Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Колоритна Шотландія: незабутню подорож по Единбургу і Глазго

Великобританію більшість людей асоціює тільки з Англією, списуючи з рахунків інші частини Сполученого Королівства. Шотландія - найяскравіша і красива область на півночі Великобританії.

Волинки, чоловіки в спідницях, п'ють ель або віскі; озера, вкриті густим туманом, в одному з яких зачаїлося Лох-Неське чудовисько. Ми перевірили всі це на прикладі двох найбільших міст країни - Единбурга та Глазго.

Едінбург

Едінбург закохує в себе з перших секунд і залишається в серці назавжди. Перше слово, яке приходить в голову, дивлячись на столицю Шотландії, - "колорит". Тут він проявляється в усьому: звідусіль лунають звуки волинки, погода змінюється кожні п'ять хвилин, а середньовічна архітектура вражає уяву. Ходімо дивитися!

Королівська миля

Едінбург, як і багато старих міст, зібрав майже всі визначні пам'ятки в центрі міста. Тому почати огляд столиці Шотландії варто з Королівської милі - головної вулиці міста. Називається вона так, бо шотландські монархи проходили тут рівно милю до собору на службу. Всього миля, але скільки ж красивого навколо! Більшість будівель в центрі Единбурга збереглися ще з часів заснування міста. Тому, гуляючи по Королівській милі, часом забуваєш, що на дворі XXI століття.

Що не будинок тут, то шедевр архітектурного мистецтва, і практично з кожним з них пов'язана якась історія. Будинок Джона Нокса, собор Святого Джайлза, монумент Вальтера Скотта - всього не перелічити. Але виділяється серед них Единбурзький замок - сама головна визначна пам'ятка Шотландії. Стоїть він на Замковій горі, але це не просто гора, а вулкан, який згас багато тисяч років тому. Історія замку вельми цікава: за час свого існування він встиг побувати і резиденцією королів, і військовою фортецею, і навіть в'язницею.

Замок розділений на кілька залів і музеїв. У них можна помилуватися холодною зброєю, дізнатися військову історію країни, поглянути на темниці для військовополонених. І обов'язково відвідайте скарбницю, де знаходяться головні скарби Шотландії: корона і камінь, на якому коронували королів.

І обов'язково відвідайте скарбницю, де знаходяться головні скарби Шотландії: корона і камінь, на якому коронували королів

шотландські напої

Вогкий вітер змушує тремтіти від холоду, але шотландці знають, що зігріє краще каміна - віскі. Це благородний напій, яким пишається вся Шотландія. Дізнатися його історію та технологію виготовлення можна в музеї віскі під назвою The Scotch Whisky Experience. Тут же - продегустувати напій і купити пляшку вподобаного на пам'ять.

А ввечері піти в паб і випити пінту елю. А потім - в наступний паб і випити ще пінту. І так до самої ночі, поки ще тримаєшся на ногах. Саме так шотландці розважаються вечорами. І це не просто відпочинок, а справжня традиція. Тому мало не на кожному розі Единбурга ви знайдете паб з різними сортами пива, елю, віскі та інших напоїв.

Тому мало не на кожному розі Единбурга ви знайдете паб з різними сортами пива, елю, віскі та інших напоїв

Національний одяг - кілт

Кілт - це національна військова одяг шотландців, яка зробила їх знаменитими по всьому світу. Виявляється, кілт - це все, що залишилося від пледа. Раніше жителі гірських місцевостей в Шотландії загортали в вовняний плед, адже він теплий, зручний і швидко сохне. Правда, битися в ньому було складно - плутався в ногах. От і доводилося скидати його і битися голяка. Тоді і було прийнято рішення трансформувати плед і зробити його до колін.

Зараз шотландці практично не носять кілт в повсякденному житті. Виняток - великі свята. Наприклад, весілля, випускний або національне свято. Але придбати собі такий одяг на пам'ять не складає труднощів - сувенірні магазини запропонують вам безліч варіантів і забарвлень. Але не такий простий Едінбург, як здається.

Але не такий простий Едінбург, як здається

едінбурзькі катакомби

Едінбург, як і багато старих міст, зберігає в собі безліч секретів. Так, наприклад, тільки 1980-х роках були виявлені катакомби - ціле підземне місто, звід підвалів і залів, які були побудовані ще в XVIII столітті під арками Південного моста. Спочатку ці підвали планувалося використовувати в якості складів, але будови протікали, і цю ідею швидко відкинули. Замість цього тунелі почали "обживати" жебраки.

На жаль, постійна сирість, відсутність питної води і просто розбій робили свою справу - люди вмирали. Тому зараз ці катакомби обросли легендами, а кульгавий екскурсовод в довгому плащі тільки згущує напружену атмосферу. Видовище справді варте!

