Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: У Гондурасі 18 головорізів банди MS-13 втекли з в'язниці, зробивши підкоп

У Гондурасі 18 головорізів банди MS-13 втекли з в'язниці, зробивши підкоп

Вісімнадцять засуджених втекли в середу з Гондурасу в'язниці по 15-метровому тунелю. Всі вони були головорізами жорстокої банди "Мара Сальватруча", добре відомої як в Латинській, так і в Північній Америці.

Масова втеча з в'язниці міста Сан-Педро-Сула виявився для тюремної варти повною несподіванкою. Тепер поліція з'ясовує, як втікачам вдалося зробити підкоп, пише газета "Известия" .

За словами поліцейських, тунель, яким скористалися укладені, вів в сусіднє з тюремним парканом складське приміщення. Причому поряд з цим будовою злочинців вже чекали спільники на автомобілях.

Угрупування "Мара Сальватруча" (Mara Salvatrucha, або MS-13), до якої належать втекли ув'язнені, утворилася в Центральній Америці в 1990-х роках, а кістяк банди склали молоді люди, які брали участь в громадянських війнах. Внутрішні конфлікти стрясали регіон близько десяти років і забрали понад 300 тисяч людських життів.

Завдяки суворій дисципліні і нечуваною жорстокістю "Мара" швидко поширилася спочатку по Центральній Америці, а згодом банди цього злочинного співтовариства з'явилися у всіх великих містах Сполучених Штатів, включаючи Вашингтон і Нью-Йорк.

За оцінками представників правоохоронних органів США, на території країни діють близько 40 тисяч членів "Мара Сальватруча".

На даний момент співробітники правоохоронних органів Гондурасу ведуть пошук 18 злочинців, що втекли, які відбували покарання за тяжкі злочини, в тому числі вбивства, викрадення людей, грабежі та вимагання.

MS-13

Mara Salvatrucha ( "Сальвадорські бродячі мурахи") є добре організованою міжнародним злочинним угрупованням. Це одна з найжорстокіших південноамериканських банд, яка в даний час орудує на території 6 країн. Тільки за офіційними даними, 50 тисяч бандитів цього угруповання діють в Мексиці, Гватемалі, Гондурасі і Сальвадорі, а також в Іспанії. А разом з бандитами, що орудують в США, чисельність угруповання може досягати майже 100 тисяч осіб. Втім, деякі експерти говорять навіть про 300 тисяч членів "Мари" - це ціла армія головорізів.

Злочинці Mara Salvatrucha діють в 33 американських штатах, у тому числі в Каліфорнії, Вірджинії, Меріленді і Нью-Йорку.

Гангстери MS-13 є головорізами в буквальному сенсі слова і прославилися жорстокими вбивствами не тільки в США, але і по всій території Латинської Америки. Бандити використовували для своїх цілей бомби, а також рубали своїх жертв за допомогою мачете.

У злочинного угруповання Mara Salvatrucha є свій "почерк". Так, при вбивствах члени банди іноді відрізають голови або геніталії і згодовують собакам. Крім того, всі вони носять татуювання по всьому тілу.

Девіз гангстерів з "Мара Сальватруча" звучить так: Mata, Viola, Controla, або "Убивай, насилуй, підкоряй!".

Походження самої назви MS-13 достеменно не відомо. За деякими даними, воно розшифровується як вулична банда сальвадорців. Цифра 13 позначається відповідну букву алфавіту, яка вказує на те, що угруповання вважає себе послідовницею клану Mexican Mafia (Мексиканської мафії), що діє в Південній Каліфорнії.

Історія створення MS-13 тісно пов'язана з потоком мігрантів з Латинської Америки, які в останні два десятиліття XX століття масово переселялися в США, тікаючи від злиднів і громадянських воєн, що терзали їх рідні держави. За цей період в Сполучені Штати переселилися приблизно 2 мільйони латинос.

Найбільше мігрантів прибувало в Лос-Анджелес, де громада вихідців з Сальвадора збільшилася за 1980-і роки в 10 разів і досягла чисельності в 300 тисяч чоловік.

У міру розширення впливу банди в ній виникали нові освіти за територіальним принципом. Так з'явилися бригади Sailors Locos Salvatruchos, Langley Park Salvatruchos і Teclas Locos Salvatruchos.

В кінці 1990-х років поліція почала масштабні переслідування гангстерів-нелегалів, в результаті чого багато членів MS-13 були вислані на батьківщину. Всього депортації піддалися близько 20 тисяч бандитів, вважають експерти.

Небезпека MS-13 настільки велика, що кілька років тому ФБР відкликало з Афін свого провідного спеціаліста з протидії тероризму Роберта Кліффорда, який очолив у системі спецслужб США спеціальний підрозділ по боротьбі з цієї "супер-бандою".

"Мара Сальватруча" успішно діє в Гондурасі, Гватемалі і семи південних штатах Мексики. В даний час угруповання підсилює свій вплив в канадських містах Ванкувер, Монреаль і Торонто. За даними ФБР, головорізи з MS-13 з'явилися навіть в Європі.

Найбільше від дій таких банд страждає саме латиноамериканське співтовариство. Гангстери прагнуть вербувати нових членів серед емігрантів з Латинської Америки, які розмовляють іспанською мовою.

Посвячення в члени банди називається "стрибок всередину" - це безладні масові удари протягом не менше 13 секунд. Усередині угруповання використовується особлива мова жестів "Компонування". Всі члени клану живуть за своїми поняттями, дотримання яких перевіряє так званий "контрольний суд".

Mara Salvatrucha займається майже всіма видами злочинного бізнесу, починаючи від крадіжки і закінчуючи торгівлею зброєю.

Новости