Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Блакитна глина

Під Києвом, 60 км вниз по Дніпру, біля села Стайки є чудове озеро, про яке, як у відомій приказці, можна сказати: Маленький, та молодецький

Під Києвом, 60 км вниз по Дніпру, біля села Стайки є чудове озеро, про яке, як у відомій приказці, можна сказати: "Маленький, та молодецький".

Історія цього місця така. Колись давно тут був кар'єр. Згодом з під землі почало бити джерело, який виносив на поверхню частинки блакитної глини. Так з'явилося невелике озеро з намиваннями блакитної глини. Саме озеро Чи не велика десь 20-30 метрів діаметром і глибиною 3-4 метри. Піщаний берег озера робить його зручним для відпочинку та купання літньої пори. Втім людей зазвичай тут дуже мало.

Як свідчать археологічні розкопки, проведені в цих місцях, наші предки облюбували цю територію дуже давно. Поблизу села Стайки були виявлені фрагменти посуду бронзової епохи, скіфського та ранньослов'янського періодів і дрібна пластика трипільської культури. Були навіть знайдені залишки житлової споруди IX-X ст. Площа цієї археологічної пам'ятки - понад 40 гектарів.

Пошуки старовинних пам'яток - справа археологів. А нас як мандрівників, які розшукують місця сили, не може не зацікавити озеро і прилеглий до нього пляж з намиваннями блакитної глини. Саме в цьому місці поєднуються одразу дві стихії - Вода і Земля (блакитна глина).

Взагалі, різновидів глини існує безліч, що ж стосується блакитної глини, то це окрема тема. Вона має властивість запобігати процеси розкладання і гниття. Ще в Давньому Єгипті , Китаї , Вавилоні для зберігання м'ясних продуктів використовували глиняний порошок. Крім того, овочі і фрукти мачали в розчин глини для тривалого зберігання. У дореволюційній Росії блакитну глину продавали за кордон для використання в медичних цілях, до речі, коштувала вона недешево.

Те що в глині немає бактерій, люди знали з давніх часів. Блакитна глина вбиває хвороботворні мікроби, поглинає рідкі та газоподібні токсини, гази, запахи. Вона знищує тухлий запах продуктів харчування. Картопля, морква і буряк не загнивають всю зиму, якщо на кілька секунд помістити їх в глиняну бовтанку, а потім підсушити. Якщо в воду додавати трохи блакитної глини і такий глинистої водою мити голову, це сприяє зникненню лупи і гарному росту волосся. Якщо відстояною над шаром глини водою промивати очі, виліковуються запальні процеси очного яблука (кон'юнктивіт) і вік. Якщо блакитну глину, розведену до консистенції сметани і нанести її на обличчя, потім (через 20 хвилин) змити теплою водою, а потім вмиватися холодною, то розгладжуються зморшки, шкіра придбає приємний колір, світлішають веснянки, пропадають прищі і вугрі.

Блакитна глина в наш час успішно застосовується як в традиційній, так і в народній медицині. Традиційна медицина використовує глину для лікування гострих і хронічних захворювань суглобів і жіночої статевої системи, хребта, периферичних нервів, залишкових явищ після поліомієліту, хронічного запалення жовчного міхура, травм, запорів і ще багатьох хвороб.

Ще активніше блакитну глину використовують у народній медицині у вигляді примочок, компресів, порошку або наполягають на ній воду, що практично не має побічним ефектом. І все-таки сила цього природного компонента настільки велика, що в разі неправильного або надмірного використання можуть виникнути неприємні відчуття. Тому якщо ви не обізнані про застосування блакитної глини, не варто експериментувати і тим більше зловживати нею.

З косметичної та медичної метою блакитну глину людство стало використовувати багато століть назад. Здається, глину використовували завжди і скрізь і з її допомогою вирішували самі різні проблеми, блакитна глина - це дезінфікуючий, протизапальний засіб, вона глибоко очищає шкіру і розгладжує її, тому вона часто є одним зі складових косметичних препаратів для очищення шкіри, різноманітних масок: для шкіри обличчя, тіла, для шкіри голови і волосся.

Чудодійний вплив блакитної глини на організм людини пов'язують з радієм - радіоактивним елементом, який міститься в ній в безпечному кількості. Завдяки своїй низькій радіоактивності глина є хорошим природним стерилізатором. На відміну від всіх хімічних антисептиків, що вбивають не тільки мікроби, але і здорові клітини, блакитна глина, знищуючи мікроби і їх токсини, зміцнює імунітет організму, допомагає протистояти новим мікробних інфекцій і оновлює клітини.

Другим компонентом, виконаним сили цього місця, є вода озера, яке бере початок в глиняній жилі. Ця вода несе в собі програму очищення свідомості, наповнення тіла енергією і зміни ставлення людини до себе і навколишнього світу.

Дістатися до лікувального озера і його невід'ємної складової - круч блакитної глини - можна приміським автобусом з Києва від автостанції "Поділ", що біля станції метро Видубичі, в село Стайки.

Існує багато рецептів народної медицини, де одним з головних інгредієнтів є блакитна глина. Тому, якщо ви вирішили зробити паломництво до цього місця, ознайомтеся з відповідною інформацією, проконсультуйтеся з фахівцями в області лікування глиною і тільки після цього відправляйтеся в шлях.

У блакитній глині містяться практично всі необхідні людині мінеральні солі, мікроелементи. Серед них залізо, кальцій, магній, азот, срібло, мідь, марганець, алюміній, цинк і т.д.

Краще приїхати сюди влітку, коли можна із задоволенням відпочити на піщаному березі, намазатися цілющою глиною і вдосталь накупатися в озері з не менш цілющою водою. Не забувайте, що глину слід змивати ще до її повного висихання на тілі. А ще врахуйте, що набирати з собою багато глини не варто. Адже загальновідомо, що будь-який мінерал енергетично пов'язаний з тим місцем, де він залягає, отже, на відстані всі свої цілющі властивості він зберігає не дуже довго.

Новости