Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Університети Шотландії: традиції і сучасність

Система вищої освіти в Шотландії - одна з найстаріших у світі і має давні й багаті традиції: з 15 місцевих університетів три були засновані понад 500 років тому. Як відзначають укладачі рейтингу Times Higher Education, коли в Шотландії був створений вже четвертий університет, Единбурзький, в Англії їх існувало всього два Система вищої освіти в Шотландії - одна з найстаріших у світі і має давні й багаті традиції: з 15 місцевих університетів три були засновані понад 500 років тому

Університет Глазго. Фото надане прес-службою університету

Третім за часом виникнення в Великобританії вслід за Оксфордом і Кембриджем став університет Сент-Ендрюса. За визначенням The Sunday Times, сьогодні найстаріший шотландський університет, який у 2013 році відзначає 600-річний ювілей, міцно закріпився в якості «головної альтернативи» Оксбрідж [англ. Oxbridge - університети Оксфорда і Кембриджа, найстаріші в Великобританії]. Також в XV столітті виникли університети в Глазго і Абердіні.

Провідними напрямками економіки Шотландії є фінанси, біологічні науки, традиційні і поновлювані джерела енергії, нафта і газ, медичні технології, туризм, творчі індустрії. Майже половина досліджень, проведених в Шотландії, отримала оцінку 5 або 5 * (що означає високу якість міжнародного рівня) в перевірці якості дослідницької роботи в навчальних закладах Великої Британії (Research Assessment Exercise, RAE).

Шотландці зробили безліч революційних відкриттів, які змінили світ. Джеймс Кларк Максвелл відкрив електромагнітне поле і розкрив одну кольорову фотографію в 1861 р, фармаколог сер Олександр Флемінг виділив пеніцилін з цвілевих грибів в 1928 р, Джеймс Ватт створив вдосконалену модель парового двигуна. Адам Сміт заклав основи класичної політекономії, сформулювавши основні принципи в своїй головній праці «Дослідження про природу і причини багатства народів». Традиція і дух інновацій донині залишається характерною особливістю наукової та освітньої системи Шотландії.

атмосфера

Шотландія - дуже доброзичливий, мальовничий і компактний регіон. Дістатися з Абердіна до Глазго і Едінбургу можна приблизно за 2,5 години. Від Глазго до столиці Шотландії близько години на поїзді, і зовсім поруч Шотландське високогір'ї (Scottish Highlands).

Родина гольфу і шотландського університетської освіти, сучасний Сент-Ендрюс - це «домашній» місто на узбережжі. Студенти складають приблизно третину його населення.

«Важко повірити, але в XIII столітті Сент-Ендрюс був другим за величиною містом в Шотландії після Единбурга. І це було обумовлено релігійними передумовами », - розповідає студент-історик четвертого курсу університету Сент-Ендрюса Майкл Тейлор. За переказами, в середні століття сюди з території сучасної Греції були привезені мощі Святого Апостола Андрія Первозванного - щоб зберегти і врятувати святиню, їх відправили «на край світу», до найдальших кордонів. Тоді Шотландія (Каледонія) цілком відповідала цим визначенням.

Корабель, на якому плив монах-хранитель святині, зазнав аварії біля берегів Шотландії. Мореплавця винесло на сушу в області Файф. Тут була заснована каплиця, куди, щоб поклонитися святині, стікалися тисячі паломників. Сент-Ендрюс став найважливішим релігійним центром. За сьогоднішній день збереглися руїни середньовічного замку. Св. Андрія вважають святим покровителем Шотландії, день його пам'яті відзначається 30 листопада.

Сучасний Абердін - великий порт, завдяки своїй ролі в нафтовій промисловості він отримав звання «енергетичної столиці Європи». Але енергія, яку продукує місто, полягає не тільки в вуглеводнях. Надбання Абердіна - авангардні музеї, галереї, бари, ресторани і гольф-клуби. За підсумками недавнього опитування, Абердін поряд з Редінгом і Оксфордом був визнаний одним з кращих в Великобританії міст для життя і роботи. При складанні рейтингу оцінювалися рівень доходів, зайнятість, стан сфери охорони здоров'я та транспорту, доступність житла і кількість часу, який люди проводять зі своїми сім'ями. Три з п'яти гірськолижних курортів Шотландії - Авімор, Гленші і Лехт - знаходяться в межах двох годинах їзди від міста. У пішої доступності - піщані пляжі для любителів віндсерфінгу і кайтінга. В Абердині можна дивитися на дельфінів - беломордого і пляшконоса.

Глазго - найбільше місто Шотландії і третій за величиною у Великобританії, місто музики, гумору, фільмів, віскі, мистецтва і джазу. Це визнаний центр стилю, архітектури та дизайну. Путівник Lonely Planet називає Глазго «раєм для любителів робити покупки». Яскравими зразками архітектурного стилю Вікторіанської епохи є будівля ратуші на головній площі, а також Художня галерея і музей Кельвінгроув. У XXI столітті місто продовжує традицію новаторства в стилі і архітектурі. Тут проходить до 120 музичних подій в тиждень - недарма Глазго визнаний «Містом музики» ЮНЕСКО. Неодмінно почуєте і про яскравого нічного життя міста: тут налічується понад 700 барів і нічних клубів.

Хороша родовід і впевнений погляд у майбутнє

«Це один з найбільш шанованих університетів у Великобританії, з чудовою репутацією протягом всієї історії», - каже студент університету Сент-Ендрюса. Перед надходженням він приїжджав сюди в день відкритих дверей, а тепер сам як представник університету, Student Ambassador, супроводжує майбутніх студентів і розповідає їм про життя в Сент-Ендрюс. Місто досить маленький, щоб не відчувати тут себе покинутим, при цьому університет займає провідні позиції на міжнародному рівні, говорить Майкл Тейлор.

Витоки Абердинського вищої школи походять ще до епохи Ренесансу. У 1495 році єпископ Вільям Елфінстоун створив Кінгс-коледж для підготовки лікарів, вчителів, духовенства та юристів. З 1497 року тут існувала перша в англомовному світі кафедра медицини. В середині XIX століття на базі Кінгс-коледжу і ще трьох створених пізніше коледжів виник Університет Абердіна. В Абердині місцеві жителі пишаються тим, що колись на протязі цілих 267 років у них було стільки ж університетів, скільки у всій Англії, а саме два.

Старі шотландські університети, зберігаючи вірність традиціям, не відстають від сучасності. Дивно, що новітні корпусу, які виростають в історичній забудові кампусів, виглядають цілком органічно. У модернізацію і розвиток навчальних і дослідницьких потужностей в британських вузах вкладають дійсно багато коштів і зусиль.

Будівництво нової університетської бібліотеки в Абердіні стало найбільшим за багато років проектом в області культури в Шотландії, він обійшовся в 57 млн ​​фунтів стерлінгів. Це сучасна споруда з «осьовим» центральним атріумом, навколо якого асиметрично спроектовані поверхи відкритого планування з читальними залами, стелажами під бібліотечні фонди і сучасним мультимедіа-обладнанням. У 2011 році урочисто відкривала Її Величність королева Єлизавета II. Майже 30 млн фунтів стерлінгів було вкладено в новий спортивний комплекс - так з'явилася власна «олімпійська» село (зі спортивними снарядами олімпійського класу). Крім звичних видів спорту, тут є і майданчики для керлінгу, підводного хокею, фехтування та планерного спорту.

Незважаючи на масштабну модернізацію, кампуси старовинних університетів зберігають свій унікальний вигляд і атмосферу минулого; внутрішні двори, бруківка і історичні корпусу коледжів повертають з віртуальної реальності ноутбуків і глобальних соцмереж, від сучасного дослідницького обладнання «завтрашнього дня» до величної безтурботності традиційної британської вищої школи. І це не просто декорації.

У Глазго в залах з камінами і геральдичними щитами розташовується студентський союз (вірніше, їх тут два, так історично склалося). За традицією, на прохання студента камін повинні були розпалити. У Абердинському Кінгс-коледжі проводять лекції. У Сент-Ендрюс, незважаючи на часткові руйнування, збереглася каплиця, якій 650 років; любителі дебатів влаштовують словесні битви в будівлі, де проводилися засідання шотландського парламенту в XVII столітті, поряд - бібліотека короля Якова I Англійського, заснована в 1611 році, а у дворику - дерево, посаджене, як вважають, Марією Стюарт.

Куди не ступає нога студента

Старовинний шотландський університет, зрозуміло, неможливий без традицій. У Сент-Ендрюс навіть мантію традиційного червоного кольору носять «не просто так» - тут свої порядки. Першокурсники надягають мантію «як положено», другокурсники трохи приспускають воріт, на третьому курсі - «спеціалізація»: студенти гуманітарних напрямків відкривають ліве плече, а на факультетах природничих наук - праве (мовляв, «ми маємо рацію»). У студентів четвертого курсу мантія спускається майже на лопатки. «Це не недбалість, як ви могли б подумати, так прийнято», - пояснив Майкл.

Першокурсникам Сент-Ендрюса, коли вони приступають до навчання, підбираються «академічні батьки» - «батько» і «мати», які допомагають новачкові в університетському житті, пояснюють місцеві звичаї, розповідають, як користуватися бібліотекою, куди можна сходити в місті. Через кілька тижнів після початку навчання влаштовуються «ізюмні вихідні» (Raisin Weekend) з «маминими» частуваннями, подарунками вдячних «дітей» і гучними вечірками. У родзинковий понеділок, який є ненавчальних, в університеті влаштовують масові пінні бої, головна зброя в яких - балон з піною для гоління.

Є і свої заборони. Студенти обходять стороною камінь з ініціалами PH на місці, де в 1528 році був спалений один з перших протестантів в Шотландії. За переказами, в момент загибелі Патріка Гамільтона його лик закарбувався стіні каплиці - на кам'яну кладку над гербом можна побачити його обличчя. Студенти вважають, що плита з ініціалами - закляте місце. За повір'ям, якщо наступити на неї, не отримаєш диплом. Чи врятує від провалу купання в Північному морі - зануритися потрібно 1 травня на світанку. Це не тільки панацея від неотримання диплома, але і загальна студентська традиція. Про так званому May dip знають в університеті все, і багато - не з чуток.

Англія - для захоплених і зосереджених, Шотландія для допитливих і шукають

Гнучкість - основна риса шотландської системи освіти. Ви можете самі брати участь в складанні плану навчання, який буде відповідати вашим потребам і може включати курси, що викладаються на різних кафедрах і навіть факультетах. Наприклад, ви можете одночасно вчитися створювати різні продукти і просувати їх на ринку, пояснюють експерти на сайті Education UK.

Це можливо завдяки тому, що термін навчання на програмах першої вищої освіти залишає чотири роки, на відміну від трьох років в Англії.

«У Шотландії велика увага приділяється не тільки глибині, а й широті освіти, - каже студент Сент-Ендрюса Майкл. - Якщо вас цікавить конкретний предмет і ви впевнені в правильності вибору, краще вчитися в Англії. Якщо ви прагнете вивчати більше дисциплін або не впевнені повністю, чим хочете займатися, тоді вибирайте Шотландію, але це чотири роки ».

«Наша гнучка система дозволяє вам вивчати кілька предметів перш, ніж ви виберете область, в якій хотіли б спеціалізуватися», - пояснюють в Університеті Глазго.

Спеціалізація передбачена на третьому-четвертому році навчання, розповідає співробітник міжнародного відділу університету Абердіна Джо Уімстер. В університеті можна паралельно з освоєнням обраної спеціальності вивчати «для себе» те, що цікаво, або розширювати і підвищувати професійну компетентність в сполучених областях.

Студенти з Абердіна привели в приклад свою колегу, яка, вирішивши поєднати непоєднуване - точні і гуманітарні дисципліни, вивчає математику і іспанська. У багатьох англійських вузах це було б неможливо.

Один день і один рік з життя студента

«Я вивчаю історію нового часу. На першому курсі я вибрав ще два предмети - історію середньовіччя і філософію, на другому до двох історичних дисциплін додав географію », - розповідає Майкл. Його навчальний день зазвичай починається з лекцій - вони тривають в середньому з 9 до 12 години. Після обіду - tutorials, заняття з викладачем для невеликої групи студентів в три-чотири людини (це залежить від дисципліни). Потім вільний час, коли можна йти в бібліотеку, писати роботи, спілкуватися з друзями, займатися спортом.

«На останніх курсах навантаження збільшується, вільного часу стає менше. Я пишу дисертацію, у мене зараз менше годин за розкладом, але більше самостійної роботи », - говорить Майкл.

Тема його дисертації - «Британська зовнішня політика перед Першою Світовою війною», необхідний обсяг - 50 тисяч слів. «Потрібно провести дослідження на обрану тему. В історичних дисциплінах розрізняють первинні джерела і вторинні - останні допомагають інтерпретувати і робити підготовлені висновки за матеріалами вихідних документів. При написанні дисертації не можна використовувати тільки книги, потрібно їздити в архіви в різних містах країни, - розповідає Майкл. - Я часто бував в Единбурзі, де є матеріали по моїй темі. Зазвичай більшість архівів відкриті через сто років, тому необхідний мені період 1902-1914 рр. вже доступний. У більшості випадків [секретність знімають] через п'ятдесят років, іноді вже через двадцять ».

За словами Майкла, захист не передбачена, потрібно тільки здати переплетену дисертацію. «Це половина оцінки, навіть третину, решта виводиться за інші модулі», - каже студент. Він вибрав модулі по темам «Британія і Іран» і «Британія і Індія з середини XIX століття по 1950 рік».

Атестація передбачена як підсумкова - в формі тригодинних іспитів, так і поточна під час семестру - за есе, рецензії на книги, роботу з джерелами. «Виходить дві-три роботи в плюс до дисертації і іспитів, - резюмує Майкл Тейлор. - У Сент-Ендрюс вчитися досить важко, але цілком підйомно, потрібно тільки вміти розподіляти час ». Про навичках тайм-менеджменту тут говорять майже всі. Для російських студентів, звичних до іншого побудови навчальної програми, це не менш актуально, оскільки великий обсяг матеріалів і завдань необхідно освоювати і виконувати самостійно, грамотно розподіляючи навантаження.

До чого готуватися

«Британське вищу освіту сильно відрізняється від російського. Відмінності, зрозуміло, лежать за межами категорій «краще - гірше», вони складаються, скоріше, в роботі з інформацією. Якщо прийняти зміст курсу за 100%, то 15% розповідає викладач, 10 - підручник, а решта студент повинен почерпнути з літератури, - ділиться спостереженнями Павло Гусєв, студент магістратури в бізнес-школі Адама Сміта університету Глазго. - У наших вузах читати задають теж чимало, але питають, як правило, більше за матеріалами лекцій та підручників. У британських університетах від студента вимагають не тільки знань основного корпусу матеріалу, а й суть наукової дискусії, яка відбувається сьогодні. Ми без перебільшення «живемо» в бібліотеках, де для студента, крім власне бібліотечних фондів, є все необхідне: комп'ютери, принтери, періодика, місця відпочинку, групових занять та інше ».

«Підручники перевидають майже щороку. Вже зараз з'являються видання 2013 року », - зазначає Майя Ресина, студентка магістратури в бізнес-школі Адама Сміта університету Глазго. «З одного боку, це великий бізнес для видавців, з іншого - сама остання інформація для студентів, - додає Павло Гусєв. - Взагалі, прихильність до сьогоднішнього дня дуже характерна для західної школи, особливо коли мова йде про економіку, фінанси та бізнесі. Зв'язок бізнесу і освіти в форматі «попит -пропозиція» відчувається повсюдно. В цілому, зміст і форму освітнього процесу визначає висока інтегрованість освіти в економічне і політичне життя суспільства. Щорічно проводиться моніторинг працевлаштування випускників, коригуються програми курсів і саме їх наповнення, випускаються нові версії підручників з новими прикладами і висновками. Поганим тоном для викладача вважається давати несвіжі статті та приклади для розбору ».

професійні контакти

За актуальністю навчальних матеріалів і курсів в університетах дійсно стежать. Наприклад, в університеті Абердіна створений професійний консультативну раду, до складу якого входять практикуючі фахівці з профільних галузей, які аналізують навчальні плани і дають рекомендації з розробки програм.

Не останню роль відіграє й інтерфейс із підприємствами. Нещодавно університет Абердіна підписав угоду з нафтовим гігантом BP про проведення дослідницького проекту обсягом 10 млн доларів. На дослідних програмах в галузі розвідки і видобутку працюють також професіонали з «нафтової» з різних країн.

При Центрі нановиробництва імені Джеймса Ватта в Університеті Глазго існує стартап-проект, який координує комерційне використання університетського обладнання і технологій, розповів директор центру професор Дуглас Пол: «50 інженерів з різних компаній працюють у нас над виготовленням високоточних продуктів поряд з нашими студентами, аспірантами і постдока. Учні таким чином можуть вийти на компанії в процесі їх роботи у нас. Ми входимо в систему британського Наукового ради з інженерним і фізичних наук і є одним з національних центрів ».

Так, наприклад, технологіями електронно-променевої літографії університет займається з 1978 року. Школа електроніки в Глазго за кількістю згадок поступається тільки кембріджської. Та й обладнання це дуже дороге, оснащення тільки одного з університетських комплексів обійшлося б як на теперішній час в 20 млн фунтів стерлінгів, відзначає професор Пол. Тому промисловість зацікавлена ​​в такій співпраці. За словами професора, за останні п'ять років університет працював з більш ніж 250 комерційними компаніями, включаючи Intel, IBM, GlaxoSmithKline, тут створювалися прилади для більш ніж 90 університетів по всьому світу.

До діамантовий ювілей Її Величності в Глазго виготовили найменшу пам'ятну монету з портретом королеви - всього 750нм в діаметрі, в 200 разів тонші людської волосини. Правда, побачити монету пощастило небагатьом - для того, щоб розглядати її, потрібні найпотужніші мікроскопи.

Ринкові завдання для дослідників

Дослідницькі відділення університетів в принципі активно розвивають і комерційні проекти, поряд з фундаментальною наукою. «Ми проводимо дослідження, зокрема, на кошти підприємств галузі. Розвивається і напрямок комерціалізації власних розробок - на базі їх створюються компанії, - розповів Рассел Морріс, професор хімії Університету Сент-Ендрюс. - Південно-африканська нафтохімічна компанія SASOL відкрила свою європейську лабораторію на базі університету в Сент-Ендрюс, тепер 25 співробітників працюють в корпусі Школи хімії. На фундаментальні дослідження кошти надходять також через наукові ради (Research councils) або від некомерційних організацій ».

Одна з фундаментальних завдань, яка зараз вивчається, пов'язана з аналізом глибинної будови Землі і її внутрішнього хімічного складу, розповів професор Морріс. Для безпосереднього дослідження ця сфера недоступна, тому вчені моделюють хімічні сполуки в лабораторних умовах. Одна з найважливіших завдань - пошук води в товщі Землі. Дослідження внутрішньої структури нашої планети - це не ринковий проект, а фундаментальні дослідження, оскільки до води дістатися проблематично. В цілому ж університетську обладнання та розробки, зокрема, в сфері нанотехнологій, знаходять і широке прикладне застосування. Наприклад, найпотужніші мікроскопи дають можливість аналізувати так званий моношар (товщиною в одну молекулу). Це дозволяє проводити дослідження на рівні одиничних частинок.

«Нещодавно я обговорював застосування подібних технологій для аналізу концентрації лікарських засобів в крові - люди всі різні, тому одна і та ж дозування засвоюється по-різному. Такі технології дозволять з'ясувати, який зміст препарату в крові пацієнта на даний момент », - розповів професор Морріс. Методики хімії поверхні застосовні, наприклад, і до дослідження зразків віскі, і такі дослідження проводилися. Вони можуть мати комерційне застосування - зокрема, для виявлення контрафакту, і за цим стоять величезні гроші для виробників.

«Ще один напрямок моєї групи пов'язано з дослідженнями пористих матеріалів, які можуть використовуватися у виробництві медикаментів. Завдяки їм можна чітко контролювати дозу прийому: оскільки точно відомі розміри і кількість часу, можна розраховувати кількість речовини », - розповів професор.

Пористі матеріали можуть знайти застосування і в розробках палива майбутнього, наприклад, для акумулювання газів - водню або метану.

«Це може звучати дивно, але в камері з твердою речовиною (порошком) може міститися більше газу, ніж в« порожній ємності », - пояснює професор Морріс. - Це пов'язано з ефектом адсорбції газів на поверхні. У пористих матеріалах площа поверхні за рахунок пір збільшується, відповідно, вони можуть утримувати більшу кількість газу ».

