Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Консульство РП в Гродно. Як отримати візу "за покупками"

Багаторазова шенгенська віза в Польщу - сьогодні цілком собі реальність для білорусів. Ми вже розповідали про те, як виходить багаторазова шенгенська віза в Польщу «за покупками» через консульство Польщі в Бресті самостійно . Тепер у нас є свій досвід самостійного отримання шенгенської візи «за покупками» через консульство в Гродно. Розповідаємо! ;) Багаторазова шенгенська віза в Польщу - сьогодні цілком собі реальність для білорусів

В общем-то, білоруський громадянин тепер може отримати візу в будь-якому з консульств Польщі в Бресті або в Гродно і в посольстві Польщі в Мінську, незалежно від прописки. шопінг в Польщі хороший, тому оформлення візи коштує того, щоб приділити цьому питанню свій дорогоцінний час.

Для того, щоб подати документи обов'язкова умова - електронна реєстрація на певну дату, незалежно від міста подачі. Реєстрація здійснюється на сайті https://by.e-konsulat.gov.pl/. Якщо ви збираєтеся подавати документи через Гродно , Відповідно вводите в рядок «Представництво» - Гродно.

У реальності, найскладніше - це як раз-таки зареєструватися. Вільні дати на подачу документів в консульство, в зв'язку з великою кількістю бажаючих, розбираються дуже швидко. Крім того, вільні дати з'являються не щодня. На сайті консульства в Гродно http://www.grodnokg.polemb.net/ періодично оновлюється інформація за датою та часом відкриття вільних дат на майбутні місяці. Тут головне - стежити за оновленнями.

Ще одна проблема - сама реєстрація в відкриті дати. Знову ж таки, в зв'язку з великою кількістю бажаючих, сайт часто не функціонує належним чином. З особистого досвіду, реєстрація в відкриті вільні дати займає від 30 хвилин до доби.

Наступний етап - заповнення анкети на шенгенську візу. Тут слід бути гранично уважним, так як анкета заповнюється один раз, а в разі допущених помилок її можуть по-просту не вжити при подачі документів. Приклади заповнення анкет можна попередньо подивитися на сайті http://www.polsha.by. Дуже рекомендується, так як на заповнення анкети вже під час реєстрації відводитися зовсім небагато часу - підготуватися до цього процесу заздалегідь. У розділі «Мета поїздки» вказуємо «ZAKUPU».

Після вдалого заповнення анкети від мене вимагається з вашим номером реєстрації та датою відвідування консульства для подачі документів. Цю сторінку слід роздрукувати і зберегти.

Заповнена анкета приходить поштою, на вказану при реєстрації електронну адресу. Анкета роздруковується і на неї приклеюється біометрична фотографія для візи.

Обов'язковий момент - в пункті 36 в розділі «Місце і дата» в уже роздрукованої анкеті вказується латинськими буквами GRODNO і ставиться дата подачі. Пункт 37 вимагає вашого підпису. На цій же сторінці російським буквами пишемо в розділі «Місце і дата» Гродно + дата подачі + розпис.

Після успішної реєстрації збираємо документи для особистої подачі їх в консульство Польщі в Гродно:

- зареєстрована і заповнена анкета на отримання візи; - зареєстрована і заповнена анкета на отримання візи;

- актуальна кольорова фотографія 3,5 на 4,5 см на світлому фоні, які не досягли 6 місяців (в будь-якому фотосалоні досить сказати, що фотографія робиться для отримання шенгенської візи - там уже знають усі необхідні критерії);

- паспорт, виданий протягом останніх 10 років, дійсний не менше ніж 3 місяці з дня запланованого закінчення поїздки, що має принаймні 2 вільні сторінки, призначені для віз;

- 2 копії паспорта - розвороту з фото;

- мед. страховку, дійсну на території всіх країн Шенген, на суму не менше 30,000 євро.

+ 60 євро - консульський збір (до нього можна приплюсувати і 10,000 бел. Рублів, які треба буде заплатити в банку при оплаті консульського збору).

Ще один документ - Заява про використання одержуваної візи з метою здійснення покупок у Польщі - підписується вже під час подачі документів. Про всяк випадок, форму заяви можна завантажити на сайті гродненського консульства.

Весь перелік документів може бути не остаточним, консульство зберігає за собою право вимагати додаткові документи. Наприклад, можуть запитати про наявність фінансових засобів на перебування. Якщо чесно, консульство в Гродно не часто вимагає таких підтвердних документів, але про всяк випадок мати при собі довідку про доходи з роботи не менше ніж за три останніх місяці зайвим точно не буде.

багаторазова віза в Польщу за покупками видається тільки в разі, якщо протягом трьох останніх років ви вже мали шенгенську візу. Якщо такої не було, перша віза за покупками видається одноразова. У разі, якщо віза за покупками видається не в перший раз, при подачі документів слід надати документи, що підтверджують здійснення покупок у Польщі (такі документи видаються в магазинах Польщі з послугою TAX FREE при здійсненні покупки не менше ніж на 200 злотих).

Коли всі документи на руках і дата подачі документів прийшла - їдемо в Гродно. Щоб не товпитися в чергах за ж / д квитками на вокзалі і якщо ви при цьому перебуваєте в Мінську, можна замовити квиток заздалегідь он-лайн . До речі, для тих, хто з яких-небудь причин не встигає оформити страховку, роздрукувати анкету або зробити ксерокопію, біля гродненського консульства є і страхування і ксерокопія. Час прийому документів на шенгенську візу - з 9.00 до 14.00.

Саме консульство в Гродно знаходиться в 5-ти хвилинах ходьби від ж / д вокзалу, але врахуйте, що швидше за все чергу на подачу документів з'явиться за пару годин до відкриття. Так що, краще все-таки прибути до консульства трохи раніше. Консульство Польщі в Гродно розташоване по вулиці Будьонного, 48а. Якщо стати спиною до головного входу гродненського ж / д вокзалу з боку міста, Консульство буде розташовано по вулиці, яка йде по ліву руку від вас.

Біля консульства є жива черга. Обов'язково запитаєте на який тип візи подаються люди в черзі. Ваша, та яка «на закупи».

В принципі, черга рухається досить швидко. Коли вже будете перебувати на території консульства, краще вимкнути мобільний телефон, їх там не люблять. Подача документів здійснюється в два віконця. Незважаючи на те, що ви відстояли в черзі, може бути навіть довго добиралися до Гродно або на ваші особисті якісь проблеми - наша порада - будьте ввічливі і поважайте працю співробітників консульства, врешті-решт їм теж нелегко кожен день приймати таку велику кількість людей . В общем-то, якщо анкета заповнена правильно і інші документи надані в повному обсязі - ніяких проблем виникнути не повинно.

Консульський збір сплачується після подачі документів. У консульстві дадуть чек, за яким треба сплатити збір протягом поточного дня. Для оплати знадобитися ксерокопія паспорта (стор. 31-33). Оплата консульського збору проводитися тільки у відділеннях Бєлвнєшекономбанк.

Найближче розташоване відділення Бєлвнєшекономбанк по вулиці Будьонного, 23а, яке знаходиться на першій платформі ж / д вокзалу. Там зазвичай теж буває чергу. Ще один пункт оплати в Гродно знаходиться за адресою вул. Б. Троїцька, 51. Розташований майже в центрі міста поруч з пл. Радянської. У банку крім консульського збору оплачується комісія в розмірі близько 10,000 бел. рублів.

Власне, з організаційних моментів все. Шенгенська віза готується 10 робочих днів. Так що рівно через два тижні слід візу забрати з консульства. Час отримання віз з 15.30 до 17.00. Процедура швидка і легка. Видача паспортів здійснюється по корінці, який виходить при подачі документів. Просто подаєте його в віконце і «вуаля» - багаторазова шенгенська віза «за покупками» готова!

Всім удачі і хороших поїздок!

Читайте по темі:

Шенгенська віза в Литву

Новости