Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Орлине гніздо» Шварценбергов

замок Орлик   Птахи з висоти свого пташиного польоту напевно бачать замок Орлик як велике орлине гніздо замок Орлик Птахи з висоти свого пташиного польоту напевно бачать замок Орлик як велике орлине гніздо. Як і годиться старовинному замку, і підстава Орлика оточене легендами. Одна з них розповідає про розбійника і його маленькому синочку. Одного разу, коли тато займався своїми чорними розбійницькими справами, орел схопив хлопчика і здійнявся з ним на високу круту скелю, обрамлену річкою Влтавою.

Батько ледве піднявся на скелю і виявив там свого синочка живим і неушкодженим. Розбійник був настільки вражений тим, що трапилося, що вирішив залишити свій невдячний промисел і зайнятися будівництвом фортеці на скелі. Так і виникла фортеця Орлик, що отримала свою назву від реабілітувати себе батька-розбійника. Згодом фортеця пережила не одну пожежу і не один десяток великих і малих реконструкцій. Якщо відправитися з Праги уздовж Влтави на південь, то через півгодини ви виявитеся біля прекрасного чотириповерхового замку з дивовижним парком, оточеного ОРЛИЦЬКИЙ водосховищем. Саме таким і постає перед нами Орлик нині.

Розповідає Олена Кладницький з компанії «Даруємо Вам Мир»:

замок Орлик   «Перша згадка про Орлика відноситься до середини 13-го століття замок Орлик «Перша згадка про Орлика відноситься до середини 13-го століття. Спочатку це була фортеця, збудована на величезному кручі, що підноситься над Влтавою. Згодом рівень води піднявся майже на 60 метрів, скеля була затоплена, і замок перетворився майже в водяну фортеця. Водосховище утворила грандіозна гребля, одна з найбільших в той час. Чому замок був побудований саме на тому місці? Поруч був брід через Влтаву, який потрібно було охороняти і заодно збирати гроші за користування ним.

Орлик міняв своїх господарів, і, природно, кожен з них пристосовував його для своїх цілей. Будь-яка фортеця хороша не тільки для оборони, а й для того, щоб в ній жити. Першими постояльцями були лицарі, які знімали собі там житло у чеських королів. Взагалі, треба сказати, Орлик аж до битви при Білій горі був оплотом гуситского руху. Навіть після битви там деякий час залишалися гуситські війська, які чинили опір до останнього.

Замок Глубока-над-Влтавою   Потім, коли почалася повсюдна конфіскація майна, замок продали, можна сказати, за копійки Егельбергам Замок Глубока-над-Влтавою Потім, коли почалася повсюдна конфіскація майна, замок продали, можна сказати, за копійки Егельбергам. Це були вже австрійські дворяни. І вони теж затіяли перебудову замку. В Орлику завжди жили тільки багаті люди, у них завжди знаходилися кошти на реконструкцію замку, тому й не дивно, що він так часто перебудовувався. Найсуттєвіші зміни очікували Орлик після того, як він перейшов в руки Шварценбергов. Сталося це в 1717-му році. Графиня Ернестіна, уроджена Шварценберг, була бездітною і тому заповіла все своє майно племіннику. За рахунок цього Шварценберги збагатилися ще більше. І титулами, і новими маєтками, такими, як Чеський Крумлов або замок Глубока-над-Влтавою ».

- Шварценберги і зараз є власниками замку Орлик. Кажуть, вони меценатства. Це правда?

"Так це правда. Я хочу зупинитися на історії роду Шварценбергов докладніше. Це один з найбагатших родів Австрії. Перший Шварценберг - Еркінгер - прийшов до Чехії в 1420-му році як хрестоносець, який боровся з гуситами. Згодом прославилися і інші представники цього знатного роду. Наприклад, Адольф Шварценберг, який в 1598-му році розбив турецькі війська в битві біля фортеці Рааб. Це була взагалі перша перемога над турками в Європі. Після цієї перемоги на гербі роду Шварценбергов, який ви напевно вже бачили в інших замках і музеях, з'явилося зображення ворона, що сидить на голові турка і викльовують йому око. Це як раз в частину тієї знаменитої перемоги.

Слід не забути і Карла Філіпа Шварценберга, який часто бував і в Росії. Карл Філіп зробив запаморочливу військову кар'єру, вже в 25-річному віці він був генерал-майором австрійської армії. У 1801-му році його призначають послом в Петрограді, де він і знайомиться з Олександром Першим, і дружать вони протягом усього життя. Олександр I був в гостях у Карла Філіпа і в замку Орлик. Але ще до знайомства з російським царем він познайомився з іншим імператором - французьким. Саме Карл Філіп влаштовував весілля Наполеона з Марією Луїзою і навіть подружився з імператором. У ходу одна легенда, згідно з якою Бонапарт подарував старовинного скоробея, жука, якого він привіз з Єгипту, дружині Карла Філіпа. Після цього Наполеон не здобув жодної перемоги в боях. Говорили, що це був амулет, який приносив імператору Франції щастя ».

- Нинішній міністр закордонних справ Чехії - Карел Шварценберг - доводиться господарям Орлика родичем?

«Так, він їх прямий спадкоємець».

Олена Кладницький продовжує свою розповідь про Карла Філіпа Шварценберг: «Карл Філіп дуже любив свій Орлик. Він заповів, щоб після смерті його серце було поховано саме там. Якраз Карл Філіп і є засновником великого парку, який зараз оточує замок ».

- Його називають англійським парком ...

«Так, це англійський парк, тобто, максимально наближений до незайманої природи» «Так, це англійський парк, тобто, максимально наближений до незайманої природи».

- У замку є цікава колекція зброї ...

«Дуже велика колекція мисливських рушниць, тому що Шварценберги часто запрошували до себе на полювання. І Олександр Перший приїжджав пополювати, не кажучи вже про те, що все європейське дворянство приходило в Орлик щороку на мисливські свята. Ми побачимо тут унікальні рушниці: і дамські, і чоловічі, інкрустовані слоновою кісткою і перламутром ».

- Що можна ще зараз бачити в Орлику?

«Туристи часто говорять, що Орлик - це неоготична переробка. Дійсно, остання ґрунтовна реконструкція проходила з 1849-го по 1860-й рік і принесла з собою неоготический стиль. Але це торкнулося тільки фасадної частини, далеко не все середньовічне сховалося під шаром неоготики.

У замку знаходиться постійна експозиція, що розповідає про історію роду Шварценбергов. Крім цього, в первозданному вигляді збереглися кілька кімнат, оформлених Карлом Філіпом, обставлених меблями, привезеної з Франції під час перебування його послом в Парижі ».

Чому замок був побудований саме на тому місці?
Це правда?
Нинішній міністр закордонних справ Чехії - Карел Шварценберг - доводиться господарям Орлика родичем?
Що можна ще зараз бачити в Орлику?

Новости