В цілому дослідницький напрямок має все більшого значення для фахівців. За словами професора Морріса, сьогодні, щоб працювати в хімічній галузі, стає дедалі важливішим ступінь PhD, це все більш і більш поширене.

Про що (не) розкажуть рейтинги

Освіта і економіка йдуть назустріч один одному на всіх рівнях. "Компаніям відомо, в яких вузах готують потрібних фахівців; університети це знають і намагаються відповідати вимогам конкретних корпорацій і індустрій. Наприклад, Університет Дарема (University of Durham) спеціалізується на фінансах та інвестиціях, Единбурзький, наскільки я знаю, славиться юридичною школою, а Оксфорд з Кембриджем - стабільні постачальники політичної еліти », - каже Павло Гусєв з бізнес-школи Адама Сміта університету Глазго.

Як пояснили наші студенти, можна відстежувати і «спеціалізацію» компаній на тих чи інших університетах, виходячи з графіка організованих ними заходів для студентів. Найбільші роботодавці влаштовують зустрічі з майбутніми кадрами - учнями найбільш перспективних для них профільних факультетів. Інформація публікується в розділі «university visits» в рейтингу 100 провідних роботодавців для випускників вузів, що складається The Times. Так, в університет Глазго за минулий рік зверталися, крім інших, багато провідних компаній інвестиційно-фінансового сектора, такі як Goldman Sachs, Morgan Stanley, KPMG, Ernst & Young і так далі.

Проаналізувавши ці дані, можна побудувати власний «рейтинг» факультетів і шкіл - можливо, більш точний і надійний, ніж всі загальноприйняті. Викладачі університетів визнають, що, незважаючи на можливі недоліки систем рейтингування, регулярно складаються списки кращих вузів досі справляють істотний вплив на вибір студентів. З іншого боку, гонка переслідування серед університетів нерідко змушує їх приймати ірраціональні рішення, нарікають студенти.

За визначенням доктора Олександра Коваленкова, який очолює відділення економіки в бізнес-школі Адама Сміта, традиційні рейтинги носять в основному «репутаційний» характер, все будується на тому, що треба довго працювати і поступово зростати: потрапивши в першу сотню, навчальний заклад поступово піднімається до планки ТОР-70, TOP -50 і так далі.

«Чи є якась різниця між 70-м і 50-м університетом? Немає напевно. Складно повірити, що це все настільки точно. Як би там не було, роль рейтингів обумовлена ​​тим, що студенти їх дивляться. У цьому сенсі, входити в рейтинги, в першу сотню, зараз необхідно, - визнає доктор Коваленков. - У всякому разі, з традиційних рейтингів газет The Guardian, The Times можна почерпнути наступну інформацію: потрапляєте ви в ТОР-100, наприклад, і покращуєте чи свої результати. Якщо ви стали втрачати позиції, значить, щось відбувається. Може бути показово, кого ви обійшли, кому програли усередині країни. Я сумніваюся, що можна точно порівняти університети на міжнародному рівні ».

На думку доктора Коваленкова, якщо подивитися на все рейтинги разом, можна скласти певне уявлення про місце університету, але кожну систему окремо можна критикувати. Бувають і кумедні казуси, наприклад, оцінки дисциплін з навчального плану відображаються з запізненням: вже відомо, що дана програма закривається, але вона чомусь котирується дуже високо. «Досить часто в рейтингах якості навчання виставляються найвищі оцінки, виходить, що в країні 230 вузів, у яких все добре. Як на підставі цього зрозуміти, де дійсно краще? Тому деякі майбутні студенти сьогодні дивляться на рейтинги, пов'язані з науковими досягненнями навчального закладу, що може бути не зовсім вірно, так як необов'язково, що ті, у кого найвищі наукові досягнення, - хороші вчителі. Це ніяк не пов'язано між собою », - коментує доктор Коваленков.

Додати BFM.ru в Ваші джерела новин?

«Чи є якась різниця між 70-м і 50-м університетом?
Як на підставі цього зрозуміти, де дійсно краще?
Ru в Ваші джерела новин?

Новости