Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Узбекистан: Плов вагою в сім тонн занесений в Книгу рекордів Гіннеса. Що залишилося за кадром свята в центрі Ташкента?

У Ташкенті 8 вересня пройшов Фестиваль традиційної культури O'zbegim, на якому був приготований рекордний за обсягом плов. Ця подія удостоїлося честі бути занесеним до Книги рекордів Гіннеса.

Фото із соціальних мереж
Фото із соціальних мереж

Фото © Repost
Фото © Repost.Uz

Чиста вага плову склав 7360 кілограмів. Більше 50 кухарів готували його шість годин. У 8-тонний казан було в підсумку закладено 1500 кг яловичини, 400 кг баранини, 220 кг жиру баранини (курдюка), 1900 кг рису, 2700 кг моркви, 220 кг цибулі, 440 літрів олії, 57 кг солі, 100 кг нуту, 190 кг родзинок, 5 кг зіри, 2 кг чорного перцю горошком, 1 кг куркуми і 350 літрів води.

Жителі Ташкента готувалися до свята заздалегідь. Вранці в п'ятницю, коли плов ще не почали готувати, центральні вулиці міста заповнилися людьми. За різними оцінками, поблизу готелю «Узбекистан», центрального скверу і вулиці Сайілгох (відомої як «Бродвей»), зібралося кілька десятків тисяч чоловік.

Приготований плов був відвезений в будинку «Муррават» і «Саховат», де проживають люди з обмеженими можливостями та особи похилого віку, а також розданий всім бажаючим в 14 точках по периметру фестивалю. Прекрасний сюжет про велике свято плову був показаний увечері в п'ятницю навіть на російському Першому каналі.

Що ж не показали по телебаченню? За словами очевидців і присутніх на святі журналістів «Фергани», за кадром залишилося ставлення влади до людей і справжній бардак при роздачі плову і плодів праці дехкан. «На жаль, організація заходу залишала бажати кращого, - розповів« Фергані »Василь М., який приїхав на свято плову з казахстанського міста Шимкента. Нікого не пускали за «кордон», крім щасливих володарів запрошень. Як і кому видавали ці запрошення, нам невідомо. Але факт, що тисячі людей юрмилися в тисняві по периметру огорожі. Міліція, у свою чергу, навіть забороняла знімати те, що відбувається на телефон. Люди провели по кілька годин, не маючи можливості навіть купити воду або попити з питних фонтанчиків. Ясно, що центр міста не підготовлений для таких свят ».

Ясно, що центр міста не підготовлений для таких свят »

«Фестиваль з Восьмитонний пловом обіцяв стати найяскравішою подією року для городян. Якби міліція не перешкоджала городянам відвідати свято, - написала в своєму Фейсбуці популярний ташкентський кулінар і блогер Лілія Ніколенко. - Не можу пояснити словами, як мені не хочеться, щоб хтось звинуватив організаторів. Тому що вони зробили все чудово. Там, за кордоном з міліції було все готове до прийому тисяч чоловік: плов на подіумі за огорожею, розкішні декорації. Фольклорні колективи і театральні майданчики, які відіграють в порожнечу. Якщо не брати до уваги за глядачів сотню студентів, підвезені для виконання ролі натовпу. Але прикрашена площа була величезною. Чекали більше 50.000 чоловік. У сотні студентів ролі натовпу не вийшло. Блискуча ярмарок майстрів з усіх куточків Узбекистану. Але немає відвідувачів. Нікому дивитися на галереї кераміки, полотен сюзане і кілометри яскравого адраса. Тисячі людей, яким був призначений це свято, скандували за парканом «Уз-бе-ки-стан». Але їх все одно не пустили. Складалося враження, що там, за кордоном, зібралися бандити, терористи, алкоголіки і всякий набрід. Тому їх не пускають на свято, щоб все не зіпсували ».

Тому їх не пускають на свято, щоб все не зіпсували »

За розповідями присутніх, втомлені від спеки і зголоднілі за десять годин очікування громадяни буквально виривали одноразові тарілки один у одного, показуючи себе далеко не з кращого боку.

Деякі приходили з відрами, щоб набрати плову про запас. Інші набирали їжі побільше немов зі спортивного інтересу. А потім не знали, куди його подіти. Мережа обійшли фотографії плову, викинутого кимось на землю.


А ось фото-і відеокадри безкоштовної роздачі фруктів і баштанних.


«У мережі поширюється відео про потворне поведінці людей на Фестивалі, - продовжує коментувати подію Лілія Ніколенко. - Дуже не хотілося б, щоб по ньому судили про всі, хто хотів потрапити на фестиваль. Таких людей вистачає всюди. Моя особиста думка, що всього цього б не сталося, якби доступ залишили вільним, як і планувалося. А міліцію б сконцентрували тільки в місці приготування плову, в місцях скупчення іноземних гостей і в місцях безкоштовної роздачі. Тоді б гуляють не перетворилися у напруженому забороною і очікуванням натовп. Я все ж вірю, що сотня людей, які хапають безкоштовні дині і Узбецький народ - це абсолютно різні категорії. Не варто узагальнювати «всі ми такі». Потрібно поважати себе і своїх співвітчизників. На жаль, за багато років ми з вами відвикли від міських свят. У нас їх просто не було. Маю велику надію, що у організаторів не опустяться руки, і відповідальні за безпеку масових заходів особи переглянуть стратегію своєї роботи. І коли-небудь і ми з вами зможемо стати учасниками масових свят, без будь-яких обмежень ».

Читайте і коментуйте публікації «Фергани.Ру»!

- у Фейсбуці: facebook.com/fergananews

- в Однокласниках": ok.ru/fergananews

- у Вконтакті": /vk.com/ferganaru

- в Telegram: telegram.me/fergananews

- в Live Journal: ferghana-blog.livejournal.com

- в Твіттері: twitter.com/kurbanaka

І підписуйтесь на наш канал в Youtube!

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Що ж не показали по телебаченню?

Новости