Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кавмінводи, Чегемское ущелині і Блакитне озеро

9 вересня 2012 р 20:06 Кабардино-Балкарія - Росія Август 2012

https://www.tourister.ru/responses/id_3879 https://www

Поки їхали, гід розповідала історію цього краю, історію народів проживають в цьому районі Північного Кавказу, їх нелегку долю. Кабардино проживають в низовині, на рівнині, а Балкарії в високогірному районі-це різні народи, але їх об'єднує одна територія і спільна релігія. У КБ народився відомий балкарський поет Кайсин Кулієв, співачки Кати Лель, Саті Казанова.

Ось ми повернули з основної траси і попереду здалися гори в ранковому серпанку, чим ближче ми до них наближалися, тим чіткіше було видно снігові вершини. Я думала, що раз ми їдемо в сторону гір, то ми і вершини побачимо в безпосередній близькості і я зможу їх познімати. Але ні, цього не сталося, так як ми заїхали в ущелині, але я встигла зробити кілька знімків через скло.

Проїжджали кілька гірських аулів і здавалося, що ми їдемо як в тунелі-рідко можна було побачити будинок з вікнами, що виходять на дорогу.

Горяни вміють ховати своє життя від стороннього ока. Що мене вразило, так це газові труби по всім цим гірським аулах! Раніше КБ входила до складу Ставропольського краю, а він був самий газифікований по всій країні.

Поступово і дуже швидко рельєф місцевості почав змінюватися, низовина і луки змінилися передгір'я, а попереду вже здалися скелі.

Ще буквально два-три повороти і перед нами постає величезна гряда гір. Ми виходимо з нашого туравто і далі слідуємо пішки, щоб повною мірою насолодитися первозданною дикою природою.

Це Чегемское ущелині в вузькому коридорі якого з шаленим ревом мчить річка Чегем.

Ми потрапили наче в похмурий кам'яний мішок, при величезній висоті якого, ширина складає всього 15 метрів.

Чегем в перекладі на російську мову означає «земля зламалася». І, потрапивши до цієї ущелини, відразу розумієш, наскільки точно підібрано назву.

Гірські розломи йдуть високо вгору і з стрімких скель, в річку бурхливим потоком спадають шумливі потоки водоспаду. Деякі стікають тонкими струменями з маленьких отворів в скелі, інші падають з 30-50 метрової висоти широкою смугою і, не долетівши до річки, обрушуються на скелі, утворюючи незліченну кількість водяних іскор.

Скелі ніби видавлюють з себе потоки сліз, за ​​це їх ще називають ті, що плачуть водоспадами. Чегемские водоспади - одна з головних візитних карток Кабардино-Балкарії.

Це воістину незабутнє і невимовне по красі видовище. Всі старалися ближче підійти до струменів, що летять зверху і зробити ефектні знімки, але крижані бригзі змушували всіх швидко і з реготом і вереском відбігати в сторону.

Раніше водоспади були більш повноводними. На жаль, після будівництва дороги та вибухових робіт потоки води «схудли», але стали не менше ефектними.

Йти не хотілося, гід вже кілька разів намагаючись перекричати шум води, намагалася нам обяснить, що вже пора їхати далі, що у нас все строго по часу! Насилу відірвалися від споглядання ущелини, водоспадів, фотографування, розсілися і поїхали далі до Блакитного озера.

Блакитне озеро розташоване в Кабардино-Балкарії на висоті 809 метрів над рівнем моря. Зовні озеро невелике, площа водної гладі всього 26 тисяч квадратних метрів, зате по глибині є другим в світі (приблизно 368 м!)

Глибину не розглянути, а ось розмір, якщо на слух-26 тисяч кв. метрів-здавалося це буде щось більш величезне. Маленьке, але за ним йде погана слава-мертве озеро. У ньому немає нічого живого, тільки якісь незрозумілі крихітні рачки.


Озеро нагадує краплю неба на землі, не дарма з ним пов'язано безліч легенд і чуток. Одна з легенд говорить, що озеро утворилося, коли на землю впав дракон, вбитий народним героєм, прабатьком сучасних жителів Північного Кавказу.


Підводна частина Нижнього Блакитного озера являє собою глибокий, здається, бездонний колодязь або шахту, стінки якої йдуть в незвідану глиб. Утворилася вона в результаті розчинення карбонатних порід (вапняків, доломітів, мергелів), атмосферними опадами і підземними водами. Вода в озеро поступає з тріщин на дні колодязя.


В Блакитне озеро не впадає жодна річка, а випливає єдина безіменна річка в його північно-західній стороні. Сток з озера постійний і не схильний до сезонних коливань - приблизно 70.000 тонн води на добу. Ще примітно що температура води на поверхні взимку і влітку становить 9,3 ° С Її колір мінливий. При ясній погоді сніжно-блакитний, а коли похмуро - змінюється на темний. Вода в озері кришталево чиста, прозора, стінки озера видно часом на глибині 25 метрів.

Водна гладь озера спокійна, здається, що воно завмерло, застиг у своїй таємничої, загадкової краси. Далеко запливати в озері небезпечно через низьку температури-9,3 С і сірководню, та й навряд чи хто наважиться в ньому просто поплавати, настільки воно зловісно і в той же час прекрасно!

