ

Три гірськолижних кита країни (Пояна-Брашов, Синая, Предял) розташовані близько один до одного (15-20 км). Найпопулярніший з них - Пояна-Брашов. Це класичний гірськолижний курорт. Але у Пояни є важливий плюс - вона знаходиться біля старовинного Брашова (25 км), відомого своєю готичної архітектурою. Незважаючи на малу кількість підйомників, в Пояні немає черг. Синая - це містечко-курорт, в якому, на відміну від Пояни, крім готелів, турбаз, є ще й будинки городян. Тобто тут можна подивитися, як живуть румуни. Зазначу одну особливість Синаї - тут досить вітряно. Передял представляє зменшену копію Синаї.

Якщо порівняти рівень підготовки трас і стан підйомників, то Румунія порівнянна з Польщею і Словаччиною. Але вона поступається цим країнами за кількістю місць для катання і транспортному сполученню (немає жодного прямого авіарейсу в Бухарест з Києва). Якщо порівнювати з Україною, то в Румунії стан "Витяг" краще за більшість українських (виключаючи Буквель). І потім в Україні просто немає гондольних (з закритими кабінками) підйомників, подібних до тих, що є тут.

Віза. Національна. Термін розгляду документів - 7-10 днів.

Як краще добиратися. З Києва автобусом, який проходить через всі 3 курорту. Інформація для автомобілістів: Київ-Синая - 950 км, Київ-Пояна-Брашов - 920 км, Київ-Передял - 930 км.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости