Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мардін: секретна комора Туреччини

  1. Пошук авіаквитків в Мардін

Хотілося б почати з побитого «Туреччина - це не тільки Анталія з курортами і Стамбул, але ще ось така загадкова і недоступна перлина», але не буду. По-перше, тому що неможливо залишатися загадковим і недоступним, коли перші згадки про тебе походять ще до персам і ассирийцам, а твоя фортеця була відома ще в 4500 році до нашої ери. І навіть якщо такі глибокі пласти історії викликають скепсис, то на початку нашої ери Мардін вже представляв собою те, що можна побачити зараз. Хотілося б почати з побитого «Туреччина - це не тільки Анталія з курортами і Стамбул, але ще ось така загадкова і недоступна перлина», але не буду

По-друге, у міста немає великих проблем з туристичним потоком. Не в сенсі що там туристів як літнім вечором у Блакитній мечеті, немає. Місто досить популярний як історико-культурний напрямок у самих турків, і з огляду на розмірів, туристів тут рівно стільки, скільки необхідно. Так що відкриття цього міста сприймається, як якщо б привітний господар показав приховану комору, майстерно заховану в глибині будинку.

По-третє, не такий вже він, Мардін, і недоступний. Так, немає рейсів з мега-популярної Анталії (хоча автобусне сполучення є). Але давайте зізнаємося собі - туристи, які відвідують Анталію, мало цікавляться справжньою культурою та історією, за рідкісним винятком. А ті, хто цікавиться Туреччиною і матеріями трохи вище моря з олінклюзівом, незмінно відвідують Стамбул, з якого в Мардін літаки літають три рази в день. Прибувають в новий, але невеликий аеропорт, де від трапа до будівлі потрібно трохи пройти пішки - все говорить про те, що натовпів туристів тут не чекають.

До речі про переліт - навіть якщо ви прихильник крісел біля проходу, рекомендую змінити свою звичку і взяти місце біля вікна, краще справа (благо у Турецьких Авіаліній завжди працює онлайн-реєстрація) - при підльоті відкриваються види, своєю фантастичністю вражають навіть багато чого бувалих мандрівників. Ніяких незвичайних природних утворень, просто гори, поцятковані коричневими складками закінчуються, і починається смарагдово-зелена гладь Месопотамії (якраз по правій стороні), попереджаючи яскраво-жовтими суцвіттями не знаю чого, ріпаку можливо, або кульбаб ... Все просто, але настільки красиво, що я згадав про фотоапарат тільки коли шасі торкнулося злітно-посадкової смуги. Все ще шкодую, фарби просто фантастичні.

Пошук авіаквитків в Мардін

Значення Мардіна для світової культури складно переоцінити. Старе місто не тільки дійсно дуже старий, але і дуже добре зберігся. Для того, щоб ця збереження тривала якомога довше, в 1960 році ЮНЕСКО взяла під охорону ціле місто. До Мардіна такої честі удостоювалися лише Венеція. Як і у випадку з Венецією, первозданність забудови зберігається за рахунок важкодоступного розташування. Однак Мардін не один такий в плані забудови крутих схилів, є, наприклад, італійський Еріче - там зовсім забудована тільки вершина, і взагалі в середньовічній Європі так було прийнято - інакше завтра тебе завоюють - і там такого роду селищ досить багато. Але ось ЮНЕСКО вирішив взяти під охорону в першу чергу Мардін, це, повірте, дуже багато про що говорить.

Звичайно, вивчати історію міста покладається з музею. Наприклад, з Музею Мардіна на площі Cumhuriyet в центрі старого міста. Або з міського музею Sakıp Sabancı. Так, вони, безумовно, цікаві, і заслуговують на увагу. Але я рекомендую гуляти по іншому музею, причому абсолютно безкоштовно - по всьому старому місту. Так, буде потрібно деяка фізична підготовка - все ж місто «приліплений» до схилу досить крутого пагорба, але в нагороду ви отримаєте ні з чим не порівнянне відчуття переміщення в часі.

Коли ви дивитеся, наприклад, на Колізей, і розумієте, що цим каменям більше тисячі років, ви уявляєте гладіаторські бої колишніх епох, якщо з уявою все в порядку. А тут, в Мардіні, нічого не потрібно представляти - ось жінка вирушила в магазин і зачинила за собою двері будинку, в якому вже сім сотень років проживає її сім'я. Ось діти грають в м'яч на вузьких і місцями вертикальних вулицях, знаючи, що якщо він полетить вниз, то доведеться, як і сотні років тому, спускатися за ним і підніматися назад на своїх двох. Ось, як і тисячу років тому, осів вивозить будівельне сміття - тому що по цих вулицях, часто перетворюється на ступені, не те що автомобіль - скутер не проїде.