З Інтернету.

Блакитне озеро Кабардино-Балкарії продовжує випробовувати дослідників підводного світу найглибшого карстового водойми в Росії, а, можливо, і в світі. Як раніше повідомляв KBR-TIME, міжнародна команда дайверів під керівництвом англійського поданого Мартіна Робсона в рамках проекту «Blue lake Awareness» приступила до занурення в Блакитне озеро з метою вивчення його походження, а також дослідження підводних печер, які, як припускають вчені, могли утворитися внаслідок розмиву карстових порід.


13 січня відбулося перше занурення водолазів в озеро, яке закінчилося загибеллю московського дайвера Андрія Родіонова через поломки дихального апарату. Для Робсона восьмигодинний перебування під водою на глибині в умовах поганої видимості в той день також не принесло ніяких результатів. Вражені загибеллю товариша, водолази хотіли достроково згорнути дослідні роботи , Але потім змінили своє рішення і знову приступили до занурення.


19 січня о 19.00 мск Мартіну Робсону стало погано під час занурення в Блакитне озеро. Рятувальники підняли аквалангіста з глибини 50 м на поверхню і доставили його в Республіканську клінічну лікарню в Нальчику, передали РІА Новини, посилаючись на джерело в правоохоронних органах республіки. За його словами, стан англійської дайвера досить тяжкий.

Ось вам і погана слава, не просто слова.

Але незважаючи ні на що озеро заворожувало своєю красою, своєю історією, своїм мінливим кольором, в ньому відбивалися дерева, які стоять на берегах, хмари, плаваючі на небі. У деяких місцях я вже не могла зрозуміти-де озеро, де вода, а де віддзеркалення. Ми обійшли його майже по колу і знову гід квапила нас-тепер треба було йти в кафе, робити замовлення, сідати на веранді з видом на озеро, обідати і їхати далі.

Ми дозволили собі по стаканчику вина і звичайно ж пообідали традиційними кавказькими стравами.

Наступним пунктом нашої програми було відвідання басейну з гарячою мінеральною водою, температура якої в будь-який час року не буває нижче сорока градусів тепла. У басейн стікала вода з двох труб. З одного лилася гаряча вода з джерела, а з іншого холодна з джерела. Зупинка була протягом години, хто хотів купався, а хто просто відпочивав.

І останнім пунктом поїздки було відвідування міста Нальчика-столиці Кабардино-Балкарської республіки, великого культурного і промислового центру Кавказу, міста-курорту, міста-парку.

Він розмістився на висоті 550 метрів над рівнем моря на кордоні Кабардинській рівнини і передгір'я Великого Кавказу. Часу гуляти по місту вже не було, але проїжджаючи вулицями все ми з захопленням помітили, який чистий, красивий і затишний це місто, дуже багато по вулицях і на площах шикарних квіткових клумб, велика паркова зона, призначена для прогулянок відпочиваючих.

Гід загострила нашу увагу на пам'ятнику біля будівлі музичного театру. Це пам'ятник-символ російсько-кабардинской дружби кабардинской княжні Марії, що стала згодом дружиною Івана Грозного і російською царицею, коханою дружиною Івана Грозного і «провідницею інтересів» кавказької дипломатії в Росії.

Кабардинские князі влітку 1557 року уклали з Росією союз і закріпили його знайомством 15-річної дочки князя і російського царя, у якого зовсім недавно померла його перша дружина. . Взагалі-то героїня адигів, дочка кабардинського князя Темрюка Ідарова, носила зовсім інше ім'я - Гошаней. Гошаней перевели в християнство і дали ім'я Марія. Незабаром у них народився син, але хлопчик був хворобливий і помер. Марія дуже переживала смерть сина, багато і ревно молилася, приносила великі пожертви, але народити іншу дитину у них не виходило. Тоді Іван Грозний зробив поїздку по святих місцях, але справа була взимку, цариця захворіла і померла. Прожили вони разом 8 років і говорять всі свої злодіяння Іван Грозний почав творити вже після смерті Марії. Так і стоїть на головній площі міста бронзова Марія-Гошаней і саме документ про мудрого шлюбі з російським царем тримає, високо піднявши сувій в правій руці, На високому постаменті напис: «Навіки з Росією».

Далі ми приїхали в міський парк і останнім акордом цього насиченого дня було катання на канатній дорозі.

Канатно-крісельна, одномісна канатка підняла нас на гору Мала Кизиловка, де, на висоті 615 метрів над рівнем моря з панорамним майданчики відкрилися приголомшливі види на місто і на снігову гряду Головного Кавказького хребта.

Тут же ми помилувалися і пам'ятником герою-богатирю нартського епосу Сосруко, народженому з каменю.

І далі дорога назад, до П'ятигорська, в вихідну точку нашої подорожі. Вже під'їжджаючи до міста небо затягнуло хмарами і пішов дощ. Тепер нехай іде, головне, що днем ​​він нам не заважав. Це знімок через скло і праворуч поруч гори-Машук і Бештау.

Новости