Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Унікальна геологія Каппадокії - 21 фото

Реклама

Каппадокія (грец. Καππαδοκία, лат. Cappadocia, арм. Գամիրք, тур. Kapadokya, перс. کاپادوکیه, Katpatuka - "Країна прекрасних коней") - історична назва місцевості на сході Малої Азії на території сучасної Туреччини (частина земель провінцій Стамбул, Кайсері , Стамбул і Ніде), що вживається з часів античності аж до наших днів.

Каппадокія - це унікальне геологічне утворення, знамените своїм надзвичайно цікавим ландшафтом, величезною кількістю печерних храмів, келій, склепів і монастирів, історія яких тягнеться з часів раннього християнства, і підземних міст, створених в I тис. До нашої ери. Ця багата на культурну спадщину місцевість знаходиться в регіоні Центральна Анатолія в Туреччині.

Територія Каппадокії охоплює провінції Стамбул, Ніде, Стамбул, Кирсехір і Кайсері. Національний парк Гереме, що розташувався в центральній частині Каппадокії, разом з Каппадокійської печерними поселеннями входить до списку Всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО.

Найвідомішими підземними містами є Каймаклі і Деринкую, виявлені археологами в 1960 році.
Багато тисячоліть вода і вітер вирізали з вулканічного туфу чудові природні каньйони, стовпи, вежі і піраміди. Дивною є не тільки фантастична природа місцевості, а й культурне нашарування римлян, хеттів і десятків інших народів, які залишили свій слід на цій землі.

Межі Каппадокії в різні періоди часу постійно змінювалися. Сьогодні цим ім'ям прийнято називати її основне ядро, яке знаходиться в центральній частині півострова Мала Азія, в стороні, яка не має виходу до моря. Воно являє собою безлюдне плоскогір'я з континентальним кліматом, що розташувалося на висоті 1000 м над рівнем моря. На півдні його облямовують гори Ерджіяс і Хасан, на північ воно тягнеться рядами долин до солоного озера Туз Гёлю і до річки Кизил-Ірмак. У давнину ці території називалися Каппадокія Велика або Середземноморська.

Регулярно в склад Каппадокії включалися землі, які виходили до Чорного моря: Каппадокія Мала, Верхня або Понтійська (хоча в історії вони найчастіше вказуються під самостійним ім'ям Понт, періодично який був незалежною державою).

Каппадокія славиться своєю унікальною геологією - вона була сформована внаслідок інтенсивної вулканічної активності. Таким своєрідним будовою вона зобов'язана двом періодам, зустрічі двох протилежних сил природи близько 65-62 млн. Років тому: періоду виверження вулканів, в результаті чого тутешні землі були покриті туфами і іншими геологічними породами, і періоду ерозії і вивітрювання. У період, коли тут почали утворюватися гори, зокрема хребет Тавр, в середній Анатолії утворилися глибокі тріщини в землі. Внаслідок чого магма, вивергають на поверхню, утворила гряду вулканів, таким чином паралельно хребту Таврій вишикувалася лінія нових вулканів (Талас, Ерджієс, Хасан, Кейчібойдуран, Гюллюдаг і Мелендіз).

Виливається лава і утворився туф, заповнюючи провали в грунті, вирівнювали схили і долини, при цьому створюючи плато. Так тут виникли застиглі лавові потоки, конуси вимерлих вулканів, розсипи уламків піриту і нашарування сірого попелу.

Наступний етап характеризується ерозією і вивітрюванням. Завдяки континентальному клімату зі значними і різкими перепадами температури, в гірських породах почали утворюватися тріщини. Діяльність льоду і води сприяла руйнуванню скель, разом з впливом річок і проливних дощів. Ось так утворилися прославлені "кам'яні стовпи" перібаджалари ( "каміни фей") - останці в формі кам'яних стовпів і кам'яних грибів найхимерніших форм і обрисів.

Назва "Каппадокія" походить від мови древніх хеттів, що в перекладі означає "країна чистокровних коней". Історія Каппадокії бере свій початок з 5 тисячоліття до нашої ери. Весь довгий період свого існування ця місцевість знаходився на перехресті цивілізацій, по черзі входячи до складу Хетської, Перської, Римської та Османської імперій і інших державних утворень, і служачи полем бою для численних воєн.

Владарювання Хетської імперії тривало на цій території з XVIII по XII століття до нашої ери. Пала вона під натиском агресивних племен і "народів моря", які рушили на Вірменське нагір'я.
Кілька століть Каппадокія належала персам. Звідси в Персію регулярно транспортували золото, мулів, баранів і коней. Непереможна кіннота Дарія і його сина Ксеркса мала в своєму розпорядженні 1500 чудових каппадокійських скакунів, які є гордістю імперії.

Олександр Македонський відвоював Каппадокию у персів. Після того, як його імперія розпалася, країна деякий час насолоджувалася незалежністю, але вже через 350 років вона стала римською провінцією. Римляни досить дивно повелися в цій ситуації - вони не стали переробляти тут все на свій лад, а обійшлися лише будівництвом нових доріг. З давніх часів через цю місцевість проходили торгові шляхи з Європи в Малу Азію - починаючи з II тисячоліття до нашої ери, ассірійські купці мали тут представництва - "каруми".

Каппадокія знаменита своїми підземними містами, вирубаними в скелях першими християнами, які рятувалися в пустельних куточках Малої Азії в період правління імператора Діоклетіана. Багато століть в цих печерах проживали люди. Близько півстоліття тому неподалік від каппадокійської села Деринкую археологи виявили підземні міста, що йшли вглиб землі більш ніж на десятки метрів, представлені кілометровими лабіринтами галерей, житлових і господарських приміщень. На семи ярусах підземелля знаходяться комори, колодязі, трапезні, вентиляційні шахти, стайні, винні погреби, в'язниця, церква і школа. Дверима, що закривала ходи в печерні міста, служили величезні кам'яні валуни.








Реклама

Передрук статей і фотографій дозволяється тільки з гіперпосиланням на сайт:

Новости