Історія тут буквально всюди, якщо довго не залишати старе місто, на зворотному шляху вас чекає тимчасова акліматизація. Для досягнення максимального ефекту я б рекомендував, по-перше, не відвідувати Мардін наскоком, а зупинитися тут на кілька днів, обов'язково в старовинному готелі, в якому-небудь 600-літній будівлі з номерами, що виходять в мальовничий східний портик і з обідньою терасою і видами на Месопотамію. По-друге, по можливості відключити телефони та планшети і постаратися перейнятися східній атмосферою в чистому вигляді, без інтернет-домішок. Хоча це буде зробити складно - практично у всіх кафе і готелів Мардіна є Wi-Fi, так що мені абстрагуватися від світу не вдалося. Але ви спробуйте!

монастир Саффрон

Східна атмосфера тут, треба зізнатися, розбавляється спадщиною у вигляді численних християнських храмів і монастирів, побудованих тоді, коли в третьому столітті нашої ери сюди прибули вірмени і ассірійці. Зрозуміло, що і з мечетями в місті порядок, але побродити по осередках стародавнього християнства в східному обрамленні - це, мабуть, одна з вагомих причин приїхати сюди. У місті є церква Діви Марії, святого Юсуфа, Петра і Павла, святого Михайла, а в околицях Мардіна, зовсім поруч з містом, є приголомшливий монастир Дейюріл Зафаран, або монастир святого Ананіса, також відомий як монастир Саффрон. Заснований він ще в V столітті, як місце поклоніння ассирийскому богу сонця, після чого захоплений римлянами і перетворений у фортецю, потім в християнський монастир. Примітний не тільки історією, а й розташованими поруч печерами в скелях, вирубаних ченцями, а також унікальним кам'яним стелею без скріпляє складу - плити йдуть під нахилом і тримають один одного ось уже майже півтори тисячі років.

Цікаві і мечеті, особливо мінарети, які «дивляться» на нескінченну рівнину Месопотамії, а також пара окремих, не прив'язаних до мечетей старовинних медресе - Kasımiye, яка знаходиться трохи за межами старого міста, і Sıti Radviyye-hatuniye, розташована в старому місті, неподалік від міського музею. Однак, запевняю вас, без описів де і що знаходиться, ви це знайдете самі, без карти - криві вертикальні вулиці старого Мардіна вас виведуть куди треба, тут потрібно просто ходити і захоплено дивитися на всі боки, попутно натикаючись на виставку фотографій Туреччини рубежу XIX-XX століть, або полотен місцевих примітивістів - в місті весь час відбувається щось цікаве. Наприклад, я натрапив на фестиваль, коли безліч мардінцев в яскравому одязі прокрокували на ходулях по єдиною в старому місті вулиці з автомобільним рухом. Можливо через те, що всі вони були на ходулях, мені не вдалося побачити найвищого в світі людини, Султана Кёсена, зростання цього жителя Мардіна складає значні 251 см, і цей рекорд зафіксований книгою Гіннесса.

Східний колорит без покупок уявити абсолютно не можна, і Мардін - не виняток. Зі свого родзинкою і своїми дивацтвами. Місцевий специалитет - мигдаль в блакитний матовою глазурі, яка виробляється тільки з натуральних інгредієнтів. Продається повсюдно, як і різне натуральне мило, і найпопулярніше, знову ж таки, з мигдалю. Взагалі, ставлення до цього горіху тут якщо не трепетне, то вельми шанобливе, це одна з фішок регіону. Коли я їхав на таксі в аеропорт, водій про щось порадився зі своєю дружиною, яка сидить з дитиною на руках на передньому кріслі (так, це нормально), зупинився, заліз в багажник і дістав для мене пригорщу зеленого мигдалю. На любителя, звичайно, але місцеві вживають з великим задоволенням.

Ще з того, що варто купити саме тут, а не в якомусь іншому регіоні Туреччини, - мідний посуд. Є нова, є старовинна, але все зроблено вручну. Точніше, звичайно, не всі, але більшість, і через пару відвідувань магазинів штамповані речі вам будуть кидатися в очі. Ручну карбування мідного глека можна спостерігати прямо в магазині - якщо продавець бачить, що ви поки нічим предметно не зацікавилися, він спокійно сяде, візьме в руки зубило (або чим вони це роблять) і почне виробництво чергового шедевра. Причому вартість однакових за обсягом і формою виробів суттєво різниться через складність малюнка - адже все робиться руками, і цінується більше праця, ніж маса металу. Високою оцінкою своєї праці і викликана явна дивина для східного міста - торгуються вони неохоче, збити ціну навіть на 10-15% дуже складно. Мене, купував в Єгипті після двогодинного торгу кальян ручної роботи за 40 євро замість спочатку озвучених двохсот, це дивувало невимовно, але потім я тримав в руках твір місцевих майстрів і мені було зовсім не шкода грошей. Просто тут люди знають собі ціну, і це викликає повагу куди більше, ніж анталийское «почекай, за твою ціну віддам, не йди тільки!».

Трохи про наповнення для глечика - в даному регіоні, населяють який в основному курди, а також турки і араби, купити вино можна тільки в Мідьят і тут, в Мардіні. Місцеве вино, яке найчастіше називається «Месопотамський» та іншими похідними, на мій смак цілком нічого, мені сподобалася його виняткова терпкість, насичена фруктовість і при цьому м'якість. Але я рекомендую приймати Мардін на тверезу голову, він і сам її закрутить не гірше пляшки Араму!

Раз вже ми заговорили про вино, то пора перейти до найсмачнішого - місцевим ресторанам. О, це пісня! Я відвідав чотири ресторани, що вважаються кращими в регіоні, і рекомендую їх все без винятку! Мабуть, найсмачніша баранина за все життя у мене трапилася саме тут, хоча їм я її багато де, це моє улюблене м'ясо. У ресторані Bagdadi (зрозуміло в старовинній будівлі з фантастичним багатовіковим автентичним інтер'єром) була подана найтонша ніжка, акуратно загорнута у фольгу, а ніжне м'ясо було тієї самої ступеня готовності, коли саме зсковзувало в рот при дотику. Інший ресторан вразив приголомшливою річковою рибою і розташуванням - у відділенні Університету, навпроти мечеті і медресе Şehidiye. Там же є і готель, і місцевий головпоштамт, загалом, не тільки смачне місце, але і багатопрофільне. Будівля, звичайно ж, старовинне. Самий приголомшливий вид (і, зрозуміло, їжа на рівні) - в ресторані готелю Erdoba, де на першому поверсі готель із затишним східним двориком, а зверху - відкрита тераса з фантастичним видом на рівнину Месопотамії. Дивлячись на цю безкрайню гладь, неможливо позбутися відчуття, що знаходишся на море - абсолютно рівна поверхня простягається до куди сягає око, у горизонту зливаючись з серпанком. Ну і четвертий - ресторан-шоу Cercis! Мало того, що посуд тут виключно металева (навіть для вина), подача основного блюда перетворюється в перформанс на півгодини мінімум, з живою музикою, проносом чана з м'ясом і рисом по залах і артистичною розкладкою їжі по тарілках прямо в залі, під не припиняються музику !

Однак не Мардін єдиним - якщо вам не сидиться на місці, рекомендую дві приголомшливі локації в межах двох годин їзди. Перша - Мідьят. Місто засноване в IX столітті до н. е., належав ассирийцам, візантійцям і римлянам, стара частина являє собою старовинний християнський квартал з безліччю церков, багато з яких чинні.

Друге місце трохи далі, їхати треба в ту ж сторону, так що в можна два міста поєднати, з ночівлею в Мідьят. Називається це місце Хасанкейф. Тут є напівзруйнований римський міст, мечеті та інші споруди, хитромудрими курдами і арабами (турок тут меншість) споруджені на міцних римських фундаментах, а також печери, в яких проживали і все ще проживають люди. Наприклад пастух, який мені все всередині показав, і, що характерно для даної місцевості, грошей не став просити. У звиклих до анталійського хитрості трапиться розрив шаблону. Взагалі, нечисленний місцевий англомовний люд (людина 5 на селище, напевно) підходить просто поговорити, розпитати, подивитися. Все начебто добре, але є одне але. Через 5 років (за даними інших місцевих через 2) цього не буде. Всі споруди і печери у води будуть затоплені в зв'язку з будівництвом греблі нижче за течією. Верхні печери мабуть залишаться, вони візуально вище нових будинків, які будують для переселення людей. Так що поспішайте, скоро це стане зовсім історією.

На цьому треба б призупинити розповідь про Мардін і його сусідів, поки вам остаточно туди не захотілося. Зловив себе на думці, що у мене роздвоєння особистості. Одна частина мене хоче розповісти про це місто як можна більше, а інша - зберегти це невелике відкриття в таємниці. Зрозуміло, що масового туризму туди не буде, але так не хочеться, щоб хоч якісь натовпу зіпсували цей острівець безтурботності і самобутності. Тому закликаю туди виключно культурну публіку, здатну зрозуміти і оцінити цю красу. І, по можливості, залишити її в секреті, тільки для себе, сім'ї, друзів і читачів Турістер.ру!

Текст і фото:

Новости