Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Генуя, Турин

5 день (3.05) Храм св. Лаврентія, Туринська плащаниця

Сьогодні у нас важлива поїздка - в Турин. Але спочатку їдемо до міста Генуя. Далі йдемо пішки до Кафедрального собору. Він знаходиться в центрі міста в 150 м. На захід від площі Феррарі по вулиці Сан Лоренцо. Храм названий на честь св. Лаврентія.

Згідно з переказами в цьому місці в 3 ст. прийняв свою мучінеческую смерть Святий Лаврентій, який мандрує в Іспанію з татом Сикстом II. Згодом на місці їх поховання була зведена каплиця.

Піднімаємося сходами до храму. При соборі поруч з капелою св. Іоанна Хрестителя розташований вхід в музей Терозо, що означає скарбниця, в якій зберігаються кілька християнських святинь, артефакти і різні цінні старовинні предмети. Спустившись сходами в підземелля, ми опиняємося в приміщенні, де в цінних реліквії зберігаються мощі. При вході стоїть невелика статуя святого мученика архідиякона Лаврентія. У ній, в області серця, поміщені частинки його святих мощей. За статуєю св.Лаврентія знаходиться чаша із зеленого скла. Вона була привезена хрестоносцями з Кесарії, де зберігалася в соборі. Хрестоносці вирішили, що це чаша Святого Грааля, яку, за переказами, подарувала царю Соломону цариця Шеви.

Соломон зберігав чашу у себе в палаці. Вона була піднесена одному з почесних громадян Єрусалиму. На «Таємної вечері» з неї при обмиванні лили воду на руки Ісуса Христа. У цю ж чашу зібрали і кров, сочівшуюся з тіла розп'ятого Спасителя.

У наступному приміщенні ми бачимо дві чесні руки. Одна належить святої праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці, а інша - святому апостолу Якову сина Якова. У сусідньому приміщенні за склом знаходиться блюдо з оніксу, на якому була принесена чесна глава святого Іоанна Хрестителя на свято до Ірода.

У сусідньому приміщенні за склом знаходиться блюдо з оніксу, на якому була принесена чесна глава святого Іоанна Хрестителя на свято до Ірода


Тут же - релікварій з Власов Пресвятої Богородиці. У капелі святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна знаходиться раку з його чесними мощами, поміщеними всередину престолу цієї капели. Капела прикрашена барельєфами і скульптурами святих.

Капела прикрашена барельєфами і скульптурами святих

Зліва зображено усікновення глави святого Іоанна Хрестителя, а праворуч - хрещення Господа нашого Ісуса Христа. Ми оглядаємо все це і виходимо з храму на площу.

Тепер наш шлях до міста Турин. Ми приїхали в місто і зупиняємося перед поліцейським постом. Нашому автобусу присвоїли номер. Автобус проїхав на свою стоянку під № 19. Далі йдемо пішки по лабіринтах парку. Тут багато народу. Кажуть, щоб потрапити сюди, чергу займається за місяць. Йдемо до храму по дерев'яних помостів, і переходах протягом години.

Що ж таке Туринська плащаниця, про неї ми знаємо зовсім небагато. Для західноєвропейського обивателя вона з'явилася невідомо звідки в містечку Лірей під Парижем в маєтку графа Жоффруа де Шарин в 1375 г. Вона була виставлена ​​в місцевій церкві. Тоді ж виникли сумніви в її достовірності. Історія Плащаниці складна і багата подіями. У 1898 р в Парижі проходила виставка релігійного мистецтва. Плащаницю повісили високо над аркою, і її сфотографував 28 травня фотограф - любитель. Увечері того ж дня він опустив в проявник плівку і заціпенів: на темному тлі негативу виявився позитивний фотографічний портрет Христа - Лик з неземним виразом краси та благородства. Який же був сенс явища Св. Плащаниці Христа в кінці 19 століття. Це був час, коли людство відходило від віри.

Пізніше Туринську Плащаницю багато разів фотографували в різноманітних променях спектру від рентгенівських до інфрачервоного випромінювання. Вивченням її займалися криміналісти, суд. Мед. Експерти, лікарі, історики, фізики, хіміки та ботаніки. Вік Туринської Плащаниці від 30 до 100 л до Р.Х. У середні століття, щоб довести справжність плащаницю довго кип'ятили в олії, мили і багато терли, але не могли зняти і знищити відбиток. Плащаниця неодноразово горіла або потрапляла в пожежі. На ній добре видно сліди цих пожеж, в тому числі крапель розплавленого срібла, пропалює тканину.

Люди в побожному мовчанні повільно просуваються в храм. Я йду з молитвою «Отче наш». Заходимо в зал з екраном. Тут нам показали Плащаницю в різних ракурсах і пояснили, де яка частина тіла знаходилася під тканиною. Йдемо далі. Нарешті в величезному храмі в напівтемряві ми бачимо, видали знамениту скарбницю, натягнуту як екран і підсвічується ззаду. Наша чергу проходить зліва. Збоку на стіні є екрани моніторів, на яких крупним планом видніється та ж Плащаниця. На стінах храму видніються біблійні сцени. Фотографувати можна, але без спалахів, або на відео. Нашій групі дозволено постояти всього 3 хвилини перед скарбницею. Вона висить в 3 метрах від нас нагорі. Ми з благоговінням вдивляємося в білу тканину, яка колись вкривала тіло Ісуса. Яке щастя бачити цей шедевр історії.

В даний (після виставки) час Плащаниця лежить горизонтально в раку з алюмінію і скла. (Довжина її становить 4,64, ширина 1,38 метра, глибина 0,28 м.) При постійній температурі газу аргон під королівської трибуною. Рака покрита тканиною, на якій вишиті такі слова «Шануємо Господи Твою Плащаницю ... і розмірковуємо над Твоїми Страстями».

Ми виходимо на вулицю. Я все ще під враженням побаченої реліквії. На вулиці чекаємо всю групу, і йдемо в місто, туди, де можна купити сувеніри на пам'ять про Турині. Є багато різних іконок з ликом Христа на Плащаниці. На вулиці погода знову псується. Небо потемніло. Десь чути грім, і недалеко гроза. Повертаємося назад в храм. У нас ще є 20 хвилин. На цей раз можна зайти з центру, подивитися ще раз, але вже не так близько. Але треба йти, наш час вийшло. Повертаємося до автобусу, вмиті дощем. Їдемо в готель. Погода за вікном не радує. Дивлюся у вікно автобуса. Помічаю на дорозі біля узбіччя 3 палаючі палиці. Дивно бачити вогонь на дорозі. Тепер їдемо в сторону Венеції. Влаштовуємося знову в готель.

Влаштовуємося знову в готель

далі: Венеція

1 частина: Ріміні, Лоретто, Ланчано
2 частина: Барі
3 частина: Амальфі, Рим
4 частина: Рим, Ватикан
5 частина: Флоренція
6 частина: Генуя, Турин
7 частина: Венеція


Новости