Видовище справді варте

Лохнеське чудовисько

Ще одна легенда Шотландії - Нессі, чудовисько з озера Лох-Несс. Озеро знаходиться в 270 км від Единбурга, але зі столиці Шотландії ходять туристичні автобуси прямо до озера.

Перші згадки про Нессі з'явилися в 1933 році, і з тих пір зібрано кілька тисяч свідчень очевидців, які стверджують, що часом з озера виринає дивна чудовисько з довгою шиєю і маленькою головою. Вірити цьому чи ні - справа особиста. Але сама природа озера Лох-Несс змушує задуматися. Озеро розташоване в тектонічному розломі, тому під водою знаходиться багато печер і тріщин. А вчені та новітні апарати до цих пір не можуть визначити його глибину. Тому нікому точно не відомо, що таїть в собі озеро Лох-Несс і чи є легенда про чудовисько Нессі дійсно легендою.

Тому нікому точно не відомо, що таїть в собі озеро Лох-Несс і чи є легенда про чудовисько Нессі дійсно легендою

Переліт Київ-Единбург - від € 200 в обидві сторони.

Проживання в готелі - від € 19 до € 95 за ніч.

Глазго

Найбільше місто Шотландії - це не столиця, як не дивно, а Глазго. Раніше це був непримітний індустріальне місто, але за останні 20-30 років все кардинально змінилося. Тепер Глазго - це студентська столиця Шотландії: сучасна, молода душею, але зберегла шарм вікторіанської епохи, де звичайні житлові будинки нагадують замки.

Глазго - це незвіданий, але один з найцікавіших і колоритних міст Шотландії. Якщо Единбург - історична і культурна столиця Шотландії, то Глазго - молода, весела та креативна. Давайте швидше знайомитися з містом!

університет Глазго

університет Глазго

Старовинне місто повністю занурює в свою атмосферу, і починає здаватися, що ти в якоїсь казки. О, ось уже і Хогвартс ввижається. Хоча, стривайте, це ж Університет Глазго - один з найдавніших університетів Великобританії. Його історія налічує більше 500 років, а будівля цього навчального закладу схоже на справжній середньовічний замок. В університет можна спокійно зайти, погуляти по аудиторіях, а потім пройтися до парку Келвінгроув, який знаходиться по сусідству з кампусом.

шотландська кухня

Шотландська кухня різноманітна і незвичайна. Багато хто чув про хаггис - національне блюдо з баранячих потрухів, цибулі та приправ, зварених в баранячому шлунку. Незвично, правда? Жителі Глазго пішли далі і вирішили створити свій власний вид фаст-фуду - батончик "Марс" у фритюрі. "Марс" опускають в борошняної кляр і смажать в гарячому маслі до золотистої скоринки. Вельми своєрідно. Спробуєте?

Столиця музичного мейнстріму

Столиця музичного мейнстріму

У Глазго знаходяться шість університетів, тому для молоді тут створені всі умови веселого студентського життя. Легендою міста став клуб King Tut's Wah Wah Hut, де в 1993 році продюсери почули групу Oasis. З тих пір в клубі незмінно катують удачу молоді колективи з усієї Британії. Може і вам вдасться почути майбутніх зірок хіт-парадів?

Крім того, в Глазго проводиться фестиваль етнічної та фолк-музики Celtic Connections, на який з'їжджаються музиканти з усього світу.

миля стилю

миля стилю

Кажуть, шопінг - хороший антидепресант. У Глазго серце шопінгу - це "Миля стилю", яка розташувалася між вулицями Буканан, Аргайл і Мерчант. Саме тут знаходяться модні магазини всіх типів: торгові центри, бутіки відомих брендів, моли і дизайнерські магазини. Модні кілти вас чекають!

Sub crawl

Якщо ж шопінг не допоміг, розслабитися ввечері допоможе шотландська традиція - похід в паб. Правда, в Глазго винахідливі студенти трохи модифікували типовий п'ятничний похід по пабах. Вони придумали sub crawl. За правилами цієї гри, переміщатися з пабу в паб потрібно не на своїх двох, а доїжджаючи на метро. У Глазго всього одна кільцева лінія метро, ​​тому гра в sub crawl дозволяє за вечір побувати в усіх районах міста, а постійне переміщення не дає напитися сильно швидко.

Переліт Київ-Глазго - від € 174 в обидві сторони.

Проживання в готелі - від € 18 до € 150 за ніч.

Як повідомляв "Обозреватель", спритний француз перепродує туристам булижники з Парижа .

Ми в Telegram ! Підписуйся! Читай тільки краще!

Незвично, правда?
Спробуєте?
Може і вам вдасться почути майбутніх зірок хіт-парадів?

Новости