Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Остання з трьох соколів-балобанов, підсаджені в гніздо алтайських птахів, загинула в Китаї

Учсин, самка сокола-балобана, взята пташеням їх Московського розплідника і вирощена пернатими хижаками в Гірському Алтаї, загинула в Китаї через ЛЕП

В рамках програми Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) «Збережемо сокола балобана на Алтаї і в Туві» в червні 2017 року національному парку «Сайлюгемскій» в дике гніздо були підсаджені три пташеня з московського розплідника «Вітасфера» В рамках програми Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) «Збережемо сокола балобана на Алтаї і в Туві» в червні 2017 року національному парку «Сайлюгемскій» в дике гніздо були підсаджені три пташеня з московського розплідника «Вітасфера». Для пернатої пари була організована підгодівля: хижаки прийняли «приймаків» і дбали про них як про рідних чотирьох пташенят. Перед вильотом з гнізда троє соколят були оснащені передавачами. Після народного конкурсу їм були дані імена Вчать ( «летить»), Учар ( «літатиме») і Учсин ( «нехай літає»). Імена, що дають надію на довгий політ, не допомогли соколам. Учар і Вчать загинули після вильоту з гнізда. Учсин залишалася єдиною, яка передає сигнал.

В останній раз про самку сокола-балобана повідомлялося в листопаді 2017 року. Судячи по відстанях, які нею долалися, птах перебувала у відмінному фізичному стані. У січні Учсин покинула гори Монголії і перемістилася в Китай, де на два місяці осіла в горах провінції Йімсар в Сіньцзяні.

«1 + березня сокіл перестав літати, - повідомляє Ігор Карякін, керівник проекту по відродженню соколів балобанов на Алтаї і в Туві (RRRCN, ТОВ« Сібекоцентр »). - Передавач фіксував пересування птиці на відстань кількох десятків метрів. 6 березня сигнал перестав надходити. Китайські колеги з Університету Урумчі на чолі з професором Ма Мінг виїхали на місце останньої локації Учсин. 16 березня було прийнято рішення припинити пошуки птиці: проїхавши понад 1000 кілометрів, фахівці знайшли труп балобана поруч з високовольтними ЛЕП ».

Вчені припускають, що балобан потрапив в мережі ЛЕП, отримав серйозні травми лапи і крила, про що свідчать результати розтину китайських фахівців Вчені припускають, що балобан потрапив в мережі ЛЕП, отримав серйозні травми лапи і крила, про що свідчать результати розтину китайських фахівців. Майже тиждень Учсин пересувалася по землі, поки не буде знищений голодом.

«Китай - це« чорна діра », що поглинає російських балобанов з популяцій Алтаї-Саянського регіону, - пише Ма Мінг в своєму блозі. - Поки в Китаї не будуть усунені основні негативні для балобана чинники, такі як ЛЕП, хімізація сільського господарства і браконьєрство, ми будемо спостерігати за згасанням російських балобанов та інших рідкісних пернатих навіть після того, як вирішимо всі проблеми цих птахів в Росії ».

Час покаже, а поки ми будемо намагатися хоч щось зробити для збереження цього сокола по обидва боки російсько-китайського кордону, зазначає Ігор Карякін, при цьому додає - в цьому році програма буде продовжена тільки в Туві.

Прес-служба Національного парку «Сайлюгемскій»

Фото Ма Мінг, Д. Штоль

Новости